Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

(Grijze) oesterzwam op hout(korrel) kweken


Gwen

Aanbevolen berichten

Ha,

 

Van Jorieke heb ik op 8 april tijdens de MTFD wat oesterzwambroed van de grijze oesterzwam gekregen.

 

Maar nu het ding. Ik drink geen koffie. En dan?

 

Op diverse Facebookgroepen las ik dat ze vaak houten pluggen gebruiken om in boomstammen te slaan. Om te zorgen dat de zwam in die pluggen komt worden die in een zakje met kartonsnippers en beukensnippers gedaan en vochtig gehouden. Soms gebuiken ze zaagsel of houtmot erbij.

 

En toen kreeg ik een droom en zag ik het licht....

 

Mijn katten hebben in hun kattebak houtkorrel liggen. Dat valt prachtig uit elkaar als het nat wordt en heeft de consistentie van koffiedik. En als je groot inkoopt valt de prijs mee. 25 liter voor 5.50 euro als je aanbiedingen koopt.

 

Dussss dacht ik...... laat ik dat eens gaan doen.

 

De helft van het broed heb ik nu gebruikt en de andere helft ligt in de koelkast.

 

Zie hier de onduidelijke webcamfoto's van hoe het begon:

 

Foto-op-12-04-17-om-1522591492005538.35

Chinees bakje, handje korrels en wat water

 

Foto-op-12-04-17-om-1511571492005538.36

Het valt al aardig uit elkaar en zuigt het water op

 

Foto-op-12-04-17-om-1511431492005538.43

De helft van het broed zit erop/oppvlakkig erdoor geroerd

 

Foto-op-12-04-17-om-1530711492005537.43%20#2

Ik heb voor de diepere variant van het chineze bakje gekozen. *bovenstaande foto doet het niet. Mod? *

 

Het bakje staat met deksel erop op het tafelblad wat op de bench ligt. Door de warmtelamp die er pal onder hangt bij de kuikens is het tafelblad aangenaam warm.

Bovenop de deksel staat een ander bakje zodat er zo min mogelijk licht bij het broed komt.

 

Zodra er verandring is post ik het hier.

 

 

Gwen

aangepast door Gast
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ha,

 

Zelfde als bij koffiedik, want de korre/poeder is even dik als bij koffie. Daarnaast kan je het aan de kleur zien en het ruiken.

 

Het wordt cashew-kleurig, ietsje donkerder zelfs, wanneer het nat genoeg is.

 

 

Gwen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Proberen is leren

 

Even wat gedachten om mee te denken:

 

Weet je toevallig van welk hout die kattenbakkorrels gemaakt zijn? Ik denk dat veel van het succes daarvan zal afhangen.

 

Waarschijnlijk heb je er op gelet dat je korrels zuiver hout zijn...? Dat er bijvoorbeeld geen deodorant, anti-schimmel of lijm aan is toegevoegd...dat het proces kan tegenwerken...?

 

Bomen beschermen zich tegen hen bedreigende schimmels met afweerstoffen. Om die reden gebruik je voor enten via pluggen geen supervers hout....het moet eerst al wat "afsterven". Sommige houtsoorten blijven zeer veel weerstand bieden tegen infecties ("rot") en zijn dus heel geschikt om buiten te gebruiken = schimmels hebben er weinig vat op. Daarop zal een oesterzwam niet makkelijk groeien......

 

Anderzijds mag hout dat je ent ook niet al te oud zijn. Dan nemen andere schimmels het heft al in handen en laten het oesterzwamschimmel niet meer toe. Zeer droog hout zal minder gauw met andere schimmels bevrucht worden dan wat vochtig hout.

 

Voorts het advies om je bakje - als je dat al niet doet - af te dekken....tegen uitdrogen, maar zeker ook om besmetting met vele andere schimmels, waarvan de sporen overal in de lucht zweven wat tegen te gaan.

Schimmels ga je zeker krijgen op vochtig hout. Het gaat er om dat het schimmel dat jij graag wilt (oesterzwam) snel en intensief aan het werk kan in het hout en andere schimmels dan ook buiten houdt. Met de geschikte houtsoorten heb je daarvoor de beste kansen....met sommige andere heel weinig kans.

 

Ik ben benieuwd! Succes met je proeven!

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hey,

 

Bedankt weknow voor je tips en aanvullingen.

 

Ik weet van de korrels die ik heb dat het onbehandeld houtmot is dat is geperst tot pellets/brokjes/korrels. Het is eigenlijk een afvalproduct van de houtindustrie waar ze een nieuw doel aan geven.

