Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Ervaringen met lavameel


Fruithapje

Aanbevolen berichten

Het is denk ik moeilijk te zeggen of iets echt werkt of niet... in ieder geval voor iemand zoals ik met nog weinig jaren gebruikservaring.

 

Maar de theorie (mineralen en paramagnetische werking) overtuigt mij wel. De resultaten volgens onderzoeken zijn soms geweldig.

 

Dus ik ben ervan overtuigt dat het werkt, je plantjes zullen zeker baat hebben bij de extra mineralen en energetisch werking. Het zal waarschijnlijk wel even duren voordat je bodemleven het lavameel heeft verteerd tot deeltjes die voor de plant opneembaar zijn, dus de werking zal niet direct zijn. Lavameel heeft wel alleen een specifieke mineralen verhouding, dus het kan zijn je bodem niet in alle benodigdheden wordt voorzien.

 

Boeken als Bread from Stones, Paramagnetism - P. Callahan, enz zijn bijv. goede boeken met info over Lavameel. Misschien kun je op internet ook wel het een en ander vinden.

Comprehend and copy Nature

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het is toch ook zo dat er enorm veel sporenelementen in lavameel zitten. Zo kun je de bodem verrijken met sporenelementen die niet of nauwelijks in andere meststoffen zitten. Zoiets had ik er in ieder geval van begrepen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weeks later...

Lavameel verweert in je bodem snel tot... klei.

 

Naar wat ik ervan begreep heeft lavameel maar een beperkte voedingswaarde, maar zit de waarde 'm er vooral in dat het (op den duur) ervoor zorgt dat de bodem beter in staat is voedingsstoffen vast te houden.

 

Dit is een eigenschap van klei. Vulkanische klei is wel heel goed in het vasthouden van voedingsstoffen en organisch materiaal, maar gezien de prijs per volume zou ik gewoon gaan voor inheemse klei als je dan toch zoiets toevoegd (bijvoorbeeld op extreme zandgrond). Klei bevat ook micronutrienten

 

Uitspraken als "energetisch" zoals de bio-dynamische landbouw die uit, zijn eerder religieus van aard dan wetenschappelijk. Je gelooft erin of niet. Persoonlijk vind ik het kwakzalverij.

Link naar reactie
Delen op andere sites

De energetische waarde van voedingsmiddelen e.d. heeft niets met religie te maken en kan gewoon gemeten/gevoeld worden hoor.

 

Van voedingsmiddelen wel. Dat wordt gemeten in calorien.

 

Planten nemen uit het bodemvocht in principe alleen ionen op, geen suikers die energiewaarde hebben volgens wetenschappelijke definitie.

 

Biodynamische landbouw hanteert andere concepten van "energie" die niet-wetenschappelijk zijn.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Sterker nog, er bestaat niet eens iets dat niet energetisch is... Alles om ons heen is energetisch/frequentie of welk ander dergelijk woord we er aan willen toekennen, van het kleinste deeltje (quarks, atomen, moleculen) tot het grootste. Iedereen en alles bestaat uit deze deeltjes en uit dus op deze wijze een energie of frequentie. Ieder object, iedere stof, ieder mens, iedere planeet heeft zo dus zijn eigen energetische waarde, bepaald door allerlei invloeden. Het moge duidelijk zijn dat al deze energieën/frequenties dus ook invloed op elkaar hebben, ook al is dat voor de meeste van ons (zeker zonder instrumenten) niet of nauwelijks merkbaar. Pure logica vanuit de grondbeginselen van onze wetenschap (Natuurkunde, Scheikunde enz) wijst dus al uit dat deze dingen wel degelijk bestaan.

Het is dus niet meer dan logisch dat Lavameel en energetische werking heeft, maar dat geldt voor alles wat wij gebruiken in onze moestuin. Alles is energetisch, is energie en frequentie, dus ook onze compost, kunstmest enz. Ieder met zijn eigen trillingsniveau, die zelfs onderling natuurlijk gigantisch kan verschillen: compost kan op vele wijzen verkregen worden en kan dus kwalitatief zeer verschillend zijn. Lavameel is dus energetisch, de vraag is of dat ook werkelijk goede invloed heeft op onze grond en plantjes? Uit eigen ervaring kan ik niet zeggen dat dat zo is, maar mensen die het onderzocht hebben zeggen van wel. Maar zo is er natuurlijk veel onderzocht en zijn niet alle onderzoeken te vertrouwen, dus die twijfel blijft altijd voor de scepticus (en terecht).

