Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Hoe te handelen met een net aangeplante druif?


xErwinx

Aanbevolen berichten

Hallo,

 

Ik heb een maand geleden een druif geplant die was toen een cm of 50. Nu een maand verder is die bijna 2 meter. Ik heb me op internet wel verdiept in de zomer en winter snoei. Maar ik kan eigenlijk niet goed vinden hoe te beginnen en het gene wat ik vond, vond ik er best ingewikkeld uit zien

 

Zo ver ik nu weet lijkt het me goed om voor een cordon snoei te kiezen, eigenlijk alleen omdat ik er positieve info over had gelezen. Als leek zie ik de voor of nadelen nog niet (als die er zouden zijn) tussen Guyot en Cordon.

 

Nu vroeg ik me af of ik al iets moet snoeien? Ik heb 2 foto's. 1 met kleuren zodat het iets duidelijker is misschien.

De rode kleur is een takje dat 2 bladeren heeft en dan stopt.

De blauwe kleur is ook een takje met 2 bladeren en dan stopt.

De gele kleur is de sliert van 2 meter nu met op een hoogte van 70 cm een zijtakje.

 

Moeten deze slierten van de gele kleur en het zijtakje nu de gesteltakken worden? En zo ja, hoe krijg je dan die takken aan de gesteltakken omdat dit nu maar 1 sliert is?

 

En moeten de rode en blauwe takjes blijven zitten?

 

IMG917179801498339866.jpg

IMG9165163511498339835.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dag. Welkom op het forum.

 

Om te beginnen: er zijn vele wegen die leiden naar Rome. Weet je wat je uiteindelijk van je druif verwacht ? En dan bedoel ik daarmee: je hebt hem tegen je schutting geplaatst en dat zou kunnen betekenen dat je de druif hoog langs/op de schutting wilt leiden ? Je kunt de druif ook heel anders willen leiden in de toekomst, dus ooit moet je die keuze gaan maken en aan de hand daarvan keuze's gaan maken. Maar dat is van later zorg.

 

Nu is het van belang om een sterke stuik te kweken: zijn 1e jaar. Verwacht volgend jaar niet gelijk een oogst. De struik moet dus eerst opgebouwd worden naar wat jij wil.

Er hoeft nú niks gesnoeid te worden. Elk blad wat de druif maakt , elk takje ook, helpt mee de struik te doen groeien en groter en sterker te maken.

 

Dan ga je in het najaar richting winter en in de winter kun je wat gaan snoeien. Rond die tijd is het wel handig als je weet wat je wilt met je struik; hoe hoog, hoe ver enz. Je denkt nu voor een uiteindelijke Cordon snoei te willen kiezen, maar op wat voor vorm struik ?

Je lange gesteltak kun je aanhouden, de rest snoei je dan weg ( als je 1 gesteltak wilt behouden )

Volgend jaar voorjaar vormt de struik zijtakken op vele ogen op je lange gesteltak, dat worden je vruchttakken in de toekomst.

 

Dan iets wat beter voor je toekomstige druif is, wat ik zou doen , maar niet een must is:

Even terug naar straks je 1e keer snoeien in de winter.

Jij wilt natuurlijk zo vlot mogelijk je druivenstruik en liefst ook zsm je druiven. Vanzelfsprekend.

Toch, is het béter om nog 1 jaar daarop te wachten. De lange gesteltak komende winter bv op 70 hoogte af te snoeien en dan het vólgende jaar te gebruiken om de gesteltak verder te vormen, daarheen waar jij wil. Dan kan je volgend jaar wel 1 trosje laten groeien hoor, maar voor de rest wacht je daar dan dus mee.

Dan kun je ook kiezen om etages te maken langs je schutting bv.

Vraag gerust als het niet duidelijk is.

 

Wat voor druif is het trouwens ? Gewoon uit nieuwsgierigheid hoor.

 

ps. Er zijn ook totaal ándere benaderingen om je struik op te bouwen. Die reageren vanzelf.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hallo Bit,

 

Bedankt voor de reactie en de tips.

