Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Inspiratie gezocht voor onderhoudsarme moestuin


bio-fee

Aanbevolen berichten

Ik heb sinds 6 jaar een moestuin achter mijn huis. Door gezondheidsproblemen lukt het me steeds slechter om deze goed bij te houden. De meeste tijd blijkt te gaan zitten in het onkruidvrij houden van de bedden, en vooral ook de paden en daar gaat eigenlijk al mijn energie al aan op zodat ik niet de kans krijg om ook nog daadwerkelijk wat te telen.

 

Ik ben me nu aan het oriënteren om de moestuin anders van opzet te maken, op een manier waarop onkruid niet meer zoveel kans krijgt. Ik ben er echter nog niet over uit hoe ik dat wil doen. Willen jullie eens wat inspiratie met mij delen? Wie heeft een onderhoudsarme moestuin, of daar een goed idee voor? Het liefst een idee dat zelf te maken is, en niet ál te duur... Kant en klare bakken kopen vind ik bv. geen optie. Het moet daarnaast ook nog duurzaam zijn (dus liever geen houten randjes of bakken e.d., dat rot na enkele jaren al weg).

 

Hoe ik mijn tuin nu heb:

Hij is ongeveer 11 x 5 meter. Ik ben begonnen met paadjes daarin aan te stampen, zodat er 22 vakken van 1 m2 ontstonden. Zo kon ik van alle kanten makkelijk bij mijn groente komen. Deze paadjes wilde ik volgooien met stenen die ik hier elders op het terrein vond, maar dat bleek veel te veel werk, en er komt nog steeds veel onkruid tussendoor op. Maar goed er liggen dus wel veel stenen (kiezels) in de aangetrapte aarde van de paadjes. Dit was dus een slecht plan...

Nu heb ik bedacht om karton op de paden te gooien, met daarop een laagje stro. Dit heb ik nl. altijd wel voldoende op voorraad. Nu in de winter ziet dat er goed uit, maar ik vermoed dat dat in de zomer in een dermate hoog tempo zal verteren, dat ik het héél vaak zal moeten aanvullen. En zóveel karton en stro heb ik nou ook weer niet. Dus dit was denk ik ook niet zo'n goed plan (ook al ziet het er nú nog wel goed uit...).

 

In 2014 zag het er nog zó uit:

DSC0159520781515849978.JPG

 

Eind 2017 zag je de paden amper nog:

DSC0386160911515849882.JPG

 

Het meest simpele idee dat ik nu heb is de paden te verharden met stoeptegels (daar zal ik dan wel iemand voor moeten inhuren; zelf kan ik dat niet) maar ik vroeg me af of er nog creatievere ideeën zijn. Shoot!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Paden schoffelen, verschrikkelijk werk

Ik heb er een jaar of wat geleden worteldoek van 50 cm breed op gelegd. Goeie investering geweest!

En goedkoper dan iemand inhuren om tegels te leggen.

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn paadjes bestaan uit gehakseld hout. Ik vul ze twee keer per jaar aan. Ik vind het mooi het is proper (geen modder aan mijn laarzen) en het composteert ter plekke.

Mijn moestuin is volledig bedekt met compost. Ik moet zowat nooit wieden. Dat komt ook omdat er in mijn ommuurde moestuin geen zaden kunnen binnen waaien.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik kan de paden niet schoffelen (fysiek red ik dat niet); ik doe dat allemaal zittend op mijn knieën of kont en trek met de hand alles eruit... Dat duurt dus veeeeel te lang....!

 

Speets heb je dan nog iets op dat worteldoek gelegd? Of loop je er gewoon zó overheen (en kijk je er dus ook zo tegenaan)?

 

 

Ann123 gehakseld hout is niet echt een optie aangezien ik dat zou moeten kopen (ik heb zelf amper snoeihout wat ik zou kunnen verhakselen) dus dat schiet op den duur ook niet op.

De compost die ik gebruik (zelfgemaakt) is absoluut niet onkruidzaadvrij dus ik wied me daar juist nog een extra ongeluk aan...

Maar wel erg handig dat dat bij jou zo goed werkt!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als je in de zoekfunctie rechtsboven deze woorden intypt : paadjes aanleggen moestuin , krijg je best een heel aantal, soms oude, topics waar je misschien wat aan hebt. Dat gaat dan over paadjes. Je bent natuurlijk niet de enige waarbij het onderhoud van de tuin volledig uit de klauwen groeit.

 

Gaat dat alleen maar over de paadjes hoor en ik weet ook niet of je probleem breder is.

