Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Ervaringen met bokashi emmers?


Berti

Aanbevolen berichten

omdat ik als urban homesteader (jaja... trots op he) geen plek heb voor een compostbak, en toch echt compost wil gebruiken in mijn MM tuintje.

heeft iemand hier ervaring, hoedanook, met bokashi emmers?

 

ik vind het duur.

dan liever 60 euro uitgeven aan een compostbak dan ben je in EEN keer klaar, ipv elke paar maanden geld uitgeven aan dat spul dat erop moet...

 

als iemand nog alternatieve suggesties heeft dan graag.

hier wordt geen gft compost verkocht, enige compost die de boerenbond/ welkoop heeft, is....turf met compost (7 euro per zak)

 

alvast dank voor het meedenken

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik had hier nooit van gehoord... dus dit vond ik erover... duur grapje...

 

Bokashi Starterspakket

( Leverancier )

Prijs: € 59,95 (incl. 19 % btw)

Aantal (eenheden) in verpakking:1

Aantal (eenheden) in doos:1

 

Inhoud Bokashi starterspakket:

inhoud:

2 Bokashi emmers

2 kg. Bokashi starter

1 handleiding / brochure

 

In de Bokashi emmer wordt het keukenafval vermengd met Bokashi-starter. Het resultaat is een

natuurvriendelijke verwerking van het keukenafval, zonder rotting. Dat proces begint zodra de keukenemmer vol is en duurt maximaal 2 weken. Tijdens de werking komt er zelfs sap vrij, dat na verdunning kan dienen als plantenvoeding. Tijdens deze verwerkingsperiode wordt de tweede keukenemmer, die standaard in het starterspakket zit, in de keuken geplaatst om het keukenafval in te deponeren. Het gefermenteerde keukenafval is nu te gebruiken als hoogwaardige bodemverbeteraar voor in de tuin.

 

Bokashi keukenemmer zorgt voor natuurvriendelijke bodemverbeteraar. Niet composteren, maar fermenteren waardoor keukenafval een effectievere bemesting van de tuin vormt. Dat is het geheim van de Bokashi keukenemmer. Normaliter verdwijnt GFT-resten op de composthoop en kan gaan rotten. Energie verdwijnt zo uit het keukenafval. In de Bokashi emmer krijgen groente- en fruitresten juist extra energie, waardoor het een goede bodemverbeteraar is.

 

Het is een bekend probleem in menig huishouden. Het keukenafval gaat al in de groene keukenbak rotten en zorgt voor een vervelende stank. De Bokashi emmer maakt hier een einde aan. Boskashi is Japans voor ‘goed gefermenteerd organisch materiaal’. En fermenteren is het geheim voor goede verwerking van keukenafval. Bij fermenteren, dat plaatsvindt in twee handige keukenemmertjes van zo’n 40 centimeter hoog, blijft die energie bewaard. Sterker nog, tijdens het fermentatieproces komt extra Bokashi-sap vrij dat aan planten kan worden

gegeven.

 

Bodemverbeteraar

Na het fermenteren, dat zo’n 1 tot 2 weken duurt, is de inhoud van de Bokashi emmer klaar voor verwerking in de tuin. Door het fermenteringsproces ontstaat er geen stank of andere vervelende bijwerkingen. Dit in tegenstelling tot composteren, waar het rottingsproces voor nare luchtjes zorgt. Tijdens het verblijf in de speciale Bokashi emmer, krijgt het keukenafval een hogere

voedingswaarde zonder rotting. Het eindproduct kan nu ingegraven worden in de bodem en is een belangrijke bodemverbeteraar geworden. Planten krijgen meer energie en een grotere weerbaarheid tegen schadelijke bacteriën en schimmels.

 

Toevoegen Bokashi-starter

Het gebruik van de Bokashi keukenemmer is heel eenvoudig. Groenteresten kunnen in kleine stukjes in de emmer worden gegooid. Zodra er een laagje keukenafval is gevormd, dekt de gebruiker de afvallaag af met Bokashi-starter. Dit wordt in kant-en-klare zakjes bij de Bokashi keukenemmer geleverd. Bokashistarter zorgt ervoor dat het GFT-afval gaat fermenteren en voorkomt verrotting. Na het toevoegen van Bokashi-starter kan opnieuw kleingesneden GFT-afval in de emmer worden gegooid. Op deze wijze wordt de Bokashi emmer in ongeveer 2 weken laag voor laag volledig gevuld.

