Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Eigen dieren slachten


boerinnetje

Aanbevolen berichten

Dat vind ik best moeilijk. we hebben afgelopen zomer een eigen haan geslacht, (in hongarije)of laten slachten,want zelf slachten gaat me te ver,dat durf ik niet. En eigenlijk vonden we het allebei niet lekker. Het kippenvlees was anders van structuur,meer biefstukkig en het was ook donkerder.

Komt dat nou omdat we gewend zijn aan de kippen uit de supermarkt????Deze haan had natuurlijk veel gelopen(weinig vet) en buiten van alles gegeten, zo'n kip uit de supermarkt krijgt natuurlijk alleen compleet voer.

Of zit het tussen onze oren?

Ervaren jullie dit ook zo?

 

Overigens hebben we door onze buurman,die jager is, een wild zwijn laten schieten en slachten,dat was wel heel erg lekker.

Hongaarse groeten van Linda

Link naar reactie
Delen op andere sites

Onze eigen kippen waren ook donkerder van kleur qua vlees; denk dat dit door de beweging komt...(ze struinen dagelijks de hele buurt af) en misschien zijn ze beter doorbloed of zo.

Moest er erg aan wennen....heb van de eerste ragout gemaakt...viel de rare kleur niet zo op.

Link naar reactie
Delen op andere sites

ik kan het ook niet hoor, een beest afmaken....

misschien beetje laf maar zelfs een zieke verzwakte rat kon ik niet dood meppen vorige winter....

of het jong konijntje die de kat gevangen had en toegetakeld en liet voor wat het was....

o wat zielig heb er z'n zeer hart van gehad...vooral dat ik het niet kon verlossen.....

maar dan weer wel;.....

wij hadden jaren geleden ( helaas ) een eigen kalf in de vriezer van de boerderij van mijn zwager, en lekker !!

die werdt netjes afgeleverd bij de slager en terug gebracht in plastiek zakjes en de hoeveelheid en soort er op, was klasse.

kreeg vorige maand een kneusje aangeboden was een prematuurtje te vroeg geboren en gelukkig wel gezond maar mijn zwager wil snel van zulke beestjes af ivm het extra werk.....maar ik heb het niet gedaan....zie die uk al tussen de paarden lopen....die heeft geen leven....later wil ik het zeker ! maar dan komen ze apart van de paarden of met een construcie dat die evt appart van de paarden kunnen lopen als ze dat willen....

en er loopt zo nu en dan een jager in de tuin om de wilde konijnen af te schieten, ik heb er een geruild ( schoon gemaakt en al ) tegen een lekkernij pakket maar die is er nog niet .....

even afwachten dus.....

kijk eens op mijn site www.jamenzo.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Boerinnetje: Inderdaad, het is veel steviger vlees. Maar dat is niet zo gek, kippen uit de supermarkt zien geen licht, groeien in zo'n 6 weken tot supermarkt-formaat, en krijgen geen beweging.

We hebben hier op het forum al wel wat ervaring met dat soort kippen. Ik krijg de poten nu erg mals, de laatste 4 keer waren ze echt perfect (al zeg ik het zelf).

Eerst even aanbraden in een diepe hapjespan. Met wat olie/boter, een lekker uitje, een restje spek/bacon en misschien al een takje kruiden.

Dan de pan vullen met bouillon, tot de poten net onder staan. En lekker een klein uurtje sudderen met het deksel op de pan. Likje honing er bij, beetje mosterd.

Daarna giet ik die bouillon in een bak (maak ik de volgende dag, met lekker veel prei een soepje van, met brood) en smeer ik de poten in met wat kipkruiden en olie. Dan gaan ze nog even onder de gril.

Echt super!

Kom 13 april ook naar de moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag

Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook

Link naar reactie
Delen op andere sites

ook hier waren we in het begin niet zo gecharmeerd van onze eerst zelf geslachte hanen, kon ze ook heel lang niet eten,kreeg de slachtgeur niet uit mijn hoofd, maar alles went, nu slacht ik zelf mijn hanen en geniet er daarna enorm van.

We weten vaak niet eens meer hoe een dier of een stuk groente of fruit hoort te smaken zonder dat de industrie hier de hand in gehad heeft.

