Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Het algemene grote SFG/potten-teelt topic


Aanbevolen berichten

Er wordt hier op het forum best het een en ander gekweekt in SFG of in pot, maar dat staat eigenlijk bijna allemaal tussen de rest verstopt. Logisch, een groente is een groente, of je er nu 7 meter lange rijen van hebt staan of een rijtje van 7. Maar toch ben ik benieuwd.

 

Hoe doen jullie het? Welke groentenrassen zaai je van welke groente? En waarom dat ras en niet die andere? En ook niet onbelangrijk, welke dingen zijn er gigantisch misgegaan of gewoon simpelweg mislukt juist vanwege die potten en bakken? Vind je het zo geweldig op deze manier dat je nooit meer anders wilt? Of heb je toch liever volle grond tot je beschikking en is deze manier van kweken niet voor de lange termijn? En andere dingen die je nog wilt delen over jouw manier van SFGbakken en pottenteelt, zodat anderen ervan kunnen leren en jij misschien ook iets nieuws ziet langskomen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Goed, ik zal vast starten.

 

Dit jaar ben ik dus begonnen met een bak van een halve vierkante meter en een ehm, heleboel potten waarvan er nog steeds steeds meer bijkomen. Heel vreemd... Maar in dit eerste halve jaartje heb ik toch al een paar conclusies kunnen trekken:

 

Parijse worteltjes zijn lekker, maar ze zijn ook veel te klein. Kijkend naar de groeitijd van wortelen, kan ik op die plek net zo goed gewone wortelen zaaien, dat is "productiever" want dan heb je uiteindelijk meer wortel uit hetzelfde vak. Nu moet ik nog wel even uitvinden of ik de smaak van gewone wortelen ook even lekker al dan niet lekkerder vind dan die korte stompjes, maar als dat zo is is het einde oefening voor de Parijsjes.

 

Hetzelfde geldt voor sla. Grote kroppen sla zijn leuk, er zijn veel soorten van. Maar van de kleinere soorten zijn er ook veel, zonder krop. En dan kun je dus meer soorten kwijt in grotere hoeveelheden, waardoor je meer sla kunt eten en meer kunt mengen met de sla. Praktischer ook voor als je veel alleen eet.

 

Doperwten zijn GE-WEL-DIG lekker als je ze zelf kweekt. Maar een pot met drie plantjes is wel een beetje onhandig. Je kunt er uiteindelijk niet echt een maaltijd van maken. En dat wil ik wel als ze zo lekker zijn. Misschien is dat anders als ik volgend jaar toch een stuk gaas in de SFG neerzet en daar een vak beplant? Of twee vakken?

 

Omdat ik flexibel wil blijven, heb ik eigenlijk de eerste helft van dit jaar altijd wel een of twee vakken een soort van leeg gehad. Dat moet ik beter plannen en gewoon volgooien. Niet handig dus van mij.

 

Ook niet handig was het planten van de spinazie en snijbiet in hetzelfde vak. Iets met beestjes die vervolgens in allebei de groenten zaten. De tweede zaaibeurt van beide groenten was beter gepland. Een vak met iets totaal anders ertussen werkt wel. Een plant heeft het beestje, de andere niet. Allebei dus onze zin gekregen, hoera!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Leuk topic. Je conclusies over de Parijse worteltjes deel ik. De sugarsnaps, de snackkomkommers, de klimcourgette, pluksla diverse soorten en een aantal kruiden zoals bonekruid, basilicum, majoraan en thijm, dat zijn de hoofdbewoners van mijn makkelijke moestuinbakken. Voor de rest tuinier ik in potten van allerlei maten en een beetje in de volle grond.

Ik neig geleidelijk wat meer naar grote potten en de volle grond.

met groene groet,

 

koolrabi

https://zolekkergezond.nl/

Link naar reactie
Delen op andere sites

Leuk topic! Ik ga meelezen.

