Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Gezamenlijke bemesting?


SuusP

Aanbevolen berichten

Vraagje voor de doorgewinterde VTV'ers hier: hoe is bij jullie de bemesting geregeld? Ik lees en hoor her en der dat er op complexen een gezamelijke aanschaf van mest is en zou dat ook graag op "mijn" complex willen regelen. Lijkt me ideaal; in een keer regelen, in een keer vervoeren, minder gedoe voor de betrokkenen. Daarbij komt dat ik simpelweg geen auto-met-trekhaak heb of iemand ken die wel even een bergje mest naar mij toe wil slepen. Gezamelijk regelen lijkt me dus de aangewezen (lange termijn) oplossing.

 

Maar... hoe krijg je zoiets van de grond? Zijn er zaken waar ik op moet letten? Ik hoor graag hoe het bij jullie is geregeld!

Begonnen met moestuinieren en zaadjes te ruil? Doe mee met de zadenenvelop NL 2017

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bij mijn vereniging is het niet gezamenlijk geregeld, omdat de boer het meestal komt brengen en beperkt is in de hoeveelheid die hij in een keer kan meenemen. Dan gaat het voordeel van een keer rijden ook niet op.. Wellicht iets om over na te denken?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bij ons is het ook niet écht geregeld. Maar onze hoofdtuinman heeft zelf paarden en hij brengt zijn mest bij ons. Deels wordt dat gebruikt door de tuincommissie voor het fruithofje en de hoogstambomen. Wat overblijft is dan voor ons. Maar dat is maar 1x (soms 2x) per jaar. En altijd afwachten wanneer. Dus als je dan ff niet oplet kunnen andere tuinders je voor zijn.

Dit jaar was ik op tijd en heb mn buit binnen.

 

En dan hebben we nog de kinderboerderij van het Stadspark. Zij willen ook graag van hun mest af. Bij onze buren, vlak bij de parkeerplaats, ligt altijd een verleidelijke berg. Is helaas te ver voor mij om te kruien.

Heb net aan de TC voorgesteld om deze mestman ook weer (schijnt hij vroeger ook gedaan te hebben) bij ons te laten storten en niet alleen bij de buren. Maar kreeg als antwoord dat daar dan een soort "anti-lekbak" gemaakt moest worden, milieu-dienst-regels?...

Dus daar moet ik nog verder mee bezig. Wij willen namelijk veel meer mest.

Nu is er net steeds niet genoeg voor iedereen en niet genoeg om een mooie bult te bouwen en die een jaar te laten liggen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bij ons doen we compost en mest gezamenlijk.

De mest komt van een hobbyboer. Je geeft aan hoeveel je wil en onze voorzitter regelt dat de boer het komt brengen.

We zijn een klein complex dus het is nooit een enorme hoeveelheid.

Maar de meeste op ons complex gebruiken compost. Dat bestellen we met alle complexen samen. Ze storten het op een grote berg en iedereen moet dat zelf wegkruien aan de hand van hoeveel ze hebben besteld.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Inmiddels ook inhoudelijke reactie gehad van het tuinbestuur:

In het verleden kochten we gezamenlijk in voor onze vereniging.

Nadat de nieuwe mestwet was ingevoerd kon dat niet meer, omdat boeren maar een beperkte hoeveelheid aan particulieren mogen leveren en daar door de leden individueel voor moet worden getekend, om de mestadministratie van de boer in orde te houden.

 

Een paar jaar geleden ben ik met het ministerie in contact geweest om ook een mestnummer te krijgen voor onze vereniging. Dat heeft niet tot het gewenste resultaat geleid.

Dat zou namelijk betekenen dat alle tuinders op het complex, zonder uitzondering, aan de collectieve regeling zouden moeten meedoen en dus van de centrale regeling gebruik zouden moeten maken en wij een uitgebreide mestadministratie zouden moeten bijhouden.

 

Het lijkt dus een stuk complexer dan ik had gedacht. Herkenbaar?

Want als ik de verhalen hierboven zo lees zijn er toch mensen/vtv's die dit wel geregeld krijgen. Gaat dat dan illegaal?

