Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Fruitboomgaard aanleggen


Nasuada

Aanbevolen berichten

Ik wil een fruitboomgaard aanleggen met vooral heel zoet / sappig/veel fruit.

Graag jullie ervaring qua rassen. Liefst ook rassen die al spoedig vruchten geven.

De ruimte van de gaard zal zo'n 20 bij 50 meter worden ( uiteindelijk).

Er staan nu 2 walnoten bomen ( die dit jaar 3 noten heeft gegeven).

Ik wil in elk geval:

Appelboom vroeg en een laat ook voor cider maken.

Perenboom eet en stoofpeertjes.

Kersen zoet en groot

Vijgenboom

Perzik/ pruim

Benieuwd naar jullie ervaring en ook adressen van goede prijs/ kwaliteit verhouding adresjes.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gewoon een paar algemene tips.

 

Ben je al een paar jaar aanwezig op het forum en zal je er de weg wel kennen ? Bijvoorbeeld voor de vijgen; zou ik zeker een paar topics daarover doornemen, zát ervaringen daarvan aanwezig hier. Tip daarvoor is zeker : koop niet gewoon de 1e de beste vijg die je ergens kunt scoren; koop een benaamd ras met die bepaalde eigenschappen/ groei en ontwikkelingswijze. Zie dus daar ( bv. www.fruitbomen.net heeft een mooie brede collectie in de verkoop )

 

Je hebt al 2 noten bomen staan. Ik zou zeker aan de hand van de standplaats t.o.v. de zon/wind de situering van de rest van je gaard goed bekijken. De noten zullen grote bomen worden/ zijn. Goed bestand tegen de wind, maar ook veel zon wegnemen. Dus beoordeel dat goed ten opzichte van de rest.

Misschien is het ook een goede tip, de bestaande noten goed te beoordelen op wat voor kwaliteit noten ze geven. Zijn het zaailingen ? Ga je het daar mee doen de komende 20 jaar ? Wees kritisch. Je kan er ook voor gaan, toch 1 noot te moeten rooien en een benaamd ras te poten voor een gegarandeerde kwaliteit later. Afgelopen seizoen kan een scheef beeld geven overigens kwa oogst ( vorst 22 april ) .

 

De peren hebben behoefte aan veel warmte ( handpeer dan in ieder geval ) , appel wat minder en ook pruim niet heel veel. Dus geef die niet gelijk de mooiste plekken ten opzichte van de rest.

 

Perzik; Heeft heel veel eigen topics op het forum he ? Blijf ik even van af.

 

Ik zou gelijk denken : een rijtje druivenstokken mogen niet ontbreken toch ?

 

Met betrekking tot de rassen en ervaringen daarmee ( natuurlijk per soort vele topics al aanwezig ) : Neem je tijd voor je uiteindelijke keuze. Je fruitgaard hoeft niet in 1 jaar te staan. Bouw dat langzaam op. Ondertussen zoek je zelf uit wat je lekker vindt. Een makkelijke snelle pruim kun je goed snel overal scoren ( Opal bv is óveral te krijgen ) en volstaat wellicht prima aan je wensen, maar misschien wil je ook liever een lekkere kleine gele pruim, die ik zelf veel lekkerder vind. Echt, daar moet je een beetje je tijd voor nemen. Je fruitgaard bouw je langzaam op en gaat voor jaren en jaren mee he ?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Sorry, ik heb weinig tips over rassen en waar ze te halen. Ook al niet over juiste standplaats enz.

 

Wel: zorg nog vóórdat je die bomen aanplant, voor een goeie bescherming tegen wild! Konijnen, maar ook reeën. En neem geen geiten

 

Konijnen houd je redelijk makkelijk weg bij de stam, wij zetten er een korfje/hekje omheen van zeer stevig gaas (via Joep uiteraard ) dat heet uhm... 'nertsengaas' of 'dassengaas'. Dat staat op zichzelf, zo stevig is het. En na jaren konijnenvraat is het hier eindelijk rustig bij jonge nieuwe aanplant.