 

Wat ik van onze druif verwacht. We zijn maar met ze tweeën en ik ga er vanuit dat de trosjes een beetje tegelijk klaar zullen zijn? Als er dan minimaal 4 goede trosjes vanaf te halen zijn dan zou dat al geweldig zijn.

 

De druif staat 20 a 30 cm van de schutting af. We hebben kabels gespannen over een stukje van 2,5m en de eerste kabel begint op 70cm hoogte. In het midden daarvan staat de druif.

 

De bedoeling is dat het een struikje wordt met de vorm van de foto. Maar of dat ook de beste keuze is? Met mijn kennis van nu dacht ik eigenlijk dat Cordon snoei DIE vorm was. Maar het is dus echt letterlijk een snoei methode die los staat van de vorm. Het geheel moet eigenlijk niet breder worden dan 2,5m en niet hoger dan 2m.

 

De soort is een: Vitis vinifera Himrod

 

Ik zag de vorm hier https://www.moestuinforum.nl/blog/index_u-769.html maar daar staat bij Guyot? Ik dacht dat dit Cordon was.

 

Mooi dat er nu niks hoef te gebeuren.. Het kost best veel tijd het groeien en ben er liever op tijd bij, dan dat ik misschien een seizoen verspeeld zou hebben.

 

201705281615396315149599406779821498384849.jpg

f2703fbd02f7cc327d124f567071f5b172581498384911.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

"maar daar staat bij Guyot? Ik dacht dat dit Cordon was"

 

Het zwart-wit plaatje is cordon.

Mijn kleurenfoto: twee stokken. Lihks: cordon, rechts: guyot (dubbel). Het wezenlijke verschil is hierop niet te zien.

Summier: bij cordon gebruik je een gesteltak meerdere jaren, bij guyot snoei je elk jaar de oude gesteltak weg, en promoveer je een scheut tot nieuwe gesteltak.

Niet ieder ras is goed geschikt voor cordon.

 

Als echte beginner heb ik veel gehad (en heb nog steeds) aan dit boekje: https://www.bol.com/nl/p/het-nieuwe-handboek-druiven/9200000009942776

Soms niet echt duidelijk (kan aan mij liggen), pas met hulp van een forumlid werd mij het echte verschil tussen cordon en guyot duidelijk. Na herlezen: het stond er echt wel, maar niet heel duidelijk,

 

De foto in je reactie was van 28 mei. Die dingen groeien hard. Gisteren (al eerder getopt):

2017062512220264841498386764.jpg

 

Blijft de nieuwsgierige vraag: weet je het ras?

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt voor de reactie Henk,

 

Het boekje ziet er interessant uit, staat in de bestelling.

 

De naam van de druif is: Vitis vinifer Himrod. Hoe kan ik er achter komen of deze wel geschikt is voor een Cordon snoei?

 

Ik had het stukje over de dubbele scheuten weg snoeien gevonden en zal ook daar nog eens goed naar kijken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Snel besteld!

Boek is voornamelijk gericht op het verbouwen van wijndruiven, tot en met het wijn maken. Alles tot en met de de oogst zal (ik heb alleen wijndruiven staan) ook gelden voor tafeldruiven.

 

P40-41. Himrod. Wit, Tafeldruif. Pitloos, zoete smaak. Oogst middellaat.

Snoei: Guyot.

 

Kijk ook eens hier: http://www.brabantsewijnbouwers.nl/index.php?section=13&page=133&student=781

(Veel artikelen daar zijn erg leerzaam, maar ook erg technisch. Basiskennis wordt regelmatig als bekend verondersteld (mijn interpretatie)

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ah ! Jullie zijn al een stukje verder. Wel makkelijker om aan te haken, want het geeft een beetje weer tegen wie ik praat en wat je voorkennis is.

Dingen zijn, zeker met zoiets, soms een beetje onduidelijk, omdat het maar in een paar zinnen gezegd moet worden he ?

