Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

'Eenjarig' fruit


Spitskool

Aanbevolen berichten

Het afgelopen seizoen heb ik veel plezier gehad van de meloenpeer, die ondanks ernstige verwaarlozing, toch veel opbracht. En het seizoen daarvoor kon ik niet opeten tegen de ananaskers.

 

Nou ben ik heel erg benieuwd of er meer 'eenjarig' fruit is, wat ik komend seizoen kan zaaien (of stekken) en wat datzelfde seizoen vrucht geeft. Ik heb geen mogelijkheid voor teelt onder glas (of het moet ene wel heel erg laag fruitstruikje zijn) of teelt in een kas. Dus die randvoorwaarden maken het net weer even wat ingewikkelder.

 

Braam, aardbei, kiwibes, tomatillo, passievrucht en een goji bes (deze laatste is nog in wording) heb ik al in de tuin staan. Maar het gaat mij echt om een eenjarig-kijk-ik-heb-meteen-al-oogst-ras waarvan ik nu het bestaan nog niet weet. Google helpt me niet direct verder, maar misschien dat jullie nog iets weten waar ik net aan denk?

aangepast door Gast

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Kiwano, dat is een goede tip. Ik ga wat van de kiwano-zaadjes aan Mellie vragen, want ik weet dat zij er een paar heeft. (Had ik het zakje maar niet weg moeten geven aan haar. )

 

Dat, of meloen onder een tunneltje. Dat ik daar niet op ben gekomen, want ik heb dus wel meloenzaden!

 

Dank RobO!

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Mellie Als het goed is heb je een paar van die banaanmeloenzaadjes, toch? Dit soort meen ik: http://www.everwilde.com/store/Banana-Melon-Seeds.html. Anders moeten we komende zondag nog wat meer uitruilen. Het wordt al een aardig lijstje zo. Hahaha! Ik hoop dat ik alles in de bolide jouw kant opkrijg,

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Donsnachtschade, solanum villosum, kende ik nog niet. Leuk! Laat je weten hoe het je bevalt, die vruchtjes Ann123? Als het bevalt, dan ben ik de komende drie seizoenen weer onder de pannen met het proeven van voor mij onbekend 'eenjaarsfruit'.

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat betreft die Kiwano....

Piroska had die ooit in haar tunnelkas... En het ding vulde de hele kas... Enorme woekeraar met vervelende prikkende behaarde ranken en dan die stekelvruchten die er onderaan hangen.

Eventuele andere planten in de kas worden door de Kiwanoranken gewurgd.

Dus... pas op waar je deze neerzet. Doe dat vooral niet in een kas waar je regelmatig langs moet.

 

De vruchten zijn dan wel weer prachtig en smaken meer komkommerachtig dan fruitig. Misschien als ze langer kunnen afrijpen en geel worden dat ze dan wat zoeter smaken.

 

Zie hier Piroska's Kiwano ervaring (ff in het topic scrollen voor de bijbehorende foto's).

 

blog/Piroska/kiwano_b-4312.html

 

Dus bezint eer gij aan de K%t Kiwano begint.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Chayote? Ik zie dat je in ZH woont en je kan een gestekeld exemplaar van mij krijgen te Gouda. Is wel een komkommerachtige en daarmee geen fruit volgens sommige definities. Ook een woekeraar en klimmer (kan maximaal 10 meter lange ranken maken in Nederland). Het leuke is dat de scheuten, de vrucht en de wortelknol eetbaar zijn.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hmm, alles nalezend denk ik dat ik de Kiwano maar even aan Mellie overlaat. En dat ik een tunnelmeloentje ga proberen.

 

@Goldfish Ik ga heel graag op je aanbod in voor een chayote. Die kende ik (ook) nog niet, maar ik lees dat het een goede vervanger is voor onrijpe papaya en ik ben gek op de thaise salade waar onrijpe papaya in moet. Je komt niet naar de 020-Moesdag in Landsmeer meen ik, maar misschien is er wel iets in mijn lijstje voor die dag waar ik je blij mee kan maken in ruil voor de chayote? (https://www.moestuinforum.nl/post362617.html#p362617)

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link naar reactie
Delen op andere sites

In Chinese toko's zie ik alleen de naakte Chayote liggen onder de naam Labusan. De kans van slagen in het Nederlandse klimaat is onzeker, heeft blijkbaar meer warmte/tijd nodig. Bij mij groeide de plant als kool (nog sterker zelfs dan zijn stekelige neefje) maar geen vruchtzetting. Dit in tegenstelling tot de gestekelde variant, ook al kwam die later op gang dan de twee andere jaren dat ik ze had.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...