Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Gezocht: alles wat lijkt op, ruikt en smaakt als koriander


Aanbevolen berichten

Koriander, ik kan het wel de hele dag door eten. (Een hartig korianderomeletje in de ochtend anyone?)

 

En dus heb ik in het seizoen altijd Vietnamese koriander in mijn tuin, maar ook de 'gewone, naamloze' koriander, Boliviaanse koriander en Pipiche. Maar voor meer koriander (of planten die naar koriander smaken, want zo makkelijk ben ik) maak ik ruimte in mijn tuin. Ik heb mijn oog laten vallen op de moerasanemoon, misschien geen koriander, maar zo blijkt, een klein takje van deze plant is even sterk als een handvol koriander. Die MOET ik dus wel ergens een plekje geven. nou blijkt de Perilla frutescens ook al naar koriander te smaken. Drie maal raden, die MOET ik ook in de tuin hebben.

 

De langbladige Mexicaanse koriander (https://www.vreeken.nl/354500-mexicaanse-koriander), de compacte citroenkoriander en de koriander 'Delfino' / 'Confetti' ontbreken ook nog. Het lijkt potdorie wel of ik laks ben op koriandervlak!

 

Ik moet dus of een rondje langs de bekende winkels gaan doen en zaden gaan halen, of ik moet heel veel geluk hebben. Geluk dat een van jullie stekjes of zaden (van wat ik hierboven noem) hebben.

 

Ik wil best betalen voor wat zaadjes, of ruilen. Ik heb meer dan genoeg ter beschikking. Sommige dingen heb ik meegenomen uit Zuid-Afrika, andere dingen heb ik uit eigen oogst en anderen weer uit een winkel in Nederland, of van moestuinvriendjes. Ik heb ook meerdere Vietnamese korianderplantjes te geef, wat bolletjes van de Braziliaanse klaver, aardpeerknollen, stekjes van de carpobrotus rossii (zoute banaan/ pig face), aloë vera stekjes, bolletjes van de Zuid-Afrikaanse plant geldbeursie, Brugmansia (wit) stekken of Rosella-bloemknoppen op siroop.

 

En ik lijk een schier oneindige zadendoos te hebben. Met heel veel soorten mais (rood, zwart, 'multikleur', roze, popcorn-variant), rattenstaartjes, bonen, bonen en bonen, bietjes in alle kleuren van de regenboog, banana melon, Asian purple osaka mustard, saffloer, brandleka chili, maketaan, horehound, mizuna lime streaks, broccoli (white eye), kliswortel, Basella, leonotis nepetifolia, boomspinazie, Japanse zeekraal of bijvoorbeeld marogo imbuya.

 

Maar er is nog veel meer... Tijd om mijn eigen verzameling aan zaden uit te dunnen. Vraag dus gerust als er iets is wat je wilt hebben en je hebt een zaadjes van een koriandersoort (die ik hierboven noem of een die zo bijzonder is dat ik hem nog niet ken) of koriandersmakende plant te geef of ruil.

 

Ik ga vast zitten hopen dat hier iets moois uit rolt!

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik HOU van koriander maar Vietnamese koriander vind ik echt niet lekker.

Culantro kan je eenvoudigweg kopen in de toko, in water laten kiemen en uitplanten. Gaat hier goed. Maar ik heb het eerder voor de lol en het uiterlijk dan voor de smaak. Want zachte korianderblaadjes zijn toch de allerlekkerste.

Met perilla heb ik geen ervaring. Twee keer gekocht en er is niks opgekomen van mijn zaaisels. Naar het schijnt is de groene variant de lekkerste.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Ann123 Dat ik het kan kopen in de toko weet ik, maar ruilen leek me nou juist zo leuk. Vandaar ook mij oproep hier.