 

Voedingrijk sap

Als de emmer vol is, begint in een zuurstofarme omgeving het echte verwerkingsproces. Dit duurt zo’n 1 tot 2 weken. Tijdens deze verwerkingsperiode wordt de tweede Bokashi emmer, die standaard in het starterpakket zit, in de keuken geplaatst om het GFT-afval in te deponeren.

Dagelijks kan de consument via een aftapkraantje aan de keukenemmer een voedingrijk sap aftappen. Dit sap is, mits goed verdund, een ideale plantenvoeding voor kamer- en tuinplanten.

 

Meer weerstand

Als het proces klaar is, heeft het GFT-afval een zoetzure geur gekregen. Dit kan nu rechtstreeks in de tuin worden ingegraven. Het gefermenteerde afval zorgt nu voor een goede voeding van de bodem en vormt een goed leefmilieu voor microorganismen. Door een actief bodemleven ontstaat meer weerstand voor bodem, plant en dier.

 

Extra informatie over Effectieve Micro-organismen

De Bokashi emmer waarin we keukenafval fermenteren is het eindproduct van jarenlang onderzoek van de Japanse professor Teruo Higa. Hij ontdekte dat goede bacteriën kunnen worden geactiveerd door het toedienen van Effectieve Micro-organismen. Daarmee neemt hij afstand van de gangbare landbouwtechnieken die erop zijn gebaseerd om met grote hoeveelheden chemicaliën schadelijke micro-organismen te doden. Met Effectieve Microorganismen heeft professor Higa ontdekt dat goede bacterien opleven en de schadelijke

bacteriën onderdrukken. EM is gebaseerd op onderzoek en ervaring en wordt wereldwijd gebruikt in de professionele land- en tuinbouw.

 

Effectieve Micro-organismen zorgen voor evenwicht op het gebied van milieu, gezondheid en

voedselvoorziening. EM is een samenstelling van diverse micro-organismen met iedere een

specifieke taak. Het gaat ondermeer om gisten en melkzuurbacteriën. Ze komen allen voor in de

vrije natuur. Bij EM draait alles om het activeren van de goede bacteriën, in plaats van het doden

met chemicaliën zoals gebruikelijk is. In de Bokashi-starter is het hoofdbestanddeel

tarwezemelen die zijn gefermenteerd met EM-Actief. Dat is te herkennen aan een zoetzure geur,

te vergelijken met het gisten van wijn en bier.

 

Voor een lijst met veelgestelde vragen (en hun antwoorden) klikt u op deze link .

 

http://www.energieregie.nl/home/aarde/bokashi-starterspakket.html

 

Het lijkt een soort compostversneller... maar een beetje aso duur...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb die bakken thuis staan en ik heb er zeer goede ervaringen mee. Ik geef de gefermenteerde "compost" (bokashi) de schuld ervan dat de slakken mijn sla niet wilde eten. Ik weet dat velen op dit forum dit niet kunnen geloven (begrijpelijk), en ik heb het nu pas ook 1 jaar gezien, dus ben er zelf ook nog niet zeker van, maar ik kan mijn ervaring niet veranderen: de slakken zaten in en op de sla, maar aten er niet van. .

 

Laat ik voorop stellen dat het inderdaad geld kost, maar die 60 Eur is eenmalig en daarna kun je met EM-A (daar heb je wel weer een soort yoghurt maker voor nodig a 30 EUR) de bokashi fermenteren, dat is veel goedkoper dan de bokashi-starter. Misschien geen eens 1 cent per keer spuiten. Misschien is wormencompost een goedkopere optie, dat heeft ook een goede invloed op de bodem.

 

Er is een groot verschil tussen reguliere compost en bokashi, rotting vs. fermentatie. Bokashi bevat een grote verscheidenheid aan goede bacterien, schimmels enz.: regenererende micro-organismen, en compost heeft het tegenovergestelde: micro-organismen die afbreken of degenereren. Beide zullen hun functie hebben, maar het is voor een gezonde bodem zaak dat de degenererende micro-organismen (uit bijv. compost) niet de overhand krijgen. Voor een gezonde bodem behoren de regenererende micro-organismen de overhand te hebben.

