Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Fontein pomp


Ciska

Aanbevolen berichten

Hallo allemaal,

 

Ik zit even met een vraagje....niet echt moestuin gerelateerd, maar meer voor siertuin...

Onze voortuin gaat op de schop, nu de buxushaag eruit is mis ik toch enige struktuur voor mijn rozen in mijn tuin. Dus naast nog een aantal praktische dingen wordt het hoog tijd om de boel letterlijk om te gooien...

 

Het volgende:

Ik wil een borrelsteen in mijn voortuin, op marktplaats staan genoeg molenstenen waarvan ik er een kan gaan maken, en ik wil hiermee vogels aantrekken die komen badderen.

Ik heb daarvoor een vijverpomp nodig (denk ik) de molensteen wordt niet meters groot, denk aan een kleine steen van ongeveer 50cm in doorsnede. Ik wil niet lopen klooien met elektrische aansluitingen, dus het wordt er een op zonne energie. Nu heb ik geen vijver en geen fontein.

 

Mijn vraag aan mensen met een vijver plus fontein is: of ik de fontein zo kan regelen dat het water niet eruit spuit, maar eerder borrelt...is dat mogelijk? En moet ik ook aan bepaalde wattages gaan denken?

 

Kan iemand mij hiermee helpen?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik dacht meer aan zoiets

https://www.solaraqua.nl/a-37447711/vijverpomp-zonne-energie/vijverpomp-zonne-energie-sunny-150-water-splash/

 

Het solar paneel kan ik dan elders in de tuin steken, waar meer zon is.

Ik wil alleen graag weten of ik de fontein kan regelen....dat hij niet spuit, maar meer eruit stroomt over de steen bijvoorbeeld...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Heb je je al verdiept in hoe zoiets opgebouwd moet worden?

https://www.tuinadvies.be/artikels/vijver_borrelsteen

 

Je vermeld dat je het als vogelbad dienst wil laten doen, maar zo'n borrelsteen heeft over het algemeen geen bassin bovengronds.

 

Het borreleffect krijg je door geen water uitlaat te gebruiken met kleine diameter uitgangen, maar één met een grote diameter.

Wat voor een diameter dat exact moet zijn is afhankelijk van de opstelling en pomp, en zal je proefondervindelijk moeten zien te bepalen.

 

Houdt er rekening mee dat je alles weer eenvoudig moet kunnen verwijderen, omdat zo'n pomp kapot kan vriezen in de winter.

 

Deze pomp is trouwens iets krachtiger; https://www.solaraqua.nl/a-25716026/vijverpomp-zonne-energie/vijverpomp-zonne-energie-sunny-175-rimini/

Link naar reactie
Delen op andere sites

Klopt...

 

Site had ik al gevonden

Bassin gaat ondergronds, grote bak met water waarin pomp staat. Deksel erop met grote steen en kleinere stenen eromheen. Voor de vorst moet alles naar binnen daar ben ik mij van bewust.

 

Je hebt trouwens ook bassins bovengronds...dan heet het een terras wateronament of zoiets...maar die zijn over het algemeen niet op zonne energie. Jammer genoeg.

 

Hmmmm dus als ik het eindstuk van de uitlaat laat, zou er een soort "stroom" of "borrel" effect optreden. Okay...klink heel logisch..dan moet ik dus zorgen dat het gat in de steen dezelfde diameter heeft als de uitlaat van de pomp..

 

Ik weet nog dat ik de snelheid van de pomp van mijn aquarium destijds niet kon veranderen. Dus "zachter" zetten als het ware..dan zal dat denk ik ook wel niet kunnen bij een fonteinpomp.

Dat wordt dan toch een rondje vijverspecialist hier..

Link naar reactie
Delen op andere sites

Die "snelheid" bepaal je eigenlijk d.m.v. de uitlaatdiameter.

 

Maak maar eens een stuk tuinslang aan een kraan en richt de tuinslang aan het uiteinde omhoog.

Zet de kraan een klein stukje open, zodat je een waterkolom effect krijgt.

Knijp je nu het uiteinde samen, dan zal je zien dat de straal hoger spuit.

 

Hetzelfde kun je ook doen met de pomp.

Een grotere diameter pijp zorgt voor een bredere en minder hoge spuitende waterkolom en een kleinere diameter voor een smallere en hoger spuitende waterkolom.

