Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Encyclopedie van de tuin maken


SamanthaP

Aanbevolen berichten

Goedemiddag!

Ik ben van plan om een soort naslagwerk te gaan maken van alles wat er in de tuin staat. Niet alleen voor het moestuingedeelte, ook voor de siertuin. Nu moet ik nl constant opzoeken wanneer ik wat kan snoeien of zaaien, wanneer iets bloeit, etc etc. Ik ben er alleen nog niet over uit of ik dit handig online/digitaal kan doen,of dat een ouderwets boekwerk misschien handiger is. Iemand tips/ervaring?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ben nu aan het aanleggen met een dergelijk bestand in Excel, voor al mijn reeds bestelde zaadjes (bedoeld voor volgend jaar). Foto erbij van de groente, bloemen, plant, medicinale kruiden, fruit, tuinkruiden of wat dan ook. Naam in Latijn en NL, en de bijnamen zet ik in de lijst. Wanneer en bij wie gekocht, wat kosten ze, etc.

Ik ga wanneer de zaden binnenkomen, ze stoppen in kartonnen cd-hoesjes van 13 x 13 cm. Daarop voorop geplakt een sticker met een QR-code, en een tekst met de Latijnse naam en de Nederlandse naam. Daaroverheen een transparante sticker zodat de code goed leesbaar blijft. De kartonnen hoesjes krijgen ook een kleuraanduiding, ingedeeld in de wisselteelt-groepen.

Op de plastic labels voor op de potjes / bakjes/ pootzakken/ voorzaaibakken/ plantlabels komen straks dezelfde QR-code en naam. De QR codes gaan verwijzen naar een Wiki-pagina of een zelf gemaakte en beheerde webpagina waar ik de info kan vinden die ik in de tuin, of op dat moment, nodig ben.

Dat is makkelijk te realiseren, op bijna iedere smart-telefoon zit een QR-code-lezer tegenwoordig. (Ook) voor andere doeleinden heb ik daarom een handscanner aangeschaft met daarnaast een labelprinter. Die komen nu dus goed van pas.

 

Noem het beroepsdeformatie maar ik ben gewend methodisch te werken. Ik voel me daar fijn bij. Veel succes met je naslagwerk!

It ain't what you do, it's the way that you do it

Link naar reactie
Delen op andere sites

Judith, dat is wel heel geweldig georganiseerd. Bij mij blijft het ook bij een Excelsheet. Wel met die selectiemogelijkheid boven de kolommen, handig als ik even wil weten welke planten er ook weer in een bepaalde familie zitten die je wel of niet kan combineren met iets, of als ik iets zoek wat ik aan laag of juist hoog spul nog ergens kan zetten.

 

Ik heb de volgende kolommen: Nederlandse naam/familie/Latijnse naam /hoogte/eenjarig-tweejarig of vast/ soort wortel/zon of schaduw / winterhard ja of nee / inheems ja of nee/eetbaar/insectenplant/bodemverbeteraar/wordt geholpen door (iv.m. combinatieteelt) / helpt (ook weer i.v.m. combinatieteelt/ niet combineren met (weer die combinatieteelt)/opmerkingen.

 

Wat ik bij nader inzien mis in mijn overzicht is bloeitijd en kleur van de bloei, ik heb ook veel bloemenplanten staan en volgend jaar wil ik dat wel iets beter organiseren zodat ik niet maandenlang tegen alleen gele bloemen aan zit te kijken en er ook steeds genoeg aantrekkelijke bijenplanten staan. Een kolom met welke ziekten/vraatinsecten wanneer toeslaan op welke planten lijkt me ook wel handig.

 

In datzelfde Excelbestand heb ik ook een blad met alles wat ik dit jaar op welke datum heb gezaaid, wanneer het is opgekomen, wanneer het is gaan bloeien en wanneer ik begon met oogsten. Ook wel heel handig als naslagwerk voor volgend jaar, want ik heb heel erg lopen klooien. In datzelfde blad heb ik de aanschafkosten van de zaden/ planten en de opbrengst in kilo's/aantallen en dat weer omgerekend naar winkelwaarde staan, en dat in volgende kolommen ook nog eens met de vierkante meters erbij en dan de uiteindelijke opbrengst per m2. Per saldo sta ik nu op 13 cent winst per vierkante meter .