 

Er zijn wel alternatieven voor goede micro-organismen: wormencompost (gebeurt zonder hitte en wormen scheiden goede bacterien uit), wormencompostthee en 1 of ander drents oermiddeltje wat ik wel eens heb gezien op internet. Waarschijnlijk nog wel meer.

 

Maar het is dus zaak om regenererende micro-organismen te verkrijgen, die zorgen namelijk voor het voedsel voor je planten en maken deze dus gezond. Degenererende micro-organimsen zijn zelfs schadelijk voor je plant, dit zou dus betekenen dat compost zeer spaarzaam of misschien wel niet gebruikt moet worden. (Dit zal waarschijnlijk hevige reacties opwekken, maar dit is wat er in de informatie staat en ook eigenlijk heel logisch is, als je het leest, dat moet je dan wel willen : degeneratie vs. regeneratie).

"In de natuur bepalen micro-organismen welke kracht de overhand heeft. De kracht van regeneratie (verjonging, gezondheid en vitaliteit) of de kracht van degeneratie (afbraak, verrotting, aftakeling, ziekte, vervuiling en oxidatie"

 

In de reactie van Jasmin vindt je al een beetje informatie en op de EM websites wat uitgebreider, over de werking van regenererende micro-organismen. Maar je hoeft dus niet aan de EM, als je dat te duur vindt, de informatie is goed, maar er zijn zeker alternatieven. Op zoek naar regeneratie!

aangepast door Gast

Comprehend and copy Nature

Link naar reactie
Delen op andere sites

bedankt voor die info, maar....dat gewone compost opeens niet meer goed genoeg zou zijn voor je tuin wil er bij mij NIET in.

daar wordt al zeer lang met goede resultaten mee gewerkt en nu opeens nu er bokashi is, zou het niet meer goed genoeg zijn?

dat is wat ik er zie staan tenminste.

want o het is een rottingsproces.

bedenk dan, dat alles in de natuur dat is en daar vindt bijna geen fermentering plaats...

 

stof tot nadenken?

 

toch ben ik wel geinteresseerd in bokashi.

hoe werkt dat met die EM-A, kan je daar meer over vertellen.

het is niet die 60 euro....maar dat je BLIJFT betalen voor dat spul.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Inderdaad stof tot nadenken Ik had nog niet gekeken naar hoe alles er in de Natuur aan toe gaat, en als het klopt wat je zegt: dat alles in de Natuur een rottingsproces is en geen fermentatie, dan is dat weer een vraag om te onderzoeken. Top, dank je wel.

 

Ja ik begrijp je bezwaar van het betalen, je blijft inderdaad betalen.

 

Voor het maken van EM-a heb je een soort yoghurtmaker nodig, omdat de organismen zich vermeerderen bij een temperatuur net onder de 40 graden. EM-a is geactiveerde EM (vers gebakken bacterien zeg maar ).

EM-a verkrijg je door 50 ml EM-1 en 50 ml melasse (oorspronkelijk suiker) te vermengen met 900 ml water en een krappe week te laten fermenteren in de yoghurtmaker.

 

Je hebt dan 1 Liter EM-a die je nog kunt verdunnen, want EM is sterk spul. Zeker voor direct gebruik op planten moet je het zeer sterk verdunnen. 1 Liter EM-a zou voor als je het alleen voor de bokashi gebruikt en verdunt, kan het misschien een maand of wel langer mee, het is dan alleen de houdbaarheid (ook een paar maanden) waar je op moet letten en hoe vaak je het gebruikt.

 

Kosten: 1Liter EM-1 kost 20 Eur, 1 Liter Melasse kost 5 Eur => maken samen 20 Liter Em-a => 1 Liter EM-a kost dan 1,25 Eur. En dan nog de yoghurtmaker a 33 Eur natuurlijk.

