Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Het drogen van tomaten


jasmin

Aanbevolen berichten

Ik ben dol op 'zon'gedroogde tomaten, maar ik ben niet van plan om voor elk potje mijn oven urenlang te laten draaien.

Vandaar dat ik op zoek ben naar energiezuinige methodes. Het mooiste zou natuurlijk zijn om die dingen echt in de zon te kunnen drogen. Zal wel moeilijk zijn in Nederland. Ik heb ooit wel een soort droogtunnels gezien. Maar ik vrees dat ik daar de ruimte niet voor heb. Misschien een soort half/half methode... gedeeltelijk au naturel en gedeeltelijk oven... zou een optie zijn...

Gedeeltelijk voordrogen, en dan nemen ze minder ruimte in op de plaat in de oven, en kan je meer tegelijk drogen. Misschien eerst in zout leggen?

Iemand ervaring? Ik heb wel alvast San Marzano tomaten in de vensterbank staan. Het begin is er al...

 

Op internet kwam ik dit filmpje tegen... daarin worden de tomaten 15 a 20 minuten gebraden of zo... en daarna krijgen ze 3 uur om verder zonder extra verwarming door te drogen.... Ziet er lekker uit, maar het commentaar is dat ze daarna nog 1 week houdbaar zijn in de koelkast... hmmm... ik wou wel langer....

Misschien daarna invriezen?

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik wil ze gaan drogen in mijn droogmachine.. ben alleen bang dat er nog teveel vocht in zit om dat voor elkaar te krijgen. Maar goed, we zullen zien.

 

In de zon zou kunnen, als er echt een goede week met droog weer wordt voorspeld.

Kom 13 april ook naar de moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag

Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zo'n droogmachine verbruikt volgens mij ook best wat stroom. Ik heb er wel over nagedacht, maar tot nu lijkt me dat niet de investering waard: de aanschaf en het energieverbruik...

Die zonnige week lijkt me ook wel een optie. Gaat vast een keer lukken, en hopelijk in de tomatenoogsttijd... en niet er juist voor of na....

 

Maar ik zit ook te brainstormen over de combinatie met bbq, of zoiets... al weet ik niet hoe ik dat precies zou moeten realiseren... roken in de schoorsteen bv.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Yeah... waarom dacht ik daar zelf niet aan?? Die dingen kunnen behoorlijk, behoorlijk heet worden, en voor tomaten drogen hoeft dat niet eens... Met een mooie dag heb je ongetwijfeld wel 8 uur zon per dag in de zomer... genoeg om zongedroogde tomaten te fabriceren... Ook handig om bv. pepers te gaan drogen enz... Dan ga ik naast mijn koude bak, ook 1 of 2 warme bakken zetten!!

 

Het wordt straks gewoon een beetje uitproberen... En zo'n solar cooker klinkt ingewikkeld, maar je kan ze al maken van een gebruikte pizzadoos...

 

 

edit: voor je het weet sta ik straks cake te bakken in de moestuin

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een jaar of vijf geleden heb ik bij http://www.denieuwetuin.be een selectie droogtomaten gekocht. Deze hebben van nature al weinig vocht en zijn dus makkelijker te drogen.

Mijn pogingen in de oven zijn faliekant mislukt, te snel -verbrand, te langzaam -teveel energie. Waren wel handig op een broodje.

Verder afgezien van verdere pogingen.

Heb er wel eens overgedacht ze in de rookoven te leggen.

Energiezuinig en misschien wel een lekker smaakje van het beuken of eiken hout.

Als ik eraan denk zal ik het in het najaar eens uitproberen en de resultaten met jullie delen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat idee met die pizzadoos had ik al eens langs zien komen. Lijkt mij juist met tomatenschijfjes wel handig. Dunne en niet al te brede schijfjes. Passen er genoeg in zo'n doos. Ik wil dat met die doos wel s proberen. Eens kijken waar ik die link heb gelaten van t zelf maken van zo'n doos:

Lijkt mij wel een leuk experiment om dat te gaan proberen in de zomer. Alleen nog een pizzadoos regelen, want die komen hier normaliter niet binnen.

Good things come in small packages

Link naar reactie
Delen op andere sites

Oeh! Zongedroogde tomaten! Hoe doen jullie dat? Gewoon in schijfjes snijden en in de zon leggen? Misschien nog iets van olie/zout/peper er overheen?

 

In Nederland doen ze het meestal in de oven, maar dan moet je oven uren en uren op een laag pitje draaien. En zo drogen in de zon is a. niet super hygiënisch, en b. soms lastig vanwege te weinig warmte....

 

Maar mogelijk worden die twee probleempjes opgelost met een solar cooker, maar dat weten we nog niet...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn voorlopige conclusie is: rode pepers drogen op een compostzeef op pootjes in de tunnelkas.

 

En voor verdere projecten wacht ik af tegen welke materialen ik aanloop. Want een droogkasje voor tomaat wil ik graag. Maar het principe lijkt op een koude kas... misschien een combi knutselen... multi-gebruik...

