Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Eerste jaar bio op een nu verwilderde grond


Tuin9300

Aanbevolen berichten

Beste leden, ik heb zonet dit "stukje" grond (2000 m2) verworven voor de uitbouw van mijn bio moestuin. Nu krijg ik van overal de waarschuwing dat ik hier best eerst een jaar maïs opzet ivm de grondinsecten die hier waarschijnlijk talrijk in zullen aanwezig zijn.. Iemand ervaring in deze materie ? Alvast bedankt

 

2017120413491490441513332365.jpg2017120413485896941513332397.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Misschien in begin voorjaar wat kippen op laten lopen, die vangen zo alles weg.

Denk dat als je nu alle onkruid weg haalt en flink diep spit en hoopt op flink wat vorst je al ver bent.

Maar behoorlijk stuk best moeilijk veel werk om te onderhouden of ga je grote vlakken zetten met bv aardappel, mais enzv ?

Players only love you when they're playing.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat een leuke plannen heb je, ik zou aanraden flink wat vakken vullen met wat makkelijk en weinig werk geeft bv aardbei, rabarber, artisjok en kruiden enzo lekker vaste groente planten.

Maar goed je grond bewerken zsm met ploegen en vooral frezen, goed gefreesde grond scheelt heel kweek seizoen boelwerk.

Zelf denk ik dat insecten wel meevalt als alle troep van onkruid weg is en geploegde grond kapot vriest zal wel veel onkruid terug komen eerste jaren.

Zou lekker zijn als je ploeg kunt regelen

Players only love you when they're playing.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zou daar graag een stel varkens op zetten! En daarna wat kipjes zoals Hans zegt. Maar goed, dat duurt wel even en je hebt er een steviger/ander hek voor nodig dan

 

Ik denk dat je vooral dan de ritnaalden en emelten enzo bedoelt? Is het altijd grasland geweest? Want ik zie nu vooral veel andere zaken? Het zal vast even duren voordat je van dat soort beestjes af bent.

Hier in de buurt zetten boeren wel vaak maïs op grasland wat kapot is gemaakt door emelten, maar dat is geloof ik meer omdat je dan je aangetaste grasland even helemaal omploegt en er dan als tussenjaar een andere oogst vanaf haalt. En dan daarna nog een keer ploegt, misschien ook in de hoop dat de roeken en andere vogels die je gras kapot trokken voor die lekkere hapjes er beter bij kunnen?

Kom 13 april ook naar de moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag

Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mooi project. Hoe denk je trouwens over grondbewerking? Met name ook met betrekking tot het bio-aspect. Als je gaat frezen zal er vrij weinig van insecten overblijven. Daarbij hoeven insecten niet per se problematisch te zijn. Hoe meer soorten je hebt, hoe minder kans dat een soort uitgroeit tot een plaag. Maar dat is dan weer mijn manier van eco-denken. Hangt ook weer af van hoe belangrijk opbrengst voor je is. Een eenduidig antwoord is er eigenlijk niet. Dat maakt het lastig, maar ook weer leuk.

~ Vita rosa est ~
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weeks later...
Hoe denk je trouwens over grondbewerking? Met name ook met betrekking tot het bio-aspect. Als je gaat frezen zal er vrij weinig van insecten overblijven

Een verwilderd stuk te gaan frezen is volgens mij niet echt de oplossing als er veel wortelonkruid staat (zoals winde kattestaart bepaalde grassen)

De lange wortels worden in kleine stukken gesneden waardoor de kleinere stukjes allen nieuwe plantjes kunnen worden .

Als er lang geen grondbewerking is gedaan zou ik eerder gaan voor de grond dieper te keren dus zaden dieper onder werken en laag met minder zaden naar boven . Volgende jaren geen grondkerende werkzaamheden niet meer uitvoeren of beperkt. Bij frezen maal je de grond en alles dat er in zit en meng dit over de volledige diepte dat je freest.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weeks later...

Begrijp ik dat je inmiddels je forumnaam veranderd hebt en deze update dus van jou is : blog/index_u-9780.html

 

Daaruit begrijp ik dat je inmiddels een paar besluiten genomen hebt en dat je, zoals je daar schrijft, alles gaat maaien met een klepelmaaier, alles fijngehakseld, dat een week of 2 wilt laten liggen en dat wilt onderploegen of frezen.

 

Dat je het groot moet aanpakken, begrijp ik en ook dat je tegelijkertijd van alle zooi af wil. Toch vraag ik me af of je daar wel goed aan doet met deze aanpak. Je werkt wel heel heel veel groene massa onder in de bovenste teel-laag. Veel zaad ook, veel hout. Of je in je 1e seizoen dat je nu wilt gaan telen daar geen last krijgt ?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat kan hoor, al is dát dan niet helemaal de juiste plek voor een uitvoerige behandeling van een op zich 'neutraal' onderwerp.

 

Een topic, eenmaal geopend door wie dan ook, blijft altijd gewoon open voor anderen om op aan te sluiten. Kan het zijn dat de topicstarter voldoende info heeft en denkt of vraagt; "doe maar dicht; ik ben wel klaar met deze gedachtelijn" .... Het topic blijft open voor anderen. Een eenmaal geopend topic is niet van de topicstarter zelf, kan voor anderen de ruimte bieden om aan te haken, info toe te voegen etc etc. Ook heel oude topics kunnen zo nog een functie vervullen ( zoekfunctie ) .

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...