 

Zelf vorig jaar begonnen in bakken en potten. Dit jaar vooral in de volle grond. Mijn voorkeur gaat uit naar volle grond en bakken. Potten moet je vaker wateren en vaker bemesten. Dan is het ook nog eens zo dat je weinig bodemleven hebt in een pot, en organische mest dus een stuk minder goed/langzamer werkt.

 

De groentes die ik had, deden het eigenlijk allemaal wel goed in de potten en bakken. Ik heb er geen speciale rassen voor genomen.

Boontjes gaan voortaan alleen in de volle grond, omdat je anders bakken vol moet zetten voor een paar goede maaltijden.

Ik zie tot nu toe geen verschil tussen de tomaten en komkommers in de volle grond, en die in de potten.

De potten bemest ik o.a. met wormencompost, omdat er weinig bodemleven voor nodig is, dat beschikbaar te maken voor de planten.

Alle aardbeien staan in vierkante meter bakken, erg tevreden over.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn mislukkingen:

- Prei, dat groeit voor geen meter in een pot

- tuinbonen: op zich wel gelukt maar de hoeveelheden die 2 dwergplantjes opleveren zijn beperkt.

- bosui: naar mijn mening te traag. In januari gezaaid en ze zijn eigenlijk nog niet helemaal groot genoeg om te oogsten. Da's lang als je er maar één keer van kan eten.

- bloemkool: werd veel te groot voor mijn pot en ook voor mijn terras...

- aardbeispinazie: in maart gezaaid en eind mei was er nog niks te zien, slecht zaad, misschien probeer ik het ooit nog wel eens!

 

Triomfen:

- Sugersnaps en sluimererwten: ik had van elk 5 planten per 20 cm pot. De geoogste erwten gingen meteen in de diepvries tot ik genoeg bij elkaar had en ik heb er toch wel een paar keer goed van gegeten. Soorten: sugar ann en dwarf sweet green.

- Boontjes: je kan er ook verschillende bij elkaar zaaien en heb nu in mijn minigarden 9 planten in 4 bakjes. Geeft best wel genoeg oogst voor 2 personen. Soorten: Red Swan, Amethyst en pronkboon Hestia.

- Pepers en paprika's: ik heb nu zo'n 30 soorten staan en het is geweldig dat de plant zich aanpast aan de grootte van de pot. Kleine pot, kleine plant. Grote pot, grote plant.

-Tomaat: vorig jaar een stamtomaat gehad, dit jaar ben ik overgeschakeld naar struiktomaten. Ik vind struiktomaten toch iets praktischer in pot. Ik heb nu 10 soorten struiktomaten en de eerste tomaat heb ik gisteren gegeten.

- Physalis pubescens: de dwergvorm van physalis, hij staat in een 13cm potje en hangt vol vruchten.

- Allerlei soorten sla: groeit snel en is ideaal om als voor- en nateelt voor andere dingente gebruiken zodat je niet te veel met lege potten zit

 

 

Nog af te wachten:

-bieten: rubia en chioggia

-edamame: envy

-snijbiet: regenboog

-pak choy: chin chang

-courgette: voorlopig nog maar 1 vrucht kunnen oogsten, pech gehad met de bestuiving. Ik denk wel dat vrucht 2 er ook aan zot te komen. Baby bush marrow

-komkommer: ook hier nog weinig succes bij de bestuiving. Ik wacht af! Little Leaf

-herfstradijs: red meat

-aubergine: slim jim

 

To be continued...

aangepast door Gast
Link naar reactie
Delen op andere sites

@balkontuinder: ik vind de afmetingen van de makkelijke moestuinbakken, 30x30 cm wat klein.

 

In tonnen met 40 of 50 diameter kun je wat meer kwijt en ze zijn ook dieper. Het vraagt wel meer grond.

De bonen, tomaten, paprika's, komkommers en ananaskers gaan voor het grootste deel in een ton. Dat bevalt prima.

