Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Egels in de tuin: do's en don'ts


dennislp

Aanbevolen berichten

De afgelopen tijd loopt er hier vrijwel dagelijks een egel door de tuin. Blijkbaar is het vogelvoer op het gras erg in trek, maar ook tussen de struiken weet hij/zij lekkere snacks te vinden (blijkt uit de drollen die door de hele tuin liggen).

 

Nu begint hier het idee te ontstaan om de tuin bewust 'egel proof' te maken. De grote hoeveelheid blad, takken en hedera tussen de struiken valt blijkbaar in de smaak, een paar extra toevoegingen zouden extra grote bergen blad, kleine takkenwalletjes tussen de struiken, etc. kunnen zijn denk ik. Ook een loopplankje tegen de relatief stijle vijver rand, voor het geval er wel ooit een egel in mocht vallen.

 

Maar: is het verstandig om je tuin aantrekkelijk te maken voor egels? Het is natuurlijk leuk en praktisch (ze kunnen tot wel 40 huisjes slakken per nacht eten), maar ik zie ook een paar risico's:

 

  • Het eten van teveel slakken / insecten waardoor de tuin minder aantrekkelijk raakt voor merels en dergelijke. Kortom: zouden ze het 'ecosysteem' in de achtertuin ook niet negatief kunnen beinvloeden?
  • Is het verantwoordelijk om een tuin in een woonwijk aantrekkelijk te maken voor egels, in verband met auto's en dergelijke? Wel is het zo dat ze hier al vele jaren rondlopen, maar is het verantwoordelijk om ze de kans te geven zich voort te planten in een woonwijk?

 

Hebben jullie hier toevallig antwoorden op?

Of nog andere tips / opmerkingen?

 

En: als ze uit zichzelf vogelvoer (mix van o.a. zonnebloempitten, meelwormen en havermout) eten dat op het gras ligt, dan kan dat geen kwaad neem ik aan?

 

Alvast bedankt!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Oh wat gaaf, en ja, zeker je tuin egelvriendelijk maken!

 

Feit is dat er (gelukkig!) egels in woonwijken zijn, en ze hebben het er niet makkelijk, dus beter dat een egel in jouw veilige tuin blijft hangen dan op zoek gaat naar betere plekken en plat wordt gereden.

 

In een tuin heb je hoe dan ook een wat onnatuurlijk ecosysteem, maar ik kan me niet voorstellen dat een egel 'teveel' slakken eet. Mijn ervaring met egels in mijn kleine tuintje is dat ze in een nacht tijd alle grote slakken wegvreten en dan weer verdwijnen, en dan na maanden of jaren komt er weer eens eentje langs. Ik gok dat ze hier in de buurt in de grotere tuinen aan de waterkant hun stek hebben, en dat alleen de wat avontuurlijker exemplaren mij af en toe van mijn slakken af helpen.

 

Ik denk dat ze zelf prima weten wat ze kunnen eten, en als je daadwerkelijk constant een of meer egels in je tuin hebt is het denk ik ook niet gek om in schaarse tijden wat bij te voeren. Maar hoe dan ook is het volgens mij een goed plan om je tuin aantrekkelijk te maken voor egels en andere dieren.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Informatie vind je op http://www.egelopvang.nl

Elke afdeling blijkt zijn eigen site te hebben. Deze vond ik duidelijk: http://www.egelopvangroosendaal.nl/tuintips/

 

Ik wilde er eentje importeren vanuit de egelopvang. Niet gedaan want:

- Ik wil vogel- en insectennet kunnen blijven gebruiken tot aan de grond

- Ik wil -eventueel- slakkenkorrels kunnen gebruiken

- Ik zou 40 meter rechthoekig gaas aan de onderkant moeten voorzien van b.v. kuikengaas.

Ook al zou ik mijn tuin egelvriendelijk maken, ik kan de buren uiteraard niet verplichten dat ook te doen. De egel volledig insluiten in mijn tuin leek me ook geen optie.

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat valt wel mee, met die slakken op eten.

 

Bij mijn ouders zaten er altijd volop egels in de tuin. Maar ook volop slakken.

 

En waarom zou het niet verantwoordelijk zijn ze zich te laten voortplanten? Wil je ze langzaam laten uitsterven?

"I watched a snail crawl along the edge of a straight razor. That's my dream. That's my nightmare. Crawling, slithering, along the edge of a straight razor ... and surviving"

Colonel Kurtz

Link naar reactie
Delen op andere sites

Goed idee Dennis! Zit hier ook in een woonwijk, met wel een groot stuk grasveld dat aan al onze achtertuinen grenst, en er zitten hier dus duidelijk egels.

Ondanks dat de woningbouwverenigingen daar geen rekening mee hebben gehouden en in fases bij de diverse renovatierondes de tuintjes hebben gerooid en alle heggetjes hebben verwijderd.

Gelukkig hebben de egels het overleefd en zijn in mijn tuin in ieder geval erg aanwezig.

Lopen gewoon mn huis in of gaan onder de keukenkast wonen etc. (moet in drukke egeltijden, wanneer ik de achterdeuren open heb staan, dus gebruik maken van mn "egelplank" om de ingang af te sluiten)

 

Je zou er in ieder geval voor moeten zorgen dat er een goede aantrekkelijke rustige plek is waar ze ook kunnen overwinteren straks.

Hoop dat er straks ook bij jou van alles rondscharrelt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weeks later...