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weeks later...

Ik heb een ouderwets tuindagboek in een dik schrift met harde kaft. Hierin vermeld ik alle werkzaamheden in de tuin , (in een plattegrond wat ik waar heb gezaaid gepoot oid ) weer wetenswaardigheden, en bijzondere dingen zoals bep. vogels / planten/ dieren gezien , etc. Nu na 4 jaar kan ik teruglezen wat ik afgelopen jaren heb gedaan op deze dag , wat het weer was , wat er allemaal veranderd is en het geeft mij veel informatie , en het is ook nog eens erg leuk . Nu schrijf ik erg graag dus combineer ik 2 hobbies ,maar het kan vanzelf ook op de computer

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn doel is wel om elk jaar goed bij te houden wat ik waar zaai en plant, maar halverwege het jaar (als er weer wat anders op de plek staat bijvoorbeeld), noteer ik dat niet meer. Daarnaast hou ik nog globaal het weer bij en welke plant het goed of niet goed doet. Ook ziekten en plagen worden genoteerd, dan vergeet ik daar het komende jaar niet om rekening mee te houden.

Wat ik wel heeeeeel goed bijhou, is mijn zadenvoorraad. Niet alleen welk zaad, maar ook op de uiterste gebruiksdatum wordt dit genoteerd. En natuurlijk de ondersoort, zodat ik weet welke types pompoen, tomaat (en alles eigenlijk) ik heb. Dit is wel handig, want zodra ik in een winkel ben en er worden groentenzaden verkocht, ga ik los. Zodat ik nu bijvoorbeeld alweer veel te veel van een aantal dingen heb. Zo heb ik bijvoorbeeld geen ruimte voor 50+ pompoenplanten in de tuin, maar zoveel zaden zou ik komend jaar dus wel moeten zaaien. Wordt een kleine uitdaging dus.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb tot nu toe de volgende kolommen (sorry in het Engels, was in het Engels begonnen ivm bestelde zaad uit de UK en toen maar doorgegaan)

 

Order ID:

Nr:

Product photo:

New NR:

QR code

Group (kool, blad, vrucht, wortel, peul, aardappel, aardbei, zacht fruit, hard fruit, een groep 'niet te verplaatsen', 1 of 2 jarige bloemen, vaste bloemen, boom, bijenplant, diervoeder algemeen, diervoeder kippen ; alles in nummers aangegeven zodat die een gekleurde cel kunnen krijgen mbv voorwaardelijke opmaak)

Product description and hyperlink

Latin name

Other names

Store Name

Price per item

Quantity

Total price

Total amount of seeds

Total order amount

Order time and date

Shipping method

Shipping costs

Arrival date

Best used by date

Germination date

Sowing date

Planting date

Flower date

Pruning date

Harvest date

Height

Width one plant

Advised planting distance

Succession planting Y / N

Specifications and/or particularities and/or use

Color

Secondary Group

Rotation crop nr A1 - H6 (heb 40 moestuinbakken straks die elk apart nummer krijgen, zaad wordt bv gezaaid in bak C3)

Companion planting

Conflicting (do NOT plant nearby)

Staking necessary? What kind

Pollinator necessary Y / N

Is a Pollinator Y / N

B - D- F - G - M - T - P? (Bloemen, Diervoeder, Fruit, Groente, Medicinaal, Tuinkruid, Plant)

Diseases or other problems

Growing succes 1 to 10

Tasting succes 1 to 10

General succes 1 to 10

Ja ik weet het wel, veel teveel moeite voor een gewone moestuin. Maar ik vind het leuk.