Ook zorg je er met die korfjes voor dat je eigen kippen niet direct rond de boom kunnen spitten er er wortels bloot komen te liggen. Vouw GEEN bescherming van bijv. kippengaas om de stam van de jonge bomen, want dat groeit er in no-time in en dan baal je er van

 

Heb ook geduld, want het valt tegen hoe snel je zwemt in het fruit voor je zelf en je dieren. Wij hebben nog het meeste kunnen oogsten van de grotere bomen die we via Marktplaats bij mensen uit hun tuinen hebben staan beulen. Of die er daar al door een graafmachine waren uit gerukt. Er zijn ook wat van die bomen overleden, het gaat niet altijd goed. Maar de Elstar(?), een 2-tal pruimen, en een leiboom met heerlijk zure appelmoes/pannenkoek-appels hebben al meer oogst gegeven dan de jonge bomen die we hebben gepoot in de 8 jaar dat we hier wonen. OK: de walnoot gaf vorig jaar veel maar die was ook al flink aan de maat (en dus wat prijzig) toen ik hem kocht, die wil ik nooit meer kwijt al weet ik niet eens welke soort het is want er was een verkeerde geleverd en we zaten midden in verbouwingen en het boeide me toen weinig en nu kan ik niet meer terug vinden welke het is. Nou ja...

 

Oh en de amandelbomen (Robijn) die ik zo'n 6 jaar terug kocht zijn al flink en gaven vorig jaar veel. Dit jaar niets.

 

De appelbomen, perenbomen, kersen, en kweeperen en pruimen met namen, gekocht bij kwekers, die we in de afgelopen jaren hebben gezet groeien aardig, maar voordat je daar een emmer met cider of een lading jam en een berg stoofperen van hebt...?

 

Geduld en gaas dus Oh en wij zijn wel gek op struikvorm bomen. Leuk die hoogstammen, machtig om te zien ook, maar gewoon naar je boompje lopen om er een appel uit te plukken om meteen op te eten is toch ook wel erg fijn. Zonder ladders en plukstokken enzo.

Kom 13 april ook naar de moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag

Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook

Link naar reactie
Delen op andere sites

Fijne reacties dank jullie wel.

@ bit super heldere link. Staat precies wat ik zoek, de kenmerken van het fruit maar ook met welke ze bestuiven. Hier kan ik wel mee vooruit.

De walnoten bomen zijn wel 30 jaar oud of zo echt enorme stam.doe staan op het zuiden maar er is plek zat voor andere bomen.

Zal hier noteren wat het uiteindelijk zal worden.

@jorieke.. geduld is nu precies iets wat ik niet heb. maar goed ..ik zal ermee moeten dealen.

Zal de topics door akkerren.

Thnx voor jullie input.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoi Nasuada,

 

wij hebben ook geen geduld.

Wij gaan dit najaar het volgende planten in onze nog aan te leggen boomgaard:

 

Rode bes 'Jonkheer van Tets 5

Rode bes 'Rolan' 5

Abrikoos 'Tros Oranje' 1

Goji bes 'Boksdoorn' 5

Honingbes Lonicera caerulea Kamtschatica 5

Cranberry 'Early Black' 34

Appel Beauty of Bath 1

Appel Bramley's Seedling 1

Appel Cox's Orange Pippin 1

Appel James Grieve 1

Appel Notaris (ook sap) 1

Appel Rode Boskoop (goudreinet) kook 1

Blauwe bes Bluecrop 5

Blauwe bes Early Duke 5

Vlierbes Samb. nigra 'Kors r' 1

Vlierbes Samb.nigra'Haschberg' 1

Framboos 'Aroma Queen' 16

Framboos 'Fallgold' 16

Nashipeer 'Kosui' 1

Kweepeer 'Vranja' (Quince) 1

Kers Kordia 1

Kers Morel 'Rheinische Schatten' 1

Kers Morel 'Saphir' ook sap 1

Kers Napoleon Bigarreau 1

Kers Stella 1

Kers Varikse Zwarte 1

Peer Conference 1

Peer Doyenne du Comice 1

Peer Gieser Wildemann (kook) 1

Peer Jeanne d'Arc 1

Peer Jut (ook sap) 1

Peer William's Bon Cretien 1

Pruim 'Monsieur Hätif' ook wijn 1

Pruim Dubbele Boerenwitte 1

Vijg Brown Turkey 1

Zwarte bes Ben Nevis 5

 

 

We verwachten niet dat alles lukt maar hebben wel goede hoop.

It ain't what you do, it's the way that you do it

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat is een hele lijst Judith!

 

Mag ik je aanraden om de Jonkheer van Tets om te ruilen voor een ander soort? Mijn ervaringen met Rovada zijn erg goed. Sluit ook mooi aan op de Rolan kwa rijping. De Tets heeft in mijn ogen te veel last van rui.

