Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Hulp bij opstarten moestuin voor autistische jongen :)


Aanbevolen berichten

Dag allemaal,

 

Mijn jongen met autisme (12 jaar oud) wil al jaren een eigen moestuin. Dat was tot op heden onmogelijk, omdat we in een flatje woonden, zonder echt balkon. We zijn nu verhuisd naar een huis met tuin(tje), en zijn wens kan in vervulling gaan... ware het niet dat er zo veel informatie te vinden is dat hij door de bomen het bos niet meer ziet. Hij weet niet waar hij moet beginnen en kan niet filteren wat relevant is voor hem. Dat maakt hem gefrustreerd en verdrietig.

 

Zijn er mensen op dit forum die hem kunnen helpen met een duidelijk stappenplan en do's en don'ts? Hij gaat kweken in zes kweekbakken van 60x60x30, geperforeerd en bekleed met worteldoek. Morgen, op zijn verjaardag, krijgt hij vier fruitboompjes die in potten gepoot kunnen worden (peer, appel, pruim en kers). Die zijn bij aankomst ongeveer 60 cm groot en kunnen 2-2,5 meter hoog worden. Kunnen die overwinteren, en als dat niet zo is, wat moet hij er dan mee doen? Hoe moet hij ze snoeien, en wat is er verder nog belangrijk? Bij het zoeken naar antwoorden op dat soort vragen raakt hij snel uit het veld geslagen, omdat er gewoon te veel informatie voorhanden is en hij er niet uit kan halen wat voor hem belangrijk is. Hij ziet geen overzicht, alleen details.

 

Hij wil graag direct al beginnen met planten/oogsten. Ik heb hem al voorzichtig verteld dat dat misschien niet kan, maar is er toch een mogelijkheid? Wat zou hij kunnen planten, en hoe? En hoe moet hij dat verzorgen? Wat moet hij nu poten/zaaien, wat is het makkelijkste om mee te beginnen, hoe moet het verzorgd worden? Ik zou het zelf graag voor hem opzoeken, maar ook ik snap er weinig van en heb met mijn werk en het alleenstaand-ouderschap van een autistisch kind ook te weinig tijd om me echt diep in te lezen en expertise op te bouwen (overigens ben ik van mening dat er niets opweegt tegen ervaring, hoeveel boekenkennis je ook hebt).

 

Ik hoop dat ik gebruik mag maken van de enorme hoeveelheid kennis op dit forum. Zijn er misschien stappenplannen of iets dergelijks? Bij voorbaat dank voor jullie tijd en reacties.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dag Mandalay,

 

Ik denk dat je hier wel op het juiste adres bent. V.w.b. fruitbomen kunnen andere forumleden je beter helpen dan ik.

Om een beetje idee te krijgen wat je nog kunt zaaien in september is deze link interessant.

 

Het voordeel van 6 kweekbakken is dat je een mooie indeling kunt maken.

Je zou bijvoorbeeld:

in één bak al 4 aarbeiplanten kunnen zetten;

In de 2e bak kun je winterharde sla (radicchio) en veldsla zetten

In de 3e bak kun je in oktober knoflookteentjes poten, daarnaast wat leuke najaarsbloembollen als narcissen, krokus

In de 4e bak amsoi, radijsjes, mosterdblad en rucola

In de 5e bak rucola en winterspinazie

In de 6e bak bv. nog wat najaarsbloembollen als Allium en tulpen

 

Ik zou het vooral overzichtelijk maken voor hem, Niet teveel tegelijk (is een grote valkuil voor ons allemaal ).

 

Probeer voor je zoon (hoe heet hij eigenlijk?) het eerste filter te zijn; er komen ongetwijfeld nog veel goede tips binnen. Ga daarna kijken op de Internetsite van Zaadhandel van der Wal en probeer daar een keuze te maken. Hier kun je alles kopen, wat ik heb aangegeven. Wat vindt hij zelf leuk/lekker?

