Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

heeeel veeeeel paardebloemen


Aanbevolen berichten

Beste medetuinders, wij hebben sinds kort een nieuwe tuin en deze wordt binnenkort gefreesd. Nu zag ik dat hij vol staat met paardebloemen, wat is wijsheid, eerst uitsteken, of is frezen voldoende? Het stuk is 150 m2 groot en er staan echt honderden paardebloemen en wilde aardbei, voor wat ik nu kan zien. Hartelijke groet, Sonja en Peter

Link naar reactie
Delen op andere sites

Welkom!

 

In jouw geval zou ik frezen en daarna alles wat bovenkomt verwijderen, en regelmatig schoffelen of met de drietand doorhalen.

Het voordeel is dat alles al los ligt of te diep zit om boven te komen.

Het nadeel is dat zowel de paardenbloem als de (wilde?) verwilderde aardbei meester zijn in overleven in zulke situaties.

Je zal dus misschien even moeten wachten met zaaien en planten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dank voor je reactie Patrijs! Wij hebben al besloten het rustig aan te doen, ons stukje is 10 jaar lang een druivengaard geweest en de grond heeft tijd en zorg nodig om te verbeteren. Ook door de kou is de start erg laat dit jaar en het stuk moet eerst nog geegaliseerd en gefreesd worden. Wij laten de champost erdoorfrezen, om meer organische materiaal erin te krijgen en ik denk dat we erna een deel gaan afdekken. Ik start liever langzaam met beleid, dan met haast.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Je bent niet te laat, zelf ben ik nu ook aan het frezen, op de zandgrond doe je dat altijd na de vorst.

Op klei is beter er voor maar er na kan ook.

Alles is nu nog in rust en de grond is nog koud.

Vroeg zaaien geeft weinig winst, de planten gaan pas groeien met zonlicht en warmte.

Zaai je vroeg dan heb je vele risico`s.

Zelf zou ik er voor kiezen om de grond gewoon te gaan bewerken i.p.v. afdekken.

Afdekken is m.i. alleen een noodmaatregel en heef niets met moestuinen te maken.

Vooral zaden van onkruiden kunnen jaren lang in rust blijven, dus je bent toch een keer aan de beurt.

De bodem verbeteren is een proces van jaren en daar kan je mee beginnen door aan de slag te gaan.

 

Compost toevoegen is bijna altijd goed, alleen planten die graag arm staan (bijv. sommige kruiden) niet.

Deels mest toevoegen kan ook prima voor het frezen, of snelle mest toevoegen na het frezen.

Heb je veel onkruidzaad en onkruidwortels dan is het zaak om veel te schoffelen en/of af te dekken met mulch.

In jouw geval zou ik i.v.m. de wortelresten kiezen voor de schoffel want aardbei en paardenbloem zijn krachtige groeiers als het weer wat warmer wordt.

Aardbei blijft in de groeikern weken leven, zelfs boven de grond. Ik moet oude planten altijd 2 maanden drogen en keren voor ze dood zijn en op de composthoop gaan.

Op een verwaarloosd stuk had ik het eerste jaar vroege aardappels. Die groeien dicht en onderdrukken onkruid, voor die tijd kan je tot eind mei schoffelen tussen de planten. Bij het rooien kan je goed door de grond om wortelonkruid op te ruimen.

Ook kan je snel oogstbare gewassen zetten om tussendoor goed te kunnen opruimen en ruim zetten zo dat je er makkelijk met de schoffel tussendoor kan.

Ga je aan de slag en ben je er regelmatig dan is het goed te doen, en het voordeel is dat er waarschijnlijk weinig ziektes in de grond zullen zitten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedenk dat, als je wilt frezen, dat je alle wortels in ontelbaar veel stukjes hakt, en dat paardenbloemen de neiging hebben om uit een wortelpunt opnieuw omhoog te kunnen komen. Dus dat je met een beetje pech volgend jaar veel meer paardenbloemen hebt.

Beste is om voor het frezen er zoveel mogelijk met wortel en al uit te steken. En de aardbeien ook zoveel mogelijk uit te plukken.

 

Verder inderdaad (goed verteerde) mest of compost verspreiden en dan onderwerken.

Aardappels zijn zoals al gezegd goed op erder verwaarloosde grond, Je hebt dan volgend jaar mooie grond omdat deze in het najaar nog helemaal los is gehaald bij het steken ervan. Zorg dan wel dat je daarbij al het wortelonkruid dat je dan tegenkomt zorgvuldig verwijdert.

Oudholland

 

Hebban olla vogala nestas hagunnan hinase hic anda thu, wat unbidan we nu?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het hangt er ook een beetje vanaf wat voor soort tuinier je wilt zijn. In het noorden, waar ik zit, tuinieren de meeste mensen alleen een paar maanden in de zomer. In April wordt gefreesd, aardappels worden gepoot, groentes als plantje gekocht, gezaaid wordt er niets, een paar maanden later wordt alles geoogst op wat spruiten na die langer blijven staan. Dat tegen die tijd alle onkruiden alweer terug zijn maakt niet uit, want volgende April wordt alles weer gewoon gefreesd voor het nieuwe seizoen.