It ain't what you do, it's the way that you do it

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weeks later...

ik hou dat ook echt niet zo gedetailleerd bij. de juiste naam is het belangrijkste. de rest van de info + plaatjes weet google wel voor mij wanneer ik het ben vergeten. en heel eerlijk gezegd zie ik van veel info het nut niet.

 

op de zadenzakjes schrijf ik de naam (eventueel nederlandse benaming en de officiële Latijnse benaming), zaaiperiode en THT.

Link naar reactie
Delen op andere sites

ik hou dat ook echt niet zo gedetailleerd bij. de juiste naam is het belangrijkste. de rest van de info + plaatjes weet google wel voor mij wanneer ik het ben vergeten. en heel eerlijk gezegd zie ik van veel info het nut niet.

 

Alle kennis is zinvol.

 

Als ik niet alles had bijgehouden, wist ik nu bijvoorbeeld niet dat dat 'winterzaaien' wat zo leuk leek, uiteindelijk maar heel weinig heeft opgebracht. Hier en daar een paar weken eerder oogst, maar echt niet alle moeite waard. En volgend jaar ga ik de tomaten en paprika's later zaaien, want de tweede ronde heeft de eerste bijna ingehaald qua groei en opbrengst, was compacter en sterker en daarvan zijn veel meer zaailingen ook echte planten geworden. Ik ga ook meer vroege aardappels poten en experimenteren met vroege aardappels laat poten, en nog veel meer dingen anders doen op basis van de rekensommetjes die mijn Excelsheet maakt. Voor 2,95 een zakje zaad lopen en dan voor 3 euro winkelwaarde oogsten... die dingen gaan er dus uit. Ik wil volgend jaar echt serieus een veel hogere opbrengst, veel meer zelfredzaamheid en ook een hele berg nieuwe dingen proberen, en als ik dan niet alles registreer, dan zit er voor mijn idee geen vooruitgang in.

 

op de zadenzakjes schrijf ik de naam (eventueel nederlandse benaming en de officiële Latijnse benaming), zaaiperiode en THT.

 

En daar ben ik dan weer heel slordig in. Op veel zakjes staat niks, goudsbloem enzo herken ik immers wel, en soms heb ik dan zo'n zakje en dan zou ik het moeten herkennen en dan is het van tsja, wat zou dit kunnen zijn?

 

En zo doen we het lekker allemaal op onze eigen manier.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het leuke van excel is dat iedereen het zelf vorm kan geven. een extra kolom met info is zo toegevoegd. maar juist daarom wil ik ook wat tegengeluid laten horen. neem niet een volledig boekwerk van iemand anders over maar kijk welke info je mist.

 

dat ik niet zoveel in een excellijst zet betekend niet dat ik helemaal niet opschrijf wat dit seizoen goed ging, wat minder goed ging en wat ik anders zou willen. dat schrijf ik wel in het kort op maar dat zijn momenteel maar 10 regels (bijvoorbeeld dat ik tomaten en pepers juist iets eerder kan zaaien nu we een terrasoverkapping hebben, ik was namelijk altijd heel laat ivm buitenteelt) de blog is daar ook een mooi geheugensteuntje voor.

 

naam en THT op zakjes is denk ik voor iedereen wel belangrijk. sowieso onmisbaar bij het ruilen maar ook voor jezelf. zo zonde wanneer je iets zaait, er veel tijd en moeite in steekt en er vervolgens amper iets op komt. met een beetje pech is het te laat om nieuwe zaden te bestellen en opnieuw te zaaien. (vooral met zadenruilen kan ik dat natuurlijk niet genoeg zeggen )

ik heb dat niet in de excel staan omdat ik de excel niet meesleep wanneer ik ga zaaien of ruilen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 year later...
Bij mij blijft het ook bij een Excelsheet.

 

Ik durf het bijna niet te vragen... Maar uiteraard doe ik het toch. Zou jij je Excelsheet willen delen? Het lijkt me een hele goede lijst, op verschillende punten. Ik ben zelf elk jaar aan het stoeien met een eigen Excel-lijst, maar heb bij lange na nog niet mijn perfecte match gevonden hierin...

