Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Houtkachel: aanleg, onderhoud, etc.


bio-fee

Aanbevolen berichten

Sinds een week hebben wij onze 'hoofd' houtkachel in gebruik! Hij staat in de toekomstige woonkamer, en de dubbelwandige pijp loopt open en bloot door de slaapkamer. Zo hebben we daar ook nog wat profijt van de warmte. (in de badkamer is dat net zo, maar dan van de kleinere kachel in het kantoor).

 

Mag dat in Nederland gewoon?

Wij (in Duitsland) zijn bezig een houtkachel in de huiskamer te plaatsen en daartoe moet er hier nog een schoorsteen gebouwd worden. Ik wilde de pijp op de bovenverdieping ook bloot laten, maar dat mag hier dus niet! Het moet allemaal geïsoleerd zijn en de wand van de schoorsteen wordt dan dus niet meer warmer dan een beetje handwarm. De reden daarvan is mij volkomen onduidelijk, het zou iets met veiligheid te maken hebben, maar hoe dan, dat snap ik dus niet.

 

Kun je in Nederland gewoon zelf een schoorsteen bouwen zonder dat iemand zich daarmee bemoeit?

Link naar reactie
Delen op andere sites

De pijp op de bovenverdieping moet dubbelwandig zijn, en je moet goed zorgen dat de overgang van enkel- naar dubbelwandig (IN de verdiepingsvloer dus) wordt ingepakt en niet tegen hout aan zit.

Enkelwandig mag geloof ik ook, maar dan weer niet volgens het bouwbesluit. Dus de installateur die ons nu heeft geholpen, mag je niet helpen met een enkelwandige. Als de kachel beneden goed heet is, kan je de 1e meter van de pijp boven niet eens meer goed aanraken. Is de kachel beneden minder heet, dan is de pijp goed aan te raken. Ik zal eens meten hoe warm hij dan is. Iig genoeg om het boven niet ijskoud te hebben

We hebben verder geen CV, dus dan is het net lekker boven.

 

In Duitsland mag een dubbelwandige pijp dus ook niet? Daar moet je dus een koof omheen maken?

Kom 13 april ook naar de moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag

Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nee een dubbelwandige pijp mocht ook niet; het moest per se helemaal geïsoleerd zijn. We hebben nu van die bouwblokken (beton), die in het midden open zijn zodat daar een pijp doorheen kan. En er gaat geloof ik nog isolatiemateriaal in. Dat is dan dus zo goed geïsoleerd, dat het misschien nog een heel klein beetje warm aanvoelt, maar amper warmte aan de kamer afgeeft. Ik heb echt nadrukkelijk aan de schoorsteenveger gevraagd of we niet op de één of andere manier gebruik konden maken van de warmte van de schoorsteen, maar dat mocht dus echt niet. Waarom het niet mocht, heb ik helaas niet begrepen...

 

Hier is de schoorsteenveger tamelijk almachtig; je kunt bij hem terecht voor advies en hij is op de hoogte van alle regels. Als je een schoorsteen hebt gebouwd, komt hij hem ook keuren en je mag je nieuwe kachel pas gebruiken als hij alles heeft goedgekeurd. Vervolgens komt hij elk jaar de boel controleren (ook je CV-ketel), of je dat nou wilt of niet. Dat is hier verplicht. Je kunt ook niet kiezen welke schoorsteenveger je hebt, elke regio heeft zijn eigen.

Maar goed, ik dwaal een beetje af.

 

Wij hebben wel CV boven dus we hoeven niet te bevriezen, maar ik vind het toch wel heel stom en milieuonvriendelijk, dat ik die CV zal moeten stoken ipv dat ik de warmte van mijn kachel beneden ook boven nog kan gebruiken! We zijn nu nog bezig met klussen, maar als de schoorsteenveger straks komt om de boel te keuren, zal ik nog eens vragen waarom het nou eigenlijk niet mag.

 

Wel fijn dat het in NL wel mag.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als je door een plafon gaat met de enkele pijp naar de dubbelwandig dan maak je een betontegel met een gat erin met de goeie diameter.

krijg je geen last van de warmte/brand.

We hebben boven ook een schoonsteen en daar gaat de dubbelwandige pijp door heen.Toch geef het warmte af.de pijpwarmte gaat in de stenen schoorsteen zitten en zo geeft hij de warmte langzaam af.

http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weeks later...

Houtkachels zijn mooi en geven een gezellige warmte.

