Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

egel gevonden


Yola

Aanbevolen berichten

Een half uurtje geleden zag ik bij het naar binnenhalen van de kippen een langzame egel bij het kippenvoer,

lijkt me nog een beetje te vroeg om uit zijn winterslaap ontwaakt te zijn dus nu zit ie in de bijkeuken in een doos met kranten en stro.

Heb 'm kattenvoer gegeven gemengd met kippenvoer, bakje was zo leeg dus maar weer bijgevuld.

Las dat ze geen melk mogen, maar water.

Kan ik verder nog wat voor dit stiekelzwijntje doen?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Vrees dat ik daarvoor een te grote bemoeial ben

Beestje oogt, op mager na, oke, neus vochtig, oogjes helder, verder honger, hij is nog steeds aan het smikkelen.

Las dat ze als ze in de lente ontwaken ze vreselijk veel eten om weer op krachten te komen, misschien is deze wel in de war door het grote temperatuurverschil.

 

Kan niet telefoneren ,hier hebben we van die bovenaardse telefoonkabels en door de storm zijn we al 2 dagen telefonisch onbereikbaar, gelukig hebben we internet via sateliet....

aangepast door Gast
Link naar reactie
Delen op andere sites

Deze tekst heb ik even geleend van Plazilla:

 

 

Tijdens mijn telefoondienst voor een grote egelopvang, krijg ik veel vragen over gevonden egels. Veel mensen weten niet wanneer ze een egel met rust moeten laten en wanneer het beter is om het beestje op te pakken en actie te ondernemen. Op deze en een aantal andere egelvragen zal ik in dit artikel antwoord geven.

 

Egels zijn nachtdieren. Normaliter komen ze tevoorschijn op zoek naar voedsel tussen schemering en nacht. Alleen in de paartijd (mei tot augustus) zijn egels soms ook overdag actief en kun je ze rustig hun (lawaaiige) gang laten gaan, zeker als ze met z’n tweeën zijn. De jongen worden na vijf weken geboren in de nazomer en herfst.

 

Wanneer heeft een egel hulp nodig?Als je dus buiten de paartijd (en in het bijzonder in de winter) overdag een egel tegenkomt, is er meestal iets niet in de haak en is actie ondernemen aan te bevelen. Het kan zijn dat de egel gewond is geraakt, bijvoorbeeld door maaimachines of de beet van een hond. Of ze zijn ondervoed en zwak, waardoor ze ook overdag op zoek gaan naar eten. Of het betreft een jong dat zijn moeder kwijt is geraakt en nog te klein is om alleen goed de winter door te komen. Of ze zijn ziek geworden van de bestrijdingsmiddelen en (bio)slakkenkorrels die we in onze tuinen strooien. Kortom, er zijn vele redenen te noemen. Verzwakte of zieke egels hebben vaak ook last van vlooien, teken, wormen, huidaandoeningen en parasieten, allemaal zaken die behandeld kunnen worden bij een egelopvang.

 

Het spreekt voor zich, dat een in het donker gevonden, gewonde egel ook hulp nodig heeft, evenals egels die raar waggelen, naar één kant overhellen bij het lopen, moeilijk en luidruchtig ademen of slijmerige afscheiding laten zien. Egels met een gewicht onder de 500-600 gram zijn waarschijnlijk niet sterk genoeg om de winter goed door te komen.

 

Het is bij wet verboden om zelf voor een egeltje te gaan zorgen thuis, met uitzondering uiteraard van egels die vrijwillig in je tuin zijn komen wonen en die je verder met rust laat of alleen eten en/of een egelhok aanbiedt. Bovendien mankeert een egel die je overdag ziet lopen vaak meer dan je op het eerste oog ziet. Ze hebben vaak antibiotica en een wormenkuur nodig ze moeten geflest worden met speciaal voer om op gewicht te komen.

 

Ik zal nu stap voor stap uitleggen, want je moet doen als je een egel vindt die (mogelijk) hulp nodig heeft.

1. pak je de egel op en zet hem in een hoge doos. Een egel staat meestal stil als een mens hem benaderd..Het beste pak je hem op met tuinhandschoenen of een handdoek onder de buik. Het zijn goede klimmers, dus zorg dat ‘ie niet kan ontsnappen uit z’n doos of bench.

2. Maak eventueel extra luchtgaten in de doos en zet de doos binnenshuis (in een verwarmde ruimte, dus niet in een koude garage) met stro of een oude doek onderin. Het is een misverstand dat een zieke of gewonde egel in de buitenlucht moet worden gehouden, tenzij het warm is buiten. ’s Winters zijn ze vaak onderkoeld het is van het grootste belang dat de egel weer opwarmt. Vul een waterzak of kruik met warm water, wikkel er een doek om en leg hem bij de egel in de doos. Als je geen kruik hebt, kun je een plastic fles vullen met warm water.

3. Voer egels niets anders dan egelvoer (te koop bij o.a Vivara.nl) of kattenvoer en water. Egels kunnen niet tegen melk, ze raken ervan aan de diaree. Een egel waar het zichtbaar niet goed mee gaat, kun je beter niets geven, hooguit wat water, tenzij het langer dan 24 duurt voordat het dier kan worden weggebracht.