 

Dit dus alleen als reactie op het 'energetische' ; )

 

Ook onze inheemse klei is inderdaad geweldig en zit boordevol mineralen. Voor ons als moestuinierders is het denk ik erg lastig om Werkelijke oordelen te vellen of iets werkt of niet, daarvoor heb je vele dure apparaten en testen nodig die geen van ons zich waarschijnlijk kan en wil veroorloven. Wat dat betreft moet iedereen gewoon doen wat ie zelf denkt dat goed is, maar dat doet iedereen al ; )

Comprehend and copy Nature

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 maanden later ...

Volgens mij word hier de bovis waarde bedoelt. Volgend weekend ga ik ook lavameel over mijn laag houtsnippers, bladafval en naalden strooien. Op 200m2 strooi ik 50 kilo. Prijzen vallen alles mee.

 

Deze is misschien niet zo bekend maar wel degelijk belangrijk.

 

Een stukje tekst hierover niet door mij geschreven.

 

Een manier waarop we kwaliteit van energieën kunnen meten is met de Bovis schaal. Deze schaal is ontwikkeld door twee Franse wetenschappers, Bovis en Simoneton. Boviswaarden kunnen worden gemeten met een pendel of Biotensor. We drukken het uit in Boviseenheden BE.

 

Een plaats heeft een Boviswaarde maar een product ook. Dit is vergelijkbaar met het trillingsgetal van een materie of van kleuren. Zoals elk product of voorwerp een kleur heeft, zo heeft het ook een trillingsgetal. Wanneer een plaats een hogere trilling heeft dan 6.500 Bovis verschaft deze ons energie en zorgt voor een perfect evenwicht. Een plaats die lager trilt zal ons langzaam verzwakken. Zo geldt dit ook voor voedingsmiddelen. Schijn kan soms bedriegen. Een mooie glimmende appel kan toch een lage Boviswaarde hebben waardoor hij energetisch niets toevoegt aan ons lichaam. Vlees heeft een waarde van 6.500 direct na de slacht maar verliest daarna heel snel zijn waarde. Na het braden of koken van vlees is de waarde nog slechts 3.000 tot 4.000 Bovis en dus ontkrachtend.

 

Gebleken is dat de meethode in een getal een complete informatie over het product geeft, namelijk de energetische waarde. Deze waarde is nog veel sterker dan welk keurmerk ook. Het geeft ook direct informatie over onder andere versheid. De schaalverdeling loopt van 1-10.000 Bovis waarbij vanaf 6500 als opbouwend voor het lichaam wordt gezien. De Boviswaarde kan niet boven 10.000 uitkomen, wanneer dit het geval is spreken we van geheel andere waardes.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Volgend weekend ga ik ook lavameel over mijn laag houtsnippers, bladafval en naalden strooien. Op 200m2 strooi ik 50 kilo. Prijzen vallen alles mee.

 

Kan je hier wat meer over vertellen? Deze laag ligt op je moestuin? Waarom verspreid je het lavameel nu en niet in het voorjaar?

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat doe ik omdat de eerste laag van augustus al een beetje aan het verteren is en er komende zaterdag nog een laagje van een cm of 3 houtsnippers en bladafval overheen komt. Hierna strooi ik de lavameel uit over het veld zodat het de komende maanden lekker kan gaan afbreken samen met de mulch laag. Het lavameel is voor meerdere jaren want het breek erg langzaam af, vandaar ook dat ik het wat vroeger doe.

 

Verder heb ik er nog geen gebruikservaring mee dus het is voor mij ook allemaal afwachten. Al heb ik wel goede hoop en verwachtingen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Niet vanuit het idee dat lavameel iets toevoegt aan energetische waardes ofzo, heb ik het wel een aantal jaren toegepast in een fuittuin die ik toen had. Venwege de schimmelwerende eigenschappen die alle gesteente-melen hebben. Ik heb er toen een balg voor aangeschaft en het grijze meel regelmatig verstuift op geschikte dagen op het fruit en mijn rozenverzameling. Was er zeer tevreden over ( zag er wat lelijk uit wel een aantal dagen lang ) ik zag het eerlijk gezegd als een soort van bladbemesting ( pastte het toe in het voorjaar ) en bladversterkend middel. Afweerverhogend. Had ook wel echt het gevoel dat het scheelde in aantastingen. Geen bewijzen.