 

Welke soorten honingbes plant je? En waarom de Duke (blauwe bes)?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zat ongeveer in dezelfde situatie, maar ik heb mijn plannen omgegooid na vooral veel studie en met mensen praten het afgelopen jaar. Ik ga ipv (hoogstam)bomen van al een paar jaar oud (wat ik eerst van plan was, maar hoop gedoe om die geleverd/geplant te krijgen, vormsnoei nooit helemaal zoals je het wil, duur) 1- of 2-jaarse bomen planten, en dan er tussenin laagstammen waar ik al (relatief) snel fruit van zal/kan hebben. Over een jaar of 5-8, als de hoogstammen beginnen fruit te geven, haal ik de laagstammen dan weg. Eigenlijk een standaard wijkers/blijvers verhaal dus, alleen wordt dat (bij mijn weten) niet veel in boomgaarden gedaan (wellicht omdat het duurder, arbeidsintensiever en moeilijker te mechaniseren is, wat allemaal belangrijk is voor productieteelt). Maar nadat ik mijn omstandigheden uitlegde aan professionals dachten de meesten toch (na een tijdje) dat dat voor mij het beste is.

 

Ik wilde eerst ook niet het hele terrein omheinen (wegens teveel werk), maar ga dat toch (moeten) doen vanwege wildvraat. Dus mijn advies, voor wat het waard is, is om je niet teveel te focussen op de fruitbomen in eerste instantie (ik weet het, ik deed dat eerst ook toen ik nog niks wist), en eerst het terrein in orde te maken - haagplanten zetten, afwatering bestuderen/veranderen, kijken of er wildpaden zijn, en hoe je daarmee om moet gaan.

 

Tenslotte, ga een cursus fruitbomen snoeien volgen, en doe dat asap. Je leert daar veel meer en efficienter als wanneer je (weer, zoals ik) in het wilde weg hele avonden allerlei websites gaat zitten lezen. Koop ook een paar boeken die verschillende aspecten gestructureerd aanbieden (bv 'Appel peer en meer', 'groente & fruit encyclopedie') en lees die een paar keer van kaft tot kaft. Onthoud wel dat iedereen het anders doet en er niet 1 enkele beste manier is voor alles (tot mijn grote frustratie).

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weeks later...

Judith, ik zie ook honingbes in het rijtje staan

Let wel goed op dat je je goed laat informeren, er zijn inmiddels meer als 70 rassen in omloop waar sommige rassen dubbel zijn om maar te verkopen. Ook zijn ze niet allemaal even smakelijk... Hier een aantal die Zeer Zeker goed zijn en bij elkaar passen met bestuiving:

- Indigo Gem

- Honeybee

-Aurora

-Boreal Blizzart

Boreal Beast

-Boreal Beauty.

Als deze rassen gezet worden heb je van 3e week mei tot eind juni begin juii verse bessen en deze rassen passen bijelkaar.

Ze volgen elkaar met rijpen netjes op met overlappen van rassen. De meeste planten hebben 2 weken rijpe bessen.

Ook is het voordeel van deze bessen dat ze groot, lekker en ook veel dragen.

 

https://www.facebook.com/honingbes.specialist/

 

We hebben een proefstation opgezet met heel veel rassen om te kijken wat goed is en niet in NL en BE.

(moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/

Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen

Link naar reactie
Delen op andere sites

@roel_v

Ons terrein is dubbel omhekt straks, een buitenhek van gaas met daar binnenin nog weer twee binnenhekken, 1 voor de moestuin en 1 voor de boomgaard. Wij hebben straks twee honden die graag graven en 1 heeft er vakkundig een oudere appelboompje gesloopt. In een uur tijd. Tot in de grond weg. Om helemaal zeker te zijn doen we ivm konijnen en hazen nog kippengaas om de driehoek die de boompalen vormen.

It ain't what you do, it's the way that you do it

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 4 weeks later...

Dank jullie wel voor de tips en inspiratie. Jaaa geduld is key begrijp ik

Ondanks dat wij nog volop in de verbouwing zitten en het totaal plaatje nog niet helemaal af is hebben wij in grote lijnen de basis structuur redelijk in het snotje.

