Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Gerookt paprikapoeder


Spitskool

Aanbevolen berichten

Vooruitlopend op het seizoen, wil ik graag vast even nadenken over het zelf maken van gerookt, gedroogd paprikapoeder. Ik kan paprika’s in mijn droogmachientje stoppen en het daarna verpulveren, maar dan heb ik nog niet die gerookte smaak die ik graag wil hebben.

 

Ik verzand inmiddels een beetje in de rookkasten, die me geweldig lijken, maar die ik niet enkel voor de uiteindelijke paprikapoeder aan wil schaffen.

 

Wat zijn jullie alternatieven, gewoon de papirika op het pitje van het gasfornuis, bij de BBQ op? Of zijn er nog meer mogelijkheden?

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb een heel goedkope bol-bbq en zo'n koudrookelementje voor de mot.

 

Om koud te roken (bv gedroogde pepers en paprika's) is 'ie prima, maar achteraf had ik beter een kartonnen doos (met dat elementje) kunnen nemen. Die kan je tenminste opvouwen/bij het oud papier doen na gebruik. Want nu staat hij in de weg en de hele schuur gaat ernaar ruiken

 

Staat wel ergens beschreven.

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als er genoeg ruimte tussen mot en rand zit, denk ik dat het wel goed gaat met het karton. Wel buiten zou ik zeggen!

 

Je ziet het trouwens ook met alu folie gewoon op het fornuis (poosje geleden bij masterchef gezien). Zijn vast ook wel YouTube-filmpjes van. Of ervaringsdeskundigen hier?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb laatst geprobeerd om jalapeno's te roken in de wok, buiten op een brander. Alu folie erin en daarop rookmot en thee (las ergens dat dat ook kan dus dan moet ik dat proberen he).

Daarna heb ik ze gedroogd (op de verwarming want het droogapparaat had de geest gegeven.... )

De gedroogde pepers heb ik daarna vermalen tot poeder.

Het spul heeft een hele subtiele rooksmaak. Misschien zelfs wel iets té subtiel

 

Maar goed, ik heb zogezegd nul ervaring met roken dus ben bepaald geen deskundige

Link naar reactie
Delen op andere sites

Die paprika op het gaspitje ben ik ook wel benieuwd naar. Krijg je dan ook die rokerige smaak door het verbranden van het paprikavel?

 

Bedoel je zo op het vuur? Dan heb je geroosterde paprika met rooksmaak. Of in alufolie met mot of earl grey of lapsang huppeldepup thee. Thanks mw Tralala, ik herinner me dat ineens dankzij jouw thee experiment! Schijnt rokerig te worden, mits je er de tijd voor neemt. Allemaal hear say bij mij en geen ervaring behalve met paprika’s roosteren op een pitje.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Om te beginnen moet je onderscheid maken tussen koud en warm roken. Dat wordt hier een beetje door elkaar gehaald

Water neemt geen rook op, dus eerst drogen en dan roken.

 

Als je zoekt op rookdoos diy kom je er meerdere tegen, bv.

Hij doet de mot in een alu bakje, maar er zijn ook veiligere koudrookdingessen.

 

Hier staat veel info, en anders wel op een bbq-forum.

 

Wat wel met paprika's wordt gedaan is aan een vork boven een vlam houden en rondom zwart laten worden.

Dan in een dichte plastic zak af laten koelen en daarna het zwarte vel eraf pulken.

Die zijn dan meteen gaar. En lekker: inderdaad ook rokerig

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik gooi dit weekend een paprika op het open vuur om te kijken of dat de smaak geeft die ik zoek.

 

Zo niet, dan krijg ik graag een lesje karton-koud-roken tijdens de 020-moesdag Mellie!

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Spannend

 

Wat een heel simpele manier van warm roken is:

een (met alufolie beklede) pan, houtmot onderin, roostertje erboven (edit: met alufolie tegen het lekken) en daar je dingetje op (paprika, knoflook, visje enz). Deksel erop, hittebron aan (buiten!) en als de mot flink rookt de hittebron weer uit. Tijdje laten staan.

 

De 'echte' rokers halen hier hun neus voor op, maar ik vind het lekker én snel, al is het een beetje gokken.

aangepast door Gast

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ga de alufoliemanier binnenkort ook eens proberen! Want hoewel lekker, zo van het open vuur geeft het nog niet de smaak die ik zoek.

 

Een rookmachine is leuk, maar ik zoek juist een alternatief omdat ik naast de paprik en misschien een olijfje, niet heel veel zal roken.

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Koud roken inderdaad!

Gaat heel makkelijk met zo'n koudrookding (Google op cold smoke generator of CSG) en een bbq

In feite volstaat een afgesloten ruimte zoals een kartonnen doos maar er moet toch wel wat ventilatie zijn om de rook te kunnen laten ontsnappen. Vandaar wel het makkelijkst in een bbq met een deksel...