Je zegt dat schoffelen fysiek niet zal gaan. Maar gaat maaien dan wél ? bv dan met een wiel-aangedreven motormaaier ( wel wát duw-werk ) ?

Gaat dat wél, zou ik daar voor gaan.

Gaat dat niet, zou ik inderdaad voor doek gaan, de kwalitatief dikkere , duurdere dus ook, soort. Lelijk ja, maar denk dat je daar wat concessies moet doen. Wat niet gaat, dat gaat niet.

 

Lastig hoor. Heel vervelend als je wel wil, maar het gewoon niet zo best meer gaat.

 

Tegels is natuurlijk ideaal, maar een hele investering ja. Maar wellicht ook met het oog op de toekomst een mooie en betere. Verwacht je met een paar jaar je mobiliteit verder te zien afnemen ?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hmmm elke week grasmaaien is ook niet echt een optie. Qua kracht zal dat misschien nog wel gaan, qua energie is het wat lastiger. Want als ik dan op een dag gras heb moeten maaien, moet ik mogelijk een andere klus laten liggen. Ik ben beperkt in wat ik op een dag kan doen. En nadeel van gras is ook dat het zo makkelijk je moestuinbedden in kruipt... Moet je dat telkens weer afsteken. Nog best veel werk dus.

 

Bit ik heb geen idee of mijn mobiliteit toe- of af zal nemen. Ik ben positief ingesteld en ga ervan uit dat mijn gezondheid nog wel beter kan worden dan het nu is, maar zo fit en sterk als een gewoon gezond mens zal ik wel nooit meer worden. Ik wil dus bij het inrichten van mijn tuin ervan uit gaan dat ik het ook nog kan bijhouden in slechtere tijden... want als het eenmaal wat verwilderd (zoals de afgelopen jaren) dan is het héél lastig om weer goed op de rit te komen...

 

Ik zal eens gaan zoeken op ideeën voor paden.

 

Gewoon zó een worteldoek neerleggen, met niks erop, dat is wel héél lelijk... hmmm....

 

Ik heb ook al zitten denken aan verhoogde bakken, en dan beton op de grond (de overburen hebben dat), dat is wel echt onderhoudsvriendelijk en ik hoef dan ook niet meer te bukken (alhoewel dat op zich wel gaat, maar goed staand dingen doen is wél makelijker). Die bakken kosten alleen klauwen met geld en dat is dan weer jammer... En zelf iets duurzaams maken (nou ja manlief dan), daar heb ik (nog) geen inspiratie voor... En beton is ook niet heel mooi... hmm...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Minder paadjes... dat zou mn eerste tip zijn.

Als je nou steeds een aantal van die vierkante meters tot een strook van een meter breed maakt dan kan je er nog steeds goed bij en het scheelt je de helft aan pad en onderhoud daarvan.

 

Bij ons op het complex leggen mensen ter recycling dingen langs het pad. Zo ben ik dus ook aan van dat grastapijt gekomen.

Is het wat om daar stroken van te snijden en op je paden te leggen?

Link naar reactie
Delen op andere sites

loop je er gewoon zó overheen (en kijk je er dus ook zo tegenaan)?

Nou ja, nee, ik kijk er gewoon omheen

 

In het begin vond ik het ook erg storend, maar het went. En het gemak overtreft verre het mindere aanzicht.

Ook komt er altijd wel wat grond overheen; dat scheelt ook. Of je kunt er (kort) grasmaaisel of blad over strooien.

En als de tuin eenmaal flink begroeid is, valt het niet meer op.

 

Ik moet wel zeggen dat ik alleen de lange hoofdpaden bedekt heb. Waar je veel loopt is de grond het hardst, dus het moeilijkst te schoffelen.

Verder loop ik zo min mogelijk op de kleine paadjes, dus daar is het wel te doen.

En anders ga ik daar ook worteldoek leggen, want er móet en zál gemoestuinierd worden

 

"As 't net kin sa 't it moat, dan moat it mar sa 't it kin."

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ben een trouwe lezer, maar geen reageerder. Omdat ik afgelopen jaren meerdere technieken heb geprobeerd om de tuin onderhoudsvriendelijker te maken dan toch een keer een reactie.

 

Voor op de paden het volgende geprobeerd:

Stenen: moet goed strak liggen, anders krijg je alsnog onkruid. De afwatering wordt slechter.

Houtsnippers: mooi en je grond wordt er uiteindelijk ruller van. Nadeel is dat je eraan moet kunnen komen, je af en toe een nieuwe laag moet aanbrengen en uitkijken voor vermenging met toplaag van je teeltbedden.