Maar,,,, meestal verliest men het grootste deel van die warmte door de schouw. Daarvoor bestaan er dan ook warmte-omvormers, wärmetauscher in het duits.

Die worden op de bestaande schoorsteen aangesloten, zo dicht mogelijk bij de houtkachel, en geven zeer veel gratis warmte af.

In Duitsland zijn die toegestaan.

Zelf heb ik er een en met de houtkachel en de wärmetauscher verwarmen we het ganse huis van 170 m².

In de living steeds rond de 24°, de badkamer ook en elders zo rond de 22°.

Ongelooflijk???? Ja, hier verklaarde men me eerst ook zot maar nu staat iedereen met open mond te gapen naar ons installatie en vooral van het feit dat we zo profijtig stoken.

Volgens de fabrikant, duitse, geeft die wärmetauscher 10 Kw en alhoewel ik dat niet kan controleren geloof ik het wel.

Eventjes aan de Bezirksschornsteinfeger vragen.

Voor al de schone meiskes ne zoen, en voor de ventjes ne pol.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weeks later...

Deze heb ik laatst nog op het internet gevonden nadat ik 'abgasswärmetauscher' had ingetikt op Google en dan afbeeldingen.

 

warmtewisselaar96131354904173.jpg

 

Maar deze heb ik zelf geinstalleerd.

 

warmtewisselaar135381354905007.jpg

 

Wij wonen in een 'alles beneden' huis en die warmtewisselaar heb ik op zolder geplaatst, volledig in een kas van 14 cm glaswol. De rook verwarmt de 2" buizen welke door de verbreding van de schouwpijp gaan, de lucht wordt hierin verwarmd en wil stijgen maar ik voer lucht aan met een ventilator.

De toevoerlucht komt via een inox buis van 150mm van uit de living en de verwarmde lucht wordt via goed geïsoleerde buizen naar de badkamer en de verste slaapkamer gevoerd.

Alle deuren staan hier constant open teneinde een goed luchtcirculatie te hebben zonder 'trek' te voelen.

Nu is het in de living 24° en in de badkamer 23°. De cassette staat wel in de living.

Ongelooflijk maar deze dingen geven zeer veel warmte af, warmte die anders gewoon door de schouw verdwijnt.

Een leverancier is; AA Kaminwelt

Voor al de schone meiskes ne zoen, en voor de ventjes ne pol.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat klinkt wel als een geniaal systeem Willy!

Dus je verwarmt met één houtkachel een heel huis van 170 m2???? Ons huis is 171 m2 en het zou wel heeeeel gaaf zijn, als we dat allemaal met slechts één houtkachel konden verwarmen (nu gebruiken we de CV voor de keuken, badkamer en een slaap(yoga)kamer.

 

Wat moet ik me precies voorstellen bij de buizen die de warme lucht in de verschillende kamers brengen?

Waar zitten die buizen precies?

Zijn die goed zichtbaar? Blaast de lucht van via die buis de kamer in? Of hoe moet ik me dat precies voorstellen?

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weeks later...

Die buizen zitten bij ons op zolder en die is niet bewoonbaar dus zijn de buizen onzichtbaar.

Gewone kachelpijpen van 150 of 200 mm kunnen perfect dienen mits ze goed te isoleren, tenminste zes cm rotswol.

Zelf heb ik flexibele buis genomen omdat ik nogal wat rare bochten moest maken tussen de dakspanten door.

Vanaf de recuperator is het tien meter tot aan het gat door de zoldering, dat zit precies op de scheidingsmuur tussen de badkamer en de grootste slaapkamer. Die twee krijgen elk de helft van de hete lucht binnen maar aangezien de badkamer merkelijk kleiner is is het daar ook warmer.

De deuren moeten open staan om de luchtcirculatie toe te laten, zodoende stroomt de koude lucht terug naar de living waar die weer naar de warmterecuperator geblazen wordt en de cyclus herbegint.

Echt niet te geloven hoeveel warmte er door de schouwen verloren gaat.

Aan de uitgang van een goed brandende houtkachel krijgt men gemakkelijk temperaturen tot 500° en die stijgt naar de sterren.

Jammer dat ik van moeder de vrouw de open haard, waar nu de cassette in staat, niet mag afbreken, anders plaatste ik er nog een recuperator bij.

Voor al de schone meiskes ne zoen, en voor de ventjes ne pol.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik geloof dat ik het nog niet helemaal snap Willy.