Dan kan je in de winter ook zalm roken bijvoorbeeld (je wilt daarna niets anders meer)

Link naar reactie
Delen op andere sites

@_lotte_ Ik heb alleen helaas niet zo’n gesloten bbq. Wel een hele leuke bbq, een oud fust.

 

86C92929-D458-4A01-BF7F-C1E60541D8F122661523196665.jpeg

 

73D36A8E-385A-48FC-9502-2FB45AA4BBA485131523196662.jpeg

 

Dus ik denk dat ik het in een pannetje met deksel op open vuur buiten eens ga proberen voor ik weer van alles aanschaf. Want daar ben ik heel goed in. Al lijkt zo’n element met gesloten bbq lijkt me wel heel aanlokkelijk.

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik rook ze eerst voor ik ze droog. Ik heb er nooit over nagedacht dat dat ook andersom kon. Als jij dat experiment uitvoert, hoor ik graag wat het wordt. (Wat rook je verder allemaal Indy? Ik wil nog olijven en noten proberen.)

 

Ik ga binnenkort in de open bbq proberen warm te roken. Lukt dat niet (zoals ik het in mijn hoofd heb) dan moet ik misschien toch zo’n koud roken element aanschaffen waar Speets het al de hele tijd over heeft. To be continued dus.

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn benadering van warm roken was echt geen warm roken te noemen, maar ik heb het geprobeerd. Een cilinder gevuld met wat houtsnippers die ik nog had liggen, en in de half open bbq gedaan. Dat was dus geen succes. (En te verwachten.) De rooksmaak was veel te lauw.

 

Ik heb nog een soort vleeswarmhoudbak, waar ik denk ik wel zo’n koud rook-elementje in kan doen met wat paprika’s. Dat moet ik deze lente nog maar eens proberen. (Uiteraard de methode waar ik gewoon mee had moeten beginnen.)

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Heb je het nog geprobeerd met dat schaaltje van alufolie?

 

Dit is ook een leuke DIY:

Wel vind ik die mot erg grof. Ik heb zelf fijnere, dat brandt makkelijker vinnik.

(Edit: maar dan heb je ook een fijnere zeef nodig).

 

Water neemt geen rook op, dus beter eerst drogen en daarna pas roken.

aangepast door Gast

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Help me even herinneren Speets. Ik ken wel die alufoliemethode op het gasfornuis (die ik liever niet probeer, want binnen in huis), maar en aluminium schaaltje?

 

En u zeg je me dat ik beter eerst kan drogen en dan kan roken? Dit is wel echt paprika roken voor beginners. Goed dat al mijn krakkemikkige pogingen nu vastliggen voor het nageslacht en de rest van de wereld.

 

Afijn, deze of komende week gaat de stöckli uit de kast.

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link naar reactie
Delen op andere sites

En u zeg je me dat ik beter eerst kan drogen

Hoezo "u"? Dat heb ik al 2x eerder gezegd hoor

(Geeft niet, krijgen we allemaal last van als de tijd ons gegeven is en we oud - en wijs - worden )

 

Die link met dat alubakje staat op de eerste blz:

vanaf .50

 

Het is nu perfect weer om paprika te drogen! Dunne reepjes aan een touwtje in de zon en de wind (en 's nachts even binnen).

Of zoals Jet (?) doet: in de auto, op de hoedenplank in de zon. En/of op 50 graden in de oven met de deur open...

En als het goed droog is in de blender/koffiemolen.

 

Maar inderdaad, dat is wel een ander verhaal. Voor later

 

P.S. Die "stöckli", bedoel je daar je ski's mee? Of je fiets?

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Poging nummer zoveel is ook weer van start. Gisteravond heb ik twee puntpakrika’s en een pepertje gedroogd en die heb ik vanochtend op het magnetronrek in een bak (die ik nog ergens achterin de schuur vond) gedaan. Het rookelentje is aan en staat inmiddels lekker te smeulen. Nu alleen nog mijn best doen om niet de hele tijd de deksel op te tillen om te kijken of het wel goed gaat.

 

B4C18231-A3CA-401D-84DA-62EE08905CE990651524290475.jpeg

 

279F2B62-BE7C-4333-8CCF-CCA4D9427B1B32171524290477.jpeg

 

B67450C5-F1CE-46CA-AA5A-2EBC3937468B82671524290477.jpeg

 

6C0D0FFD-047E-4FAA-B5F4-20CB63B0BA8357741524290479.jpeg

 

0D845310-E0F6-4823-9108-4D3E4039DDF927571524290480.jpeg

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het is zowaar dan toch gelukt. Ik heb een potje-en-nog-een-beetje van de aller-allerlekkerste gerookte paprikapoeder. Ik denk dat ik er de volgende keer wat gedroogde chili’s bij doe, zodat het een iets pittigere variant wordt.

 

Voor nu kan ik even vooruit.

 

98F6E960-CAA7-4350-B9EF-C29F6FF8A7BE12541524320228.jpeg

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...