 

Maar even terug naar stof tot nadenken: wat ik lees en nu 1 keer heb ervaren zijn zulke geweldige resultaten (geen last meer van slakken en veel meer van dit soort dingen als je de info leest) die ik nog nooit heb gehoord voor personen die compost gebruiken. Compost wordt inderdaad al zolang gebruikt en met resultaat, maar toch blijft men daar last hebben van ziekten en plagen of kan het ook anders? Heb jij misschien wel gehoord, of ken je voorbeelden of informatie waar compost ook voor dergelijke geweldige resultaten zorgde? Dat zet me toch weer tot nadenken. Ik hoor het graag.

Comprehend and copy Nature

Link naar reactie
Delen op andere sites

fascinerende discussie he.

nee ik heb geen voorbeelden....maar ook niet van bokashi behalve jou nu dan!

dus kwestie van zelf ervaren.

 

dure grap toch weer zelfs al maak je EM-a zelf.

maar wat ik niet snap is dat die EM-a kwa beschrijving lijkt op het afgetapte vocht uit de emmer...waar had ik dat nou ook alweer gelezen....zucht....

dat afgetapte vocht is toch al gefermenteerd, en wat is EM 1 nou weer.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het blijft inderdaad duur. Misschien is wormencompost dan een betere optie voor je, veel goedkoper en schijnt ook geweldig spul te zijn.

 

Ja dat afgetapte vocht is al gefermenteerd, dat is dus een beetje een mengseltje van fruit/groente sappen, mineralen en stofjes die door de fermentatie vrijkomen (afhankelijk van wat je in die bak stopt), en regenererende bacterien etc. EM-1 en EM-a zijn alleen de micro-organismen (gebrouwen en levend gehouden door vermenging met water en melasse (voedingsbron voor de organismen))

 

EM-1 is door de fabriek gefabriceerd en bevat alle bacterien, schimmels in een bepaalde verhouding. Eigenlijk is er geen verschil met EM-a, alleen dat EM-a thuis een beetje amateuristisch wordt gebrouwen, zonder allerlei metingen enz., waardoor de kwaliteit en verhouding wat kan verschillen. EM-1 is zeg maar de bron van micro-organismen, waarmee je dan zelf aan de slag kunt.

 

Dat Drentse oermiddeltje maakt ook gebruik van goede micro-organismen, maar deze haalt hij gewoon uit de natuur, dus dat kan ook, maar dan moet je waarschijnlijk goed zoeken en is het maar de vraag wat, wat is. EM-1 is uitvoerig getest, je kan dus van de kwaliteit uitgaan.

 

Ja klopt, het blijft een kwestie van zelf ervaren. Ik lees al die dingen, maar het wordt pas werkelijkheid wanneer je het zelf ziet. Maar de info overtuigt me wel en geeft me enthousiasme om het te proberen.

 

Andere voorbeelden van voordelen van gebruik van bokashi zijn:

- op een gegeven moment (want het kan een tijdje duren voordat de regenererende organismen de overhand hebben (tot zo'n 3 a 4 jaar, maar kan sneller)) weerstand tegen ziekten en plagen. Niet alleen slakken, maar ook luizen, schimmels enz. De anti-oxiderende werking zorgt hiervoor, er staan meerdere voorbeelden in de EM boeken. Ziekten en plagen hebben een voorkeur voor oxidatie, anti-oxidatie zorgt er dus voor dat ze hun heil elders zoeken.

- vele voorbeelden van veel grotere oogst (dat kan natuurlijk aan meerdere dingen liggen, maar daar hebben ze deels ook wel weer rekening mee gehouden), soms zelfs recordoogsten.

- betere/intensere smaak

- langere houdbaarheid

- afhankelijk van hoe levend je bodem is, hoef je zelfs geen wisselteelt meer uit te voeren, omdat de negatieve invloeden van de gewassen op de bodem worden verwerkt/onderdrukt door de regenererende micro-organismen.

 

Dat is in ieder geval wat de informatie zegt (waar wordt het mee vergeleken? ) , maar ik ben wel overtuigt, nu nog de ervaring en de foto's, dan kan ik die hier plaatsen.

aangepast door Gast

Comprehend and copy Nature

Link naar reactie
Delen op andere sites

aangezien niemand hier verder ervaring heeft met bokashi.

ik ben aan het overwegen het toch maar te doen, bij gebrek aan beter eigenlijk.

maar eerst ga ik kijken of ik iemand zo gek krijg met mij compost te halen.

begrijp alleen dat je dat spul (had altijd een mix) niet puur in de verhoogde bedden kan doen zonder nog andere dingen erbij.