 

Veel is al duidelijk dus en dus ook je wensen hoe te gaan vormen

Nu krijg je gelijk spraakverwarring, want je had toch al verteld dat je Cordon wilde snoeien ? Waarom vraag die Bit dan, dat je moet bedenken welke vorm ik wens in de toekomst ?

 

Vorm is 1. Snoei is 2.

 

Je kan een Cordon snoeiwijze toepassen op vele vormen druivenstruiken. Het is de wijze van snoeien om vruchttakken te verkrijgen, maar dat kan aan 1 arm, aan 2 armen ( armen = gesteltakken ) of ook meer armen. Je kan een Palmet maken kwa vorm tegen een muur bv en dan toch Cordon snoeien. Op een pergola een gesteltak gelegd en dat als Cordon snoeien, dan verkrijg je een Gordijn ( = variant binnen de Cordon-snoei met een eigen naam ) = een Cordon in de hoogte. Kan ook op een schutting. En eigenlijk dacht ik dat je misschien zoiets zou nastreven.

Niet dus.

 

Himrod is geschikt voor Guyot ja. Wil niet zeggen dat hij ongeschikt is voor Cordon hoor. Zeker als je doelstelling niet is om je oogst te maximaliseren kun je het zeker ook als Cordon proberen. Gaat dat toch tegenvallen, heb je zonder verlies van seizoen een Cordon gesnoeide struik zó weer omgesnoeid tot Guyot. ( andersom ( van Guyot naar Cordon ) verlies je 1 jaar )

 

Je had die mooie foto's gevonden van de update van Henk. 1 cordon ( nog een hele jonge ) en 1 dubbele Guyot.

Je wilt dus een klassieke lage Cordon. 1 arm ? 2 armen ?

 

Dan zou ik alles nu laten groeien, dat sowieso, en dan ergens komende winter je stam op 65-80 cm afzetten/snoeien. alle zijtakjes weg onder die 80 cm en dan volgend seizoen gaan werken aan de zij arm of armen. Het jaar dáárop zul je de 1e op de dan gevormde leggers / armen / gesteltakken de vruchttakken krijgen.

 

Je kan er ook voor kiezen een jaar sneller te willen, en je huidige lange vertikale gesteltak al komende winter horizontaal uit te binden en daar volgend seizoen al wat op te laten groeien, maar dat is aan jou. Hoeveel ongeduld je hebt. Beter voor de stok is een extra jaartje geduld.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wederom bedankt Henk en Bit.

 

Een mooie site die van brabantsewijnbouwers die had ik nog niet.

 

Wat mooi dat je gewoon van Cordon naar Guyot kan zonder een seizoen verlies. Ik zal dit zeker in me achterhoofd houden en ben eigenlijk wel heel benieuwd naar het verschil in kwaliteit van die twee op den duur.

 

De bedoeling is 2 armen. Ik kies liever voor de goede aanpak en wacht een jaartje langer.

 

Nu in december 2017 gaat alles er af op de hoogte van het eerst gespannen draad ongeveer, die is 70cm hoog.

Dan in de zomer van 2018 groeien de gesteltakken. Maar ik heb maar ongeveer 125cm ruimte per arm.

Maar de gesteltakken zullen al veel langer zijn voor het december 2018 is voor de vorm snoei.

Moet ik dan die gesteltakken in de zomer al snoeien als ze de gewenste lengte hebben bereikt. Of door laten groeien en pas in December 2018 opmaat snoeien?

 

Ik ga nog even uit van Cordon snoei.

Voor Guyot is het denk ik minder belangrijk de lengte omdat die takken gewoon de lucht in kunnen groeien en pas in december gebogen worden?

 

Ik hoop dat het een beetje duidelijk is.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Winter 2018 op maat snoeien ja.