4. Laat het dier met rust, zet hem in een stille ruimte en zorg dat eventuele kinderen er niet bij komen. Ik hoor regelmatig verhalen van kinderen die de egel om de beurt vasthouden en mee naar school willen nemen om te laten zien of om een spreekbeurt te illustreren. Dat kan echt niet!. Het zijn wilde dieren en dit zorgt voor veel stress.

5. Nu je de egel ‘eerste hulp’ hebt gegeven, ga je op zoek naar een egelopvang. Soms zijn dit vogelhospitalen, die ook egels opnemen, soms gespecialiseerde egelopvangpunten. Deze zijn te vinden op internet, een lijst die regelmatig bijgewerkt wordt is te vinden op http://www.egelbescherming.nl (adreslijst egelopvangpunten per provincie). De egelbescherming kan ook gebeld worden voor adressen en met vragen: 035-6468669, dagelijks van 9.00u tot 22.00 uur. Goede tips en adviezen vindt je hier ook. Bel altijd eerst zo’n opvang, voordat je erheen gaat. Soms zijn ze gesloten of vol. Als je zelf niet in staat bent om een egel te brengen, vraag dan even rond of iemand anders het kan doen en bel in het uiterste geval de dierenambulance. Als een dierenambulance weigert te komen voor een egel, kun je een klacht indienen bij de dierenbescherming in je regio. Als een egel hersteld is, wordt hij weer vrijgelaten in de natuur.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

Twijfel nu of ik er een fles warm water bij moet doen, bijkeuken is verwarmd, warmer dan buiten maar ook weer niet te.

Het lijkt me dat het te vroeg is om al uit zijn/haar winterslaap te komen.

Heb besloten het diertje nu met rust te laten, morgen krijgt ie officieel egelvoer en ga ik op zoek naar egelopvang.

Bedankt voor het meedenken, ga nu genieten van een koppie koffie en lekker niets doen, vandaag schapen omgeweid en stal in orde gemaakt, ik ben klaar voor de lammerij!!

Link naar reactie
Delen op andere sites

De egelopvang is inderdaad de beste keus, mijn schoondochter werkt hier vlakbij ook op een egelopvang.

Ze worden daar ook onderzocht en hebben een goed plekje tot ze er weer vandoor kunnen!

Kwakkelwinters worden egels vaak fataal, ze worden wakker door het zachte weer en kunnen geen eten genoeg vinden...

Succes ermee

Wees jezelf, er zijn al zoveel anderen...

 

Groetjes! Meekje

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 years later...

Wil je een magere egel helpen, geef hem een bakje brokjes van Royal Canin mother & babycat. Dat zijn kleine brokjes die de egels heerlijk vinden! Ze komen er ook goed van aan. Ze eten als het donker wordt.

 

Nooit melk en geen slakkengif gebruiken, dat overleven ze niet!

 

Er zijn speciale egelhuisjes te koop, daar kun je de egels in voeren, ze kunnen er jongen in krijgen en in overwinteren. Kortom multifunctioneel!

 

Royal Canin mother & babycat ideaal egelvoer!!!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik denk dat je het tot dusver prima gedaan hebt hoor!

 

Ik zou morgen even aankijken. Als je in je eigen tuin mogelijke plekjes hebt voor egels daar lekker los laten, en anders de egelopvang.

 

Ik zou in elk geval morgenochtend vroeg nog even door mijn tuin lopen en zoveel mogelijk slakken vangen en in het voerbakje van die egel gooien. Die ben je dan mooi helemaal bio en eco en alles lekker kwijt.

 

Als je hem 'in het wild' loslaat is een pipetje vlooiendruppels misschien ook wel een idee. Het is wel troep en zooi en gif en alles, maar met die zachte winter kan zo'n egeltje echt stijf staan van de vlooien, en dat verzwakt enorm.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik denk niet dat de egel ontwaakt als het te vroeg zou zijn. Je zegt dat z'n neus vochtig is en z'n ogen helder dus prima gezond. De egel kan nu al best voedsel vinden want alles komt langzaam tot leven (oa. slakken zijn al actief). Het is misschien ook niet zo heel verstandig om de egel nu veel eten te geven, daar waar hij normaal rustig zijn eten bij elkaar zou sprokkelen. Het lichaam van de egel moet ook de tijd krijgen om te wennen aan meer voedsel. Volgens mij kan de egel beter weer terug in zijn vertrouwde natuurlijke omgeving.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weeks later...

In feite mag je geen enkel volwassen dier melk geven, alleen wij mensen, en dan alleen de mens die is opgegroeid met melk kan het verteren.

 

Kattenvoer is ook niet goed voor egels, o.a. omdat hier zout in zit. Je hebt special egelvoer in de winkel en melk voor katten mogen ze wel. Ze overleven als er voldoende insecten te vinden zijn, dus als de grond niet meer bevroren is. Ik heb in elk geval weer meer dan genoeg slakken in mijn tuin, dus een egel is meer dan welkom. Al helpen de biervallen gelukkig heel goed hehehe

 

Dus mocht er nu weer een egel gevonden worden, laat hem maar lekker vrij lopen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...