Stro + evt onderlaag karton: makkelijk aan te brengen en te verwijderen. Blijft wel een seizoen goed als je het aanbrengt in het voorjaar. Je kunt de oude (half verteerde) lagen gebruiken om de grond van je bedden te verbeteren.

Worteldoek: makkelijk aan te brengen en te onderhouden. Is alleen erg lelijk en kan glibberig zijn.

 

De bedden:

Het hout om de bedden te maken is deels gekocht en deels gratis hardhout (iemand ruimde zijn oude beschoeiing op).

Stro: is als onderbedekking voor veel groenten geschikt. Je kunt ook gehakseld stro gebruiken voor tussen de fijnere groenten, zoals wortelen. Voordeel: mooi, makkelijk en goede vochthuishouding. Je ruimt het ook zo weer op. Nadeel: slakken (zachte groenten als sla) en niet elke groente leent zich voor deze methode omdat het te klein en fijn is (spinazie, etc). En je kunt het niet altijd gelijk aanbrengen, omdat het plantje te klein is.

Champost: kun je soms goedkoop krijgen. Dit heb ik jarenlang tot grote tevredenheid gebruikt als onkruidvrije toplaag totdat helaas de champignonkweker ermee stopte. Verhoogt de PH.

Compost: is al eerder aangehaald.

Worteldoek: ik heb afgelopen jaar een brede baan van 2 meter gelegd met langs de randen pompoenen en komkommers. Eventueel uit te breiden met courgette. Nadeel t.o.v. van hierboven beschreven methoden: je grond wordt eerder slechter dan beter.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Lastig dat alles duur, lelijk of teveel werk is... (niet lullig bedoeld hoor ) maar ik denk dat ik DE oplossing heb. Een combinatie van eerder genoemde oplossingen van o.a. Speets en Erny:

 

Minder paden, lelijk worteldoek op die paden, en dan dat worteldoek bedekken met een laagje stro. Ik weet niet hoe dat loopt, of dat ook glibberig kan worden of dat het te droog wordt en dan weg waait?

 

Je ziet ook wel eens planken als looppad, maar dat lijkt me spekglad als het regent of nu de hele winter....

Kom 13 april ook naar de moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag

Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dank voor alle reacties! En speciaal voor Daniel, fijn dat je even uit de meeleesmodus komt om je ervaringen te delen!

 

Ja Jorieke idd lastig dat alles te duur, te veel werk of lelijk is...! Daar liep ik nou zelf ook tegenaan, vandaar mijn vraag ook hier... met velen weet je altijd meer dan in je eentje hè.

 

Erny kunstgras klinkt me al beter in de oren als worteldoek, het ziet er in elk geval mooier uit!

 

Voor degenen die worteldoek gebruiken met daarop nog iets (houtsnippers of stro ofzo), hebben jullie ook randen rondom jullie moestuinbedden? Mijn ervaring nu met het karton/stro is dat veel van het stro toch in de bedden terechtkomt, zo te zien door gewroet van vogels. Met randen om je bedden zou je dat kunnen voorkomen, maar ja, waar maak je die dan weer van... hout rot zo snel weg en van die stenen randen kosten dan weer zoveel... maar die zijn wel lekker duurzaam natuurlijk... En als ik dan toch mijn bedden wil omranden, kan ik ze dan ook niet beter gelijk de hoogte in brengen zodat ik staand kan moestuinieren... (food for thought...)

 

Minder paden is idd een optie, daar zat ik zelf ook al aan te denken! Ik kan best wat van die tussenpaadjes missen, als de bedden niet breder dan 1 meter worden dan kan ik er altijd nog goed bij, ook als ze een paar meter lang zijn. Dat moet ik dus sowieso gaan doen, ongeacht wát er op de paden gaat komen.

 

Hmm en ik bedenk me dat ik volgens mij nog ergens wat stukken worteldoek heb liggen, niet genoeg voor de hele tuin denk ik, maar wel genoeg om een experimentje mee te doen...!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Heb je wel eens van de no dig methode gehoord? Niet spitten maar jaarrond alles bedekt houden met compost 7-10 cm. Voor de winter heb ik het er op gereden. Niks aan gedaan. Vandaag onkruid gewied. Paste in 1 oude vergiet. Onkruidzaden zitten in de grond en komen bij spitten, schoffelen boven en kiemen. Het zaad wat in de compost waait wortelt in losse compost en trek je er makkelijk uit. Tevens zorgt de jaarlijke toevoeging van compost voor voeding. In onze gemeente zijn er compostdagen in voor en najaar. Hier op de volkstuin waarschuwden ze me voor zaad in de compost. Daar klopt niks van. Hier is de compost dankzij de temperatuur van de hoop onkruidvrij. Omdat je niet meer in voren zaait maar alles vooral in kweekbakjes zaait is het planten ook eerder gedaan als in voren zaaien en vriendelijker voor de rug, heb zelf een hernia gehad dus zoek ook een andere manier.. Ik ben me aan het inlezen. Op you tube kan je veel vinden. Gisteren toevallig een mooi stukje gevonden van schijnbaar iemand met veel ervaring met deze methode. . Ik zou zeggen kijk, lees, en overweeg.