 

dus tja...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wormencompost (hoop/bak) is geen optie voor je? Dat is qua prijs waarschijnlijk veel gunstiger.

 

Niet dat ik je van je Bokashi wil afpraten, in tegendeel, maar vanwege je prijs argument

Je moet alleen, als je aan de bokashi gaat, bij het toedienen van bokashi aan de bodem rekening houden met dat je daar niet gelijk plantjes kunt planten. De bokashi is namelijk redelijk zuur, maar wordt binnen 1 a 2 weken in de bodem Ph neutraal, dus even 2 weken geduld, maar dan heb je ook wel wat . Bij bomen en struiken kan je het wel gewoon toedienen, maar op een afstandje van de stam, zodat je geen (niet teveel) wortels kapot maakt.

 

Je krijgt bij de meeste bestellingen wel een soort van informatie boekje over EM, maar als je dat niet krijgt, dan moet je je misschien even wat inlezen, want er zijn nog wel wat van dit soort dingen die handig zijn om te weten.

 

Ander alternatief, is misschien wel wat bewerkelijk, maar de resultaten zijn er naar, net als andere (her)ontdekkingen van Viktor Schauberger, is een koude compost hoop (lijkt op wormencompost, maar net iets anders): http://www.talkingtrees.net/The-eco-tec-garden

 

Als we het nog beter wilt doen voor je planten, struiken, bomen enz., zo lees ik net in 'Teaming with Microbes', dan moeten we een beetje selecteren wat we als ingredienten in je compostsysteem (composthoop, wormencompostbak, bokashibak of wat dan ook) gooit. Planten/struiken/bomen hebben namelijk verschillende voorkeuren wat betreft de samenstelling van de compost. Bomen, struiken en meerjarigen (onderling ook weer verschillende verhoudingen bomen bijv. meer dan meerjarigen) hebben het liefst een schimmeldominante compost. Groenten, eenjarigen en grassen prefereren een compost waar bacterien in domineren. Bruin organisch (takken, twijgen, houtsnippers, schors, herfstbladeren) materiaal stimuleert schimmels, groen organisch materiaal stimuleert bacterien. Beetje de juiste mixen zoeken.

Comprehend and copy Nature

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 7 maanden later ...

omdat verder blijkbaar niemand hier met bokashi werkt, heb ik zelf onlangs de set aangeschaft.

de eerste emmer is gefermenteerd en in de tuin onder gewerkt inmiddels.

de tweede emmer staat nog te fermenteren.

 

totzover de ervaringen:

de geur is die van wijnachtig/ zuurkoolachtig dus inderdaad een gefermenteerde geur.

het ondergraven ging de eerste keer wat lastig omdat de stukken in de emmer nog steeds wat groot waren.

inmiddels snij ik alles zoveel mogelijk klein/ scheur ik papier in snippers (leuke anti stress therapie!)

 

twee weken na het ingraven van de eerste emmer lag op de aarde wittige schimmelpluis van de bokashi.

heb ik vandaag nogmaals beetje omgeschept met handschepje. van het afval was inmiddels al niet veel meer terug te vinden.

ruiken al helemaal niet.

 

dosering zou 500 gram per vierkante meter moeten zijn max 1000 gram per vierkante meter bij zeer slechte grond.

zolang als ik nog niet ga zaaien / planten , ga ik regelmatig de afval door de grond scheppen dan wel in mijn compostvat omkiepen.

de bokashi werkt als versneller voor de organische materialen in het compostvat dwz het vergaat sneller tot compost.

ik verdeel het afwisselend in de tuin, volgende emmer gaat in het compostvat, andere emmer weer in de tuin....

 

het afgetapte vocht wordt regelmatig 1 op 100 verdund (meestal tap je zo'n 50 tot 100 ml af) over de tuin verdeeld.

 

op zich vind ik het makkelijk werken allemaal alleen de kraantjes van de emmers zijn erg gammel en moet je goed vastmonteren!

hoe de resultaten met bokashi gaan zijn dat weet ik van het voorjaar pas, ook omdat er dan meer van het spul in de grond zit en ik dan pas kan zien hoe en of de grondkwaliteit is verbeterd.

