Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Gottinger varken


vercouluh

Aanbevolen berichten

Ik kan via bekende aan biggen komen van het Gottinger varken (nu 9 weken oud).

Ik heb een tijdelijk stuk grond in de tuin nog niet in gebruik en wil deze gebruiken voor de varkens. Daarna wil ik de varkens gebruiken voor het vlees.

Heeft iemand ervaring met het Gottinger varken voor het vlees? Hoelang gaat het ongeveer duren totdat de varkens de juiste leeftijd hebben voor verwerking?

 

Alvast bedankt voor jullie reactie!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nee sorry, geen ervaring met Göttinger varkens. Al hoor ik wel vaak dat het kleine monstertjes kunnen zijn, maar dat komt ook vaak omdat men maar 1 varken heeft lopen en dan worden ze al gauw vervelend. Hoe zijn de varkens van die bekende in de omgang?

 

Je moet vast hier en daar (site levendehave?) wel kunnen vinden hoe snel ze groeien? Ik gok dat ze er zeker 1,5 jaar over doen. En dan wegen ze nog 'maar' een kilo of 40 of 50 (Edit: 25 tot 30 dus...) gok ik? Misschien nog wel minder trouwens. En dat is dan het levende gewicht...

Link naar reactie
Delen op andere sites

De wei ziet er daar gehavend uit . Ik zal binnenkort nog eens vragen naar het gedrag bij hun.

Dus het kan wel, maar zoals ik jouw reactie lees is de opbrengst minder (ook logisch vanwege het ras)

1,5 jaar is nog redelijk lang voor een varken.

Wat voor % is gemiddeld het slachtgewicht? En aan welke kosten moet je denken om een varken van dit formaat te slachten en te laten verwerken?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Onze grote varkens wegen gemiddeld zo'n 100 tot 110 kilo 'aan de haak'. Het levend gewicht was dan 25% meer. En het gewicht aan lapjes en gehakt enz. (dus voor het grootste gedeelte uitgebeend, op wat karbonades na) is dan zo'n 75 kilo.

 

Een Göttinger heeft %-gezien minder lengte, bijna geen billen volgens mij, en veel kop . Dus echt wel minder vlees per kilo varken.

 

Onze slager rekent voor het slachten zelf zo'n 40 euro. Voor ons formaat varkens dan... hij heeft gewichtsstaffels maar het zal niet keihard naar beneden gaan voor een licht varkentje want de handelingen zijn vrijwel hetzelfde.

Bij het uitbenen en worsten draaien en dat soort zaken lopen de kosten harder op. Dat zou je moeten informeren bij een slager in de buurt.

 

Ik lees trouwens hier en daar dat dit ras zo'n 25 tot 30 kilo wordt Ik zat met Kunekune-gewichten in mijn hoofd denk ik.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat is een goeie . Bedoel meer dat er als verkooppraat vaak wordt overdreven over hoe klein/licht ze blijven. Aangezien microvarkens een hype zijn. Maar in werkelijkheid zijn er weinig die echt zo klein/licht blijven. Of door mindere raszuiverheid en door normale voeding ipv aangepast dieet om zo klein mogelijk te blijven.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...