 

De volle grond werkt wat gemakkelijker wat betreft water geven bijvoorbeeld.

De aardbeien heb ik dit jaar voornamelijk in de volle grond en ook de wortels, de koolrabi, de venkelknol,de bleekselderij en de knolselderij.

Maar de wisselteelt is wat lastiger als je niet zoveel te kiezen hebt.

 

Volgend jaar zet ik denk ik wat meer aardbeien in een bak, waarschijnlijk in de kas. Een deel binnen en een deel buiten.

 

De bieten in een ton waren geen succes tot nu. De tuinbonen uit de ton smaakten heerlijk maar het is wel veel werk voor een maaltje.

Uien, knoflook gaan prima in een ton. Maar zijn ook minder bewerkelijk in de volle grond denk ik.

 

Het blijft wat kiezen. Volgend jaar nieuwe ervaringen wellicht. En misschien een lapje grond erbij.

met groene groet,

 

koolrabi

https://zolekkergezond.nl/

Link naar reactie
Delen op andere sites

Inderdaad heel leuk om dit van iedereen te lezen!

 

Mijn conclusie na één SFG moestuinseizoen is dat zo'n bak niks voor mij is. Het ter plekke zaaien ging sowieso helemaal mis, maar goed, daar kon de bak niet zoveel aan doen, dat kwam door de slakken. Voorzaaien dus, maar ook dan word ik er helemaal iebelig van dat alles in zo'n vakje moet en op een raster/vierkantje. Ik wil liever een soort gecontroleerde chaos creëren en heb ook tijd en zin om die bij te houden:). Voor mij werkte het concept dus al snel te beperkend.

 

Daarnaast begrijp ik alles nu beter en begint er zich ook langzaam een visie te vormen, als je het zo kunt noemen. Werken met de bodem en het bodemleven, de grond gestaag verbeteren met materiaal dat al aanwezig is (mulch/eigen compost/plantengieren etc) spreekt mij eigenlijk meer aan dan gewoon hele nieuwe aarde importeren en op je bestaande aarde plempen. En dure vermiculiet moeten kopen enzo. Het heeft iets onnatuurlijks, al ben ik me ervan bewust dat moestuinieren sowieso onnatuurlijk is. Maar laat mij het dan maar doen in een trage, klungelige dialoog met de omgeving, in plaats van de omgeving alleen te zien als blanco canvas waar je je bak in kwijt moet. Weet niet of ik het goed uitleg...het is een GEVOELLL. Ik wil een soort eenheid creëren en de bak is juist een afgescheiden wereldje.

 

Overigens bedoel ik dit helemaal niet denigrerend naar het concept SFG of square foot gardeners toe, want het werkt wel degelijk. Vooral de grondmix - ik heb écht braaf gedaan wat Jelle zegt:) - doet wonderen voor je planten. Ik denk dat de SFG perfect geschikt is voor mensen met weinig ruimte en/of tijd, of mensen die niet meteen de onderste steen boven willen hebben als ze aan een nieuwe hobby beginnen (*kuch kuch*). Het geeft snel resultaat met weinig moeite. Voor mij persoonlijk biedt het net te weinig diepgang (bodemkennis etc) en uitdaging.

 

Enfin, ik heb natuurlijk alsnog maar twee kleine tuinborders en een ietsje grotere, plus een legioen potten, tot mijn beschikking. Dus nadenken over ruimte en inrichting moet ik net zo goed.

 

Mijn grootste flop dit seizoen is de klimkomkommer. Traag gegroeid, het blijft maar emmeren, en dan heb ik ook nog bij iemand anders zo'n komkommer geproefd en vond ik 'm niet eens lekker! Wortels zijn/waren ook geen succes (Nantes en Parijse ronde 'Market'). De twee wortels die ondertussen nog niet zijn opgevreten door de slakken, zijn minnetjes en piepklein. En de Parijse vond ik inderdaad ook alle moeite niet waard.

