Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Grondgesteldheid en onkruiden


Kruidje

Aanbevolen berichten

In een ander draadje heeft Jim dit geplaatst:

 

Meestal is het zelfs zo dat de onkruiden erop komen te staan die de grond beter/neutraal maken dus bv.er is te veel kalk komen er planten die veel kalk nodig hebben enz.

 

Hier wil ik graag wat meer van weten. Eigenlijk wist ik wel dat dit zo werkt, maar realiseerde me niet dat de planten daarmee ook invloed op de grond uitoefenen.

 

Dus als je onkruiden als mulch gebruikt dan wordt je grond niet minder extreem... behalve als je de mulch op de juiste plaats in je tuin neerlegt.

 

Brandnetels komen graag op een (overmatig) stikstofhoudende grond. Dit verklaart natuurlijk ook gelijk waarom brandnetelgier goed werkt.

Groetjes, Birgit (Soil Food Web Consultant) Meer weten over het microscopische bodemleven? https://rijkebodem.eu

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja is zeker interessant Kruidje! Wil ik ook nog wel wat meer over weten. Ik weet dat er in het Veld handboek ook het e.a. staat maar die heb ik thuis liggen.

 

Wel herriner ik me een aantal eerdere topics met wat informatie:

Bonnie, wat groeide er allemaal voor onkruid? Je kan veel te weten komen over de grondsamenstelling door te kijken welke soort onkruid er groeit.

 

Lees dit nuttig artikel eens: http://www.hortinova.nl/Onkruid%20waarom%20nuttig%20artikel%20Groenten%20%20Fruit%20week%2037%20HortiNova%20Stephan%20Timmermans.pdf" onclick="window.open(this.href);return false; (inclusief oplossingen: Door toevoeging of juist weglating van bemesting verdwijnen bepaalde onkruidsoorten vanzelf, waardoor het overbodig is om bestrijdingsmiddelen in te zetten.)

"Problemen met onkruiden treden vaak op bij laag opneembaar calcium, onvoldoende afbraak van organische stof [...] Vaak moet de oorzaak ook gezocht worden in mineralen die in overshcot aanwezig zijn, bijvoorbeeld stikstof of kali [...]"

 

Akkerdistel

Algemeen op stikstofrijke grond

 

Muur/vogelkers

groeit op rijke, zure grond met een goede structuur. Door te bekalken en de stikstofbemesting wat omlaag te brengen, zal dit onkruid sterk afnemen.

 

Brandnetels:

groeien graag op grond, die vooral in de bovenlaag veel stikstof bevat en kunnen dus een indicator zijn om de stikstofbemesting wat naar beneden te brengen.

 

Russen

groeien op natte en dichtgeslagen grond. Door de drainage te verbeteren en met een zanderige compost wat lucht in de grond te brengen, zullen de russen het minder naar hun zin hebben.

 

Schapenzuring

komt voor op arme en zure (zand)grond. Bemesting en eventueel bekalking, maar vooral het toevoegen van humus in de vorm van compost of bladaarde, kan hier verbetering brengen. Wanneer in de tuin alleen maar zuurminnende planten staan, moet uiteraard géén kalk worden toegevoegd.

 

Zevenblad

de plaag van elke tuinier, heeft een voorkeur voor een rulle bovenlaag van de grond, zoals wij die eigenlijk zo graag zien in onze tuin. Zevenblad heeft licht nodig. Door het onkruid een tijdje af te dekken met zwart plastic, met daaroverheen een laag grond, zal het op den duur verdwijnen. Soms wordt het zevenblad verdrongen, als er een jaar aardappelen worden geteeld op de grond.

 

Muurpeper

groeit op dichtgeslagen en droge grond. Compost brengt lucht in de grond en zal de vochthoudendheid in de bovenlaag verbeteren.

 

Wikke

groeit op stikstofrijke grond. Door de stikstofbemesting wat te verminderen, zal dit onkruid het minder naar zijn zin hebben.

 

Heermoes(paardestaart)

groeit op natte, zure en dichtgeslagen grond met een slechte structuur. Door goede bemesting, bekalking en beluchting van de grond zal dit onkruid op den duur verdwijnen.

 

Herderstasje

Algemeen, vooral kalk- en stikstofrijke grond

 

Zuring:

duidt op kalkgebrek. Eventueel bekalken (niet als er zuurminnende planten in de tuin staan) en compost strooien.

 

Weegbree

groeit vooral op vochtige, slecht doorlatende bodem. Door de drainage en structuur van de grond te verbeteren, zal weegbree het vanzelf minder goed naar zijn zin krijgen.

 

Uit: https://www.moestuinforum.nl/grond-laten-testen-t286.html#p1258

Koert, als ik het me goed herinner is het niet zo dat als je kalk (calcium) toevoegt het stikstof gehalte daalt.

 

Let op er zijn ook veel onkruiden die geen voorkeur hebben. Hier nog even een aanvulling van indicator planten.

 

Plant naam (voorkeur / indicatie voor)

Spurrie ([zeer] zure grond (ph < 5)

Kammille (zure grond – matig stikstofrijk)

Knopkruid (zure grond)

Klaproos (zure tot neutrale grond)

Klaverzuring (zure grond)

(Akker)melkdistel (neutrale ph)

Akkerdistel (stikstofrijk)

Heermoes (neutrale ph)

(vogel)muur (neutrale ph - stikstofrijk)

Herderstasje (neutrale ph - stikstofrijk)

Honingklaver (neutrale ph)

Kleefkruid (neutrale ph – zeer stikstofrijk)

uit: https://www.moestuinforum.nl/grond-laten-testen-t286-10.html

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat is leuke informatie.