 

En wat betreft de Vietnamese koriander, ik heb het vaak genoeg aan mensen voorgezet die het niet blieften. Dus ik vind het niet gek dat jij het niet lekker vindt. Maar goed, dat is bij koriander al snel het geval, of je vindt het lekker, of je haat het hele spul: https://www.nu.nl/gezondheid/2635293/genen-bepalen-of-koriander-lust.html. (Blij toe dat mijn koriandergenen me goed gezind zijn.)

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ivm culantro stekken, dat raadde ik aan omdat het uit zaad opkweken veel trager gaat en niet echt geschikt voor ons klimaat. Met een stek heb je heel snel een sterke plant.

Maar ik zie dat jij in een warm klimaat tuiniert. Dan lukt zaaien zeker en vast.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Stekken is inderdaad ook een optie! En inmiddels kan ik daarvoor weer de toko in Nederland bezoeken, mocht dat zo uitkomen. Want ik zit weer op de Nederlandse kleigrond inmiddels (die nog erg koud en nat is.)

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link naar reactie
Delen op andere sites

nou blijkt de Perilla frutescens ook al naar koriander te smaken.

Vorig jaar heb ik er maar 2 miezerige sprietjes van gekregen. Stonden waarschijnlijk te heet. PB me maar.

Ik kan wel wat zaadjes missen, maar ik heb zelf al alles wat mijn hartje begeert (behalve die *¿%&?@#¤¡’¥¶ alpenbasiel ).

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik had gelezen dat het eigenschappen van ik meen venkel en basilicum en koriander in zich had Erny. Maar dat zijn dan weer beschrijvingen die ergens op het internet ronddartelen. Met wat geluk mag ik het zelf proeven of het aldan niet zo is. Ik moet zeggen dat ik wel benieuwd ben nu.

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Heb ook zoiets gelezen ja. Maar er wordt zoveel beweerd op het www: ik vond de champignonplant ook niet naar champi's smaken

Hopelijk smaakt het champagneblad van de zomer wél naar champagne

 

Erny, hoe en waar en wanneer zaai(de) jij de Perilla? Ik lees: binnen voorzaaien bij 20 graden.

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het champagneblad smaakte mij afgelopen zomer vooral erg grappig, voor zover dat een smaak kan zijn. Mijn champignonplantje daarentegen smaakte jong wel echt naar champignon, maar hoe groter het werd, hoe minder...

 

@erny als je nog goede tips hebt voor de Perilla, die zijn zeker welkom!

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Eh... ik zaaide de Perilla mee met het kruidenrondje, dus wanneer ik ook de peterselies, korianders, basilicums etc zaaide. Dus dat zal in april/mei ofzo zijn geweest, als de tomaten onder de lampjes/op de warmtematjes plaats gemaakt hadden? (Heb geen zin om het: wat heb je net gezaaid topic van de afgelopen jaren door te nemen). En dan inderdaad rond de 20 graden.

Mijn zaaimoment heeft ook te maken met vorstvrije ruimte die ik tot mn beschikking had etc.

Dus waarschijnlijk kun je al veel eerder zaaien.

 

Maar de opkomst is dus erg slecht. De plantjes zijn wel erg mooi, vooral de rood/paarse.

De blaadjes smaken, wat mij betreft, niet bijzonder. Vond ze ook niet echt naar peterselie smaken, had ook gehoord dat ze daar naar smaakten. Wel decoratieve waarde.

 

Ondertussen is het zaad op of oud. Had nog een nieuw zakje besteld ergens maar kreeg toen geen Shiso maar een Mosterdbladkoolachtig iets.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weeks later...

De moerasanemoon waarvan ik een paar wortelstokken heb gekregen (jippie!), daarvan wist er een na een week al heel enthousiast een blaadje te produceren. Ik heb net een heel klein stukje geproefd en hij smaakt overweldigend naar koriander maal tien en dan nog eens maal tien. Nog sterker dan de Vietnamese koriander-variant. Ik ben er in ieder geval als een kind zo blij mee.

 

De vissmaak waar ik over heb gelezen (http://gernot-katzers-spice-pages.com/engl/Hout_cor.html), proef ik er nog niet doorheen, maar wie weet komt dat nog als ik het wat tijd geef.

