Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Inkorten uitgeplante 1m hoge stekken Rode bes


citroen

Aanbevolen berichten

Als je goed naar je stekken kijkt, zie je dat de tak dus knoppen heeft en ook vanzelfsprekend, internodiën ( de afstand tussen de knoppen op de tak, de stengeldelen dus tussen de knoppen )

 

Die internodiën worden richting de top rap korter.

 

Bovenin, de top zelf, is bij deze takken een cluster van knoppen, een soort kroontje. Dat wil je niet bij het vormen van een snoer.

Daar zal de lengte groei ook gaan tegenvallen.

 

Wat je dus ook hebt gedaan, is het stekken van gehele takken van de eerdere struik die je gesnoeid hebt.

 

Beetje afhankelijk van hoe jouw stekken geworteld waren en de aanwezige wortelmassa enzo, zou je de mate van snoeien nu moeten inschatten.

De kop moet er sowieso uit, om nieuwe lengtegroei te stimuleren, maar dan vanuit een knoop lager aan de stam. Hoeveel je er af haalt kom ik zo op.

 

Een mooie jonge tak die ontstaat in het voorjaar neem je dan voor de verdere lengte groei en bind je aan.

De overige zijtakken die zullen ontstaan kun je al in juni gaan toppen om de lengte groei verder te stimuleren op de harttak die er dan weer is.

 

Hoe ver terugsnoeien nú. Zeker een 15-20 er af halen. Op een plek gaan zitten dat dat deel waar de internodiën snel kleiner worden, weg is.

Je kan ook méér weg halen, des te sterker de groei zal zijn, maar wil je dat ? ( gróte internodieën ( geeft op termijn wat minder oogst ( minder knopen = minder vruchthout later ))

 

valt de lengte groei toch wat tegen in het voorjaar, kun je dat met verdere zomersnoei wel wat regelen aankomend seizoen.

 

vraagje: zelf heb ik ook snoeren, maar dan 2 takkers of 3 takkers, ook allemaal vanuit stek opgekweekt, maar ik nam dan stekken van tussendelen van zo'n lange tak. Stukken van 20 cm ofzoiets zeg maar Wat waren jouw overwegingen om de gehele tak te stekken ( incl top ) ?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het komt misschien verkeerd over , maar de stekken die ik genomen heb waren de uiteinden ongeveer een 20 cm groot van zijtakken .

 

Die stekken genomen zomer 2016 heb ik tot nu in de grond laten wortelen , omdat ik de juiste plaats nog niet had om ze uit te planten.

 

Zodoende waren de stekken , nu bij het verplanten al diep geworteld (vandaar hun lengte) na meer dan 1 jaar groei .

Link naar reactie
Delen op andere sites

mooie stekken. De kortste 10 cm van de kop, en de langste een cm of 20-25 er af. En dat elk jaar herhalen tot je de door jou gewenste lengte hebt behaald.

 

Zag ik in je moestuin-update ook je oudere snoeren. Helemaal goed. daar zou ik dan ook de zijtakjes van gaan snoeien, op 4-5 knopen denk. Jonkheer v Tets moet je niet té kort snoeien ( de vruchttakken )

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...