Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Frambozen overgepot; nog te redden?


Jazzper

Aanbevolen berichten

Ik woon al een tijdje in nieuw huis. De tuin die ik aantrof was behoorlijk verwaarloosd. Afgelopen seizoen hebben we vooral opgeschoond, maar niet echt ons best gedaan om het beter te maken. Daar was ik nu aan begonnen met mijn nog maar lichtgroene vingers.

 

Naast tig andere uitdagingen trof ik half onder een beukenhaag verscholen een framboos aan. Niet gesteund lagen de meerdere loten armzalig op de grond. Ik meen te herinneren dat ik daar in het voorjaar/vroege zomer paar bruikbare frambozen heb afgehaald. Enfin, het stoorde mij dus ik wilde hem verplaatsen. Dat is nu geen ideaal moment begreep ik want wortels doen het al kalmpjes aan terwijl hij al het blad en vruchten (2e leg?) nog heeft. Eigenwijs toch gedaan: overgezet van volle grond in een hele grote pot met potgrond / mest (restje van zo'n prefab square meter garden zak). Opgebonden en voelde me helemaal prima. En de plant ook. Dacht ik.... Van schaduw ook naar zon gegaan.

 

Binnen 24 uur gebeurden er twee dingen:

- aantal frambozen werden van groen ineens rood. Heel goed!

- alle blaadjes hangen slap. Ik vermoed dat hij harder verdampt dan de aangetaste wortels aan kunnen dragen

 

Moet ik afwachten en hopen dat hij door het dal komt? We zijn nu drie dagen verder en het lijkt niet per se slechter te worden. Eerder soort stabilisatie. Hoop dus dat hij zich herpakt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Potgrond bevat kalk inderdaad, en dat moet ook wel, anders heb je geen 'neutrale' potgrond, geschikt voor van alles. Het is niet zo dat potgrond speciaal kalkrijk is hoor.

Frambozen speciaal in turf poten, is echt nergens goed voor. Het zijn geen Blauwe bessen.

 

Neutrale grond is helemaal goed. Bij mij staan ze trouwens op kalkrijkere grond, wel goed humeuze grond overigens en ze doen het prima. Zolang je ze niet in volle vette kalkrijke zware klei zet, doen frambozen het eigenlijk altijd wel. Zijn niet erg kieskeurige planten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...