 

Wat ik voor Guyot doe ( of voor een stok die ik in een volgend seizoen naar Guyot wil omzetten ) is dat ik de toekomstige vruchttak niet recht omhoog laat groeien, maar al gaande het groeiseizoen diagonaal. Beetje afhankelijk van de groeikracht van het soortje. Dit omdat best veel soorten zo'n enorme groeikracht hebben, dat als de tak recht omhoog groeit, de afstanden tussen de knopen te groot worden. Buig je die voor Guyot later uit, heb je wel heel weinig ogen/ knoppen op je beschikbare ruimte.

Link naar reactie
Delen op andere sites

heb je zonder verlies van seizoen een Cordon gesnoeide struik zó weer omgesnoeid tot Guyot. ( andersom ( van Guyot naar Cordon ) verlies je 1 jaar)

Dat laatste (andersom, van Guyot naar Cordon) begrijp ik niet. Als je toch de Guyot gesteltak(ken) laat staan, en de oude scheuten daarop tot stiften snoeit, dan heb je Cordon, zonder verlies van een jaar?

Tenzij je bedoelt dat je dan met Cordon een jaar achterop ligt, maar je hebt in ruil daarvoor wel een jaartje Guyot, met evt. opbrengst daarvan.

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Je hebt gelijk. Op zich zou je je Guyot arm kunnen gebruiken voor de Gordon het jaar daarop. Je vruchttakken neem je dan terug op een paar ogen en heb je de stiften.

Breng je me een beetje in verwarring, want staat me bij dat ik ergens gelezen heb dat dat ongewenst zou zijn. Wat je dan doet is een reeds gedragen eenjarige scheut benutten voor het jaar er op alweer een vruchttak maken. Je neemt dan geen oud hout als uitgangspunt.

Aan de andere kant klopt je redenatie wel dacht ik en zou het moeten kunnen.

Heb ik proberen te zoeken waar ik dat in al die boeken hier daarover gelezen heb, en kan dat niet vinden ( ik zoek door, en kom er eventueel later op terug )

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 4 maanden later ...

Hallo,

 

De wintersnoei komt er aan. En ik vroeg me af bij welk kleur streepje (zie foto) ik hem nu het beste kan snoeien om volgend jaar die twee gesteltakken te krijgen? Is er nog iets dat ik kan doen om er voor te zorgen dat er wel twee uitlopers komen bij het snoeipunt?

 

20171104103714bewerkt94571509790032.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Interessant. Wat ik zou doen, op gevoel, niet obv kennis/ervaring:

De hoofdtak wegsnoeien (linker gele streepje), en de zijtak als rechter gesteltak gebruiken.

De ogen bij de blauwe en rode streep zullen ook uitlopen, dat worden in 2018 de linker gesteltak(ken).

Zo belast je de stok niet al te zwaar (want nog maar één kleine gesteltak), en kun je toch al in 2018 kennismaken met scheuten op die gesteltak (die eind 2018 tot stiften gesnoeid kunnen worden, voor cordon snoei). Zo kun je al in 2018 oefenen met het opbinden van de verticale scheuten, en misschien al 1 a 2 sterk gedunde trosjes laten staan. Nog niet voor echte opbrengst, maar een heel klein beetje, om te proeven.

 

Verzinsels van mij, een leek. Wacht even de reactie van iemand als Bit af. Daar ben ik ook heel benieuwd naar.

Wintersnoei heeft volgens mij echt nog geen haast, wel denk ik dat de takken nu nog iets makkelijker in de goede richting te buigen zijn dan in februari / begin maart (?).

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zou ik ook zo doen ja ( ofwel : doe ik ook zo ), zoals Henk zegt. De stok / de struik is nog erg jong. Té jong nog om al nu gelijk 2 gesteltakken te willen hebben. De rechtertak dus als je gesteltak gaan zien vanaf nu, verder laten groeien volgend jaar en inderdaad ook al een paar zijtakken laten vormen volgend jaar waar je dus je stiftsnoei de komende jaren op gaat toepassen ( Cordon ).