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Spitskool, ik ben zelf ook nog vreselijk aan het klooien, dus aan het complete excelbestand heb je denk ik weinig, dat is nog superchaos. Maar ik kan wel een paar dingen toelichten die ik 'verbeterd' heb en/of handig vind.

 

Wat ik 'verbeterd' heb in de planning voor 2018 is dat ik eerst per maand heb aangegeven of iets voorgezaaid / gezaaid kan worden, zowel met een kleurtje als met tekst. En ik ben bezig om in de kalender aan te geven of iets ook daadwerkelijk in een bepaald vak gezaaid/geplant moet worden. Onderstaand een voorbeeld voor rode melde en boomspinazie, Als ik selecteer op een bepaalde maand zie ik dus meteen dat ik die zou kunnen zaaien, en ik zie ook wanneer ik ze in elk geval MOET zaaien omdat ze in de planning zitten. In dit geval staan ze dus op dit moment alleen nog gepland voor hele late (beetje experimentele) zaai in vak 12. excel113741509832668.jpg

 

En als ik bijvoorbeeld selecteer op de maand december, zie ik dat ik nog knoflook kan poten en een paar dingen zou kunnen zaaien in de kas, maar het enige dat echt moet is de cassisbes snoeien (als ik dat niet eerder heb gedaan, want dan haal ik de tekst weg en blijft het kleurtje staan).

excel279941509833093.jpg

 

Naast die zaaikalender heb ik dan nog een plattegrond van de tuin, waar per vak plaatjes staan van de planten die momenteel in dat vak staan, en met kleurtjes en tekst is aangegeven wat er in de planning staat voor dat vak:

excel359981509834429.jpg, met in elk vak een linkje naar weer een ander bestand waar ik kan zien wat er voorheen in heeft gestaan en wanneer. De planning voor dit vak is dus al rond, er staan nu nog pastinaak, winterwortels en prei, er komen bonen en courgettes en daarna voorgezaaide kolen. En met 1 klikje kan ik in de historie van dit vak zien dat er afgelopen seizoen aardappels hebben gestaan, en wanneer daarna de prei en de wortels en pastinaak zijn gezaaid/ uitgeplant.

 

Ik moet bekennen dat ik het ook echt heel erg leuk vind om met Excel te klooien, maar dat wil zeker niet zeggen dat ik heel efficiënt en handig bezig ben, misschien ook juist niet.

 

Oh, en edit: Wat betreft kosten/opbrengst heb ik overigens een paar simpele kolommen in het grote bestand: excel498141509836425.jpg

 

Perpetual spinach is dus zeker een blijvertje, ik had er meer van kunnen oogsten in de lente/zomer, maar toen was er genoeg ander spul te oogsten, en momenteel haal ik minstens elke week een maaltje uit de tuin. Planten staan er nog heel mooi bij, en kunnen nog wel effe door.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Goedemiddag!

Ik ben van plan om een soort naslagwerk te gaan maken van alles wat er in de tuin staat. Niet alleen voor het moestuingedeelte, ook voor de siertuin. Nu moet ik nl constant opzoeken wanneer ik wat kan snoeien of zaaien, wanneer iets bloeit, etc etc. Ik ben er alleen nog niet over uit of ik dit handig online/digitaal kan doen,of dat een ouderwets boekwerk misschien handiger is. Iemand tips/ervaring?

