Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Grondwater met teveel ammonium slecht voor de tuin?


bio-fee

Aanbevolen berichten

Omdat de paarden het grondwater ineens niet meer wilden drinken, hebben we het laten testen. Er bleek veel te veel ammonium in te zitten (5,67 mg/l terwijl het maximaal 0,5 mg/l mag zijn), en ook wat teveel ijzer (0,43 mg/l terwijl het maximaal 0,2 mg/l mag zijn.

Dit water heb ik afgelopen zomer (en de jaren ervoor) verschillende keren gebruikt om mijn moestuin mee te besproeien. Ik heb de afgelopen 2 jaar een erg slechte oogst gehad, maar dat kan ook andere oorzaken hebben... (een keer te laat gesproeid, niet genoeg onkruid gewied, mollen/woelmuizen).

 

Is grondwater met dergelijke gehaltes aan ammonium (en ijzer) schadelijk voor de moestuin?

Via google wordt ik niet veel wijzer, behalve dan dat dit water niet geschikt is om te drinken...

Link naar reactie
Delen op andere sites

ben geen kenner maar heb even gevraagd: linkje

de mensen in Wageningen zin altijd heel behulpzaam: linkje pagina 48 misschien weten zij een dhz oplossing

 

ik denk aan ooit teveel mest op je grond/bij de buren, dus je moestuin goed beluchten, je wilt een hoge pH dus moet je bekalken, en wachten

 

pompwater kun je laten zuiveren maar dat kost nogal linkje ook voor paarden [url-https://www.remon.com/sectoren/waterzuivering-agrarische-sector/waterzuivering-paardenhouderij]linkje2[/url]

aangepast door Gast
Link naar reactie
Delen op andere sites

Poeh RobO, bedankt voor je moeite, maar van je eerste link word ik niet zoveel wijzer, mij te ingewikkeld (ik had vroeger al een hekel aan scheikunde omdat ik er niks van snapte ) en ik kan er niet duidelijk uithalen of een teveel aan ammonium nou slecht is voor de planten, of niet...

 

Ja ik had idd ook al gevonden dat er installaties zijn om het water te zuiveren, maar dat loont zich hier niet met mijn 2 paarden. Dan kan ik ze beter gewoon leidingwater blijven geven, zoals nu.

 

Tegenover en naast ons huis liggen akkers die inderdaad flink bemest worden. In februari ging er nog zoei overheen en vorige week kwamen ze ook nog eens met een lading kunsmest. Verder heb ik zelf composthopen op mijn land liggen, én hebben we onze eigen waterzuiveringsinstallatie, maar van die laatste mag ik uitgaan dat hij alleen goed schoon water de grond in laat gaan (dat wordt 2 x per jaar getest en is altijd goed). Dus ik vermoed dat het dan toch door de overbemesting vanuit de landbouw komt.

 

Waarom ga je ervan uit dat de PH te hoog is? De PH van het grondwater was 6,38 terwijl dat tussen de 6,5 en 9,5 zou moeten zijn. Dus de PH waarde is eerder te laag en daarmee de grond dus te zuur.

Maar dat bedoelde je denk ik ook, te zuur, en vandaar je advies om te kalken?

 

Maar uhmm als mijn grondwater te zuur is, is dan ook automatisch de grond te zuur?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ammonium wordt door bacteriën in de grond omgezet via nitriet in nitraat. Nitraat is mobieler in het grondwater dan ammonium. Voor planten heeft nitraat als stikstofbron de voorkeur boven ammonium. Nitraat wordt nl. pas in het blad omgezet in eiwitten en dat is een zongedreven proces.

 

Ammonium kan zeker ook worden opgenomen door de wortels, maar moet al in de wortels worden omgezet in eiwitten en dat kost suikers. Energetisch dus ongunstiger voor de plant en vaak onhandig voor de moestuinier.

 

N.b. Het verbruik van suikers in de wortels bij de opname van ammonium is er de oorzaak van dat we door ammoniak uitstoot van de intensieve veehouderij vanaf 1980 minder (mycorrhiza) paddenstoelen vonden in de bossen. Maar dat terzijde.