 

Als het hout vochtig is ruik ik met name loofboom. Naaldboom is een stuk scherper en intenser van geur.

 

Het chineze bakje is afgdekt met het behorende doorschijnende dekseltje. Dagelijks til ik het bakje dat op de deksel staat even op zodat ik erin kan kijken zonder het deksel los te hoeven maken.

 

Wanneer mycelium flink is gegroeid kan ik onbehandelde beukensnippers toevoegen. Het is in de binnenstad lastig om aan houtsnippers te komen. Anders ging ik die hamsteren voor in de bakken buiten.

 

Als ik wel aan koffiedik kan komen spaar ik dat in de vriezer op voor zover ik het niet meteen gebruik en hoop zo dat ik ook een bakje met koffiedik kan laten gaan.

 

Het doel is nu zoveel mogelijk broed krijgen zodat ik in de bakken buiten aan de gang kan. De bakken moet ik nog maken. Ze worden ongeveer zo groot als 1 broeiraam die ik van Goldfish heb gekregen.

 

Mooiste zou zijn als ik per bak 1 soort paddestoel kan kweken.

 

 

Gwen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hi,

 

Slapeloos, dus tijd voor een update.

 

Het mycelium groeit!! Mooie witte pluis is te zien en nog geen spoortje van andere schimmels.

 

Er komen foto's wanneer ik het broed te eten ga geven en het deksel eraf haal. Nu is het niet te doen om een fatsoenlijke foto te maken vanwge de beslagen deksel.

 

Gwen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hej,

 

Het gaat best goed. De iets groene schimmel haal ik vanavond weg. Het mycelium groeit steeds sneller!

 

In 6 dagen tijd is de nieuwe laag bijna voldoende doorgroeid voor weer een nieuwe laag.

 

BILD806056261493202168.JPGBILD805991831493202168.JPG

 

De foto' s gingen niet omdat mijn camera niet zoveel meer kan. Als het straks of morgen droog is maak ik wat foto's zonder flits buiten en dus met daglicht.

 

Gwen

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weeks later...

Hi,

 

Het gaat zo goed dat het broed in een grotere bak kan. Dan leg ik het op een dun laagje en zet het rechtop in de emmer en doe er rond omheen ook natte houtkorrelpulp omheen. Als de emmer volgroeid is hoop ik dat de eerste broeibak buiten klaar is zodat ik het mycelium daar in kan doen.

 

Gwen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ha,

 

Dank je wel Stan voor je tips. Geldt dat ook voor de gele-, roze- en koningsoesterzwam?

 

Welke andere paddestoelensoorten kun je nog meer op houtkorrel, koffiedik en compost telen? Hooi en/of stro kan ik ook makkelijk aankomen als voedingsbodem. En paardenmest (vermengd met vlas of puur) ook.

 

Gwen

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Gwen, stro kan je nog wel gebruiken voor b.v. Shii take maar de opbrengst is dan wel veel kleiner dan op hout. Oesterzwammen zijn de natuurlijke opruimers en groeien gewoon heel erg makkelijk en op heel veel materiaal. Om b.v. broed te maken kan je al weer verschillend materiaal gebruiken maar het meeste aan paddenstoelen die je makkelijk kan kweken willen toch vaak wel hout hebben.

 

Stropharia kan b.v. wel weer op compost en gewoon in de tuin.

Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hi,

 

Stan; dank je wel voor je antwoorden en tips. Volgende week ga ik proberen om wat soorten op de kop te tikken. Jouw tips neem ik mee in het maken van de keuzes welke het worden.

 

Hopelijk zijn mijn bakken voor buiten snel klaar. Dan kan ik ze daarin opkweken.

 

Gwen

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 9 maanden later ...

Er zijn ook houtpellets voor kachels die fantadtisch uit elkaar vallen.

Hier een linkje naar een soort van 100% eik: https://www.hotdevil.be/pellets/p-1a/

Er zijn vast nog andere verkoopadressen of soorten te vinden...

 

Hier iemand die dat ook doet:

 

Gwen, je vult steeds zaagsel bij.

Kun je op die manier steeds je mycelium blijven voortkweken? Of bijv. met een beetje doorgroeid zaagsel een nieuwe bak opstarten, daarvan dan weer met een beetje de volgende bak starten en zo verder?

Of gaat het na een bepaalde tijd fruiten? Ben nog nieuw met kweken en nog druk asn het leren...

 

Thnx!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...