Denk dat het een kwestie van beleving is,als je zelf slacht hebben je dieren een goed leven gehad, slachten gebeurd respectvol en wanneer je vlees eet is dit een veel bewustere actie dan wanneer je een anoniem stuk vlees koopt in de supermarkt.

Trouwens, hoe denk je dat die beesten geleefd hebben en aan hun einde zijn gekomen?

Wordt ook heel boos of vegetariërs die wel melk drinken, die moeten zich toch echt maar eens gaan verdiepen wat voor een leven een melkkoe heeft en wat er met de kalveren gebeurd direct na de geboorte, volgens mij kan je dan nog beter het beest opeten, is ie tenminste uit z'n lijden verlost.

Ik hoop voor mijn verjaardag 2 kalveren te krijgen, 1 gaan we dan opeten als ie groot genoeg is en de ander kan een kalf krijgen wat bij haar mag blijven lopen, wij hebben maar een liter melk per dag nodig, kan ik mijn eigen boter en kaas maken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wordt ook heel boos of vegetariërs die wel melk drinken, die moeten zich toch echt maar eens gaan verdiepen wat voor een leven een melkkoe heeft en wat er met de kalveren gebeurd direct na de geboorte, volgens mij kan je dan nog beter het beest opeten, is ie tenminste uit z'n lijden verlost.

ben het helemaal met je eens hoor,ik wil ook eigenlijk graag eigen dieren eten,want ik ben me er heel goed van bewust dat ik dan tenminste vlees eet waarvan het dier een goed leven heeft gehad. Dat geldt ook voor de dieren van de mensen bij ons uit het dorp,want dat doen we ook,een konijn kopen van de buurman,die hebben daar tenminste nog ruimte, zitten niet in een zielig hokje. Bovendien kan de buurman het geld heel goed gebruiken, ze zijn daar erg arm, dus doe ik twee goede dingen in één klap(voor een vleeseter dan he,vegetarier zou nog beter zijn,maar ik vind vlees toch echt te lekker).

 

Bedankt voor jullie reacties en de bak- en braadtips....

Hongaarse groeten van Linda

Link naar reactie
Delen op andere sites

die moeten zich toch echt maar eens gaan verdiepen wat voor een leven een melkkoe heeft en wat er met de kalveren gebeurd direct na de geboorte.

 

Wat bedoel je daar precies mee? Volgens mij is het leven van een melkkoe helemaal niet zo slecht

Omdat het kan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Guus, hier komen de melkkoeien ook niet buiten. En hebben ze weinig ruimte. Het is dat we nu nog geen ruimte hebben voor een koe (volgend jaar wel), ik zou erg graag melk drinken van een koe die bijna niet weet hoe het voelt om op beton te staan.

Kom 13 april ook naar de moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag

Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik snap nog steeds het gezonde en fijne leven wat je met slachtbeesten zelfhouden/opfokken heb maar ik zou er geen brokje van eten omdat ik het dier heb gekend, worst vindt ik heerlijk maar

als ik zie hoe gemaakt wordt hoef ik niet meer, kortom je moet het kunnen en ik behoor daar niet bij.

ik hou het bij gekocht bio vlees en probeer dat matig te eten daar kan ik ook prima meeleven.

 

Wel weer onwijs zielig gisteren op journaal de konijnenfokkerij, het lijkt altijd wel mis te gaan waneer mensen met

dieren produkten of vlees hun geld willen verdienen, dat is best knap irritant.

 

Verder valt mij op op forum dat mensen met hun dieren wel erg bezig zijn deze kosteloos te voeren maar dat dat

natuurlijk nog wel steeds een goed voedzaam dieet moet zijn daar zou iedereen op moeten letten, bv waneer je brood als hoofddieet van plan bent voor je kippen en verder allerlei afval en etensresten ben je in mijn ogen ook niet goed bezig hun hoofdvoer is gewoon gemengd graan en rest is bijvoer.