Hoe komt de warme lucht nu precies je badkamer en slaapkamer in? Splitst de buis die van je zolder komt zich in de muur in twee delen? Komen die buizen dan ergens bovenin de muur eruit ofzo, met een roostertje oid?

Heb je er misschien een foto van?

 

Zit je recuperator in de schoorsteen op zolder?

Dan snap ik niet helemaal hoe je deze zin bedoelt:

"De deuren moeten open staan om de luchtcirculatie toe te laten, zodoende stroomt de koude lucht terug naar de living waar die weer naar de warmterecuperator geblazen wordt en de cyclus herbegint"

 

Ik snap niet helemaal waarom de deuren altijd open moeten staan.

En bedoel je dat de koude lucht via de houtkachel naar boven, naar de warmterecuperator geblazen wordt? Maar warme lucht hoef je toch niet omhoog te blazen, die trekt toch al vanzelf door je schoorsteen naar boven?

 

En heb je naast deze houtkachel ook nog een open haard? In een andere kamer of ook in de huiskamer? Waarom wil je daar ook nog een recuperator in plaatsen, heb je het nog niet warm genoeg zo?

 

Ik stel wel veel vragen hè.

Hopelijk vind je dat niet erg en wil je het nog verder uitleggen. Ik zou het systeem graag willen begrijpen; wie weet is het ook wel iets voor ons. Ik heb al zitten googelen maar werd daar niet heel veel wijzer van...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bio-fee, ik heb een gat gemaakt door de welfsels ven de zoldering juist boven de muur bad-slaapkamer en in die muur heb ik ook een gat gemaakt precies onder het andere, wat maakt dat het ene gat van boven over gaat in twee gaten onder de zoldering.

Sorry maar mijn fototoestel is defect, de flits werkt niet meer.

De roostertjes zou ik nog moeten maken maar ondertussen zijn we die gaten al zodanig gewoon dat het wel zo zal blijven denk ik. Binnen in het gat heb ik een metalen geleiding gemaakt om de luchtstroom te verbeteren, ipv op een plat vlak te botsen wordt de hete lucht daardoor de kamers ingeblazen, de hoeken zijn afgerond.

Er was een open haard, was mode zo een veertig jaar terug, maar er zit al dertig jaar een cassette in. Die was heel slecht geplaatst door de verkopers, er zat geen buis op de uitgang! de rook werd zomaar in de oude haard geloosd waardoor de cassette niet goed kon branden wegens de turbulentie in het veel te grote rookkanaal. Nu heb ik daar een roestvrije flexible buis van 1650mm op zitten.

Boven; daar staat de schouw welke naar buiten gaat niet loodrecht boven de schouw welke uit de vroegere haard komt, ja architecten kunnen rare dingen tekenen hoor. Een gedeelte van de schouw heb ik daar afgebroken en de warmterecuperator in de plaats gezet, op de schouwpijn van 150. een ander stuk pijp verbindt de recuperator met de buitenschouw. Beetje moeilijk uit te leggen zo maar morgen probeer ik toch enkele foto's te maken.

Door de vroegere open haard heen, naast de cassette, loopt nu een tweede inoxpijp welke enkel gewone livinglucht bevat en waar een ventilator in zit om die lucht langs de recuperatror naar de bad-slaapkamer te voeren. Die ventilator was in het begin een turbine maar door de te hete lucht is die verbrand, het debiet was wel veel hoger en het was dan ook nog veel warmer, tot 27° in de badkamer en 24° in de slaapkamer, veel te warm feitelijk.

Warme lucht trekt vanzelf naar boven dat is waar, maar hier moet die ook weer terug naar beneden en dat wil die niet, dus blazen! Het is dus koudere lucht van tegen de grond in de living die naar boven geblazen word en die verhit terug naar beneden moet.

Als de deuren dicht zijn dan kan er enkel door de reten lucht gaan circuleren en dan is het debiet veel te klein, daarom moeten de deuren steeds open staan en voelen we geen trek.

Er is dus maar één enkele houtkachel, die inbouwcassette, welke in de vroegere open haard staat.

Indien ik de open haard, de schouw in de living dus, mocht afbreken dan kon ik een tweede recuperator plaatsen juist boven de cassette en zouden we véél minder moeten stoken om het even warm te hebben als nu om ook het ganse huis te verwarmen. Wat we wel moeten doen is af en toe eens de deur openzetten van de hall, die moet niet zo warm zijn maar het hoeft er ook niet in te vriezen, en van de achterkeuken maar die gaat heel dikwijls open er meestal is het daar een 16° warm, ook als het -10° vriest.