Begonnen met moestuinieren en zaadjes te ruil? Doe mee met de zadenenvelop NL 2017

Link naar reactie
Delen op andere sites

Oeps... zit ik opeens over paardemestwetgeving te lezen...

 

http://www.subli.nl/Nieuws/nl/68/Mestwetgeving-voor-paardenhouders.html

 

... Indien de productie hoger is dan 350 kg N en de dieren worden volstrekt hobbymatig gehouden, dan vallen deze dieren buiten de administratieve verplichtingen van de mestwetgeving.

Doorslaggevend is steeds de vraag of de betrokken dieren worden gehouden voor 'gebruiks- of winstdoeleinden', in een bedrijfsmatige context. Hieronder worden in ieder geval verstaan dieren die worden gehouden vanwege hun producten, of dieren die worden gehouden met het oog op de (op)fokkerij.

Dieren die uitsluitend in de privé-sfeer worden gehouden als gezelschapsdier vallen buiten de reikwijdte van het begrip "gebruiks- of winstdoeleinden gehouden dieren". Dit zijn bijvoorbeeld het rijpaard van de dochter van de varkenshouder, alsmede dieren die worden getoond in dierentuinen en parken en dieren die worden gehouden voor puur educatieve doeleinden, zoals dieren in kinderboerderijen. Of sprake is van 'bedrijfsmatig' of 'hobbymatig' vergt telkens een feitelijke beoordeling...

 

Dus dan denk ik te kunnen stellen dat onze A.T.V. niet in overtreding is door de mest te betrekken van een particulier met een aantal hobby paarden en van de kinderboerderij.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bij ons (België) is er ook een gezamelijke mestaankoop bij een boer. Is maar een beperkte hoeveelheid dat je kunt aankopen omdat er strenge controles zijn vanwege de overheid op overbemesting.

Per kruiwagen kost het 1 Euro en er is een maximaal aantal dat je kan aanvragen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik lees ook dit:

Afvoer naar particulieren

Indien de paardenmest wordt afgevoerd naar een afnemer die geen bedrijf of intermediaire onderneming heeft (een particulier) hoeft de mest niet gewogen en bemonsterd te worden, onder de volgende voorwaarden:

• De totale hoeveelheid dierlijke meststoffen die naar bovengenoemde afnemers wordt afgevoerd, bedraagt maximaal 250 kilogram fosfaat.

• Per afnemer mag maximaal 20 kilogram fosfaat uit dierlijke mest worden afgevoerd.

Voorbeeldbedrijf: er mag maximaal 83,3 m3 (250/3 kg P2O5) paardenmest naar particulieren worden afgevoerd. Per afnemer is dit maximaal 6,6 m3 (20/3 kg P2O5) paardenmest.

Bron: http://vandermeer-accountants.nl/wp-content/uploads/2012/03/29-Paardenhouderij-in-het-nieuwe-mestbeleid.pdf

 

Onduidelijk voor mij is of bij een levering van maximaal 6,6 kuub er voorzorgen (betonbak of zo) tegen uitspoeling genomen moeten worden bij de ontvanger.

Zoniet, dan kan er per keer 6,6 m3 geleverd worden, en zodra het op is (verdeeld naar de tuintjes), opnieuw, max 12x. In totaal 83 m3 is niet niks.

 

(Mijn interpretatie kan deels of helemaal onjuist zijn. En nee, ik heb geen tuin op een complex. Ik haal paardenmest direct bij de overbuurvrouw, die is het liever kwijt dan rijk. Onbeperkt, maar ik blijf ruim onder de 6,6 kuub per jaar, zo groot is mijn tuin nu ook weer niet.)

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Onduidelijk voor mij is of bij een levering van maximaal 6,6 kuub er voorzorgen (betonbak of zo) tegen uitspoeling genomen moeten worden bij de ontvanger.

 

Interessant... want de uitkomst van deze vraag is wel belangrijk voor ons op het complex. Dan zou ik namelijk de mestman gewoon wél mest kunnen laten storten als hij beneden de 6,6 kuub blijft...

 

Henk... heb je zin om daar nog wat verder in door te zoeken voor mij?

Ik moet nu naar de tuin, hard werken en aarde winnen en zeven voor de knoflook... \

Het is namelijk DROOG vandaag!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...