Als je veel last van slakken hebt is het werken met de beperkte hoeveelheden soms ook een probleem. Vier slakroppen kunnen in een nacht tot nul gereduceerd zijn; dat overkomt je met twintig slakroppen toch minder snel. Een oplossing zou kunnen zijn om altijd wat losse zaailingen achter de hand te houden en die op lege plekken uit te planten.

 

Dolenthousiast ben ik over de peulvruchten. Zowel peulen en sugar snaps als (snij-/sla-/stam-/stok-)bonen doen en deden het uitstekend! Ze nemen weinig ruimte in en ik vind ze heel leuk om te zien. Mijn les hierbij is 'meer zetten'; ik had overal maar twee of drie van en daardoor kan ik plenty maaltijden met 'gemengde bonen' serveren maar heb ik niet genoeg per soort.

De klimcourgette 'Long Green Trailing' is fantastisch. Hij blijft behalve in de hoogte ook netjes op zijn plek en maakt mooie compacte vruchten. Snijbiet is dé ontdekking van het jaar voor mij. Smaakt ongeveer hetzelfde als spinazie, is veel makkelijker, blijft maar aangroeien, altijd een handvol klaar om in een omeletje of salade te gooien. Enzovoort enzovoort; ik zou uren de lof van de snijbiet kunnen zingen! Neemt ook weinig plek in trouwens, handig in de bak.

 

Naast 'meer bonenplanten zetten' wil ik volgend jaar ook zorgvuldiger zijn in welke rassen ik kies. Tomaten bijvoorbeeld vind ik tot nu toe heel erg leuk om te kweken, maar ik heb maar wat gedaan qua soorten. Met mijn beperkte ruimte zou het zinniger zijn om bijvoorbeeld gericht een soort te telen die goed is voor sauzen, en een die lekker is op brood en in salades. Dus daar wil ik zorgvuldiger mee omgaan. Verder wil ik nog beter leren inschatten hoeveel je nu van alles moet planten. Zelfs op dat kleine lapje heb ik nu eigenlijk al teveel sla, courgettes en groene bonen, terwijl ik droogbonen nuttiger vind, niet zo van sla houd en pompoen supergeweldig vind en courgettes mwah. Maar goed, dit laatste geldt ook voor een beginnend tuinier op volle grond, natuurlijk:).

 

Tot slot nog wat algemene conclusies: groentes in grappige kleine hangpotjes, hartstikke leuk idee maar werkt voor geen meter. Ze hebben veel teveel water nodig, je blijft gieten. Pompoenen ga ik voortaan op het dak kweken en qua courgettes en komkommers alleen nog de klimvarianten; voor het overige vind ik ze echt niet handig in een kleine tuin. Hetzelfde geldt voor kolen. Pepers, paprika's, tomaten en sla vind ik dan juist wel handig in bak/pot; goed te begrenzen, slakken kunnen er niet bij, overzichtelijk.

 

Zo, dit was mijn spreekbeurt!

aangepast door Gast

Everybody needs beauty as well as bread --- John Muir

 

Algehele moes-, klus- en knutselblog: http://www.recoverista.com

Link naar reactie
Delen op andere sites

Prachtige teksten lees ik hier, goede schrijv(st)ers.

Zelf heb ik eens één jaar vanalles in potten gekweekt, toen was de vollegrond tuin nog kleiner.

Maar nu begin ik daar niet meer aan, liever volle grond, de planten kunnen beter groeien en hebben altijd genoeg plaats voor de wortels en de bladeren, in die potten en bakken was dat te beperkt.

Bloemkool was maar de helft van in de volle grond, de aardappelen, in grote hondemanden, deden het ook niet goed, moeilijk om ze vochtig genoeg te houden en zo, ook het bemesten is moeilijker dan in volle grond.