 

Mag ik eventjes doen opmerken dat er zelfs warmterecuperators geplaatst worden op de uitgang van zware stookinstallaties en dat die dan voor het warme sanitair water zorgen, gratis warm water zeg maar.

Als er nog iets is wat ge niet begrijpt, vraag maar op.

Voor al de schone meiskes ne zoen, en voor de ventjes ne pol.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Belofte maakt schuld, hier komen de beloofde foto's, jammer genoeg niet helemaal goed bij gebrek aan flitslicht wat defect is.

Binnenin deze 'bak of kast' uit rotswol zit de warmterecuperator, aan de bovenkant ziet men de hete lucht buis vertrekken.

 

img560894911356769514.JPG

 

Inox pijp welke de gekoelde rookgassen naar buiten afvoert.

 

img560796981356769592.JPG

 

Eerste gedeelte van de hete lucht buis, goed ingepakt met rotswol, zo weinig mogelijk warmte verliezen onderweg.

 

img560654171356769670.JPG

 

Hier gaat de hete lucht door de zoldering naar de bad- en de slaapkamer.

 

img560521321356769725.JPG

 

Nog niet afgewerkt gat in de badkamer, hier kan men ook het metalen plaatje zien dat de lucht ombuigt om de weerstand te verminderen.

 

img560959541356770104.JPG

 

Zelfde gat in de muur maar dan kant slaapkamer, heel in het begin heb ik ooit eens een fout gemaakt waardoor er rook mee de slaapkamer binnenkwam, plafond moet nog herschilderd worden.

 

img561098491356770234.JPG

 

Veel meer kan ik niet laten zien maar misschien maak ik nog wel wat foto's als ik de jaarlijkse reiniging van de schouw doe. In België mag men de schouw voor een open haard of houtkachel zelf reinigen, onderhouden zoals het een goede huisvader betaamt. Jaarlijks doe ik dat grondig, het is tenslotte mijn eigen leven wat er van af hangt.

Voor al de schone meiskes ne zoen, en voor de ventjes ne pol.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dank je wel Willy, voor je uitgebreide verhaal en foto's!

Ik begin er al wat meer van te snappen.

Zou je me alleen nog kunnen uitleggen hoe de warmtewisselaar precies de warmte uit de schoorsteen haalt? En zie ik goed dat je op je zolder een gemetselde schoorsteen hebt, waar die warmtewisselaar op aangesloten is?

 

Inmiddels is onze houtkachel eindelijk aangesloten en kunnen we stoken (het hele project heeft 3 maanden geduurd, poehpoeh).

Binnenkort komt de schoorsteenveger om de boel te keuren; ik ga hem dan sowieso vragen naar de mogelijkheden van zo'n warmtewisselaar in ons huis. Dat is wel lekker achteraf natuurlijk; het was vast veel handiger om me daarin te verdiepen vóór we een schoorsteen gingen bouwen maar ja, een paar maanden geleden had ik nog nooit van een warmtewisselaar gehoord...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hier een zicht op de schouw zoals ze gebouwd werd voor een open haard, later is er gewoon een cassette ingezet, eerst zelfs zonder kachelpijp, zomaar los in de haard waardoor de rook veel turbulentie veroorzaakte en het vuur nooit goed brandde. Nu is de cassette wel via een inox flexibele kachelpijp op de récuperator aangesloten.

 

img561138451356847422.JPG

 

Gezien de breedte van de sierschouw kon ik een gat maken naast de stenen schouw boven op zolder, moeilijk gaat ook nietwaar, anders had ik wel een deel van die schouw gesloopt.

 

De luchtaanvoer voor de récuperator gebeurt ook via een inox flexibel. Daar zit een goedkope ventlator ingebouwd welke daar juist in past, het gat afgedicht met een alu rooster.

Zodoende hebben we nu een gesloten circuit van warme lucht, beginnend laag in de woonkamer, frisse lucht zeg maar, die wordt langs de récuperator geblazen, daar neemt die veel warmte op en zo verder naar de andere kant van het huis. Om die circulatie mogelijk te maken moeten de deuren wel open staan maar daardoor voelen we ook geen koude trek vlak boven de vloer, het debiet van de ventilator is daar te klein voor.