50 kg op 200m2 wat ik hierboven las, vind ik erg veel. Maar het doet niks kwaad denk.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb het ook wel eens gebruikt, vanwege de schimmelwerende eigenschappen. Weet niet meer of het basaltmeel of lavameel was en of het effect had.

 

De gesteente-melen bevatten verschillende soorten mineralen en sporenelementen naar het schijnt. In de verschillende boeken die ik hier heb liggen over biologisch tuinieren raden ze het o.a. vanwege de sporenelementen die planten in kleine hoeveelheden nodig hebben maar niet altijd in de bodem aanwezig zijn of voldoende opneembaar zijn. Daarnaast zou het een effect hebben op de structuur van de bodem en het klei-humuscomplex.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zelf gebruik al al jaren basaltmeel in de kas. Als ik tomaten plant dan gaat er een soeplepel basaltmeel mee in het plantgat..(samen met een soeplepel as) dit alles op aanraden van Lieven David van het lusthof die daarover schrijft in een artikel van het Veltblad Seizoenen van een antal jaren geleden.

Maar strooien over het land, dat ken ik niet. Ik weet wel dat hele kleine diertjes(luizen) hiervan(gesteentemeel) dood zouden gaan..iets met fijnstof..zou dat juist niet schadelijk zijn voor je humuslaag en het bodemleven?

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nee heb het verder niet besteld met de reden om het energetische niveau op te krikken. De lavameel heeft ruim 80 soorten mineralen en sporencomplexen die het langzaam vrijgeeft aan de bodem.

 

Daarom voeg ik het toe aan de moestuin, maar het verhaal over de energetische waardes kan ik zeker inkomen. Ook dat het helpt tegen meeldauw etc heb ik gelezen maar daarvoor heb ik het niet gekocht.

 

Hier nog een stukje informatie van de site waar ik het gekocht heb. Dit kan natuurlijk ook gezien worden als verkooppraatje.

 

 

Door het gebruik van lavameel kan men de volgende resultaten bereiken:

 

Onze bodems verarmen meer en meer aan belangrijke mineralen. Door jarenlang gewassen te verbouwen en te oogsten, beginnen belangrijke voedingsstoffen te ontbreken. Minerale stoffen worden keer op keer aan de bodem onttrokken en worden niet meer aangevuld. In de moes- en siertuin: 20 kg. lavameel per 80 m². Daarnaast kan lavameel ook goed worden ingezet als beschermlaag tegen slakken.

 

 

Vitaminerijke groente met een veel langere houdbaarheid en intensere smaak.

Verhoging van de opbrengst.

Veelal is de groente eerder volgroeid en zodoende vervroegt de oogst.

Betere weerstand tegen ziekten en plagen.

Een rijk wortelgestel.

 

Nog een schema met de belangrijke mineralen.

 

Mineralen en bestanddelen in Lavameel

Mineraal Verbinding Scheikundige formule Percentage %

Silicium Siliciumdioxide SiO2 35 - 45

Calcium Calciumoxide CaO 11 - 17

Aluminium Aluminiumoxide Al2O3 11 - 14

IJzer IJzeroxide Fe2O3 10 - 12

Magnesium Magnesiumoxide MgO 6 - 16

Kalium Kaliumoxide K2O 4

Natrium Natriumoxide Na2O 4

Titanium Titaniumdioxide TiO2 2 - 4

Koolstof Koolstofdioxide CO2 1

Phosphor Phosphorpentoxide P2O5 0,5 - 1,5

Zwavel Zwaveltrioxide SO3 0,4

Chloor Chloor Cl 0,1

Link naar reactie
Delen op andere sites

Lavameel is gesteentemeel en inderdaad rijk aan sporenelementen. Zelf gebruik ik meer basaltmeel, ook als verstuiving over de opgroeiende planten (versterking en insektenwerend ttz het poeder ambeteert insekten en heeft een remmend effekt).

Zeewierkalk is een ander produkt dat het liefst wordt gebruikt via de komposthoop (wegens te hoge zuurbindende waarde), tenzij als bestuiving bij wortelen.

Met basaltmeel en lavameel (of gruis) kan je niet zoveel misdoen, met zeewierkalk moet je toch opletten en kijken naar het type grond. Beter niet overdrijven, zoek het in teeltwisseling, matige bemesting jaarlijks (paardemest of konijnemest), groenbemesting etc dan kom je al een heel stuk verder.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weeks later...