 

Het eerste stapje, omzetting van ammonium naar nitriet, wordt volgens een wetenschappelijke publicatie in heidegrond bij een zuurgraad onder de 4.5 geremd en dat betekent dat je opeenhoping van ammonium krijgt.

 

Op een andere site, vind ik dat ammonium ophoopt in de grond o.a. bij:

• Lage pH (zuurgraad) van de grond

• Gebrek aan zuurstof (dichtgeslagen grond, bodemlevenarm)

• Gebrek aan organische stof (voeding van de bacteriën betrokken bij de omzetting van ammonium)

 

Wat ik in dat stuk ook lees is dat nitraten de opname van positief geladen deeltjes, zoals de (voor de plant belangrijke) elementen K, Ca en Mg stimuleert; terwijl ammonium juist concurreert met deze deeltjes om de opname door de plant.

 

Je hebt ook veel ijzer in de grond en natuurlijk ook een belangrijk element voor de plantengroei. Nadeel van een zure grond is weer, dat fosfaten worden gebonden aan deze flinke ijzervoorraad in jouw bodem. Bij een toenemende zuurgraad, neemt de oplosbaarheid van die ijzerfosfaten weer toe.

 

Ik zou de pH van je grond op enkele plekken bepalen en overwegen of aanpassen daarvan nodig is.

 

Door verhogen van de zuurgraad stimuleer je de omzetting van ammonium naar nitriet en zul je dus het proces van nitraatvorming stimuleren. Nitraat is beter dan ammonium voor de moestuinplanten, omdat we het vaak ook van opslag van koolhydraten moeten hebben. Ook zal de beschikbaarheid van fosfaten groter worden en wellicht de opname van belangrijke elementen als K, Ca en Mg ook beter gaan.

 

Bodemscheikunde is niet eenvoudig! Misschien dat andere forumleden op dit voorstel kunnen inspringen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

ah ok. Ik las je advies anders.

 

Misschien dat het inderdaad handig is, als bio-fee zou weten welke ph haar grond gemiddeld heeft van nature.

 

Sorry, kan verder niets aan dit topic toevoegen, hier een scheikunde zwaar onvoldoende.

Link naar reactie
Delen op andere sites

RobO je bedoelde dus LAGE PH en dus zure grond, en daarom bekalken. Je schreef "hoge PH en bekalken" en daar zat 'm denk ik de verwarring.

 

Bit ik heb geen idee van de PH waarde van mijn grond.

Het zou heel goed kunnen dat die aan de zure kant is. Ik zit op zandgrond en ga nu mijn 7e moestuinjaar in. Het enige wat ik hier op de grond gooi is zelfgemaakte compost (van paardenmest plus tuin- en keukenafval) en lavameel, en kleine beetjes kleingemaakte eierschalen (maar dat zet denk ik geen zoden aan de dijk).

Dus een keer kalk erop, zal waarschijnlijk wel een goed plan zijn.

 

Maar daarmee ben ik er nog niet uit of het slecht is om de tuin te bewateren met ons grondwater met dat teveel aan ammonium (en ijzer)...

Link naar reactie
Delen op andere sites

ok, ik denk dat begieten met pompwater zonder te zuiveren idd geen goed idee is

 

je brengt ammonium en ijzer omhoog en het omzetten daarvan in de teellaag kost tijd, afhankelijk van de grondtemperatuur een week of 2-6

in die tijd beconcureert het ammonium met de andere mineralen en krijgen je plantje mi te weinig voeding

 

ik heb tijdens een bezoekje bij Norbert Mergen gezien dat hij een rietfilter heeft gemaakt om water te zuiveren, hij is heel aardig en weet veel, misschien hem eens contacten? linkje

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dank je RobO.

 

Het loont zich denk ik niet om te investeren in filters e.d. om het grondwater te zuiveren; ik verwacht dat het veel te lang duurt om dat terug te verdienen. Een rietfilter klinkt wel leuk maar daar heb je dan ook weer ruimte voor nodig ergens in je tuin...

