Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

hoe verklein je kleibrokken?


iwan500

Aanbevolen berichten

Aansluitend op Pippi....zorgen voor toevoegen van organisch materiaal aan je bodem....werk van langere adem, maar dan heb je op den duur ook echt goede grond...elk jaar een paar centimeter opleggen, liefst compost...je grond wordt steeds meer en ook echt beter dan in vele opzichten: beter vocht vasthouden, lucht in de bodem, makkelijk bewerkbaar, niet meer zo gauw dichtslaan en veel minder wegspoelen en wegstuiven van vruchtbare bodem, uiterst nuttig bodemleven kan zich gaan vormen en ontwikkelen, voedzamer voor je gewassen en aanmerkelijk minder ziekten.

 

Lees bijvoorbeeld eens deze publicatie over hoe je zorgt voor bodemvruchtbaarheid...maakt vele vragen overbodig

http://edepot.wur.nl/211205

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Eerst je vraag om dit topic niet te sluiten ( heb ik een paar keer gedaan inderdaad, maar dan wel met de verwijzing naar reeds bestaande topics die je dan via een door mij geplaatste link kunt openen en dáár je vragen verder kunt stellen als iets je onduidelijk blijft. Of via de zoekfunctie dus.

 

Die zoekfunctie werk óók bij jou. Bij iedereen. Alleen moet je dan misschien niet op je mobiel het forum willen bezoeken misschien. Er nét wat meer tijd voor nemen en via de pc of mac. De zoekfunctie werkt daar ook heel best bij jou.

 

Dan je topic vraag. Mét foto : super ! Duidelijke vraag.

 

En dan zijn de antwoorden van pippi en weknow ook de mooie. maja. héb je die lange adem ?

zo niet, maak je dat soort brokken dus fijn met bv een cultivator. Zijn er vele soorten en maten van en allemaal nét even wat anders, moet je uitzoeken wat anderen bij jou op de tuin gebruiken. eens lenen misschien ? en uitzoeken welk ding jou het meest ligt.

 

Zijn hier best een heel aantal mensen op het forum die niet zo van de grondbewerking zijn, om velerlei redenen. Zijn ook tig topics over. Het is net wat je wil, met welk geduld je wil tuinieren en met welke spanningsboog. Niets moet, alles mag. Behalve heel domme dingen en voor velen valt zulk een grondbewerking onder dom handelen. Voor anderen weer niet. Het is allemaal geen moeten. Na jaren tuinieren kom je vanzelf wel jouw manier van werken tegen. Blijf lekker open minded voor van alles wat er om je heen gebeurt en wat je tegen komt.

 

Als antwoord op je vraag : cultivator dus en een simpele hark. en met je handen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

nee ik doe het altijd op de pc maar ik heb een bepaald virus als ik op iets klick dan krijg ik een zoekvirus en niks werkt tegen dat virus

dus daarom kan ik niet zoeken want hij gaat auto. naar een andere website dat virus heet mstart2dealwifi

Link naar reactie
Delen op andere sites

@iwan500 het is niet echt een virus, maar wel een heel vervelend programmatje dat je eigenlijk zo snel mogelijk weer wilt verwijderen van je pc. Hoe dat kan, dat vind je hier: https://www.pcrisk.nl/verwijderingsrichtlijnen/8300-mystart-dealwifi-com-redirect. Als je naar onderen gaat in dat artikel (bovenaan staat vooral wat het programmaatje is en wat het doet) dan vind je stapsgewijs uitgeschreven wat je moet doen om dit te verwijderen. Er staat ook een video bij waarin dit nog eens wordt uitgelegd.

 

Ik hoop dat je het kunt verwijderen, want het is natuurlijk ontzettend vervelend als je niet gewoon hier kunt zoeken.

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weeks later...

Het juiste antwoord is al gegeven door Patrijs.

