Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Eerste moestuinbak


Hans123

Aanbevolen berichten

Hallo groene vingers,

 

Ik wil aan mijn eerste moestuinbak gaan beginnen. Ik heb een balkon dat is omsloten met glas (dus glas aan de buitenkant), met één zijde open (dus geen glas; open lucht). Het is dus een semi-kas. Ik wil een moestuinbak van 40cm breedte, 160cm lengte, en 40cm hoogte gaan maken, en op dit balkon zetten. Maar nu ben ik echt volledig nieuw met moestuinbakken (en moetuinnieren überhaupt), en vraag ik mij af of deze afmetingen handig zijn. Misschien hebben ervaren mensen hier ideeën over?

 

Groetjes,

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dag Hans123,

 

De lengte is van geen belang, geen beperkende factor.

De diepte van 40 cm is ruim voldoende voor de meest gangbare teelten.

De breedte dien je te beperken tot ongeveer 120 cm omdat de praktijk uitwijst dat deze breedte vlot bewerkbaar is als je er aan beide zijden aankan.

 

Jouw afmetingen zijn dus zeker ok!

Als je er de ruimte voor hebt dan kan je mss iets breder? 40 cm is krap maar zeker doenbaar.

 

Succes.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dag TomP,

 

Dankje voor je snelle reactie! Met dit balkon is 40cm breedte het maximale. Zijn er speciale dingen waar ik op moet gaan letten gezien de krappe breedte? Moet ik daarnaast nog letten op wat voor een soort hout ik koop? Ik wil bij de praxis planken gaan halen, maar heb gelezen dat geïmpregneerd hout wordt afgeraden, i.v.m. stoffen die in de groenten terecht kunnen komen.

 

Daarnaast staat op makkelijkemoestuin.nl het volgende: "Je bak onderverdelen in vakken van 30 bij 30 cm is echt een cruciaal deel van de methode". Is dit algemeen bekend bij moetuinbakken, of is dit meer een mening van makkelijkemoestuin.nl? Want dan zou ik de bak het beste 40cm breedte bij 150cm maken, aangezien ik dan 4 vakken van 40x150 heb (en ik neem aan dat 40cm i.p.v. 30cm juist goed is i.p.v. slecht).

 

Alvast bedankt aan iedereen die helpt!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Aan de binnenkant gronddoek bevestigen haalt je twijfels omtrent geimpregneerd hout gebruiken, weg. Gebruik gronddoek en geen folie, ivm de waterhuishouding/afvoer.

 

Nee hoor, die maten van jou zijn helemaal prima. De MM-methode zit inderdaad nogal dwingend in elkaar, maar dat heb je wel met meer methode's. Elders op het forum wordt dat ook allemaal besproken en uitgelegd ( zie ook oa. de zoekfunctie binnen ons forum, rechtsboven ). Helemaal aan jou natuurlijk in hoeverre je met zulke methode's mee gaat.

40cm ter beschikking ? Doe je wat je wilt doen met die 40cm. Simpel, niet moeilijker maken dan het hoeft.

 

Erg leuke hobby succes...... en we zijn natuurlijk benieuwd naar de foto's later ....

Link naar reactie
Delen op andere sites

Je zou ook rechthoekige speciekuipen kunnen nemen. Wel zo makkelijk. Op een rijtje gezet ziet dat er best strak uit. Je kunt die kuipen later ook anders arrangeren, want ze zijn te verplaatsen.

Zoiets, voorbeeld: https://www.gamma.nl/assortiment/speciekuip-rechthoekig-65-liter-zwart/p/B218887

 

Misschien kun je er twee parallel kwijt, een derde daarnaast, haaks daarop aan de kopse kant, en een vierde tegen en parallel aan de muurkant.

 

Wel even in de onderkant gaten boren met een speedboor, voor de afwatering. Maar misschien kan er bij jou op je balkon geen regen vallen.

 

Als er in die kuipen alleen vrij laagblijvend spul komt, dan zou je daarboven (op 1 meter of iets hoger) ook nog een rijtje bloembakken kunnen hangen, voor tuinkruiden, aardbeien en zo.

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...