 

Zelf zou ik het zo doen;

- Eerst een pomp set aanschaffen.

- Met die pomp experimenteren m.b.t. de wateruitlaat totdat je een waterkolom krijgt naar wens.

- Vervolgens bepalen hoe groot je bassin moet zijn;

Bij een smal bassin zal de waterstand sneller zakken in vergelijking met een breed bassin.

Zaak is dat de pomp niet droog mag kunnen lopen, in de tijd dat het water nodig heeft weer terug te stromen het bassin in.

Je kunt dus niet een te smal bassin gebruiken.

Verder moet je dan nog rekening houden met spattend water bij veel wind en dat er dus genoeg oppervlakte moet zijn om het water weer terug te voeren (dat kan met een stuk vijverfolie met een gat in het midden).

En met verdampend water, dus je zal een manier moeten hebben dat je af en toe de waterstand in het bassin kan bekijken (wellicht biedt een hydrocultuur waterstandmeter daar uitkomst in).

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik dacht meer aan zoiets

https://www.solaraqua.nl/a-37447711/vijverpomp-zonne-energie/vijverpomp-zonne-energie-sunny-150-water-splash/

 

Het solar paneel kan ik dan elders in de tuin steken, waar meer zon is.

Ik wil alleen graag weten of ik de fontein kan regelen....dat hij niet spuit, maar meer eruit stroomt over de steen bijvoorbeeld...

Aan de voorkant zie ik een soort knop. Ik kan er niet opmaken of die is om bv de kracht te regelen. Als ik jou was zou ik de leverancier de vraag stellen. Die moet 'm kunnen beantwoorden. Daarnaast kun je bij sommige winkels gratis retourneren, dan zou je m kunnen proberen zonder in te bouwen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hey Hey,

 

@Frans, grappig....zoals je het uitlegt had ik het al grotendeels in gedachten. Maar erg bedankt uitleg is helder. Dat "droogpompen" had ik even niet bij stilgestaan...verdamping weer wel..

 

@ mcgyver....ik had inmiddels al besloten om even een vijverspecialist aan te spreken hierop...denk wel dat zien doet geloven...

 

Het is duidelijk....eerst maar eens naar een fonteinpomp gaan kijken en info over gaan vragen....ik heb nog wel even tijd

Link naar reactie
Delen op andere sites

Heb hier 3 bollen van cement gemaakt, 3 verschillende diameters, daardoor heen een plastick buis, waar je de pompslang aansluit.

3 bollen met een 3 wegkoppeling en zo naar de pomp.

Zorg wel dat er boven in het gat een iets groter gat komt, een kommetje dus van 5cm rond en 1 cm diep.

Dit gaat als het water naar boven komt daar dus borrelen en loopt dann langs de bol naar beneden.

Naast de bol zet je een cementkuip in de grond en leg daar je pomp in.

suc.

gr Mat

Link naar reactie
Delen op andere sites

Oh ja natuurlijk.....kraantjes....

Die dingen betstaan ook...dat ik daaraan niet heb gedacht...dan kan ik de toevoer zelf regelen...dat deed ik met de bubbelsteen in het aquarium ook. Harder en zachter zetten.

 

Goed ik ben eruit...ik bestel een solarpomp op internet en moet daarbij even rekening houden met de capaciteit. Ivm droogpompen. Ik ga op marktplaats op zoek naar een speciale bak, daar zit een luikje in waarbij je gemakkelijk bij de pomp kunt om te reinigen etc. En nou ja de molensteen...die haal ik denk ik ook op marktplaats...even kijken of ik er een van beton ga halen of een neppert...

 

Maar komt goed bedankt allemaal voor jullie inbreng...super! Foto's plaats ik wanneer de tuin af is en de bak geplaatst...moet alleen de thuiskok vragen om een groot gat te graven... zal ie leuk vinden...

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 6 years later...

Ik ben ook bezig met een steen (50 cm doorsnee, loeizwaar) met een gat er van beneden naar boven doorheen waar water uit vloeit (niet borrelt). De oude dompelpomp, 35 W op 230 volt, is kapot na 12 jaar (verstopt geweest denk ik). Nu ga ik zo'n zonnepomp proberen. Veel dank voor jullie tips van 6 jaar terug! 

aangepast door Koentje
Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...