Om de gang erin te houden en om toch een begin te maken gaan wij beginnen met een basis aanleg met

Wij kiezen voor ouderassen, met ook wat streek specialiteiten ( de wieneker appel) en wij hebben gelet dat ze elkaar op hetzelfde moment bestuiven en ook nog eens verdeeld te oogsten zijn (vanaf juli tot eind november), daarnaast hebbenz e verschillende doelen (van moes tot cider tot appeltaart tot handappel tot mooi donkerrood in de fruitschaal naast een gele ).

Via via kwam ik aan de tip van http://www.vergetenfruitrassen.nl/wp/nl/ deze mensen zaten ook nog eens op 6 km bij mij vandaan.

Afspraak gemaakt, bleken ontzettend leuke mensen te zijn die ruim te tijd hebben genomen ons ons goed te adviseren en zelfs wat appeltjes te laten proeven die nu nog bloeien.

Hier mijn voorlopige keus, deze heb ik net verzonden naar de kweker en hij zal daar nog een plasje over doen en een offerte uitbrengen.

(prijs was redelijk per boom 180 de groei omhoog tot zo'n 3 meter met 2 kronen omtrek ben ik ffe kwijt 14-16 geloof ik maar dat komt zo op de offerte.)

 

 

Neuer berner van Rosenapfel fris/zoet september

Anna van zieuwent oktober

Notarisappel oktober

Lombart calville oktober/november

Rode herfstcalville

Bellefleur oktober

Mantet juli

Tromp de vienne

Wieneker

Api noir

Pruim: belle de louvain

Peer: triompfe de vienne, rode wangetje

stoofpeer: pondspeer

Kers: spaanse kers, rode kers

 

Alles op voorraad, dus binnenkort gaten maken en bomen planten

Link naar reactie
Delen op andere sites

Oh wauw Nas! Dat klinkt goed! Notarisappel heb ik toevallig ook besteld. Ga ik in dec halen.

Bellefleur heb ik al. Ik hoop komend jaar de eerste appeltjes te oogsten van dat boompje. Er staan ook rassen waarvan ik nog nooit gehoord heb. Die ga ik even googelen. Leuk!

wees bevriend met kleine dingen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Erg leuk ja.

 

Bij alle boompjes die bij mij verloren zijn gegaan; de Rode Herfst Calville staat er nog. Mijn faf wel. Supermooie appel, dieprood/paarse kleur, sterk geurend en echt heerlijk van smaak. Bij érg lang bewaren, zeg februari/maart wordt ie wat richting melig, maar de geur neemt toe.

 

2014-09-05-1215491511758829.14

Link naar reactie
Delen op andere sites

Stappenplan.

 

1. Breng je terrein in kaart (grondwater / hangwater / bodem / voedselrijkdom / geschiedenis terrein en omgeving / bestemmingsplan)

2. Leg hoofdzaken aan, zoals hagen, als nodig bescherming tegen wild, paden, wateropvang....

3. Bepaal wat je wilt telen en kijk wat mogelijk is op jouw terrein. Maak een beplantingsplan (zon, wind, vorst, zuur/kalkrijk, beschikbaarheid van water). Iedereen vindt andere rassen of soorten net iets beter, dus ga van je eigen smaak uit. Kijk daarbij ook naar dat niet alles tegelijker tijd rijp is en dat er het hele jaar wat te oogsten valt. Verder moet je kijken hoe je het fruit... wilt inmaken of wat je er überhaupt mee wilt doen (vers gebruiken of mee koken...). Opal is inderdaad een prima smakende pruim die vroeg rijp is. Mirabel de Nancy leent zich goed voor te drogen. Herfstframbozen lonen zich goed. Op mijn topic bij seizoen staan veel soorten en rassen, maar niet de eigenschappen (dit document is te groot om te plaatsen).

4. Plant ondanks al het bovenstaande wel zo snel mogelijk de bomen die lang nodig hebben om zich te ontwikkelen. Enten gaan over het algemeen sneller dragen dan zaailingen. Laagstam eerder dan hoogstam, maar hoogstam wordt veel ouder, er passen nog planten onder en ze dragen uiteindelijk meer, dus de productie per m2 is hoger dan wanneer je alleen laagstam hebt. Ik vind het ook niet mooi wanneer men alleen voor laagstam kiest. Laagstam draagt meestal al na 3 jaar (veel vanaf 6 jaar) en de productie neemt soms al af na 15 jaar. Hoogstam draagt daarentegen pas meestal na 5 jaar (15 jaar goed). Walnoot draagt pas na 9 jaar (15 jaar komt het pas echt op gang / dan gaat het snel). Geënte walnoten kunnen al na 5-6 jaar dragen. Het is de moeite waard om oudere bomen te kopen, maar anderzijds is de keuze groter (rassen) wanneer je voor kleinere gaat. Pruimen en kersen dragen sneller dan appels en peren.