 

In 2016 hadden de boeren in de kleigronden grote problemen in het voorjaar met het klaarrijden van het land omdat het nauwelijks gevroren had. Als de kluiten eenmaal opgedroogd zijn, krijg je ze niet meer klein.

Heb je niet gespit voor de winter of heeft het niet gevroren, dan kun je in een droge periode in je moestuintje proberen ze klein te krijgen met een grondfreesje als het een heel klein beetje geregend heeft één of twee dagen er voor.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zelf vind ik de vergelijking met de problemen die boeren hebben met hun kleigronden en hun diverse benaderingen, niet helemaal opgaan. Ik ben ( helaas ) geen boer en moet het doen met mijn kleine stukje aarde en met de hand en mijn boeren verstand

 

1 ding wat in ieder geval helpt is het bedekt houden van je grond. Droogte en kale klei zijn echt een drama.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zelf vind ik de vergelijking met de problemen die boeren hebben met hun kleigronden en hun diverse benaderingen, niet helemaal opgaan. Ik ben ( helaas ) geen boer en moet het doen met mijn kleine stukje aarde en met de hand en mijn boeren verstand

 

1 ding wat in ieder geval helpt is het bedekt houden van je grond. Droogte en kale klei zijn echt een drama.

 

 

Nouja, je oppervlakte is wat kleiner, maar de oorzaak identiek als bij de boer. Kleigrond spit / ploeg je in het najaar, de vorst maakt de brokken klein in de winter. Als je in het voorjaar je kleigrond pas gaat omzetten, krijg je grote harde brokken en kluiten door uitdroging.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Snap ik. De meesten hier zullen het erg met je oneens zijn wat betreft het omzetten. Ik spit wel eens wat hoor; ik ben zelf niet een No-Dig-gelovige, maar moet wel zeggen. Zo zwaar als mijn klei is, echte teelgrond spitten is bij mij echt al járen terug.

Nee, ik tuinier. Boeren tuinieren niet. Die moeten productie halen.

 

Eigenlijk creeër je op klei elk jaar je probleem met onhandelbare brokken. Niet spitten is dan het devies. ( wel ándere dingen doen natuurlijk. Maar dan gaan we wel weer erg offtopic. Zát topics over ( zoekfunctie )

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hier ook zware klei/leemgrond, vruchtbaar ja maar de hel om te bewerken in minder gunstige omstandigheden.

 

Eerste jaren ook diep geploegd (50 cm) en gefreesd (30 cm) maar dat was enkel en alleen om MASSA's compost in te brengen en omdat ik weinig geduld had, wou alles vlugger in optimale conditie. Het was weidegrond met gras ed welke jaren niet bewerkt was geweest.

 

Nu dek ik altijd de grond af (gras en compost) en moet/wil ik nooit meer spitten/ploegen/frezen.

Geen brokken droge harde klei meer maar wel rulle grond. De bedden worden nooit belopen (+/- 5.2 * 1.2 m) en zelfs wortelgewassen groeien zonder vervormingen mooi 'recht' in de grond.

 

Deze manier van werken komt me echt héél goed uit en ik win op meerdere vlakken:

1. Ik heb een slechte rug dus die wordt gespaard, dat alleen al voor mij ...

2. minder werk want minder onkruid door het afdekken van de grond. Het weinige onkruid (ook kweekgras) dat er wel doorkomt kan makkelijk uit de grond worden getrokken (soms lift ik met een schopje) met wortel en al. Ik merk ook dat dit afneemt, elk jaar een beetje minder onkruid.

3. Grond blijft vochtiger dus opnieuw gunstige factor om kans op brokken te verkleinen

4. actief bodemleven onder de compost en het gras wat opnieuw de kans op brokken doet afnemen, de vele 'beestjes' verkleinen alle brokjes

 

Ik ben wel sinds enkele jaren een no-dig fan, ik ben verkocht en de moestuin bewijst me telkens opnieuw dat deze methode werkt.

 

Groeten,

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...