 

Een zwart geverfd slakasje is best nuttig in de koude tijd van het jaar, en in de hete tijd is het de droogoven... zoiets zit ik te bedenken...

 

edit: straks hebben we Koninginnedag met de rommelmarkten... speuren naar roostertjes...

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weeks later...

Drying Boxes - Build a Drying Box

You could also buy or make a “drying box”. Although these can be purchased, it is fairly simple to make your own. Use a large wooden or cardboard box and completely seal it except for a few holes in the sides towards the bottom and at the top to allow ventilation. Obviously, some sort of “door” needs to be allowed for placing whatever you are drying inside. An electric source is also needed as the heat from a 60 watt light bulb gives the right temperature for a box of about 2 ½ feet by 1 ½ feet (75 cm x 45 cm). The bulb needs to go in the bottom, protected from any dripping juices by a perforated piece of wood or cardboard suspended above it.

 

Once dried, fruit, vegetables and herbs will keep for many months if the drying process has been correctly carried out.

 

Equipment:

Ventilation is important so that the warm air can circulate freely.

 

Consequently the food should be placed on either perforated trays, trays or racks with wooden slats or a cheesecloth or muslin base. Wire cake trays with cheesecloth or muslin stretched over them and fastened at the corners with pin can also be used. This stops the imprint of the wire from marking the fruit or vegetable.

 

If new cheesecloth or muslin is used, wash and dry before use or it could give the food an unpleasant flavour

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat is een gaaf idee Jasmin, ga ik zeker ooit in elkaar knutselen, de optie om op compostzeef in de kas te drogen lijkt me niet zo'n goede, iig niet in mijn kas, door regelmatig besproeien en ik besproei als het warm is ook vaak de tegels ontstaat er een te hoge luchtvochtigheid, dat gaat niet werken denk ik!

Even a broken clock is right twice a day

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 years later...

@Jasmin, ik haal je topic even naar boven. Heb jij er inmiddels al een gemaakt ?. Ik zag dit topic vandaag en ben wat gaan knutselen. Ik ben 2 zonne-ovens gaan maken de een met aluminiumfolie en een met spiegelfolie. Ik ga in deze kleine zonne-ovens eerst testen welke folie het best werkt. En of je er iid tomaten en paddenstoelen in/op kan drogen.(ik moet nog wel een mini rooster maken). En zon kom maar op dus

zonneoven44061371059111.jpg

Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja, in 2012 begon ik vol goede moed. Had de panelen gemaakt, box en raam gevonden... alles in proef-opstelling gezet, thermometer erbij... gewoon véél te weinig zon vorig jaar... de thermometer gaf maar 2 of 3 graden verhoging aan.

 

En toen de moed wat verloren. Niet de spirit, want ik denk nog regelmatig dat het leuk zou zijn een nieuwe te maken... maar inmiddels heb ik een electrische droger.

 

De hoge nood is weg. Toch nog steeds benieuwd of zo'n solarcooker ook echt cake kan bakken enz.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Jasmin,Ik heb ook nu al een iets grotere zonneoven gemaakt en laat je weten of cake gaat lukken. Ik ben door jou idee om cake te baken in de moestuin ook erg nieuwsgierig geworden of dat echt kan. Als de zon zich laat zien en ik heb tijd ga ik het eens proberen.

Ik wil iid erg graag tomaten drogen maar ook paddenstoelen e.d. en ja als je er dan ook mee kan koken.

Erg jammer dat het bij jou niet is gelukt. Mag ik vragen hoe jou spiegel(s) stond(en) ? Noord/Oost/West/Zuid ?

Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn 'spiegels' waren stevige schildersplaatjes, bedekt met alufolie, en compleet rondom ingetapet met mooie tape. Geen echte spiegels dus. En de windrichting weet ik niet. Ik volgde gewoon de baan van de zon, maar na een paar uur gespannen observeren, zakte mijn enthousiasme af. De thermometer kroop maar niet omhoog, voelde een nogal faal-moment... dat het niet gelukt was, en ik had toen geen mogelijkheden voor ander materiaal of andere opties. Ik was ook niet gezond genoeg voor zwaar klussen met electrische machines enzo.

 

Dit jaar heb ik echt veel meer mogelijkheden. Klusruimte, experimenteer ruimte, eventueel hout, betere gezondheid... dus eigenlijk zou ik een tweede poging moeten gaan wagen.

 

 

 

Eh... vorig jaar was de zon ook erg zwakjes, het was niet alleen mijn opstelling. Gebruik jij wel echte spiegels?

Link naar reactie
Delen op andere sites

De eerste stapjes tot zonnedrogen zijn vandaag gemaakt. Het is niet gelijk de cake geworden maar, muntblad. Ik heb de mini-oven (foto eerder hier al geplaatst) achter glas op een roostertje muntblad te drogen een een blad gewoon in het raam laten liggen. Het resultaat in 2 uur tijd laat ik zien aan de hand van 2 foto's. vandaag tussen 12:30 en 14:30 na de regen het proefje gedaan.

gedroogd zonder zonneoven.

zongedroogd60991371317405.jpg

gedroogd met zonneoven

zonneovengedroogd29171371317440.jpg

Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...