Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Hoe kweek ik het best basilicum?


Lowie

Aanbevolen berichten

Hey allemaal!

 

Dit jaar heb ik voor het eerst basilicum (genovese) gezaaid. Ik deed dit met de losse hand om later te verspenen en ziehier: 96 plantjes

 

IMG2017061108231212571497164855.jpg

 

Aangezien ik nog nooit basilicum gekweekt heb weet ik ook niet echt hoe ik dit nu verder moet aanpakken. Ik heb verspeend in wegwerpbekertjes waar ik onderaan gaatjes in gemaakt heb. Deze staan in een bakje waar water in staat. Is dit goed, of staan ze beter niet in water?

En dan: op het zakje staat dat de plantafstand 25cm moet zijn. Is dit niet wat veel voor 1 "stengel"? Of groeien er uit 1 zaadje meerdere stengels?

Uiteindelijk nog het snoeien: Ik weet al dat je de top moet afsnijden net boven een paar blaadjes, waar de nieuwe gevormd worden. Maar wanneer doe je dit het best? Hoe groot moet de plant zijn? Ik veronderstel dat eens je de plant 'topt' deze niet meer verder groeit?

 

 

Als er iemand al ervaring zou hebben met deze fantastisch geurende plant hoor ik het graag! Verbeter mij aub waar nodig. En foto's zijn natuurlijk ook altijd welkom

 

Bedankt!

Lowie

Link naar reactie
Delen op andere sites

De een zet er eentje per pot, een ander een stuk of vijf. Ik doe makkelijk: veel (ongeveer 20) zaaien in één pot (je hoeft dan niet meer te verspenen), hoewel dit er wel wat meer zijn:

2017061110154459631497169472.jpg

(links kaneelbasilicum, rechts Genovese, Beide gezaaid op 6 mei)

De toppen vind ik het lekkerst, na knippen ontstaan er uit de lagere okselknoppen weer nieuwe jonge takjes. Elke anderhalve maand wat opnieuw zaaien werkt ook heel goed, dan kun je ook naar behoefte de complete jonge plantjes oogsten. Als het op is, kun je van de volgende pot oogsten.

Meer: http://www.mooiemoestuin.nl/kruiden/basilicum/

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb al mijn basilicum inmiddels gezaaid. Ik zet de planten niet direct naast elkaar, maar ook niet heel ver uit elkaar (zeker geen 25 cm). 15cm is zeker voldoende. Als je de planten topt, dan krijg je meer productie van de plant. Ik blijf de planten toppen totdat ik wil dat ze zaad gaan vormen. Dan heb ik makkelijk tot oktober basilicum.

 

De bodem moet wel goed drainerend zijn, want anders krijgt je botrytis in de stengels. Daarom moeten ze ook niet direct op elkaar staan, want dan is de luchtvochtigheid tussen de planten te hoog.

 

je zou de plantjes in de bekertjes kunnen laten. Ze hebben zo te zien genoeg grond. De grond moet dan wel niet te nat zijn. Als je echt ruimtegebrek krijgt kun je ze iets verder uit elkaar zetten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wauw, wat een mooi gezicht al die enkele basilicumkiempjes.

Dat is mij teveel werk, ik zaai ook per plug meerdere zaadjes en verpot die polletjes dan steeds.

Basilicum houdt niet van natte voeten, is mij ooit verteld.

 

Ze kunnen best nog een tijd in je bekertjes blijven staan, mooi op tijd toppen (zoals al gezegd) zodat je mooie sterke struikjes krijgt in plaats van hoge iele planten met maar één top.

Maar ik zou ze uiteindelijk wel verpotten. Naar bloembakken of volle grond of gewoon wat grotere potten. Je kan er dan ook weer wat meer bij elkaar zetten bijvoorbeeld.

 

Dat wordt lekker veel pesto zo te zien.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...