Hier het luchtrooster op de zijkant van de schouw, praktisch onzichtbaar gezien de kast welke er naast staat.

 

img561274441356848113.JPG

 

Meer kan ik niet laten zien zonder af te breken maar er zitten dus wel twee inoxpijpen in de sierschouw, een voor de rookgassen en een voor de verwarmingslucht, twee volledig gescheiden systemen.

Voor Duitsland moet het wel mogelijk zijn, mits een goede afspraak met de schouwveger, om zo een installatie te verwezenlijken want voor zover ik het kan zien zijn die récuperatoren enkel in Duitsland te koop, de mijne heb ik via Ebay.de gekocht.

Voor al de schone meiskes ne zoen, en voor de ventjes ne pol.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dank je voor je verdere uitleg Willy!

Zoals het bij jou is, kunnen wij het hier nu niet (meer) maken want twee pijpen in de schoorsteen, dat gaat niet lukken. Maar ik ga natuurlijk nog wel even verder zoeken naar eventuele andere mogelijkheden om een dergelijk systeem te maken, want je hebt me wel op een idee gebracht!

 

Uiteraard zal ik jullie op de hoogte houden van het verloop.

 

@ sammetje: wij zijn ook aan het kijken voor een andere CV-ketel (we stoken nu op olie) en ook naar een houtgestookte CV hebben we gekeken. Wat me opvalt is dat er enorme prijsverschillen zijn tussen verschillende merken. Mogelijk vertaalt zich dat ook naar een kwaliteitsverschil, maar ik kon zo niet echt ontdekken wat de verschillen zijn. Een groot nadeel van een houtgestookte CV is dat je die minstens één maal per dag handmatig bij moet vullen. Ik geloof wel dat de duurdere modellen een groter bijvulvak hebben, maar dan nog moet je eens per dag vullen. En aangezien ik nu dus ook al een houtkachel heb ik die handmatig moet bijvullen, wordt me dat teveel gedoe. Voor ons zou wellicht een pellet-CV nog in aanmerking komen, maar die zijn ook al zo verschrikkelijk duur... Dus voorlopig hopen we dat onze (oude...) olie CV het nog een tijdje doet en nu we een houtkachel hebben, hoeft die CV in elk geval al minder hard te werken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als ik even mag, ge kunt uw oude verwarmingsketel ook bij isoleren, dat heb ik gedaan en het scheelt zeer veel in het verbruik.

Ook met een diepvriezer welke in het tuinhuis staat heb ik dat gedaan, efkes een paar foto's zoeken.

Hier de ingepakte verwarmingsketel;

 

img558627441356881302.JPG

 

En een diepvriezer met een manteltje aan;

 

img561340181356883922.JPG

Voor al de schone meiskes ne zoen, en voor de ventjes ne pol.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Goh Willy, daar zou ik nou echt niet opgekomen zijn! De CV ketel wordt inderdaad goed warm; het hok waarin hij staat is altijd superwarm. Met wat voor materiaal heb je jouw ketel geïsoleerd? Het lijken op de foto wel kartonnen dozen, maar dat zal wel niet. En hoeveel scheelde dat dan in je verbruik?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb dat nog maar pas gedaan maar als ik nu aan de ketel voel dan voelt dat koud aan waar het vroeger warm was. Even een vinger tussen de glaswol door steken en ge voelt een temperatuur van rond de veertig graden, zal dat ook een moeten meten. Een paar honderd liter mazout per jaar moet dat schelen hoop ik.

Die diepvriezer slaat ook veel minder aan en die voelt nu niet koud meer, vooral de deur voelde koud aan in het begin, nu niet meer.

Die platen zijn bouwisolatieplaten welke mijn zoon teveel had, ik weet er dus niets over maar op mijn leeftijd geeft dat niet meer hoor.

Voor al de schone meiskes ne zoen, en voor de ventjes ne pol.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weeks later...

Een paar honderd liter mazout uitsparen door de ketel te isoleren? Hmmm ik weet het niet hoor, ik denk dat dat té positief gedacht is. Maar ik hoor graag over een tijdje je ervaring!

 

Hier is ondertussen de schoorsteenveger langsgeweest om onze nieuwe kachel en schoorsteen te keuren. Gelukkig goedgekeurd.