Maar ik begrijp de mensen zonder tuin ook wel, dan hebt ge daar wel veel plezier aan (en werk). Enne, binst dat ge in uw potten zit te rommelen doet ge elders geen kwaad hé!

 

Wat ik wel zou vragen is om foto's te plaatsen, evengoed van de mislukkingen als van die prachtige plant die het zo enorm goed doet.

Voor al de schone meiskes ne zoen, en voor de ventjes ne pol.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@balkontuinder: ik vind de afmetingen van de makkelijke moestuinbakken, 30x30 cm wat klein.

 

Ah zo! Dus je prefereert tonnen over SFG. Ik dacht even te lezen dat je tonnen prefereert over de volle grond.

 

Wisselteelt is inderdaad een heel stuk lastiger als je niet veel ruimte hebt. Ik ben er ook nog niet helemaal uit hoe ik dat moet doen hier. Misschien dat ik de potten gewoon leeggooi in een speciekuip, goed hussel en meng met compost en het dan weer terugstop.

 

Wat Raquette zegt vind ik ook erg jammer. Een bodemleven stimuleren is er hier niet echt bij. Ik zou daarom het liefst in volle grond werken, ook om permacultuur te kunnen toepassen. Desondanks geniet ik hier nu wel enorm van!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nog een conclusie over tomaten. Heel erg leuk om te doen natuurlijk, maar die doen het dus veel beter binnen achter het glas dan buiten in de volle zon. Scheelt mij ook de stress van het heen en weer sjouwen van de potten. Mijn huis is vrij warm en fungeert dus prima als kas. Volgend jaar zal ik daar dus goed rekening mee moeten houden of... een tomatenkas moeten bouwen achter het glas bij mijn voordeur.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Toen het nog niet anders kon teelde ik alleen in potten en bakken op een dakterras op het zuiden in de binnenstad van Utrecht. Balkonbakken en soort vakken van stof met wilgentenenhekje eromheen, een klein kasje (kleine m2, 90cm hoogste punt) waar een bak (ca. 20cm hoog) onder is gebouwd en een trellisbloembak. Tomaten, pepers en paprika's, aubergines, courgettes (minimaal twee planten in heel grote potten), oerprei, sla, frambozen (in trellisbak samen met twee tomaten, oerprei en sla trouwens), snijbiet, physalis pubescens, tomatillo, rode aalbes, aardbeien en kruiden. Dat ging allemaal best goed. Het formaat potten is natuurlijk wel belangrijk. Twee of drie pepers bij elkaar in een 5L-pot werkt niet zo goed, ca. 10L is prima, een courgette wil een grote diepe pot voor zijn penwortel, enz. moet je allemaal rekening mee houden

De struiktomaten, pepers, aubergines en oerprei heb ik nog steeds in potten evenals een zoete aardappel (experiment). De oerprei is een beetje verwaarloosd sinds de verhuizing en gaat straks in de vollegrond (weer een pot meer voor de pepers). In potten warmt de grond toch net even wat sneller op wat voor warmteminnende planten perfect is. Munt blijft ook in pot vanwege het woekergedrag. Oh ja, en de pompoen op het dak van de schuur staat in een bak van 65L, eerste jaar

Een appelboompje (nouja struikje) in een grote speciekuip gaat ook prima trouwens, de buren gaven bijna nooit water, maar wel veel as afkomstig van de barbecue. Vorige zomer/herfst konden ze van de oogst zelfs meerdere appeltaarten bakken.

 

Nadelen van potten:

- De stamtomaten stonden in grote potten (min 40cm diameter), maar werden met tomaten en stokken topzwaar en moest ik aan de waslijn binden tegen omvallen en het bijbehorende risico op uit elkaar gespatte tomaten.

- Veel water geven (lees: bij warm weer, twee of wel drie keer per dag)

- Bijmesten moet regelmatig en op tijd gebeuren.