 

Wat ik doe, is sinds een aantal jaren hier op het forum m'n eigen plekje bijhouden : blog/Bit/

 

Ooit wel eens begonnen aan een grote ordner, waar ik van alles in stopte met plattegronden en al van bijvoorbeeld een fruitkooi waar alle soortjes kruisbessen op die plek benoemd worden, de soortjes rode bes en alle soortjes aardbeien. Werkte totaal niet bij mij. Wel leuk te maken hoor, vooral in de wintermaanden als een soort van vóórpret en om toch met de tuin bezig te zijn. Maar werkt dus niet bij mij. Ik doe het op de tuin toch weer anders dan gepland en vergeet die info te verwerken. Ben er ook al lang achter dat dat ( bij mij dan hoor ) ook helemaal niks uit maakt. De aardbeien zijn al lang weg en er staan nu soorten blauwe bessen en eerlijk gezegd ben ik ook al lang kwijt wélke soortjes dat nu allemaal zijn per struik. Ze zijn ooit uitgezocht met veel gedoe op draagtijd/ oogsttijd en ze staan er nu al een tijdje, de naamkaartjes zijn verbleekt/ gebroken of weggestormd en ik mis ze ook niet : ik oogst wanneer ze rijp zijn en ik oogst lang. Wil ik weten wanneer ze gesnoeid moeten worden ? Nou .... niet echt, want heb ze nog nooit hoeven snoeien en gaat er een tak dood, snoei ik dat weg.

 

Wil ik weten wanneer de rode bessen gesnoeid moeten worden ? Ja en nee. Ik weet dat nu onderhand wel en dan nog doe ik dat nog wel eens anders.

Wil ik weten wanneer ik de knolselderij moet zaaien ? Jawel : belachelijk vroeg, vooral dat weet ik nu wel toch ? Dat ik tomaten moet gaan zaaien in maart is al jaren zo. Beetje naar het type voorjaar kijken ook

 

Heel veel, eigenlijk álle, info is gewoon online te vinden. Wil ik iets checken of twijfel ik ergens, ga ik zoeken.

 

Ik zit hier op het forum regelmatig en dat werkt bij mij ook wel eens als reminder of als eye-opener.

Aan zaaikalenders enzo, denk ik persoonlijk helemaal niets te hebben; het komt ook helemaal niet in me op om in augustus de boerenkool te zaaien.

 

Klinkt allemaal erg laissez faire misschien. Maar mijn moestuinseizoen ( en ook die van anderen ) hier. Dat vond ik wel een gouden greep.

 

ps : de kosten inschatting of het bijhouden van wat het opbrengt. Ook een tijdje een poging toe gedaan. Is ook een groot topic over hier trouwens, maar heeft niks met een encyclopedie te maken natuurlijk. Maar nee, daaar ben ik al heel gauw mee gestopt

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wow! Ik ben helemaal verliefd op jouw Excel pippi!

 

Ik ga een poging doen om die na te maken, maar ik vermoed dat het wat krakkemikkiger wordt. Geen idee of het efficiënt is, maar dit is al vele malen meer werkbaar dan het monster dat ik nu zelf gebruik. En dat komt denk ik vooral door de optie van selecteren op maand. Dus dat lijkt me een goed beginpunt voor mijn moestuinplan voor komend seizoen.

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ga een poging doen om die na te maken, maar ik vermoed dat het wat krakkemikkiger wordt.

 

Het is echt nog geen perfect systeem hoor! Maar als je mij in een PB je e-mailadres stuurt kan ik je wel een 'lege' versie sturen van de twee bestanden, wellicht kan jij er nog iets veel beters van maken.

 

Bit, ik zou willen dat ik er zo relaxed mee om kon gaan, en tuurlijk weet ik wanneer de tomaten en bonen gezaaid moeten worden, maar het gaat mij vooral om die vakken vullen, en dan moet ik dus ruim van tevoren weten wat ik moet voorzaaien om later uit te kunnen planten in een bed dat leegkomt. Ik had afgelopen seizoen late aardappelbedden die verder leeg bleven, waar het onkruid zijn goddelijke gang kon gaan en waar ik nu dus weer aardig wat werk aan heb om er weer nette bedden van te maken. Volgend jaar heb ik als het allemaal gaat volgens plan helemaal in kaart wat er overal na de aardappels etc. komt, en zijn de planten zonodig al voorgezaaid.

