Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

glas van de tuinkas schoonmaken


zaaizee

Aanbevolen berichten

Ik heb het geluk dat ik gebruik mag maken van een tuinkas. Nu heb ik daar gelijk gebruik van gemaakt, maar wat me opvalt is dat mijn zaailingen lang en sprietig beginnen te worden, toch? Niet allemaal maar wel vele

 

DSC0580864131411212625.JPG

 

Waarschijnlijk komt dit doordat de kas niet goed schoon is omdat er alg groeit aan de buitenkant, kan dat het zijn?

 

DSC0571836481410633311.JPG

 

Kijk deze schieten ook al aardig de lengte in

 

DSC0581160331411212816.JPG

 

Nu wil mijn vriend vandaag de kas aan de buitenkant met de hogedrukspuit gaan schoonspuiten, ik twijfel.

Misschien dat er zo water met alg de kas inloopt hoewel ik niet weet of alg eigenlijk wel schadelijk is voor de planten.

Hoe maken jullie de tuinkas schoon? Moet dat elk jaar gebeuren? In de lente of de winter?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hier is met hogedrukreiniger een risico, gewwon met tuinslang en sproeikop met wisselende mogelijheden nat maken. Dan spuiten we met onkruidspuit er water met zeep en bleek op, laten dat even intrekken en sproeien dat af. Meer doen we niet, moet hier en daar al nieuw glas in na al dat flikken van de vorrige bewoner.

Link naar reactie
Delen op andere sites

EDIT: ik heb de titel van de post aangepast, sorry dat was niet de juiste vraag (titel was: glas van de tuinkas schoonmaken)

 

Goed om te weten Jane, vriend heeft inmiddels de kas met de hogedrukspuit schoongemaakt..nou ja schoon? Nu pas valt op hoeveel alg juist aan de binnenkant groeit, of valt het nog wel mee? Als ik nu mijn vinger aan de binnenkant over de ruit haal is hij groen. Het is geen dikke laag, maar toch, is dat werkelijk waarom mijn zaailingen zo lang worden? Bedoel luistert het zo nauw?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hier is met hogedrukreiniger een risico, gewwon met tuinslang en sproeikop met wisselende mogelijheden nat maken. Dan spuiten we met onkruidspuit er water met zeep en bleek op, laten dat even intrekken en sproeien dat af. Meer doen we niet, moet hier en daar al nieuw glas in na al dat flikken van de vorrige bewoner.

 

Bleek zou ik zelf niet gebruiken om de kas schoon te maken Die troep komt allemaal weer in je grond terecht. Als het glas nat is van de regen of de dauw is de boel al wat losgeweekt, met de bortel en de bezem erover, alles naspoelen en je ruiten zijn weer doorzichtig. Zelfd de witkalk die in de zomer op de ruiten zit boen je er zo makkelijk af.

 

Je zaailingen misschien overdag als het warm is een paar uur buiten je kas zetten, net als in het voorjaar.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als ik nu iets zaai in de kas ( vorig jaar dan , want nu zaai ik er niets ), dan zaai ik toch wel in losse trays die dus verplaatsbaar zijn. Licht is er echt wel genoeg nu, zeker de afgelopen week. Maar het is er ook érg vochtig en veels te warm = ook fileren van de zaailingen. Wat Erny ook zegt dus. Ik zou de trays op de grond zetten als ze niet buiten kunnen, dat scheelt een klap warmte. Ook daar is het nu nog wel licht genoeg. Droge mooie dagen ? lekker buiten toch ?

 

Schoonmaken ruiten kas doe ik aan de buitenkant 2x per jaar gewoon met water uit de sloot en een grote spons en een borstel. Klein trapje erbij, dan haal ik net ook de hoogste ruiten.

Alg aan de buitenkant is niet schadelijk hoor. Bleek wel.

Alg aan de binnenkant is ook zo erg niet. De binnenkant maak ik 1x per jaar schoon. Zelfde water en een spons en een borstel. Dat is wel veel meer werk. Ik doe dat op goed drogende dagen, want de kas wordt er behoorlijk nat van van binnen. Alg-resten die in de grond komen deren mij niet. Ik doe het als de planten die er dan nog staan even naar buiten kunnen. Teelt heb ik er niet echt in de midden winter.