Ik kan ook gemakkelijk leidingwater gebruiken voor mijn tuin dus dat is op zich het probleem niet. Het was alleen natuurlijk wel fijner (en goedkoper) om grondwater te kunnen gebruiken.

En het maakt me boos dat deze vervuiling in het grondwater hoogstwaarschijnlijk te danken is aan de landbouwers om me heen....!

Maar goed dat heeft tijd nodig, ooit gaat men wel inzien dat het echt een slecht idee is om gif en (teveel) (kunst) mest op het land te gooien...

 

Wel een interessante site trouwens, van Mergenmetz!

Link naar reactie
Delen op andere sites

bio-fee, ik las ook dat de meest ammonium gevoelige gewassen/planten gerst, aubergine, viooltje paprika, salvia, tomaat en zinnia zijn. Dat zijn dus ook goede indicatoren voor jouw grond. Kweek eens wat Zinnia's en kijk hoe ze het doen. Of misschien deden vorig jaar al enkele van bovenstaande planten het slecht bij jou?

 

V.w.b. jouw vraag “kan ik mijn grondwater nu gebruiken voor mijn moestuin?”:

 

Grenswaarde is volgens jouw opgave 0.5 mg/L grondwater

Concentratie ammonium in jouw grondwater is 5.67 mg/L grondwater

 

Ik lees in een wetenschappelijke publicatie in Journal of Plant Physiology met titel “NH4+ toxicity in higher plants: a critical review”, dat symptomen bij het ammonium gevoelige gerst in de range van 0.1 – 0.5 mmol per liter grond ontstaan. Deze symptomen zijn chlorose (vergeling) van de bladeren en groei onderdrukking.

Omgerekend naar mg/L is deze range 1.8 – 9.0 mg/L.

 

Als we aan de veilige kant gaan zitten en aannemen dat de concentratie ammonium in het grondwater ook aanwezig is in jouw grond (hangt natuurlijk samen met het grondwaterpeil), dan zit je toch in de toxische range. De grond is koud, dus de omzetting van ammonium naar nitraat staat stil.

 

Ik zou dit grondwater pas gematigd durven gebruiken als de grond is opgewarmd (temperatuur boven 15 graden). Ik zou het niet gebruiken voor irrigatie.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Vorig jaar deden eigenlijk AL mijn planten het slecht Oscar...

Maar ik heb maar een paar keer gesproeid met het grondwater; ik weet niet of het daardoor gekomen is. Ik heb ook een keer te laat gesproeid (vinden jonge zaailingen ook niet leuk...) en er zitten enorm veel mollen de boel te mollen.

 

Nou ik ga voor nu maar even uitvogelen of ik nog kan kalken (moest dat niet in het najaar) en het grondwater gebruik ik dus maar niet meer om te sproeien...

 

Dank je wel voor het meezoeken Oscar! De planten die je noemt heb ik overigens bijna niet; tomaten wel maar die stonden vorig jaar in potten en die kregen regenwater.

 

Overigens zit het grondwater hier vrij hoog (op ongeveer 1,5 meter) dus dat heeft dan misschien ook nog wel rechtstreeks invloed op mijn plantjes...? Of zijn er geen éénjarigen die zo diep wortelen...?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja dat schreef ik al, ik kan gewoon met leidingwater sproeien.

Ik zou alleen liever grondwater kunnen gebruiken omdat dat goedkoper is, maar ja dat is het natuurlijk niet meer als ik er allerlei dure filters of installaties voor moet aanschaffen...

Regenwater kan ik wel gebruiken om mijn gieter mee te vullen maar er zit niet genoeg druk op het water (dat in een IBC vat opgevangen wordt) om er een sproeier op aan te kunnen sluiten.

 

Als ik niet zou sproeien verdort de boel, dat lijkt me nogal voor de hand liggen...?

Link naar reactie
Delen op andere sites

LOL oh voor de IBC, goh ik heb me nooit afgevraagd of die pomp daarop ook aangesloten zou kunnen worden, eens aan manlief vragen of we dat eens kunnen testen! Ook wel leuk omdat je dan kunt zien hoeveel water je verbruikt met sproeien. Maar ik vrees dat dat toch al gauw meer is dan je denkt en dat de IBC container wel eens snel leeg zou kunnen zijn (het is een 1000 liter container maar in de zomer zit hij lang niet altijd vol)...