 

Het is niet mijn manier, ik denk dat je mij meer in de hoek van de permacultuur moet stoppen, ik heb een gruwel aan fresen, maar in bovenstaande aanpak past fresen als gegoten.

Mocht je willen gaan zaaien (in plaats van plantjes kopen) dan past fresen al minder, omdat je dan de nodige voorsprong op het onkruid mist. Wortel-onkruiden kunnen ook goed omgaan met fresen, op de manier die Oudholland schetste.

 

Ik heb nog wat aan te merken op het toevoegen van compost en mest; beide kunnen een bak onkruidzaden in zich herbergen. Het kan ook heel schoon zijn, het is maar net waar het vandaan komt, vooral de temperatuur waarmee het composteringsproces plaatsvond telt. Bij een bevriende boer haal ik wel eens wat oude mest, maar ik weet dat het niet warmer is geweest dan een graad of 55 en dat er in elk geval zaden van melde in zitten. De gratis gemeente-compost van de Waadhoeke wil ik echt niet, want dat is erg zoveel als daar in zit. Dan ken ik nog een wormenboer, en die heeft heel schoon spul te koop. Het hangt er maar vanaf hoe zeer een gewas een toevoeging nodig heeft of de voordelen opwegen tegen de eventuele nadelen.

 

Daarbij is het ook belangrijk te weten wat voor kwaliteiten je grond op dit moment heeft of juist mist. Behalve dat er paardebloemen groeien weten we er niets van, dus dat wordt lastig advies geven. Heb je klei? Daar houden paardebloemen van, maar Arnhem klei? Heb je ook kweekgras (onkruid)? Een foto toevoegen helpt ook enorm.

Link naar reactie
Delen op andere sites

hoi Roeier, wat jij zegt, spreekt me ook het meeste aan, en klopt naar mijn idee, dan ook. Mijn idee, om ze op te eten, was dan ook maar voor de helft als scherts bedoeld. Veel "onkruid" heeft een nuttige functie voor insecten, en bodemleven. Ik eet echt alle paardenbloemen op, en laat bewust sommigen jaren groeien, zodat de wortels dikker worden. Bij mij op de volkstuin, waren sommigen afwijzend, en sommigen benieuwd naar mijn "nieuwe" manier van tuinieren. Maar nu zijn er al, die de logica en resultaten er van inzien, en eentje doet volop mee. Gelukkig voor mij, mijn buurvrouw. En het helpt natuurlijk ook, als je af en toe een plantje deelt. Charley, heermoes schijnt bijna onmogelijk te zijn om uit te roeien, ik beheers het maar een beetje, Het wordt wel gebruikt voor haar en tanden te versterken, en zelfs in jong stadium gegeten. Volgens de meeste bronnen is teveel giftig, dus oppassen!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zou toch neigen naar die paardenbloemen en aardbeien lekker met rust te laten en alleen daar verwijderen waar ze in de weg staan. Je kan veel erger onkruid hebben, en als je de boel gaat verstoren door frezen oid dan krijg je gegarandeerd weer de echte pioniersonkruiden en ben je verder van huis. Paardenbloem is gewoon gratis groente. Ik vind het jonge blad lekkerder dan menig andere slasoort.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Pippi : Topicstarter vraagt niet of die paardenbloemen enig nut hebben toch ? Ook niet wat hij met die paardenbloemen allemaal kan doen. Hij wil komend seizoen tuinieren. Tuin wordt gefreesd en wat doe je dan met de huidige kruiden die op zijn tuin massaal groeien.

Link naar reactie
Delen op andere sites

hoi, sorry voor het off-topic gebrabbel. Maar misschien meer to-the-point: Ken je de lasagna-gardening methode?

Je zou eerst de grond kunnen bewerken, en daarna kunnen afdekken, met bv.karton, daarop compost ,of aarde.En dan daarin planten. Er staan veel filmpjes op youtube. Vaak bewerken ze de grond helemaal niet, maar proberen met het karton het aanwezige onkruid te verstikken. Maar kunnen tegelijkertijd toch al het een en ander verbouwen. Tegen heermoes echter, schijn het weer niet effectief te zijn.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik had niet zoveel reacties verwacht, dank daarvoor! Wij hebben besloten het rustig aan te doen met de tuin en na nog eens goed op de tuin te kijken besloten niet te frezen. De grond bevat veel klei maar is gelukkig geen zware rivierklei, dat scheelt. De paardebloemen vind ik niet erg, op sommige stukken zal ik ze zeker laten staan maar op andere steek ik ze uit. Ik lust ze ook en heb wel eens jam van paardebloemen gemaakt, ook heel erg lekker. Hier staan er echter veels te veel, dus zal er wat weg moeten. De wijn variant lijkt me heel interresant maar ik heb echt geen ruimte voor nog een hobby. Ik ben een biologische tuinder en zal niet zomaar rigoreus dingen veranderen, tenslotte is onkruid ook een kruid. Verder krijgt elk stukje datgene wat t nodig heeft en zal ik nooit zomaar overal mest op doen. De compost is biologische champost en zal waar nodig de grond in gaan. Vanmorgen lekker genoten op de tuin en een indeling gemaakt en begonnen met t klaarmaken van het stuk voor de bessen, want die willen er graag in. Voor nu even genoeg, morgen is er weer een dag. Gegroet!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...