aangepast door Gast
Link naar reactie
Delen op andere sites

Heb ik zelf wél houten randen, andersóm dan wat jij bedoelt; om de mulchlaag op de bedden te houden en niet op het pad. Hele simpele, goedkope houten planken van de Karwei, op hun plek gehouden door houten paaltjes ( doorgezaagde bezemstelen ) De houten planken staan op meerdere plekken al een jaar of 6 op zware natte klei, 1/4 deel de grond in, de rest er bovenuit. Houdt de mulchlaag goed op hun plek. Nog niks aan rot kunnen merken, maar natuurlijk gaat dat een keer gebeuren.

Niet de beste voorbeeldfoto, maar in de snelligheid eentje ( zie anders mijn moestuinupdate's )

 

2015-05-24-1794421515999466.45

 

Dat Bio-fee al niet spit, ga ik een beetje vanuit.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Klopt Bit, ik spit niet.

Met de no-dig methode ben ik bekend Ton D, ik heb o.a. het boek van Ruth Stout verslonden en het leek me ideaal. Nou, in de praktijk viel het vies tegen. Mijn zelfgemaakte compost als mulch gebruiken betekent dat er enorm veel onkruid opkomt (de compost is van paardenmest en tuin- en keukenafval en wordt kennelijk niet warm genoeg om alle onkruidzaden te doden). Mulchen met hooi en stro is ook al niet handig want daar zit veel graszaad in, met als gevolg moestuinbedden die vól met gras staan als ik even niet oplet... Daarbij kun je in mulch niet zaaien, ook niet als je het even opzij schuift, want de vogeltjes schuiven het dan wel weer netjes voor je terug, met als gevolg: zaailingen dood... Dan moet je alles in potjes voorzaaien en later uitplanten, wat veel meer werk is. Ik heb zelf ook een hernia (wát een ellende is dat hè!) maar ik kan wel redelijk goed zittend of op mijn knieën werken, dus rechtstreeks in de aarde wroeten met mijn handen gaat nog wel.

 

Voor houten plankjes als randjes ben ik wat huiverig; een aantal van de palen waarmee ik de moestuin heb omheind zijn al doorgerot na 5 jaar! En dat waren nog wel geïmpregneerde palen. En wij zitten op vrij droge zandgrond, ook nog eens! Dus ik ben wel verbaasd Bit, dat bij jou (naar ik aanneem onbehandelde?) plankjes het al zo lang uithouden, in klei notabene???

Link naar reactie
Delen op andere sites

hebben jullie ook randen rondom jullie moestuinbedden?
Ik heb geen randen nee. Alleen 50 cm smal worteldoek, waar hier en daar wat zand op ligt, en wat houtsnippers van bij de frambozen.

Het moet allemaal niet te ingewikkeld worden want daar heb ik ook geen energie meer voor

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik dacht gelezen te hebben dat je stoeptegels liggen had .

 

Heb je ook een grasmachine en lukt het dat af te rijden ?

 

Mogelijk bakken maken met verticale geplaatste stoeptegels de wegels de breedte dat je er door kunt rijden met grasmaaier . En daar gras of iets dergelijks in zaaien . Maai je regelmatig (dus voor dat het in het zaad komt) ,kunt je het maaisel gebruiken als mulchen (onkruid vrij) voor op de bedden'bakken.

 

Ik ga dit proberen met micro klavers komend jaar . Hoop deze niet te veel moeten afrijden en zou niet woekerend zijn .