- Alle potgrond (met de fiets) aan- en afvoeren (naar de volkstuin die ik later kreeg). Tomatengrond werd niet twee keer voor tomaten of pepers gebruikt. Meestal was het een grote wortelbende geworden.

 

Overigens, 'bodemleven' kan wel degelijk ontstaan in potten... Heb genoeg mieren, duizendpoten, pissebedden, wormen etc. onder en in de potten en bakken gehad. En compost kan je (de wormen dan) ook van alleen keukenafval maken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

ik heb een verhoogde border met vakverdeling. dus ipv de houten rand een duurzame stenen rand maar verder weinig verschil. ik wil niets anders meer daarnaast zitten de aardappels in tassen en aardbeien in balkonbakken.

 

eigenlijk het enige speciale ras wat ik voor de moestuin heb is de potcourgette. de plant wordt wat minder groot maar wel normale courgettes.

verder heb ik geen speciale soorten of rassen. alleen planten die te groot worden (bijvoorbeeld bloemkool) komen niet in mijn tuintje.

 

bosui doet het hier ook niet snel. maar ik koop in het voorjaar bio-bosuitjes in de winkel, gebruik het groen en zet de wortels in de grond. daar oogst ik het hele seizoen het groen van.

 

Maar nu begin ik daar niet meer aan, liever volle grond, de planten kunnen beter groeien en hebben altijd genoeg plaats voor de wortels en de bladeren, in die potten en bakken was dat te beperkt.

Bloemkool was maar de helft van in de volle grond, de aardappelen, in grote hondemanden, deden het ook niet goed, moeilijk om ze vochtig genoeg te houden en zo, ook het bemesten is moeilijker dan in volle grond.

 

een SFG bak heeft niet altijd een bodem waardoor de wortels genoeg ruimte hebben en er geen probleem is met vochtig houden.

ben wel benieuwd waarom bemesten moeilijker is dan in de volle grond?

 

Wat Raquette zegt vind ik ook erg jammer. Een bodemleven stimuleren is er hier niet echt bij. Ik zou daarom het liefst in volle grond werken, ook om permacultuur te kunnen toepassen. Desondanks geniet ik hier nu wel enorm van!

 

waarom geen bodemleven stimuleren met SFG? in een volledig afgesloten bak misschien minder maar dat is niet perse noodzakelijk om met SFG te werken. qua permacultuur ben je wel iets meer beperkt maar onmogelijk is het niet.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Rode biet, pastinaak, wortelen waren een succes in pot en sqfg. Kool ook. .. maar dan een te groot succes waardoor heel de bak vol stond door amper 1 (reusachtige) rode kool. Prei ging niet goed, prei mot of mineervlieg was langsgeweest en ze schoten ook snel door. Lente ui ging dan wel weer erg goed in de sqfg. Sla gaat ook erg goed al komt die nu pas op (vorig jaar gezaaid! ) Erwten werden te groot, maar gaven wel een goede opbrengst maar te groot dus als planten bundel.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoi! Het was geen citaat van mij, maar hier is wat ik bedoelde met dat je een afgesloten 'wereldje' creëert in plaats van te werken met de omgeving:

 

Jelle zegt op zijn site 'Het maakt niet uit wat voor grond je hebt, want daar doe je toch niets mee; in plaats daarvan gebruik je de Makkelijke Moestuinmix'. Dat betekent dat ik een bak in de tuin heb vol turf en vermiculiet, elementen die er anders nooit zouden liggen. Ook heb ik worteldoek op de bodem, wat betekent dat bv. wormen moeilijker (of niet?) in de bak kunnen komen. Daarbij vind ik het lastig dat de turf veelal uit Oost-Europa komt, waar ze er hele veenlandschappen voor afgraven en die zo voor altijd verwoesten. Dit alles bij elkaar maakt dat het niet zo natuurlijk voelt. En daarnaast vind ik het heel leuk om gewoon te kijken naar wat er al wél is en dat zoveel mogelijk te laten opbloeien:). Maar zoals ik al zei, dat is een gevoelskwestie (soort van eenheids-hippieding:)) en dus puur persoonlijk.