Players only love you when they're playing.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn grootouders vilden wel eens een haas of een konijn, slachtten ook wel kippen. Wat ik me daarvan herinner is dat ze vlees lieten 'versterven'. Het bleef dus een tijdlang hangen voor het gegeten werd, om het malser te laten worden. Geen idee hoe lang ze dat deden en of het verschil groot was, maar vers geslacht vlees is blijkbaar taai. Maakt misschien ook een verschil met wat je in de winkel koopt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

het slachten heb ik ook geen moeite mee

ik was een jaartje of 16 toen we vleeskippen en .kalkoenen en konijnen fazanten noem maar op hielde voor de slacht

zelf duiven die werden geslacht en werden verkocht in belgie

het vlees was veel al op bestelling .. moet wel zeggen .als er geslacht werd ( word dat het wel op een goede humane manier moet gebeuren

 

vind dit forum wel een openlijk forum waar je gewoon gewoon kan zijn

 

heb trouwens een vraagje ..

wie heeft er al eens cavia gegeten ?? of is dat verboden in nederland

Link naar reactie
Delen op andere sites

Kunnen we wat proeven, op de moestuindag?

 

het smaakte bijna net als kip moet ik zeggen lekker mals .had er kleine opgebakken aardappeltjes bij gemaakt ...

zat tegen etenstijd wel alleen aan tafel .

moestuindag ??

Link naar reactie
Delen op andere sites

Guus, hier komen de melkkoeien ook niet buiten. En hebben ze weinig ruimte. Het is dat we nu nog geen ruimte hebben voor een koe (volgend jaar wel), ik zou erg graag melk drinken van een koe die bijna niet weet hoe het voelt om op beton te staan.

 

Okee dat snap ik, maar bij de echte grote koeien boeren zeggen ze dat de koeien liever binnen staan, goed voer, zachte ligbedden, borstels en ruimte om te lopen.

Omdat het kan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

een boer houd zijn koeien in nederland ook vaker binnen .op stal

want voor elke koe wat op stal staat krijgt hij een soort subsidie uitbetaalt per jaar

 

dit vertelde me een een bekende melkboer van mij .toen ik hem vroeg hoezo er niet meer zoveel koeien buiten liepen

en op sommige plekken hellmaal geen koe meer te zien was .gelukkig hij deed er niet aan mee

Link naar reactie
Delen op andere sites

 

Okee dat snap ik, maar bij de echte grote koeien boeren zeggen ze dat de koeien liever binnen staan, goed voer, zachte ligbedden, borstels en ruimte om te lopen.

 

Denk dat moeilijk beantwoorden is wat ze echt liever hebben, wat jij omschrijft is een soort melk fabriekje die compleet in schuur plaats vindt, (dier kan er jong in en waneer oud en uitgeproduceerd er weer uit) of een koe niet liever en vooral zomers in de wei staat geen idee,

maar ik denk persoonlijk dat je een dier best kan verzorgen zoals hij in natuur zelf graag doet, nu is koe een gefokt huisdier maar dan nog denk ik dat een lekkere wei, zon frisse lucht wel waarderen kan vrij bekend is dat koeien bijna dansen waneer ze na de winter weer naar buiten mogen, dat dansen vat ik dan maar op als blij gedrag.

Players only love you when they're playing.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ook mijn vrouw en ik kunnen het niet, eigen dieren slachten of zelfs maar te slacht aanbieden.

Ik schreef hier al eens eerder dat dit erg hypocriet is, daar wij beiden massieve vleeseters zijn.

Maar wij hechten ons aan dieren.

 

Volgens mij moeten boeren een heffing betalen voor de koeien in de weide.

Een heffing over methaangas, wat nu eenmaal uit de mest ontwijkt.

Dit methaan is een broeikasgas.

In moderne stallen wordt dit methaan gas in de nok van de stal afgevangen.

Verder zijn koeien op stal gemakkelijker lijkt mij.

 

 

Claudia schreef " Het bleef dus een tijdlang hangen voor het gegeten werd, om het malser te laten worden. Geen idee hoe lang ze dat deden en of het verschil groot was, maar vers geslacht vlees is blijkbaar taai."

Dit heet besterven / rijpen of afhangen bij groot vee, en bijvoorbeeld bij gevogelte faisandage.

De andere benamingen ken ik niet.

 

Na het slachten treed er Rigor Mortis op, een samentrekking van de vleeseiwitten, waardoor het vlees taai wordt.

Het afhangen geeft als resultaat dat in het vlees al aanwezige enzymen de eiwitreeksen "breken" , waardoor het vlees malser wordt.