Het is voor je zoon leuk om een dagboek of kalender bij te houden, dat geeft houvast/ structuur. Hij is inmiddels al moestuin manager van de bakken, dus een hele verantwoording is het wel!

 

Succes!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Goeie tips van Oscar!

Een hele belangrijke daarvan: wat vind hij zelf lekker? Laat hem daar een lijstje van maken en begin dan met die groenten. Vervolgens kun hij dan opzoeken wanneer die gezaaid moeten worden. Kan ie mooi lijstjes maken.

Op de betrouwbare site van Diana is allerlei informatie duidelijk weergegeven:

http://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/

 

Misschien heeft je zoon iets aan het SFG (Square Foot Gardeningsysteem = Makkelijke Moestuin)?

Daar houden ze zich aan erg simpele duidelijke regels. Zoek maar eens op. Hij zou met die methode kunnen beginnen zodat het overzichtelijk blijft.

Maar het kan ook zijn dat, zoals bij mij, dat nix voor hem is.

 

En je mag via pb wel laten weten waar in Groningen je woont?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb deze wel eens doorgebladerd en dat zag er leuk uit voor als je in potten wilt kweken: https://denieuwetuin.be/home/604-moestuin-in-pot.html Op die site hebben ze ook wat zaken die net even wat kleiner zijn, speciaal voor in potten.

Kom 13 april ook naar de moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag

Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook

Link naar reactie
Delen op andere sites

Leuk dat je dit gaat doen met je zoon!

 

Al veel goeie tips gegeven, en de Makkelijke Moestuin is zeker een idee, daar wordt ook heel duidelijk omschreven hoe je de dingen aan moet pakken.

 

Ik zou in eerste instantie ook wel gaan voor dingen waarbij succes vrijwel verzekerd is. Oscar geeft al een mooie lijst van sterke groenten voor de herfst-/winterteelt, en volgend voorjaar zou ik zeker aardappels poten en boontjes en makkelijke bladgroenten zoals snijbiet.

 

Ik heb niet veel verstand van fruitbomen, maar mijn eerste reactie was 'Waarom niet in de volle grond?' Mits het winterharde boompjes zijn is het veel en veel makkelijker telen dan in potten. Wat voor boompjes zijn het? En hou er sowieso rekening mee dat het wel een of twee jaar kan duren voor een fruitboom vrucht geeft, en dat veel fruitbomen een andere boom in de buurt nodig hebben om goed bestoven te worden. Fruitstruiken zijn vaak veel makkelijker en sneller qua productie, ik heb bijvoorbeeld vorig najaar een doornloze braam en een appelbes geplant, en die gaven dit jaar al een leuke oogst.

 

Ik zou trouwens zeker ook een compostbak neerzetten, de komende maanden lekker vol gooien met geschikt keukenafval en veel herfstblad, en dan heb je volgend voorjaar waarschijnlijk al wat rijpe compost als perfecte voeding voor de planten. Ook een mooi proces om te zien en te bespreken, dat afval, maar ook plantjes die het niet gered hebben, en planten die dood gaan omdat het te koud wordt, uiteindelijk weer voedsel kunnen worden voor nieuwe planten.

 

En van harte gefeliciteerd met de verjaardag van je zoon!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Heel erg bedankt allemaal voor de tips!! We zijn de afgelopen dagen geveld geweest door een griepje, maar hij was vandaag al druk bezig met zijn lijst met groenten en fruit. Ranglijsten van wat hij nou écht het lekkerst vindt, en hoe hij dat over de bakken moet verdelen

 

Die website is inderdaad heel erg praktisch zo te zien. We gaan hem dit weekend uitpluizen. Nogmaals bedankt allemaal!

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 7 maanden later ...
  • 2 weeks later...

Wat een handige tips en ondanks dat ik geen 12 jaar meer ben (dat was al een hele poos geleden), heb ik hier ook een boel van geleerd. Bedankt dus iedereen en ik hoop dat de moestuin van de 12 jarige jongen helemaal geweldig gaat worden, veel plezier ermee

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...