 

Met het water geven van eea. heb ik geen issue, de planten in mijn bak doen het wat dat betreft net zo goed als die in de volle grond. En bemesten lijkt me juist makkelijker, tenminste, als je de 'echte' SFG-mix gebruikt: een schep compost na het oogsten en een keer per jaar de boel omscheppen en nieuwe compost erbij!

 

Oh, en speciaal voor Willie: een dikke vette succesfoto van mijn oogst vandaag:).

 

oogstklein34541436727896.JPG

Everybody needs beauty as well as bread --- John Muir

 

Algehele moes-, klus- en knutselblog: http://www.recoverista.com

Link naar reactie
Delen op andere sites

behoorlijke oogst eet je dat allemaal in 1 dag op?

 

om met SFG of potten te telen is het gelukkig niet verplicht om met makkelijke moestuin mix te werken.

in mijn tuin zit gewoon tuingrond met compost en op sommige vakken mulch. enkel in de balkonbakken voor de aardbeien zit vermiculiet, voor kleine bakken/potten vind ik dat wel een meerwaarde hebben.

 

qua bemesten: een schepje compost als een vak leeg komt, verder bij mesten waar nodig. in het voorjaar gaat overal een laag compost over. omscheppen doe ik trouwens niet, dat voelt hetzelfde als spitten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nope:). Vandaag een omeletje snijbiet/tomaat - ik at alleen - en morgen komen mijn zusje en haar vriend eten en serveer ik voor vier personen bietensoep en courgetteburgers, met sugar snaps erbij. En dan is het wel op denk ik:)

Everybody needs beauty as well as bread --- John Muir

 

Algehele moes-, klus- en knutselblog: http://www.recoverista.com

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weeks later...

Leuke verhalen! En ook een aantal herkenbare problemen! Vooral die 'onverklaarbare toename van potten'

 

Ik heb een piepklein balkonnetje en ben begonnen met kruiden (erg geschikt om in potten te kweken) en paprika's/pepers, aubergine, courgette,tomaat en sla. Ook radijsjes zijn een groot succes, ben nu al beter met de tweede oogst

 

Heb nu de tweede lading sla staan, en ben begonnen met ' gewone' wortels en meiknolletjes. Ik ben benieuwd!

 

Prei is een minder groot succes, al heb ik nog 2 dappere plantjes die zowaar op prei beginnen te lijken. En ook de courgette is tegengevallen (pas 1 courgette geoogst). Met name omdat ik eerst alleen mannelijke bloemen had, en pas veel later vrouwelijke. Ik kreeg als goede tip om volgend jaar 1 of 2 planten een paar weken eerder te zaaien als de rest, zodat je altijd mannetjes en vrouwtjes hebt! Volgend jaar dus maar opnieuw proberen.

 

Al met al viel de oogst tot nu toe niet tegen, en heb ik een hoop geleerd (ook van het forum hier)!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hier zijn de successen net als vorig jaar de dwergtomaatjes, komen wat traag op gang maar de eerste tomaatjes zijn zichtbaar en ze zijn nog goed aan het bloeien. Tis ietsjes te lang koud geweest . Ook de olijfkomkommer doet het prima in pot, wat te laat buiten, maar is een inhaalslag aan het maken.

Na een jaar lang op bosui zitten te wachten, dit jaar ook de onderkant van gekochte bosui in de bak gezet, heb er nu een leuke bos van waarvan ik regelmatig kan oogsten. En de egyptische ui doet het ook leuk, tzal geloof ik wel even duren voor ik er lekker kan van oogsten, tis dat ze zo leuk zijn . Aardbeitjes doen het ok, niet zo goed als in de volle grond merk ik. Raapsteeltjes en rucola zijn fantastisch. Boontjes zaai ik elke keer opnieuw omda tik ze geweldig vind, maar tzou handiger zijn om hoge bonen te gaan kweken. Moet daar nog even een oplossing voor bedenken. Melde is ook een leuke, evenals zevenjaarse spinazie.