Maar wat betreft de warmetäuscher moest hij me teleurstellen: dat zou hier geen zin hebben en zelfs negatieve effecten kunnen hebben omdat de rook er teveel van afkoelt. En te koude rook in je schoorsteen zorgt voor vocht dat neerslaat in de schoorsteen, en dat is niet goed. We hebben een moderne (gloednieuwe) houtkachel gekocht die een zeer hoge werkingsgraad heeft (iets van 85%). Dat betekent dat de meeste warmte in de huiskamer wordt afgegeven, en maar een relatief klein deel via de schoorsteen verdwijnt. Ik heb even op zolder mijn hand in de schoorsteen gestoken (er zit daar een deurtje om de schoorsteen gemakkelijk te kunnen vegen) en de rook was inderdaad niet heel heet. Daar kun je dus d.m.v. een warmetäuscher niet veel warmte meer uithalen...

Jammer!!!

 

De enige mogelijkheden die ik nu nog zie om warmte uit de kachel ook in andere ruimtes te gebruiken, is om

a) de huiskamerdeur open te laten staan zodat de warmte de gang in kan trekken

b) een gat in het plafond van de huiskamer maken en in de vloer van de erboven gelegen badkamer, zodat de warmte omhoog kan trekken.

 

Maar beide opties zijn nu het zo vriest niet echt goed want de huiskamer wordt nu weliswaar wel lekker warm, maar niks te heet. Dus ik ben bang dat als ik er warmte uitlaat op de één of andere manier, dat de huiskamer dan te fris wordt.

 

Maar wie nog andere creatieve ideeëen heeft om de warmte ook in andere ruimtes te kunnen benutten, die mag graag van zich laten horen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

a) de huiskamerdeur open te laten staan zodat de warmte de gang in kan trekken

b) een gat in het plafond van de huiskamer maken en in de vloer van de erboven gelegen badkamer, zodat de warmte omhoog kan trekken.

 

Bio-Fee, hier staan alle deuren altijd helemaal open, alleen als we in bad gaan trekken we die deur wat dicht, word dan ook wel warmer.

Dat gat door de zoldering van woonkamer naar badkamer zou ik maken hoor, redelijk groot zelfs maar met een afsluitbaar rooster in de woonkamer, kunt ge zelf nog wat ingrijpen in de woonkamertemperatuur.

 

De schouwveger beoordeelt de situatie ter plaatse en weet dus het beste wat kan en wat niet kan en die ambtenaren kennen hun stiel wel heb ik vernomen van mijn tegelkachelbouwer, meisterbetrieb.

Wat dikwijls over het hoofd gezien word is het comfortgevoel.

Dat wil zeggen dat ge u goed moet voelen waar ge ook zit in de kamer, als dat nu dichtbij of ver van een muur of venster is bvb, daar speelt de isolatie een grote rol in, hoe beter de muren geisoleerd zijn hoe lager de temperatuur mag zijn om hetzelfde comfortgevoel te hebben. Klinkt wel raar maar zo is het nu eenmaal.

Vroeger aan de leuvense stoof zat men van voor te bakken en van achter te vervriezen, echt comfortabel was dat niet, maar nu met de goed geisoleerde muren is dat heel anders.

Voor al de schone meiskes ne zoen, en voor de ventjes ne pol.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoi Bio-fee,

 

wij hebben afgelopen zomer een houtkachel laten installeren van het merk stuv. tijdens mijn zoektocht naar een mooie haard/kachel kwam ik ook informatie tegen over een houtkachel die je cv-systeem verwarmt.

 

dit is 1 van de eerste sites die je tegenkomt via google:

http://www.ohcdeurne.nl/cvkachels/cvkachels.html

 

of anders gewoon even deze zin intypen op google "cv verwarmen door houtkachel"

Ik weet niet of dit systeem nu nog mogelijk is voor jou, aangezien je kachel al staat. maar interessant is het zeker

 

 

 

Wij hebben nu een houtkachel met een speciale voorzetdeur, die warmte pakt uit de kruipruimte i.p.v. elders in huis. hierdoor koelen de bovenverdiepingen niet verder af (een normale haard trekt zijn zuurstof uit de woonkamer, omdat daar een onderdruk ontstaat zal via kieren in huis nieuwe zuurstof aangezogen worden. deze zuurstof komt meestal van buiten, en is uiteraard koud. daardoor koelen andere compartimenten van het huis sneller af.

 

21SF-a-poser-SF15.jpg

To plant a garden is to believe in tomorrow.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...