De andere tak, nu recht omhoog snoei je nu dus weg ( het bovenste gele streepje ) en daar maakt de struik een sterke nwe scheut, wat volgend jaar de nieuwe gesteltak gaat worden naar links. Wat ik dan dus doe, die nwe tak al komend groeiseizoen bekijken hoe hard die gaat; eventueel de groei wat remmen na de langste dag, door hem een iets schuine stand naar links te geven. Is de groei echt héél sterk, dan schuiner naar beneden, is de groei best zwak, dan wat meer rechterop.

Zelf laat ik zo'n jonge stok nog helemaal niks dragen, maar oké, is het je enigste druif, kan ik me er ook wel iets bij voorstellen als je er wel een trosje aan laat komen ( aan die rechter gesteltak. )

 

Nu snoeien , is wel vroeg hoor, maar is al het blad er af, dan kan dat natuurlijk. Zelf ga ik dit komende snoeiseizoen eens een deel echt veel later snoeien. Die afgelopen vorst van 22 april heeft bij mij echt veel schade gegeven en dat komt mede doordat als je vroeg snoeit, de druif ook vroeger zal uitlopen na de winter. Ik ga het eens omdraaien met een deel van mijn stokken.

 

ps. Snoeien met eigenlijk alles, hoor je te doen net na een knoop, gewoon op een nette afstand tot de knoop. Niet te krap en niet te ver er vanaf. Dit geldt eigenlijk als regel voor álles. Behalve voor druiven. Laat gerust na de knoop een stomp van meerdere cm staan ( ik doe vaak zelfs wel 8cm bv ) . Waarom ? Bij druif is die snoeiplek dé plek ( opening ) waar bevriezing plaats vindt. Het hout zelf, de bast, is zeer winterhard, maar de snoeiplekken, ook eventueel wegsnoeien van klim-tentakels / grijp-takjes, zijn wonden die heel langzaam helen en zeer vatbaar zijn voor sterke vorst. Bij lange stompen, heeft de vorst minder vat op de knop op die tak.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Allemaal bedankt voor de reacties.

 

@Bit

Je gaf een paar reacties terug dit advies:

Dan zou ik alles nu laten groeien, dat sowieso, en dan ergens komende winter je stam op 65-80 cm afzetten/snoeien. alle zijtakjes weg onder die 80 cm en dan volgend seizoen gaan werken aan de zij arm of armen. Het jaar dáárop zul je de 1e op de dan gevormde leggers / armen / gesteltakken de vruchttakken krijgen.

 

Je kan er ook voor kiezen een jaar sneller te willen, en je huidige lange vertikale gesteltak al komende winter horizontaal uit te binden en daar volgend seizoen al wat op te laten groeien, maar dat is aan jou. Hoeveel ongeduld je hebt. Beter voor de stok is een extra jaartje geduld.

 

Ik had gerekend op een jaartje geduld. Maar als ik het goed begrijp pak ik met het laatste advies van Henk en jou de midden weg? I.v.m. je laatste advies over snoeien en vriezen. Snoei ik de linker hoofdtak weg tussen het linker gele streepje en het groene binddraad en komt dan de nieuwe uitloper net boven het gele streepje bij dat anker? Of snoei ik hem precies op het gele streepje en komt dan de uitloper precies naast de rechter gesteltak?

 

Het zou erg handig uitkomen als ik nu al kon snoeien omdat er volgende week geklust wordt bij de schutting. Maar.. stel dat de struik dan eerder uitloopt en die knop bevries van die uitloper voor de linker gesteltak. Hoe gaat het dan, een jaar langer wachten tot die in 2019 die uitloper krijg?

 

Het zijn er al erg veel, maar ik had nog een vraag

Die rechter gesteltak is veelte lang, snoei ik die dan ook al gelijk op de gewenste lengte?

Link naar reactie
Delen op andere sites

" Snoei ik de linker hoofdtak weg tussen het linker gele streepje en het groene binddraad en komt dan de nieuwe uitloper net boven het gele streepje bij dat anker?"

 

Ja, die hoogte snoeien.