 

Ik ben dus afgestapt van een echte encyclopedie, ik had voorheen ook een hele database met allemaal info over soorten groenten en rassen, maar dat is nu allemaal geïntegreerd in de zaaikalender, en daar staat alleen nog maar info die ik anders misschien vergeet. Kennis die je ook al in je hoofd hebt opgeslagen, hoef je niet ook in Excel. Dus ik heb nu bij de wortels wel rasnamen en dagen tot oogst, maar niet meer de dingen als hoogte of dat je uien bij wortel moet planten ivm wortelvieg en uienvlieg, dat weet ik inmiddels wel en ik heb geen van die vliegen ooit gehad. Ik heb dan wel weer een linkje bij de wortels staan naar een site met ziektes enzo die bij wortels voorkomen, want dit jaar had ik dus wortelknobbelaaltjes en inmiddels ook 'Aster Yellows' in de winterwortels en ik ben benieuwd wat ik volgend jaar tegenkom. (Bij Aster Yellows, weet even niet de officiële naam, wordt overigens geadviseerd om besmette planten eruit te halen, nou daar stop ik mee, want anders moet ik me gek vreten aan de wortels waar verder niks aan mankeert behalve die gele blaadjes hier en daar.)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoe ik het doe:

Een jaarlijks lijstje met te zaaien / planten soorten, gesorteerd op geplande zaai- actiedatum. Dat lijstje probeer ik gaandeweg het jaar bij te werken.

Het lijstje, steeds een kopie van het vorige jaar dient ook om plannen voor het komend jaar te maken. Dat groeit en krimpt tot het moment van bestellen ergens in januari.

Eigenlijk zou ik ook moeten bijhouden wat ik –met wat, wanneer en hoe- bemest heb. Want daar ga ik weleens de mest mist in

Lijstje 2018: 2018_teeltlijst

 

Daarnaast, wat komt waar. Dat doe ik met een plattegrond. Ook steeds weer een kopie van het vorige jaar. Zo kan ik makkelijk rekening houden met wisselteelt en krijg ik ook een idee hoeveel ik moet zaaien.

Het maken van die plattegrond was veel werk, wel leuk. Jaarlijks bijwerken (ook zo’n wintermaanden klusje) gaat vrij makkelijk.

Plattegrond 2018: 2018_layout_tuin

 

En verder ligt altijd een naslagwerk (de Groente en Fruit encyclopedie) voor het grijpen. Voor teeltschema, plantafstanden en zo. Bij een tuin op afstand kun je daar ook de info op Diana’s mooie moestuin voor gebruiken, dan hoef je dat grote zware boek niet mee te sjouwen..

 

Documenteren is noodzakelijk, maar alleen als je alles ook altijd bijwerkt. Onjuiste informatie is erger dan geen informatie.

 

O ja: Mijn moestuin seizoen, mijn blog / dagboek op het forum (blog/henkg/). Voor mij perfect. Onmisbaar. Automatisch gesorteerd op datum. Ideaal als naslagwerk in je eigen situatie. “Waarom groeit dit nu voor geen meter? Of waarom zijn die krengen nog steeds niet rijp?”. Even kijken bij vorige jaren: dat was toen ook zo, komt wel goed.

Dat vereist wel het regelmatig maken van foto-rondjes, En natuurlijk wat tekstjes, en plaatsen van de berichten.

Voornamelijk voor mezelf dus. Dat anderen het lezen en daardoor ideeën opdoen (of mijn teeltwijze afschieten), dat is mooi meegenomen. Ik vind het ook leuk om ervaringen te delen.

 

Links naar de Excel bestanden staan ook in mijn onderschrift. Actueel, als ik ze bijtijds in de vanaf het web toegankelijke map zet.

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het is echt nog geen perfect systeem hoor! Maar als je mij in een PB je e-mailadres stuurt kan ik je wel een 'lege' versie sturen van de twee bestanden, wellicht kan jij er nog iets veel beters van maken.

 

Ik ga de uitdaging aan.

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...