Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Hazelnoten uit een grote pot


koekwous

Aanbevolen berichten

Hallo Luitjes,

 

Ik heb in de hersft 30 plantebakken gekocht voor 5 euro via marktplaats, waarvan er eentje een diameter heeft van circa 80 tot 100 centimeter. Nou wil ik daar eigenlijk een notenboom/struik in hebben. Dan kan deze dit jaar sterk worden en groeien en dan hoop ik volgend jaar, "de vruchten ervan te plukken".

Nu had ik e.e.a. opgezocht maar blijkbaar duurt walnoten echt heel lang, dus kwam toen bij de hazelnoot uit welke van nature in NL voorkomt. Hazenootbomen en struiken zijn ongeveer tot april door veel telers te leveren. Nu heb ik gelezen dat ik kan kiezen uit een boom of een struik bij de hazelnoten, maar ik vraag me af welke het makkelijkste te houden is in een ronde pot van zeg 1x1x1m. Ik verwacht een struik, maargoed waarom weet ik niet. Hopelijk bestaan er ook stuiken zodat ik geen 2de boom voor bestuiving nodig heb. Qua hoogte maakt het me allemaal niet zoveel uit, maar ik wil wel graag de breedte tot loophoogte wel beperkt houden (daarboven mag hij best wat uitwaaieren).

 

Dus, ben ik het beste af met een boom of een struik? Hoe snel groeit een hazelaar ongeveer? En welke soorten hebben jullie goede ervaringen mee vanuit een pot? En als laatste hoelang duurt voordat er nootjes zijn!

Extra aanvulling: Ik heb 3 soorten gevonden van een meter hoog voor een tientje met hoge opbrengst, welke lijkt jullie het meeste geschikt en hoeveel plantjes heb ik nodig in een pot van 1x1x1m?

 

https://www.directplant.nl/hazelaar-hazelnoot-corylus-avellana-cosford.html

https://www.directplant.nl/hazelaar-hazelnoot-corylus-avellana-hallesche-riesen.html

https://www.directplant.nl/hazelaar-hazelnoot-corylus-avellana-webbs-prize-cob.html

 

Aanvulling 2: Ik heb de Webb Prize Cob van 100cm besteld voor €8,95. Wordt spannend, is mijn eerste notenboompie!

 

Thanks!

 

Koekwous

aangepast door Gast
Link naar reactie
Delen op andere sites

top, ik ben benieuwd. zat ikzelf ook aan te denken. Walnoten kan je bijna overal gratis vinden, bij vliegveld Eindhoven stikt het ervan. Er is mij verteld dat ze wel een bestuiver nodig hebben, maar dat wilde hazelnoten, ze kunnen bestuiven. Als je een park in de buurt heb, is de kans groot, dat er hazelnoten aangeplant zijn.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zou denk ik 1 struik in de kuip zetten, misschien 2 als je dat dan echt wil, maar dan moet je met een paar jaar al delen gaan wegzagen.

 

De struik kan best groot worden als je hem laat gaan, in jouw kuip zal de groei na een aantal jaren natuurlijk wel vanzelf begrenst worden door de maat van de kuip, maar in zo'n lekkere grote kuip kan die wel even vooruit. Een boom is het niet nee, de struik gaat met de jaren meer en meer scheuten maken van onderaf. Kan ook behoorlijk hard gaan groeien, al beperkt de kuip dat dus wel een beetje.

 

Na een jaar of 2-3 kan de struik zijn 1e noten laten zien, als je hem nu koopt op 1m grootte. Echt leukere hoeveelheden, daar moet de struik wat maat voor krijgen eerst, ga maar uit een jaar of 4-5. 1e jaren niet te veel snoeien, dan haal je de bloei weg.

 

Met bevruchting / bestuiving heeft de struik geen moeite. Is een windbestuiver net als de berk bv en onderzoek heeft al eens aangetoond dat Hazelaars en berken in Nederland zelfs kunnen worden bestoven met stuifmeel van bomen uit Scandinavië of Polen; dat gaat echt van heel ver soms.

 

Heb ik op mijn tuin in N-Frankrijk nogal wat hazelaars staan, gewoon wilde, geen cultivars hoor, zoals jij nu aangeschaft hebt. Die zet ik elke 6-7 jaar helemaal terug op de stobbe. Dingen zijn al wel oud hoor, maar in 6 jaar staan er weer struiken van 5 meter hoog en een doorsnede van 6 meter. Geen angst, dat gaat in een kuip bij jou niet gebeuren. Maar ook cultivars kunnen forse struiken worden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Er zijn ook hazelaar-rassen die wel redelijk klein blijven, maar idd, dan worden ze ook aardig groot.

Maar ze gaan het denk wel doen als er genoeg water bijkomt. waarschijnlijk bijna geen last van het motje wat de knoppen aantast omdat een kuip sneller opwarmt.

Als je bijv het ras Tonda di giovanni neemt kan het meer droogte en stress aan, dit ras komt uit de droge gebieden van Italie en is daarvoor geselecteerd met mooie noten!

(moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/

Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 5 maanden later ...

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...