Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Hoe hoogstam leiboom goede start geven


AshaiRey

Aanbevolen berichten

Ik heb van het weekend 2 hoogstan lfruit leibomen aangeplant echter eentje heeft een beetje weinig wortels naar mijn zijn.

Ik zelf zat te denken om de grond onder de boom met anit onkruiddoek te bedekken om de verdamping te verminderen.

Zijn er nog aanvullende maatregelen te bedenken om die boom toch een zo goed mogelijke start en overlevings kansen te geven

Groetjes,

Bram

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zou niet voor worteldoek kiezen maar eerder voor een mulchlaag van grove compost en bijv blad.( niet van Walnoot,kastanje of eiken)

We zitten op de schraalste grond en hebben regelmatig fruibomen gehad dat ik dacht van: als dat maar goed gaat. Maar door de grond te bedekken met organisch materiaal is bedemleven beschermd en voegt het bodemleven toe. Op deze manier is van ruim 80 bomen maar 1 dood gegaan.

Maar niet teveel mulch, want dat onttrekt ook weer stikstof. Beste is dus bijna verteerd materiaal.

Dit is onze ervaing.

Sommigen beweren dat een boomspiegel schoon moet zijn, maar hier werkt het uitmuntend!

(moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/

Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weeks later...

hey ik zou advieseren mits je dat nog niet gedaan hebt om boompalen te gebruiken, en voor de rest de natuur gewoon ze gang te laten gaan. als je ziet dat de boom het zwaar heeft zou je altijd nog een dcm vivimus meststof/bodemvebeteraar aankunnen brengen (dit voor de postiefe efecten op de wortel groei), houd er echter wel rekning mee dat nieuwe aanplant met kluit later pas in blad zal gaan staan want ze moeten na de winter stilstand eerst weer wortelhaartjes aanmaken. ik zag hierboven ook iets over organiesche mulch did zou ik niet wan't dat haalt de ph waarde omlaag en trekt bepaalde onkruid soorten aan zoals brandnetel.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt voor de reacties.

De boom heeft geen kluit. Gewoon kale wortels waarvan 3 korte stompjes en maar zeer weinig dunne wortels. Een paar sprietjes zeg maar.

Helaas heb ik geen half verteerd materiaal beschikbaar maar ben nu van plan om de bodem te bedekken met verse houtsnippers . Die kan ik zo hakselen. Beter dat dan helemaal niet lijkt me zo.

Groetjes,

Bram

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...