 

interessant genoeg om meer erover te willen lezen, op de site van EM nederland vind je ook aardig wat info.

ik ben momenteel ook erg geinteresseerd in EM5, omdat je dat over de planten kan sproeien, vanaf dat ze opkomen en er wordt geschreven dat het dan minder aantrekkelijk wordt voor ongedierte.

 

wordt vervolgd.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 maanden later ...

"ik vind het duur. dan liever 60 euro uitgeven aan een compostbak dan ben je in EEN keer klaar, ipv elke paar maanden geld uitgeven aan dat spul dat erop moet..."

 

op basis van eigen ervaringen, kan ik zeggen dat je zeker een jaar met een zak Bokashi-mix/strooisel doet. In ieder geval voor mijn restaurant gaat het zeker een jaar mee, dus voor een doorsnee gezin zal 2 jaar geen uitzondering zijn. dus dan is 3 euro per jaar niet veel...

 

Alec

Link naar reactie
Delen op andere sites

het gaat langzaam.

de eerste paar emmers bokashi zijn verbruikt en over het algemeen ben ik wel tevreden maar omdat het winterseizoen is kan ik over het effekt op de tuin niet zoveel zeggen.

het is wel opgevallen dat de lavendel en de clematis veeeel langer doorbloeiden maar kwam dat door de bokashi of de zachte winter? het is een vrij nieuwe tuin (febr 2011) dus geen idee.

 

wat wel opvalt is dat ons afval heel erg verminderd is.

nou hadden we al weinig (hergebruik , geen kant en klaar voedsel enz) maar momenteel gaat de kliko nog maar 1x per 4 a 6 weken aan de straat ipv elke 2 weken.

 

klein negatief punt is dat de aftapkraantjes zwak zijn, een van de emmers heeft een kraan die steeds maar losraakt dus ga ik vastkitten en hoop dat dat helpt, deze lekte ook, heel jammer van het vocht (voor de bemesting)

 

ingraven heb ik nog maar EEN keer gedaan, het moet toch wel meer dan 40 cm diep , ivm graven van dieren (katten buren) en bovendien kwam als het niet diep genoeg was, een wittig pluislaagje op de bovenlaag (de bokashi werkt dus wel door, ruikt beetje wijnig eerste dagen na verspreiden).

dat laagje is overigens zo weg als je even schoffelt of met een klein schepje omschept.

 

intussen was ik overgegaan wegens winterseizoen , om de bokashi toe te voegen aan de compostbak, kiepte dan de gefermenteerde emmer om boven de bak en schepte zo regelmatig mogelijk zaakje om.

viel op dat alles sneller vercomposteerde.

 

dat is het totnogtoe, maar nu het januari is ga ik eens kijken wat ik nu ga doen komend seizoen.

ik vind het een beetje een probleem als ik elke keer moet ingraven en dan diep genoeg, moet je net geen groenten of beplanting hebben staan want da's niet praktisch.

als voorbereiding van de grond dan weer wel.

zo komt er vaker voedingsstoffen in de grond.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 year later...
  • 1 maand later ...

Ik heb ruim een jaar een bokashi emmer en ben er blij mee. Wij hebben minder afval, waarvoor we anders zouden moeten betalen, en in de bokashi emmer kunnen ook dingen die je anders niet op de composthoop gooit (gekookt eten, sinaasappelschillen etc). De bokashi is verwerkt in de moestuin en ik vond dat de grond er erg mooi uitzag, mooi los en volop bodemleven. En de plantjes doen het prima (maar natuurlijk altijd lastig te zeggen in hoeverre dit door de bokashi komt, ik heb er ook compost op verspreid).

 

Ik ben inmiddels met mijn tweede zak bokashi mix bezig, dus zo snel gaat dat ook niet. En als je een beetje handig bent dan kun je ook prima zelf een bokashi emmer maken. Je moet er alleen voor zorgen dat het luchtdicht wordt afgesloten (anders gaat het eten rotten en stinken).

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weeks later...