 

De Perilla ga ik in maart zaaien, daar ben ik ook erg benieuwd naar. We gaan het zien (en proeven!)

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Rode perilla heb ik ook al gehad. Bij mij was de opkomst van de zaden wel oké. Het heeft allezins een zeer sterke smaak, zelf had ik ruim genoeg gehad aan 1 plant, vond de smaak maar oké omdat het te scherp is naar mijn goesting. Wel zeer decoratief. De planten groeien traag in het begin, misschien iets te koud, maar werden wel mooi. Op het einde van het seizoen in het zaad geschoten en jaar nadien spontaan opgekomen. Dat seizoen wss niet lang genoeg voor terug in het zaad te komen. Ik heb ze niet opnieuw gezaaid aangezien ik liever andere zaken eet.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later ...

Deze morgen vond ik in de winkel tussen de kruiden ook Vietnamese koriander. Eentje meegenomen en geproefd en waarschijnlijk best lekker, maar ik hoor tot de categorie mensen die koriander sterk naar zeep vindt smaken (helaas) en deze is voor mij niet zoveel anders. Jammer. Maar 'k ga 'm wel nog uitproberen in de keuken, je weet maar nooit dat het op de een of andere manier toch bevalt

aangepast door Gast
Link naar reactie
Delen op andere sites

hallo Spitskool, ik zie dat je uit Zuid-Holland komt. ieder jaar heeft "de plantenhal", een paar winkels omgeving Rotterdam, Vietnamese koriander planten voor 1 euro. Ook vele andere kruiden, bv. kleine pimpernel, zoethoutgras, EN niet te vergeten en te versmaden, jiagulan. Ik weet niet waar je woont, maar als je wilt, en ik vergeet het niet , kan ik je waarschuwen.

Ik zelf ben gek op koriander, eet het bijna iedere dag, en hoewel ik zeer vaak in chinese supermarkten kom, koop ik daar geen koriander, maa rin de marocaanse winkels. Zoals Tanger supermarkt, of bij de slagers, zelfs nog goedkoper, dan de turkse winkels. Wist je al, dat het gebruikt wordt om te ontgiften? Lekker, en gezond! In china, veel perillia gegeten, heerlijk. Maar ik vind het niet echt op koriander lijken. Zaad in China ontkiemde hier niet. Helaas!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat is een mooi aanbod, dankjewel mastert! Maar inmiddels heb ik alle zaden, plantjes, stekken van de korianders die ik graag wilde uitproberen of die ik al ken. (Helemaal in mijn nopjes.) De papalo is goed aan het ontkiemen zelfs. Alleen de culantro moet ik nog eens op de kop tikken, maar daar heb ik compleet geen haast mee. Voor dit jaar denk ik dat ik genoeg koriander heb om een weeshuis te voeden.

 

De plantenhal klinkt wel leuk trouwens. Waar in Rotterdam kan ik het vinden? Want dan ga ik er eens langs als ik in de buurt ben.

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link naar reactie
Delen op andere sites

De"plantenhal" zit op ongeveer 5 locaties, Zuidland, Ridderkerk, Bergsenhoek, Rhoon en Oud Beijerland. Ze hebben soms bizarre aanbiedingen, afgestote partijen enz. Nu hebben ze alleen de gewone Italiaanse kruiden, maar dat kan per dag wisselen. Als je iets zoekt, mail me maar. Dan waarschuw ik je wel. Ik woon zelf in Rhoon, 400 meter er vandaan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn perilla is de enige vensterbankbewoner die weigert te kiemen. De potjes staan op een vensterbank op het zuiden, maar misschien is dat niet warm genoeg? Ik vroeg me af of iemand weet of het een lichtkiemer is. Want zo niet, dan zet ik de perillapotjes in mijn verwarmde propagatort in een donkere kamer. De verwarmde bak past er namelijk niet meer bij op de vensterbank, of ik moet een langdurige oorlog met de kat willen riskeren.

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...