Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

grootmoeders oorbel, Leycesteria formosa


angela

Aanbevolen berichten

Op een wat warmere grond, dus vooral niet te zwaar en te nat in de winter, doet deze wat vorstgevoelige struik het prima in Nederland, kan zelfs gaan woekeren. De naam 'Fazantbes' doet vermoeden dat het om iets 'wilds' of inheems zou gaan, niets is minder waar: gewoon een gangbare borderstruik. De Intratuin heeft er altijd wel een halve tafel vol van staan.

 

Ze kunnen groot worden ja, afhankelijk van de standplaats en de winter die je hebt dat jaar.

Maar goed snoeibaar. Struik bloeit tóch wel.

 

Of de bes lekker is, mag je echt zelf beoordelen ( niet bij de intratuin gaan voorproeven , die planten zitten onder de spuitmiddeltjes ), ik vind het maar matig. Chocolade of karamel heb ik er nooit in kunnen ontdekken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hmm...Zoals zo vaak is "eetbaar" niet meteen hetzelfde als "heel lekker". Beetje in de mode op het ogenblik om van alles dat je lichaam kan verteren en niet giftig is (= "eetbaar") en dus in principe ook voedsel kan zijn voor mensen te willen gaan kweken als een groente of fruit.

Deels is wat je lekker vindt persoonlijk, natuurlijk, maar ik kijk toch wel uit naar iets dat ik smakelijk vind of ook van kan genieten.

 

Fazantbessen staan bij mij vooral omdat ze mooi zijn en het goed doen. Ze groeien wat beter in halfschaduw of zon maar verdragen ook behoorlijk wat schaduw en veel droogte...dat maakt ze interessant voor de bostuin waar de keuze heel beperkt is...stekken vrij makkelijk en groeien vrij snel...ook goed! Zijn de bessen lekker? Geen uitgesproken smaak...niets speciaals...ook niet vies....zou ze best kunnen verwerken in jam of sapje...maar echt iets toevoegen behalve wat volume doen ze dan niet echt.

 

Om er echt een oogst van te maken, zou je toch al gauw een hele rij moeten aanplanten...bessen rijpen nogal onregelmatig...geen enorme opbrengst...concurrentie van vogels...in mijn ogen niet interessant daarvoor dus. Zie het vooral als een makkelijke, aparte, sierplant die ook in een meer natuurlijke tuin goed past...hoewel strikt genomen een exoot.

 

edit: Hoogte hier in schaduw is na 4 a 5 jaar rond 1 meter. Plant sterft in winter grotendeels af, verliest blad en groot deel van twijgen dan of kan heel veel teruggesnoeid. 2 meter hoog kan, maar zal meestal niet veel groter worden dan 1,20 a 1,50.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nou ok voor de chocolade rozijnen smaak hoeft ik het dus niet te doen, het was vooral de chocolade die het hem deed natuurlijk.

Ik zou hem misschien wel willen planten voor de vogels komen er ook veel insecten op af?

 

Zou je hem misschien een keer willen stekken voor me Weknow misschien MTFD?

Link naar reactie
Delen op andere sites

We hebben de bes in de permacultuur staan, Ze zijn erg mooi als ze bloeien en de insecten hebben er zeker wat aan.

Zijn wel vorstgevoelig maar komen net als een vijg bij de grond weer.

De bessen smaken als ze rijp zijn NIET naar chocolade maar naar caramel, en dan een hele sterke karamel! 1 besje is lekker,maar neem je een handvol,die krijg je niet weg... De onrijpe bessen hebben een heel bijzondere pepersmaak die erg heet is en pas na het eten van de besjes komt. (vind ik niet prettig en smakelijk)

En de bessen die niet geoogst worden zijn een lekker maal voor de vogels.

Als je plek in een siertuin of voedselbos hebt is het aan te raden voor de de diversiteit maar niet voor het smakelijke eten

(moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/

Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb nog 1 of 2 opgepotte stekken staan, Angela. Bedoeld voor eigen gebruik, maar zal proberen om er een voor je over te houden voor evt. MTFD voorjaar. Herinner je me er dan tegen die tijd evt. nog eens aan? Najaar nu ben ik er niet bij.

 

Maak in het najaar nog wel wat nieuwe, maar zoals meeste winterstekken zal aangaan en groei pas na april/mei echt duidelijk zijn. (Ik geef liever geen zogenaamde "stekken", stokjes in de grond, waarvan niet duidelijk is dat ze goed geworteld zijn )

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Heeft er iemand ervaring met deze plant?

Ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord.

 

We hebben er al 3 jaar een plant van.

De bessen smaken naar pittige caramel smaak.

Dit jaar hadden we extra veel geknipt en gekort waardoor de plant veel eerder bloeide dan vorig seizoen, maar dit seizoen waren er vooral de dikke zwarte gestreepte vliegen die de meeste bessen opaten.

Dat had ook een grijsachtig vogeltje in de gaten en dit vogeltje heeft er dagen bij gezeten om zich tegoed te doen aan de vliegen.

Dus met andere woorden:

Dit jaar hebben we zelf niet gegeten, maar de voorgaande jaren wel.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 7 maanden later ...

Zou ik niet gelijk van uitgaan. Bij strengere winters kun je deze struik als vaste plant beschouwen: vriest alles boven de grond af, zeker als ie vol op de wind staat, maar loopt uit de grond weer uit ergens half mei.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later ...

Loopt er bij jou nog weer wat uit Tutti?

 

Hier staat de plant in de bloei. Het is soms even zoeken tussen de bladeren, maar als je een bloem te pakken hebt, snap je de naamgeving direct.

 

91D267BA-B4AB-42EC-8428-21DDE29CB7FA50601526902664.jpeg

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bij mij in de pot, doet de plant het prima, bijna niet kleiner geworden tijdens de winter. Ik heb de plant in een hoge pot, want ik vind het plukken, helaas, echt crisiswerk. Zeker als je ook nog moet bukken. Wel lekker met carob, of cacao poeder en kokos in de yoghurt. en de meeste donkere bessen hebben heel veel anti-oxidanten. Dus het zou me verbazen als deze bes niet supergezond was. Wel echt rijp eten trouwens, anders vind ik ze bijzonder onaangenaam.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zou ik niet gelijk van uitgaan. Bij strengere winters kun je deze struik als vaste plant beschouwen: vriest alles boven de grond af, zeker als ie vol op de wind staat, maar loopt uit de grond weer uit ergens half mei.

 

Helaas is deze plant dood gegaan, was inmiddels al 5 jaar en voldeed meer dan prima.

Er zijn veel, heel bes achtige struiken dood gegaan afgelopen voorjaar

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...