 

Er zijn ook onkruiden (met penwortel) die je als mineralenpomp kan gebruiken. Als je de blaadjes plukt en als mulch gebruikt komen de mineralen uit diepere bodemlagen weer naar boven. Voorbeelden cichorij, zuring, paardebloem, smeerwortel.

 

Paardenbloem wijst bijv. op een Calcium, Fosfor en vitamine a tekort, en juist deze stoffen zitten in de paardenbloem zelf. Wanneer de paardenbloem vergaat komt de calcium en fosfor en vitamine a weer in de grond, waar het tekort langzaam wordt opgeheven. Wanneer de calcium en fosfor enz. weer voldoende aanwezig is, dan stopt de paardenbloem met groeien op die plek. De paardenbloem en alle andere onkruiden staan beschreven in: "Weeds and what they tell" - Ehrenfried Pfeiffer en Weeds and why they grow - Jay McCaman)

https://www.moestuinforum.nl/post10395.html?hilit=mineralen%20paardenbloem#p10395

 

Chicorei (Chicorium intybus) is een andere verzamelaar van kalium.

Fosforverzamelaars zijn bijvoorbeeld veel vaste vlinderbloemigen (klaver, wikkes, luzerne), cichorei, mosterd (Sinapis alba) en boekweit.

Verschillende mineralen en spoorelementen worden verzameld door soorten als cichorei, smalle weegbree, duizendblad, kleine pimpernel, gekrulde peterselie, karwei, gewoon biggekruid

Om mineralen uit de bodem op te nemen moeten ze er uiteraard wel in aanwezig zijn

http://home.12move.nl/koenvdhauw/pc%20dynamic%20accumulators.html

 

Vanuit milieustandpunt is zonnebloem ook interessant: echte mineralenpomp die door zijn wortels die tot 10 meter diep kunnen gaan, stikstof kunnen gaan halen, daar opgeslagen door de maiscultuur en andere stikstoflatende planten. Hierdoor worden de ondergrondse waterstromen en watervoorraden veel minder vervuild.

http://www.vajra.be/index.php/bio-producten/Olien/koudgeperste-zonnebloemolie-bio-1

Groetjes, Birgit (Soil Food Web Consultant) Meer weten over het microscopische bodemleven? https://rijkebodem.eu

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik voel me slim xd,neen uhm ik denk dat ik dit van dit forum heb geleert door die qoute van jorg.Dus kheb toch al veel geleert op dit forum.Maar het is dus inderdaag zo ja.Soms kan je beter de natuur zijn gang laten gaan dan er zelf tussen te komen.

Wat is onkruid?Iets wat je niet moet zaaien maar toch uitkomt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Engelstalig is er wat meer te vinden op internet:

Een hele lijst met plantjes (een excel downloaden via deze url): http://www.waldeneffect.org/blog/List_of_dynamic_accumulators/

nog zo'n lijst (volgens mij longer, maar slechter leesbaar) http://oregonbd.org/Class/accum.htm

Groetjes, Birgit (Soil Food Web Consultant) Meer weten over het microscopische bodemleven? https://rijkebodem.eu

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik vind dit ook altijd erg interessant.

 

Via de URL van Kruidje: dit is de url voor de lijst met planten: http://oregonbd.org/Class/accum.htm

 

Te zien aan de lijst, verschaffen (van de planten die ik al tegenkom in de tuin) de volgende planten de meeste verschillende elementen:

Paardebloem (dandelion)

Weegbree (plantain)

Brandnetels (Stinging nettles)

(Klein/groot) Hoefblad (coltsfoot)

 

Nou was ik altijd al voorzichtig met het weghalen van paardebloemen, haalde alleen de bladen weg, niet de wortels. Mn ook omdat mijn cavia's er dol op zijn, dus ik het niet erg vind als de bladeren weer opnieuw uitgroeien .

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat is hier dan ook gelijk het probleem. Pardebloem en wegbree gaat hier ook altijd naar de cafjes (de schone bladeren tenminste). Ze fluiten altijd al als ik via de achterdeur binnenkom. Met dit weer worden ze dan natuurlijk teleurgesteld...

 

Heb wel besloten om de wegbree een aantal keren per seizoen serieus te kortwieken en aan mijn moestuin ten goede te laten komen. Het zijn maar zo'n kleine plantjes tussen het gras op het looppad.

Groetjes, Birgit (Soil Food Web Consultant) Meer weten over het microscopische bodemleven? https://rijkebodem.eu

Link naar reactie
Delen op andere sites

Heb er gisteren nog 2 gehaald. Denk dat het een op=op actie is...

 

Eind maart, begin april gaan ze kennelijk 's zaterdags ook nog de voedingstoestand van je bodem onderzoeken. Ook leuk. Nu nog te vroeg omdat dan kennelijk voeding=niets uitkomt.

Groetjes, Birgit (Soil Food Web Consultant) Meer weten over het microscopische bodemleven? https://rijkebodem.eu

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dus, als ik alles zo gelezen heb( behalve de links) zou ik als conclusie kunnen trekken dat -jullie nu vertellend dat ik veel brandnetel, akkerdistel en kleefkruid heb- dat ik stikstofrijke grond heb?

En zou ik dan mijn bemesting daar op aan kunnen passen.( er is een jaar oude stalmest over moestuin 1 gegaan, 2 is nog niet bemest.)

 

Ondanks het feit dat ik echt erg veel paardenbloem en klaver in het gras heb is de grond hier wel erg kalkrijk..dat kan dus ook.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 5 years later...

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...