5. Plant klein fruit rekening houdend met de kronenruimte van volwassen bomen (klein fruit onder hoogstam is niet altijd praktisch / kan soms echte prima / bv. frambozen onder peren).

6. Plant kruidachtigen onder het fruit, zodat de biodiversiteit van het terrein vergroot wordt en insecten... ook toenemen. Kruiden hebben vaak ook lang nodig.

7. Uiteindelijk maak je een boomgaard voor je kinderen en niet voor jezelf. Je plukt er hooguit de eerste vruchten van!

 

Belle van Louvain is een prachtig ras (heb een oude boom), maar hij schijnt pas heel laat te gaan dragen. verder moet je oppassen met de stukjes pit die afbreken van de hoofdpit.

aangepast door Gast
Link naar reactie
Delen op andere sites

Dank je wel voor de aanvullende info.

De bomen ga ik zaterdag poten dus al die voorbereidingen dat ga ik niet redden.

Wel heb ik de tuin ligging doorgenomen en ook de omliggende groei.

De grond kent hij.

Zaterdag hebben wij een graafmachine en maken we de grond los.

Mijn zoon heeft zaterdagbaantje bij hovenier bedrijf en hij mag de gaten komen maken. Super leuk.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Tjee wat een werk.

7.15 ging de wekker, buiten was donker, wit en kouddddd.

Eerst maar eens koffie en broodje gebakje ei.

Mens moet goed eten met dit weer

Klokslag 8.00 uur begonnen met de half bevroren grond te husselen.

IMG-20171202-WA002797851512252706.jpg

Uiteindelijk zijn de gaten klaar en staan de palen er en toen was het ook alweer 18.00 uur.

Morgen de rest.

aangepast door Gast
Link naar reactie
Delen op andere sites

Super handig de graaf machine, mooi brok land (heel jaloers)

vooral je palen goed degelijk plaatsen/vastmaken op zo,n open veld hebben de bomen het hard nodig

Veel succes morgen !

 

(Leuke en interessante tips Permanatuur)

Players only love you when they're playing.

Link naar reactie
Delen op andere sites

de palen zitten een meter in de grond en wij hebben idd een meter breed bij een meter diep gehusseld, daarna gat weer dichtgegooid en vervolgend de palen erin (ook met dat kraantje) om vervolgend de boom te planten (net aan de wortel) vervolgens flinke scheppen koeiemest (van maart)er bovenop . nu moeten wij de bomen en de palen vastzetten. (helaas hadden wij gisteren maar een half dagje en viel het werk tegen).

Weetjes:

- wij hebben 8 meter rondom afstand gehouden

- rijen van 3 (17 bomen)

- kleine boompjes op het zuiden en grotere bomen op noorden

- eerst de appelbomen bij elkaar, daarna de peren en tot slot de kersen/ pruimen

 

- gaten maken met dat kraantje viel vies tegen,bij gat nummer 17 hadden wij het door

- wij hadden eerst moeten maaien, de graspollen hadden wij veel last van

- vanaf boom nummer 10 hadden wij wat meer controle en na het husselen gooide wij als eerste al het gras weer terug in het gat, wat maakt dat je mooier kan afdekken.

- ik wilde geen keurige rechte lijn maar toch enigszins een systeem erin . dus het is bewuste keus op ze niet keurig in lijn te planten.

zal straks proberen foto te maken.

Screenshot20171204-16263080801512401274.png

Link naar reactie
Delen op andere sites

Helemaal mooi

 

Nóg een tip : Ik zie verderop de boompalen veel langer, zelfs zó lang, dat de kop van de palen tot in de kruin steken. Raad ik af. De kop van de paal moet echt ónder de kruin blijven. Beter zelfs, de palen kniehoog, of tot een meter ofzo te maken, kan de stam goed bewegen in de wind, dat maakt de boom sterker. 2 paaltjes doe ik zelf, maar ken jouw windsituatie niet.

 

Je hoeft de palen niet dieper te slaan; gewoon met kaapzaagje inkorten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...