Heb vorig jaar enorm veel last gehad van grauwe schimmel (Botritis); vooral op mijn sierbloemen.(alstroemerias - inca lelies)

Wel in mindere mate op mijn andere tuin-groenten; maar toch ook. Vooral de paprikas waren hier ook gevoelig.

Daarom wil ik ter voorkoming dit jaar ook lava-meel uittesten. Baat het niet; schaden zal het evenmin. En helpt het niet op de planten dan wordt in alle geval de bodem er beter van.

Voor wat betreft het verarmen van de bodem denk ik dat dit vooral gedeeltelijk te wijten is aan onze levenswijze.

Hetgeen onze planten opnemen verdwijnt immers na consummatie in de riolering.

Vroeger werd daarom waarschijnlijk via bemesting van de tuin via de uitvoer van faecaliën hiervan het grootste gedeelte terug in de tuin gebracht.

Mogelijk heb ik de plaag van de grauwe schimmel zelf veroorzaakt en werd deze gedeeltelijk toch veroorzaakt door de onvolledige compostering van de sierbloemen waarvan ik al te graag de compost terugbreng in de tuin en dit onder het motto "wat eruit komt moet er terug inkomen".

Dat helpt wel want anders moet ik na een paar jaar steeds maar deze bloemen van standplaats wisselen omdat groei en bloei achteruitgaan.

Ben dus benieuwd of het gebruik van lava en........een betere nauwgezette compostering zullen helpen. Volgens mijn mening moet ik er vooral over waken dat er bij het composteringsproces voldoende hoge temperaturen worden bereikt zodat de sporen van de grauwe schimmel vernietigd worden.

Dat is dus weeral uit te testen. Nu was het vorig voorjaar wel lange tijd koud en vochtig. Dat zal wel meegespeeld hebben veermoed ik.

Dus op hoop van zegen?

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 4 weeks later...

Met aandacht gelezen, Dirk.

 

Ik kan niet alles beoordelen wat er gezegd wordt. Er zal zeker wat inzitten. Het klinkt nogal parallel aan de reclame voor en handel in allerlei voedingsupplementen....potjes en vloeistofjes met allerlei wondermiddeltjes die je (voor veel geld) een enorm veel betere gezondheid beloven. Dan ben ik wat nuchter en neem het toch met wat korreltjes zout (zeezout weliswaar vanwege de mineralen, ha, ha). Tegelijkertijd moet ik toegeven dat ik in mijn moes & fruittuin inzet op het goed verzorgen van mijn grondje en dat de oogst en het eten van allerlei verse en zonder gif geteelde gewassen daaruit me ook het idee geeft dat het "vast niet ongezond" is.... Je hoort hier een combinatie van enthousiasme en behoorlijk wat reserve. Waar ligt de grens tussen iemand die goede informatie geeft of de volgende goeroe die opstaat om ons te bekeren (of is het om onze centjes te doen?)

 

Toch maak ik me wat bezorgd over de mogelijke remedie. Namelijk dat de "oplossing" dan zou bestaan uit aan je grondje maar veel mineralen te voeren. Het ene handeltje (kunstmest NPK) wordt vervangen door het volgende handeltje (mineralenpreparaten) waardoor ook dit probleem voor een leuk bedragje snel en makkelijk op te lossen zou zijn.

 

@ Polidor Over de vraag naar bestrijding van schimmels, m.n. botrytis. Lavameel werkt wat waterafstotend op bladeren e.d. en zou zo kunnen helpen schimmels wat te onderdrukken. Of het indirect ook via de mineralen bijdraagt aan sterkere planten, die dan minder gauw door bijvoorbeeld een schimmel geveld worden...dat lijkt me moeilijk aan te tonen.

Wat ik wel weet is dat bijvoorbeeld grauwe schimmel op uien (welke soort botrytis dat is, weet ik niet) een van de weinige ziekten is, die via een composthoop doorgegeven kunnen worden en - zelfs niet bij temperaturen van 65 a 70 graden gedood worden. Misschien niet zo verstandig dus om juist planten met grauwe schimmel aantasting op de compost te doen....? (Maar misschien is er iemand met meer verstand van verschillende soorten botrytis, die hierover wat meer kan zeggen...?)

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...