 

ps : je hebt trouwens een prachtige kas hoor. Alg of geen alg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Misschien is het ook gewoon wat te warm in de kas voor deze kiemen? Ik weet niet wat het zijn allemaal? Het is dan ook behoorlijk warm voor de tijd van het jaar.
Hallo Erny, wat je schrijft daar heb ik helemaal niet bij stil gestaan. Het is september dus ik dacht: nu alles zaaien wat nog kan voor het te laat is. Dat het behoorlijk warm is voor de tijd van het jaar? Heb ik helemaal niet door, wel dat het inderdaad op sommige dagen wel erg warm is in de kas! Ik dacht altijd dat lange zaailingen betekende te weinig licht of teveel water maar te warm kan dus ook

 

krul/platte peterselie

kervel

bloemkool**

spitskool

rode melde*

landkers

pluksla

kropsla

snijbiet

pak choy**

bladmosterd

dwergboerenkool

andijvie

Chinese kool*

mibuna

mosterdkool*

koolrabi

bindsla

sla laiteu

eikenbladsla

krulsla

rucola

raapstelen**

mizuna*

zuring

Chinese bieslook

fijne bieslook

stengelui

 

Daar waar een sterretje achter staat die zaailingen worden te lang, vooral de pak choy, raapstelen en de bloemkool. En de enige die niet opgekomen zijn is de Chinese bieslook maar dat kan natuurlijk ook aan het zaad liggen. Ben van plan al die veel te lange zaailingen te verwijderen en weer opnieuw in te zaaien. Dat moet voor deze groenten geen probleem zijn dan.

 

Je zaailingen misschien overdag als het warm is een paar uur buiten je kas zetten, net als in het voorjaar.

Dag Aardpeer, ik heb de zaailingen op jouw advies direct naar buiten gezet maar twijfel nu of ik ze in de zon moet zetten of juist in de schaduw? Heb ze maar in de schaduw gezet, hoop niet dat ze het nu te koud hebben..

 

Dag Bit, toffe kas hé (ongeveer 5x3,5) de eigenaar doet er niet veel mee, ja sla laten doorschieten en tomaat met heel veel blad kweken. Hij vindt het alleen maar leuk als de kas in gebruik wordt genomen, zegt hij. Denk dat hij spijt gaat krijgen van deze uitspraak Want ik heb grootse plannen. De tuinkas is mijn ideaal. Als je mij vraagt wat heb je liever een tuin of een tuinkas, dan ga ik voor een tuinkas. De sfeer in de kas vind ik bijzonder iets wat ik niet in een tuin ervaar.

Maar het is er ook érg vochtig en veels te warm = ook fileren van de zaailingen.
Bedoel je ventileren?

Als ik de zaaitrays weer naar binnen zet, dan zal ik ze op de grond zetten, dan is de overgang qua temperatuur niet zo groot.

 

Hallo RobO er staan inderdaad struiken en bomen naast, dus te warm en te weinig licht zeg je? Die moet ik even laten zakken, want die snap ik nog niet zo goed. Dus, nu ik de zaailingen naar buiten heb gezet, moeten ze wel in de volle zon?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als ik zo snel ff naar je lijstje kijk dan staan daar een heleboel soorten bij die graag wat langzamer en koeler kiemen (maar wel weer met genoeg licht). Bijvoorbeeld de kolen en de sla's (en dus ook de rucola/raapsteel/mibuna/mizuna ed.).

 

Zou ze niet direct in de volle zon plaatsen maar ergens koeler waar het toch weer niet te donker is... (lastig he... )

 

En "fileren" betekent dat ze dus lang en dun worden... die kiemen van je.

 

Lees anders dit topic eens door:

licht-lichtbehoefte-t12172.html

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 years later...

ik gebruik sinds vorig jaar een biologische oplossing van Ecozyme Nederland. Dit zorgt eerst voor het doden van alle algen en mossen ook op mijn looppad en zelfs mijn terrassen. Na het inspuiten was de groene aanslag in een dikke dag dood en makkelijk met borstel te verwijderen. daarna op advies van de leverancier alles nogmaals verdund ingespoten en een heel jaar alg en mos vrij gebleven.

een echte aanrader

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik week de kas altijd lekker in met water. Meestal in november als hij leegkomt na de tomaten. Dan heeft inweken ook zin anders is het water zo verdampt. Daarna pak ik een zachte bezem, kan je makkelijk overal bij zonder te bukken of te strekken.

De volgende dag of als het droog is spuit ik het in met anti-alg.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 4 maanden later ...

Alg is ook vet, dus enkel azijn werkt minder. Zware stukken heb ik gedaan met een klein beetje Dasty opgelost in een spuitfles warm water. Inweken Dan met de natte spons alles weghalen en naspoelen. Witte aanslag kan dan nog met een beetje azijn. Goedkoopste in momenteel de Rio extra geconcentreerd voor €1,85 bij de Jumbo. 6 cent meer dan de Aldi, maar 35% zoveel azijn 9,5% versus 7%.

 

Het was al jaren niet gebeurd. Helaas heb ik dus ook groene en witte aanslag aan de binnenkant van de dubbele glaswanden, dus dat zit er nog, maar ja het kasje was deze zomer schoner dan in jaren.

https://www.chillipepers.nl

Home of the Turbo.

De snelle zadenruil, sinds 2012, bedacht en georganiseerd door Sol.

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 5 maanden later ...

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...