Helaas is de knop die uit gaat lopen in her voorjaar dan de verkeerde kant op geplaatst, maar soi. In de toekomst heb je dan wel weer het voordeel de hele kop die je gebruikt om naar links te gaan ook nog eens kan verjongen en de knoop lager daarvoor te nemen.

 

Klopt, mijn allereerste advies was dus de komende wintersnoei helemaal terug naar op blauw of rood. Dat was gebaseerd op een veel dunnere stam, maar je druif is best goed gegroeid toch ? Je neemt dan dus wel de snellere weg. ( gewoon heel weinig aan tros groot laten worden helpt de struik ook al goed hoor )

 

De lange gesteltak naar rechts zal dan lang zijn, maar ook heel dun neem ik aan ? Ja stuk inkorten is prima, best een knoop of 1 of 2 langer laten dan je hem uiteindelijk wil hebben, Dat laatste stukje van 1 of 2 knopen wat dan nog te veel is, kan ook in maart er af he ?

 

Moet je ivm je schutting werkzaamheden, toch méér weghalen, heb je dus ook nog de keuze ( we maken het ons wel lekker ingewikkeld in dit topic ) helemaal terug te gaan naar inderdaad mijn oorspronkelijke advies van de zomer: terug snoeien naar ónder je nu verkregen gesteltak naar rechts, op blauw of rood. En dan kies je voor meer geduld.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja, de druif is goed gegroeid. De hoofdtak is bijna 4 meter lang geworden. Dat klopt ook die gesteltak naar rechts is maar een mm of 4 a 5 schat ik. Het word wel een uitgebreid topic ja, maar ik vind het super interessant en als super leek is het geweldig om al die mogelijkheden te lezen.

 

Ik hoop het niet maar door werkzaamheden/veranderingen aan de schutting kan het zijn dat de druif een klein stukje verplaatst moet worden. Dat lijkt me niet goed voor de druif maar de schutting komt misschien iets naar voren en dan is er geen andere optie.

 

Ik vind het een mooie optie zoals aangeraden is met de rechter gesteltak. Is het ook mogelijk als ik de hoofdtak weg snoei tussen het gele streepje en het groenen binddraad dat er dan alsnog uitlopers komen tussen het blauwe en rode streepje en dat ik dan die gebruik voor de linker gesteltak? of bepaalt echt de plek van snoeien waar de uitlopers komen?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nee, dat is heel goed mogelijk. Heeft met veel andere factoren te maken ook, maar als hoofd'regel' geldt, dat de stok bovenaan het eerst en ook het sterkst uitloopt.

Dat is ook de achterliggende gedachte waar wijnbouwers gebruik van maken: een plant loopt daar uit waar de sapstroom het makkelijkst bereik heeft en op het hoogste punt. Appelbomen en peer, eigenlijk heel veel struiken en bomen ( haagsnoei van bv liguster ook ) : lopen uit waar het hun het beste uitkomt : de makkelijkste stroom van sappen. Hoog punt en einde takken

De wijnbouwer zal een uitgebogen tak met een boog laten staan, indien blijkt uit ervaring dat de groeikracht van dát soortje zich vooral richt op de laatste knoop waar op gesnoeid is. Dat wil de boer niet. Die wil een gesteltak waarlangs over de gehele lengte van de tak er knopen uitlopen om daar takken te maken die gaan bloeien. De boer zet dan de tak in een boog. Een vlakke boog of naar gelang de effecten op specifiek dat soortje en hele sterke boog. De laatste knoop komt relatief laag te staan en de knoppen éérder op de tak worden gestimuleerd uit te lopen.

 

Is ook de achterliggende gedachte van uitbuigen van takken in het groeiseizoen. Dus zéér sterk groeiende stokken kun je lopende het seizoen wat afremmen in hun vegetatieve groei, door diagonaal sturen van takken/ toekomstige gesteltakken. De afstanden tussen de knopen lopen dan wat terug en de mogelijkheid tot bloemvorming op die knopen ( de bloemvorming in aanleg dus voor het jaar er op ) stimuleer je daarmee. Je stimuleert de rijping van die knoppen zeg maar: er gaat meer voedsel in zitten of blijft er achter zeg maar. Nadeel kan zijn, dat als je dat te sterk doet, dat die knoppen zelfs al dat seizoen gaan uitlopen en ook dáár weer takken gaan maken ( het wordt wat ingewikkeld ). Iets wat je liever niet wil eigenlijk. Dus dit alles is toch wel een beetje ervaring en het leren kennen van je planten.