Ook wordt het spiersuiker omgezet in melkzuur.

Een paradox is dat de zuurgraad van het vlees hierdoor daalt.

Verder kunnen er schadelijke stoffen uit het vlees vloeien.

Een nadeel hierbij is, dat het vlees droog/droger wordt.

Tegenwoordig zou men daarom vlees in plastic te liggen leggen in koelcellen.

Runder vlees wordt tegenwoordig vaak maanden in een koelcel afgehangen, varkens weken.

Wild slechts een paar dagen, maar tenminste één dag.

Onze nieuwe habitat :

https://youtu.be/BapOVa6jPgg

Zittauer Gebirge ( Natur, Wandern, Entspannung, Ruhe )

Link naar reactie
Delen op andere sites

misschien is dit toch wel de reden dat wij het niet lekker vonden,ik kan me niet meer herinneren of we het meteen gegeten hebben,maar volgens mij wel.We zouden het dus nog een keertje moeten proberen.Stom dat ik er niet aan gedacht heb,want het wilde zwijn wat we hadden laten slachten heeft inderdaad een paar dagen moeten besterven,ik wist het dus eigenlijk wel.

Weer iets geleerd.....

Hongaarse groeten van Linda

Link naar reactie
Delen op andere sites

Melkkoeien staan vaak hun hele leven binnen, om melk te kunnen produceren moeten ze gekalfd hebben, dus zodra het kalf geboren wordt wordt het bij de koe weggesleept en in een klein hok gestopt waar het zeer kort gevoed wordt met een fles met water aangelengde melk om zo snel mogelijk uit een emmer te moeten leren drinken (hierdoor is het zuigreflex verstoord en krijg je koeien die later aan elkaars oren lopen te sabbelen)

Hier heb je nog heel veel koeien die de hele lange winter aangebonden staan, hutje mutje naast elkaar, een legbatterij kip heeft meer ruimte, ze kunnen net liggen..............

Zodra de melkgift terug loopt wordt de koe weer drachtig gemaakt en dit net zolang tot ze op is,de gemiddelde nederlandse melkkoe geeft zo'n 30 liter melk per dag, dat is topsport, tel hierbij het eentonige dieet hoog in eiwitten en je hebt een dier dat chronisch aan de diarree is.

Echt te vreselijk voor woorden.

Dat een koe het fijn vindt op stal, lijkt me raar, moet je in het voorjaar kijken als de koeien naar buiten mogen, dan maken ze de meest maffe vreugdesprongen.

 

Geslachte dieren moet inderdaad afsterven, wij doen onze vers geslachte kippen als ze afgekoeld zijn in de vriezer, degene die we willen eten gaat 2 dagen in de koelkast.

Roos heeft een een dag buiten gehangen, bij onze slachter hangen ze ook altijd een dag, rund langer geloof ik en schaap hangt wel 3 dagen in de koelcel.

Van fazant heb ik gehoord dat je die aan zijn staart moet ophangen tot ie loslaat

 

Je eigen dieren eten is ook iets waar je in groeit denk ik, als ze mij 6 jaar geleden voorspeld zouden hebben hoe ik nu leef had ik iedereen voor gek verklaard, vond ook heel veel dingen zielig, maar nu als ik een zieltogende kip heb, help ik die uit zijn lijden en eet ik mijn eigen dieren.(behalve lammetjes en schapen )

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb een x een geboorte van kalf meegemaakt heel bijzonder en gaaf mocht meehelpen enzv. de volgende dag wij terug om te kijken hoe het ging met moeder en kalf, en het kalf was al opgehaald door een bedrijf wat een onzettende domper was op voor mij bijzondere gebeurtenis van geboorte kalf, zo snel zo zakelijk.

Geld en grootschaligheid speeld teveel rol,

Players only love you when they're playing.

Link naar reactie
Delen op andere sites

heb die pasgeboren kalfjes ook eens zien staan bij ene boer .zielig in zo kleine kalfjes box

ze kregen gewoon d eeerste melk ( bies van de koe

kan veel hebben maar vond het maar zielig hoe die kalfjes daar stonden .bang en schrikachtig ( hoe zou dat komen ... :

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...