Ondertussen nog geen specifieke acties ondernomen, maar de observaties gaan dag in dag uit door Iedere avond zodra de zon onder is verschijnt er een egel, elke keer tussen 22:15 / 22:30. Lijkt me dus aanemelijk dat hij zich overdag schuil houdt in de tuin of hier vlakbij, anders is het wel héél toevallig dat hij tijdens z'n rondje lopen elke keer rond het zelfde moment vlak na zonsondergang langskomt?

 

In ieder geval is het vogelvoer en de waterbak voor de vogels erg bij ze in trek. Verschoon ondertussen 3x per dag die water bak... Mussen, duiven, merels, spreeuwen, koolmeesjes (die denk ik ook een paar jonkies hebben, ze maken continu herrie), eenden, egels... alles drinkt en baddert in die grote schaal

 

En zojuist werd het helemaal leuk: twee egeltjes! En dat terwijl ze toch een vrij eenzaam leventje zouden moeten hebben... grote kans dat er dus sprake is van een stelletje

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 maanden later ...

We hebben jaren egel(s) in onze tuin gehad maar dit jaar was het in ene "stil". Geen keutels meer op het gras, 's avonds geen geritsel tussen de hostas en veel meer slakken (schijnt ook tgv meer nattigheid te komen).

Gisteren bij de egelopvang 2 egeltjes (broer en zus), die niet naar het oorspronkelijk leefgebied terug konden, opgehaald....zie foto.

Een doos.(met in/uitgang) omgekeerd met een bergje bladeren en wat voer in een rustig plekje in de tuin gezet. Een uurtje nadat ik de egels erin had gezet lagen ze al onder de bladeren te snurken.

Vanmorgen waren ze vertrokken en nu nog niet "thuis". Ben benieuwd of ze nog in de doos komen, ik heb er voer en water staan.

 

image33631470758320.jpeg

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later ...

Ik las vandaag een stukje waarin werd gezegd dat egels het momenteel moeilijk hebben door de droogte.

Ze zouden zich nu klaar moeten maken voor de winter maar hebben hier door het weer moeite mee, er schijnen er al meer als normaal in de opvang te zijn opgenomen met uitdroging verschijnselen.

Dus als er egels bij je in buurt zitten lijkt het mij een kleine moeite om een schaaltje met water in de tuin te zetten toch?

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 maanden later ...
  • 1 year later...

Net tijdens een kort rondje met het hondje, over het terrein achter/tussen de huizen alhier, ontdekte Zowie een klein egeltje...

Hmmm... ietwat klein voor deze tijd van het jaar vond ik... Zou toch binnenkort in winterslaap moeten maar zag er niet uit alsof het veel reserves had opgebouwd. Eigenlijk heb ik zelden hier achter (of in mijn tuin of huis) zo'n ukkie waarnomen.

Zou het een egeltje zijn uit een laat nestje? Ook in de war door de late warme dagen?

 

Dus besloten het egeltje mee te nemen om te wegen en om informatie te zoeken over minimum winterslaap gewicht. Zou het eventueel morgen op dezelfde plaats weer kunnen uitzetten als alles in orde zou blijken.

 

Egeltje voelde erg licht aan (heb vaker egels in handen gehad, zoals ook op dit forum meerdere malen gedeeld) en op de weegschaal bleek ie 325 gram te wegen...

Na enig zoeken bleek uit informatie dat ze toch in het wild minstens 500 gram zouden moeten wegen om de winter door te komen...

Dus egeltje in een kratje waar ik wat handenvol blad uit de tuin in heb gestrooid, bakje met natvoer (vd hond) en wat droge brokjes en een bakje water en wat stukjes appel. Afgedekt met krantensnippers.

Denk dat ie zo de nacht wel moet doorkomen.

 

Morgen even bellen met de egelopvang Bellingwolde.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zowie waarschuwde me dat er iets gebeurde in de keuken... kom ik daar, heeft het egeltje de bak van het kratje geduwd en was bezig eruit te klimmen... hing aan de rand met het koppie erover. Heel schattig.

Dus grotere bak gepakt, nog meer blad geraapt (buren moeten wel denken dat ik gestoord ben) en het egeltje daarin gestopt. Denk dat ik het vannacht wat zag eten, zat in ieder geval in die hoek en nu ligt het in de hoop met bladeren.

 

Net de Egelopvang gebeld. Mevrouw vertelde dat als dit egeltje broertjes en zusjes heeft ie wel een kans heeft de winter door te komen. Ze eten nog tot eind december door en gaan pas slapen als het -10 wordt.

Ze vertelde dat onder het blad en in het gras genoeg te eten te vinden is.

 

Dus... zet ik het egeltje vannacht weer terug op de plek waar ie vandaan kwam.

 

Mevrouw vertelde ook dat ik het in de gaten moest houden maar ja... dan moeten we elkaar weer toevallig tegenkomen...

 

Vandaag nog een beetje bijvoeren met kattevoer was het advies. En ja, hondevoer was ook goed (op dit moment eet Zowie een blik Everzwijn leeg) dus dat doen we dan maar.

 

Zal proberen een foto te maken Charly, maar in mn uppie met een opgerold egeltje in de handen gaat dat denk ik lastig.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Charly, foto's plaatsen lukt ff niet (iets met Linux en Adobe die ff geen vrienden zijn), als je je telnr geeft via pb stuur ik je via whatsapp wat plaatjes op. Kun jij ze hier neerzetten.

 

Heb de volgende avond, zodra het egeltje wakker was, deze succesvol teruggezet op de vindplaats.

Na een minuutje te blijven zitten liep ie gelijk op zo'n manier weg dat ik dacht dat ie zeker wist waar ie was.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...