 

Hoe jouw druif reageert, weet ik dus zo niet, maar dikke kans dat ook lager op de stok de druif lopende het seizoen ook nog zal uitlopen ja.

 

Moet de druif gewoon gedwongen toch verpoot worden, dan zou ik persoonlijk hen inderdaad op de stok terugsnoeien, op rood of blauw.

 

Had je al verteld welke soort druif je hebt ?

 

edit : sorry, had je ver terug al gezegd : de Himrod. Heb ik ook staan, alleen bij mij is hij nog heel jong en heb er dus nog geen langjarige ervaring mee.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wederom bedankt

 

Erg interessant en leerzaam allemaal, ik ben benieuwd wat volgend jaar gaat brengen. Zodra alles begint uit te lopen, zal ik hier vast nog wel met vragen komen en zal dan ook gelijk laten zien/horen waar er gesnoeid is.

 

Groeten, Erwin

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 5 maanden later ...

Het nieuwe seizoen is weer begonnen en de nieuwe vragen ook weer

 

Er moet aan de linkerkant ook een gesteltak komen. Alleen vorig jaar waren de uitlopers heel dun en kon je die makkelijk een kant op sturen. Maar nu zijn de uitlopers gelijk heel dik en zijn ze niet meer te buigen ( omdat ik denk dat ze dan breken maar of dat ook zo is? ) Heeft iemand nog tips hoe ik dit toch voor elkaar kan krijgen? En welke uitloper kan ik van deze nou het beste gebruiken?

 

20180425113753154591524736611.jpg

20180425113820131201524736621.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Die breken inderdaad als je ze nu ver zou buigen, moet je niet willen nu.

Wat je kan doen, is de meest linkse van de 3 bovenste ( ook de sterkste zoals nu te zien ) aan een tijdelijk te spannen draad, diagonaal naar links te leiden. Wel wat te buigen dus, naar links en daar vast te binden aan een diagonale draad. maak de schuinte niet te sterk, anders moet je te veel buigen ( risico op breuk ). Verder in het seizoen, plaats je je tijdelijke draad iets schuiner naar links, de plant groeit ondertussen stevig door, maar door het steeds verder naar beneden plaatsen van de geleide-draad, zal de groei iets geremd worden ( het verhaal van de eerdere reactie van vorig jaar ) einde seizoen zit je tak al bijna in de positie die je hebben wil.

 

Lastige in jouw voorbeeld, is dat de kop; waar je de rechter legger hebt gebogen, in zijn geheel wat naar rechts staat dus. Dat maakt het buigen naar links van een tak nog wat extra lastig, maar is wel te doen. De rest gewoon door laten groeien dit seizoen.

 

Onder je rechter legger, dus wat verder naar onder op de stam, zit nog een ( dunne ) uitloper. Je zou kunnen overwegen om die te nemen voor het maken van je linker legger. Beetje aankijken dit seizoen.

 

In z'n geheel bekeken, is de rechter gesteltak ook wel een erg dunne he ? De struik in z'n geheel is nog erg jong. Je kunt ook overwegen die te vervangen aan het eind van het seizoen door een dikkere mooie tak die nu uit de kop groeit, die zal gelijk ook al dikker zijn. De dikte van het hout is best van belang voor later en de totale ontwikkeling van de struik. Maar geen drama, ding moet nog jaren mee.

En nog wat : niet te veel weghalen dit jaar. Tenzij je ziet dat op de huidige nog jonge gesteltak naar rechts, er te weinig gebeurt, er te weinig groei te zien is. Dan moet je de veel snellere kop scheuten gaan remmen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...