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weeks later...

Ammonium meststoffen zijn goed voor gras (ammoniumsulfaat is langzaam opgenomen seizoenslange mest voor gras) en ik lees ook voor mais. Dus Dat is bij een grote moestuin nog een mogelijke wisselteelt.

 

Is ook een klassiek middel samen met ijzersulfaat tegen mos en ik heb hier meer mos dan gras, plus ook nog heel veel hondsdraf. Het goede spul weet ik niet aan te komen.

 

Waar de meeste gewassen alleen stikstof kunnen opnemen in de vorm van nitraat, kunnen maïs en gras ook ammoniumstikstof opnemen. Spuiwater is dus erg geschikt voor het bemesten van maïs- en grasland.

http://byosis.com/nieuws/ammoniumsulfaat.html

 

Over die temperatuursgevoelige omzetsnelheid wordt daar ook gesproken, bij 5 graden zes weken, bij 20 graden nog maar een week.

https://www.chillipepers.nl

Home of the Turbo.

De snelle zadenruil, sinds 2012, bedacht en georganiseerd door Sol.

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Uhm dit gaat over ammoniumSULFAAT, ik weet niet of dat ook de ammoniumverbinding is die in mijn grondwater voorkomt, er stond slechts 'ammonium' op het rapport...?

 

Gras kweek ik bij voorkeur niet in mijn moestuin en mais heb ik dit jaar ook niet, en als ik het al zou hebben, dan slechts een paar planten....

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik citeerde 'ammoniumstikstof'. Maar bij een grote moestuin die je van teveel ammonium stikstoffen wilt bevrijden lijkt mais (met kippen) mij een optie, een soort van omgekeerde groenbemester tussenteelt. Of op zoek naar planten die er ook goed op groeien en het niveau niet proberen te verlagen door binding via intensieve teelt.

 

Elke (vloeibare) plantenvoeding bevat wel ammoniumnitraat, dus het is blijkbaar een kwestie van schaal.

 

Ik zou het zelf ook niet kwijt kunnen en heb geen kippen en eet het zelf eigenlijk ook niet, gebruik zelden Maizena.

https://www.chillipepers.nl

Home of the Turbo.

De snelle zadenruil, sinds 2012, bedacht en georganiseerd door Sol.

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Sorry maar ik snap helemaal niks van je reactie... eerst heb je het over ammoniumsulfaat, dan ineens over ammoniumstikstof, en dan weer over ammoniumnitraat het zou in bepaalde meststoffen zitten, maar dat zegt me niks... Ik heb het over grondwater waarin een te hoog gehalte aan ammonium is aangetroffen, geen idee of dat ammoniumstikstof is of ammoniumsulfaat of weet ik veel wat... er staat gewoon ammonium... en de vraag is of dat water wel of niet geschikt is om mijn moestuin mee te besproeien... niet hoe ik mijn moestuin van teveel ammonium moet bevrijden want ik weet helemaal niet of er teveel ammonium in de grond zit...

 

Ik zei het al eerder, ik ben nooit goed geweest in scheikunde dus misschien is wat je schrijft wel volkomen logisch en begrijpelijk voor mensen die er wél verstand van hebben, maar ik zie in jouw verhaal geen duidelijk verband met mijn vraag, sorry...

 

En wat ik met maizena zou moeten...???

Link naar reactie
Delen op andere sites

Heb je een houtkachel? Dan kun je de as daarvan ook in de moestuin uitstrooien. Dat helpt ook om de pH waarde te verhogen (dus minder zure grond te krijgen). Ik zit hier op zure zandgrond en gooi standaard al mijn houtas in de tuin. Het helpt met kleine beetjes, maar iets is beter dan niets.

 

Een bodemonderzoek zou ik ook aanraden, op verschillende plekken in de tuin. Of je er echt veel aan kunt veranderen, weet ik niet. Intensieve bemesting van je buren is niet zomaar te stoppen bij jouw tuin.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...