 

Dit jaar zelf geen worteltjes gezet, omdat het best wel lang duurt voor je worteltjes krijgt....

 

Nu nog aan het kijken wat de tomatillo gaat doen in zijn pot, is lekker aan het bloeien maar nog geen vruchten. De kleine ananaskers aan de andere kant doet het helemaal prima, nu al rijpe vruchtjes en dat gaat lekker door.

 

Dit jaar enkel veel problemen gehad met de sla.. vooral door de slakken die de sla op aten op mijn balkonnetje . Ga het nu voor proberen, in de hoop dat het daar niet te warm wordt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik kweek (te) véél in potten, aangezien dat hier wat beter uitkwam qua ruimte. Eigenlijk kies ik niet specifiek bepaalde rassen uit die het goed in een pot zouden doen. Zolang je de plant(en) maar goed verzorgt (voeding, grondsoort, standplaats, bodemleven, etc.) kan denk ik elke soort in een pot overleven?

 

Op de bodem van elke pot leg ik een stuk worteldoek. Dit voorkomt dat er aarde met het water wegspoelt, waardoor het terras (of iets dergelijks) schoner blijft. Ook voorkomt dit dus dat er holtes ontstaan, waar pissenbedden/naaktslakjes in gaan zitten. Onder een groot deel van de potten zit tegenwoordig ook zo'n schotel voor water, hoofdzakelijk om de hoeveelheid pissenbedden nog verder terug te brengen en minder water te verspillen.

 

Ik meng ook altijd extra cocopeat door potgrond heen, zo'n 20 tot 40%. Vooral om te voorkomen dat de aarde inklinkt als het opdroogt. Sinds kort experimenteer ik ook steeds meer met het bodemleven in potten. Vraag me niet hoe, maar met enige regelmaat kom ik wormen tegen in potten. Als ik een worm tegenkom gooi ik die soms dus ook wel eens in een grote pot (10 tot 40 liter), in het kader van 'de natuur nabootsen'.

 

Als ik wil dat stokken in een pot écht stevig vast staan, dan boor ik een gaatje in de pot en bindt ik de stok vast aan de pot. Zo staan ze niet alleen vast in de grond, maar zitten ze ook echt vast aan de pot. Zo heb ik nu in een 12 liter emmer een 'constructie' van zo'n 3,2 meter hoog voor een snackkomkommer: staat 100% stevig Voor klimplanten (klimmende winde, erwten, bramen, etc.) zet ik tuingaas in de pot, wat weer vast gemaakt is aan de pot. Wil dat volgend jaar ook proberen met de snackkomkommer. Je kan op die manier het geheel zelfs optillen via het gaas, terwijl je dat met een stok niet moet proberen...

 

Ik probeer trouwens ook veel potten 365 dagen per jaar te benutten. Zodra straks de tomaten weer klaar zijn, gaan er bijvoorbeeld weer bloembollen in

 

Grote nadeel van potten is denk ik wel dat het toch meer onderhoud vraagt

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 4 weeks later...

Tipje van de sluier: komend voorjaar verkoopt Intratuin speciale 'pop-up kasjes' (zo'n constructie van plastic met stokken) die precies op een vierkante meter tuin passen. De prijzen kan ik helaas niet prijsgeven, maar ik vind hem zelf goed geprijsd. Kwaliteit ziet er zo op het eerste oog ook goed uit, maar dat zal de praktijk natuurlijk moeten uitwijzen. Voor de SFG-tuinierder die een gemakkelijk kasje zoekt die precies past is het denk ik een ideale uitkomst

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...