Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Gazon weg en bloemenweide in de plaats


Waaslander

Aanbevolen berichten

Wie wilt het niet een perfecte gazon . Ik wel tot een tijd geleden , maar vind dat er eigenlijk erg weinig gazons zijn zonder gele plekken en zo zeker dat het soms niet altijd lukt om tijdig deze te maaien en dan een kale plek opnieuw inzaaien maar deze groei dan weer net iets sneller of zo dit val dan weer op als het een tijd geleden is dat deze gemaaid is . En hier en daar een ongewenst plantje ( bloemetje) tussen is ook niet echt gewenst.

 

Daarom aan het denken om die eigenlijk ongewenste plantjes in de perfecte gazon zo in een groot aantal te verhogen en verscheidenheid dat het eigenlijk meer bloemenweide word . Site gevonden maar nu weer niet meer waar een lage bloemenweide aangeboden word men schreef voor deze te maaien om de 3 a 6 weken . Zou frequent mogen belopen worden.

Wat ik me wel afvroeg samenstelling heel wat klaversoorten madeliefjes en nog enkele zaken .

- Klavers gaan deze om de duur niet zodanig woekeren dat ze de andere planten gaan overwoekeren zoals de madeliefjes ?

- Zou een mooie tijdbesparing zijn om te maaien maar hoe zit het met de verspreiding naar andere deel van de tuin zoals de moestuin . Ik denk hierbij vb paardenbloem op zich ook wel een mooie bloem maar laat je deze bloeien en zaadontwikkeling denk dat je er veel zult mogen wieden in de moestuin .

 

Als je hier leest is het wel duidelijk dat veel mensen het nut zien van een bedje word ingezaaid word als bloemenweide . Maar hebben er mensen ervaring van bloemenweide i.p.v. gazon. Welke bloemen en welke best niet ? En hoe staat deze er bij in de wintermaanden

Link naar reactie
Delen op andere sites

Biedt deze website niet voldoende info? http://www.ecoflora.be/nl/bloemenweiden

Dat was de site waar ik het over had , meer bepaald http://www.ecoflora.be/nl/Product.aspx?lang=NL&ProductId=8072 En dan zadenmengsel C5 , (Rechtstreeks linken lukt me niet )

 

Mijn vraag was eigenlijk meer bedoeld heeft er iemand ervaring mee hoe het er na een tijd bij staat , blijf verhouding tussen verschillende soorten ongeveer gelijk ? Of overmeester 1 soort na een tijd alles?

 

En hoe gaat het om de bloemenweide binnen de perken te houden . Vb kruipende boterbloem hoe ver kruipt ze bv op een maand tijd ? Welke planten staan er over gans de tuin na verloop van tijd zoals ik bij de paardenbloem bedoelde ?

 

Ik vermoed dat er nog wel andere laag blijvende samenstellingen zullen zijn ? En daar ervaringen mee?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een overbuur laat al enkele jaren een deel van zijn tuin gewoon wild staan met daartussen een paar gemaaide paden. Heeft niet specifiek bloemen ingezaaid, maar intussen staan er in dat wilde deel heel wat wilde planten die het hier lokaal goed doen. Denk dat je, als je zelf bloemen inzaait, na verloop van tijd zal evolueren naar wat er normaal in het wild in je buurt te vinden is.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zal voor het najaar zijn te vroegste om in te zaaien . Terwijl nog wat onderzoek doen en ook in de buurt kijken wat er zoal in de bermen staat . En de eigenschappen van deze planten opzoeken .

 

Blijkbaar niet echt veel mensen ervaring mee . En mijn grootste vraag is hoe kunt je de diversiteit waarborgen over de jaren heen ? ik denk wel dat je steeds wel best sommige planten er best geregeld van tussen haalt , om andere een kans te geven en grote druk van ongewenste planten in de moestuin te vermijden .

 

Ik vermoed dat de stap veel gemakkelijker te maken is dan terug naar een traditionele gazon op een biologische methode . En kom van bepaalde planten een grote druk van ongewenste planten in de moestuin de zaden zijn ook zeker niet onmiddellijk uit de grond .

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 4 weeks later...

Wij willen dit op termijn ook (eigenlijk zouden we liefst een groot deel van de tuin zo begroeid zien zoals de bermen hier, hoog gras, veel bloemen) maar ik zit een beetje met dezelfde zorgen. Hoop dat er nog iemand langskomt mer ervaring..

elizabet.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat is sowieso een goed idee ja. Maar t gaat me ook om de combi met de moestuin. Aan de andere kant, buiten onze afrastering ligt ook hoofdzakelijk weiland, dus zoveel invloed zal mijn eigen weide dan niet hebben, lijkt me. Schoffelen moet je toch..

elizabet.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 maanden later ...

Het is dus gewoon gras geworden. Enkele weken geleden gezaaid maar is wel de bedoeling dat het geen gazon word met enkel gras . Juist voor het zaaien bloembollen geplant met de bedoeling dat deze verwildigen, allen vroegbloeiende dat gazon rond mei de eerste keer kan gemaaid worden (na afsterven van bladeren) Waarschijnlijk binnen kort zaden van weidemadeliefjes bestelen, begin volgend jaar deze opkweken en dan tussen gras uitplanten. Groentenbedden is aan de randen met betonplaten en ook gewoon aarde op de paadjes .Was de bedoeling deze te mulchen met gehakselt hout, maar denk nu om zeker een gedeelte in te zaaien met micro klavers en kijken wat dit geeft . Eventueel in de loop van volgend jaar enkele madeliefjes tussen planten om te kijken wat het geeft ( en dan eventueel later ook in het gazon )

 

Redenen waarom toch geen laagblijvende bloemweide is geworden.

- voorste stuk erg smal en intensief belopen het ganze jaar door (moet er over om naar de kippen te gaan )

- twijfels over het uitzaaien van de bloemweide over de juist daarnaast gelegen groentebedden.

 

Dus het is zeker de bedoeling dat het niet enkel gras is. En dat het groeit in de loop van de jaren naar meer soorten . Maar wel bedacht dat na verloop van tijd niet is dat 1 soort alles overwoekerd waar ik mijn twijfels bij heb met de aangeboden mengsels (verschillende soorten klaver tegenover de madeliefjes en zo )

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 5 maanden later ...

Ik heb van mijn gazon in een paar jaar tijd geleidelijk een bloemenweide gemaakt. Zonder bij te zaaien, dus alleen planten die het hier zelf fijn vinden. Dat werkt best aardig. Ook in een mini-tuin. Met name in de periode april-mei-juni staat het echt vol bloemen hier. Dan wordt het echt te lang en maai ik het één keer. De tweede ronde (zomer en nazomer) werkt nog minder goed. Dan zijn er wel bloemen, maar echt minder dan in de lente. Vlak voor de winter maai ik een tweede keer. Dus minder werk, mooiere tuin. Win-Win! Hier hoe ik het aanpakte. Tips zijn meer dan welkom! Met name over hoe ik in de tweede fase meer bloemen kan krijgen.

gazon-bloemenweide83551491475543.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...