Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Hoe bemesten komend seizoen.


wouter-

Aanbevolen berichten

Afgelopen seizoen hebben we de moestuin maar weer eens aangepakt, na een tijd 'stil' of in elk geval minder productief te wezen, opgepakt. Afgelopen seizoen bleek maar al te goed dat eigenlijk weinig het echt goed deed (enkel de stok sperziebonen). Dit najaar besloten dat we het volgend jaar anders moeten aanpakken want dit was gewoon zonde van de tijd en moeite.

 

Deze herfst de moestuin anders aangelegd en met verharde paden tussen de zaaibedden. Daarnaast hebben we ook andere planten opgeofferd om de moestuin te vergroten. Maar goed het moet komend seizoen natuurlijk wel groeien. Dus we zullen moeten bemesten. Tuin is al 20 jaar in ons bezit en we hebben al die tijd een eigen compost productie maar niet genoeg voor de hele tuin. Elk jaar ging er wel wat compost over de tuin maar dus niet genoeg. Daarnaast was bijmesten met bijvoorbeeld kunstmest helaas enkel sporadisch en vaak alleen bij het zaaien.

 

Dit moet dus zeker gaan veranderen. Afgelopen herfst hebben we wat oudere paarden mest onder een groot deel van de moestuin ondergewerkt en er ligt nog een deel op een van de compostvakken. Maar dit zal absoluut niet genoeg zijn. Hier bij dus gelijk mijn vraag wat en wanneer zouden jullie doen? ik zelf heb echt veel te weinig verstand van bemesting.

 

Ik heb wel eens iets gehoord over bloed en beendermeel? hebben jullie hier ervaring mee? of zijn er andere goede ervaringen? Graag zou ik mijn moestuin weer productiever maken. De prei van afgelopen jaar (en die van het jaar er voor staan er nog steeds bij als amper vingerdikke stelen.

 

Hopelijk kunnen jullie me helpen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nog even wat details over de grondsoort dat is wellicht handig. (drenthe)

 

Voordat hier huizen stonden heeft er op deze plaats ooit een vennetje gelegen. Er zit een dikke leemlaag onder de tuin op ongeveer 60 cm tot een meter diep. Staan nu iets meer dan 20 jaar huizen op.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ok. Voor elk seizoen wordt de moestuin minimaal 1x omgespit. Dit dus een spade diep (30cm?). Zoals ik al aangaf komt er elk jaar een laagje compost op die voor een humuslaag en een luchtigere grond komen. Onder die 30cm is de grond niet keihard. Hopelijk geeft dit een beetje een antwoord op je vraag

 

Wouter

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...