Hallo, sinds een maand gebruik in nu een grijze rechthoekige Bokashi-emmer samen met "starter", het sloeg goed aan met keuken-afval, maar na 3 weken was ik een week van huis, en toen ik bij thuiskomst het deksel optilde kwam mij een" putlucht" tegemoet. Toch heb ik het na een paar dagen maar in de tuin verwerkt, en toen ik het drekje uit de emmer schepte rook het ineens enigszins naar koemest, hopelijk is dat een goed teken, maar ik ben er niet zeker van of dit ook de bedoeling is. Op internet zag ik een blog met foto's van een witte ronde emmer met een inleg deksel voor op het afval, maar in de rechthoekige emmer zit niet zo'n afdek plaat. Mijn vraag is: is het noodzakelijk dat het afval afgedekt moet worden in de emmer?

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weeks later...
  • 1 year later...

Help

Ik heb in mijn vierkante meterbak tuinaarde, vermiculiet en een halve emmer bokashi gedaan. Ook wat wormen gegooid.

Er zitten nog geen planten oid in.

Kan ik er nog een volle emmer bokashi bijdoen? Ik ben niet van plan hier de komende maand in te gaan planten.

Advies is zeer welkom

 

Bedankt,

Pam

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Pammy:

 

Gooi er maar bij hoor, zeker als het nog een maand de tijd heeft. Ik heb destijds mijn 6 of 8 kroppen sla op 1 volle bokashi emmer geplant (wel ingegraven en 2 weken gewacht natuurlijk) en het was de beste sla die ik ooit had gegeten. En de slakken zaten in de sla, maar aten er niet van.

 

De oppervlakte van die paar sla plantjes was niet meer dan 0,5m2 zou ik nu zeggen, dus moet het waarschijnlijk geen kwaad kunnen op 1m2. En de voeding van de plant gebeurt op deze wijze (door toevoeging van bokashi) door de tussenkomst van bacterien en schimmels, en ik heb er wel vertrouwen in dat een plant een soort communicatie systeem heeft met deze wezentjes en dus zelf bepaald hoeveel hij binnen krijgt en wat precies. In dat geval zou overbemesting aan de hand van dit soort spul niet zo snel plaatsvinden, misschien... ; ) Of dit werkelijk zo is weet ik niet, maar dit is mijn redenatie nu even.

 

Gebruik je bemeste tuinaarde uit zakken? Ik wil je niet bang maken of iets, maar dat spul schijnt niet best te zijn. Volgens mijn lerares op de Hoveniersopleiding is dat een soort slinkse wijze om van bepaalde soorten afval af te komen, en dit soort afval heb je liever niet in je grond zitten. Veel zware metalen die dan zogenaamd binnen een norm vallen door ze te mixen met teelaarde of wat er ook in zit. Ik heb het nooit ergens zwart op wit ergens zien staan, dus zeker ben ik er niet van. Maar ik weet van meerdere afvalindustrien dat de producten daarvan gewoon in consumenten goederen belanden, denk bijv. aan fluoride uit de Aluminium industrie dat zogenaamd goed is voor je tanden. Als je je daarin verdiept wordt je niet vrolijk ; ) Het zo me daarom ook niets verbazen als het verhaal van mijn lerares klopt.

 

De kwaliteit van je bokashi is natuurlijk wel gelijk aan de kwaliteit van de spullen die je erin stopt, dus hou er rekening mee dat daar heel veel verschil in kan zitten, ook dus qua groei resultaten van de planten die je er eventueel op kweekt.

 

Succes

 

En de wormen eten inderdaad ook van de bokashi, maar de werkelijke verwerkers van organisch materiaal in de bodem zijn toch wel de bacterien en schimmels, de wormen spelen daarin een relatief kleine rol (natuurlijk wel heel belangrijk).

Comprehend and copy Nature

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 4 weeks later...

Ik zou graag willen weten of de mensen die het toen hebben aangeschaft, tevreden zijn.

Vind het vrij prijzig, en dan vooral de emmers. starter set is 60 euro, 2 emmers, schepjes enzo en de starter mix voor het fermenteren.

Las ook al dat mensen het zelf maken? 2 emmers in elkaar en de bovenste gaatjes in de bodem voor het vocht?

Iemand die daar ervaring mee heeft?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...