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bio fee, ik bedoel ook geen eigen compost. Inderdaad niet warm genoeg geweest, kan aan mij liggen maar ook veel te weing, voor mijn tuin van 200 m2 heb je dan 2m3 nodig. Daar kom ik nooit aan. Maar bij de gemeentewerf is het gratis af te halen. 1 of 2 keer per jaar. Dan haal ik 2,5 kuub en die is wel heet geweest. Zoals ik al aangaf ligt hij er vanaf oktober op en heb ik nu voor het eerst geschoffelld en er stond nauwelijk iets. En ja je moet alles voorzaaien maar dat kan aan tafel. Maar hoe dat met bv wortelen moet? Daar ben ik ook nog niet aan uit. Ik ga het denk ik uitproberen met verhoogde borders en looppaadjes met houtsnippers. Maar als iemand een tip heeft hoe je moet omgaan met groente die je terplekke moet zaaien zoals wortelen witlof en bosui ed. Hou ik me aanbevolen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Niet goed gelezen Waaslander, ik heb geen stoeptegels liggen en dat ik grasmaaien ook niet echt een goede optie vind, had ik ook al geschreven. Maar geeft niet hoor.

 

Heb jij zelf bakken gemaakt van verticaal geplaatste stoeptegels? Ik vraag me nl. af of die tegels wel blijven staan. Ik vermoed dat je ze heel makkelijk omstoot...?

 

Wat is het voordeel van microklavers? Dat ze stikstof in de grond brengen?

 

Ton D, ja ik weet dat compost bij sommige gemeentes af te halen is. Hier is dat helaas geen optie. En ik zou het ook jammer vinden om compost te moeten halen, terwijl ik er zelf zoveel van heb (met 2 paarden...). Ik wil het liefste met een gesloten kringloop werken...

Voorzaaien kan idd wel aan tafel, maar het is wel extra werk want daarna moet je de plantjes allemaal (heeeel voorzichtig) uitplanten. Als je gelijk in de volle grond staat, staat het al waar het wezen moet.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Niet goed gelezen Waaslander, ik heb geen stoeptegels liggen en dat ik grasmaaien ook niet echt een goede optie vind, had ik ook al geschreven. Maar geeft niet hoor. Heb jij zelf bakken gemaakt van verticaal geplaatste stoeptegels? Ik vraag me nl. af of die tegels wel blijven staan. Ik vermoed dat je ze heel makkelijk omstoot...?Wat is het voordeel van microklavers? Dat ze stikstof in de grond brengen?

 

Oei je heb stenen liggen en opperde zelf in openingspost om eventueel stoeptegels te leggen als pad en na enkele dagen geleden dit gelezen hebben kwam blijkbaar dit misverstand .

 

Hmmm elke week grasmaaien is ook niet echt een optie. Qua kracht zal dat misschien nog wel gaan, qua energie is het wat lastiger. Want als ik dan op een dag gras heb moeten maaien, moet ik mogelijk een andere klus laten liggen. Ik ben beperkt in wat ik op een dag kan doen. En nadeel van gras is ook dat het zo makkelijk je moestuinbedden in kruipt... Moet je dat telkens weer afsteken. Nog best veel werk dus.

 

Door een stenen rand te maken word het afsteken van de randen overbodig . Je ziet wel het nut van mulchem in maar veel aanvoeren ziet je niet zitten . En wat je heb is niet onkruid zaad vrij . Heb vorig jaar gras als mulchem, gebruikt geplaatst als planten al enige grootte stond en zo goed als totaal niks meer van onkruid . Dus je heb wel wat werk met het maaien van het gras maar door dat dan te gebruiken als mulchem heb je minder werk met wieden . Na de oogst van de planten en voor nieuw gewas te zaaien gemakkelijk te verwijderen en over te brengen naar composthoop. Mogelijks geeft het mulchem met het gras of dergelijke meer tijdswinst in wieden van onkruid dan het maaien en verspreiden zelf.

 

Neen ik heb geen bakken uit stoeptegels maar platen van 2 m lengte . Volgens mij is het belangrijkste dat er voldoende onder de grond zit tegels van 30cm en 20cm boven de grond zullen natuurlijk gemakkelijker omvallen dan als er 20 cm onder de grond zit .

 

Waarom ik het ga proberen met microklavers . Blijven klein niet woekerend hoop het niet elke week te moeten maaien .

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja wat er nu op de paden ligt zijn erin gestampte (grote) kiezels, die hier ontzettend veel in de grond zitten en die ik in het begin verzameld heb om er de paadjes mee te vullen. Maar dat was dus geen succes. Die kiezels zouden nu wel in de weg zitten als ik stoeptegels wil leggen, ik denk dat er dan eerst een flinke laag geel zand op zou moeten. Maar ik ga eerst maar eens experimenteren met worteldoek en evt. kunstgras, dat is voor nu de minste moeite én de goedkoopste oplossing.

 

Klopt, als je randen om je moestuinbedden maakt kan het gras er niet meer zomaar in groeien. Maar dan blijven de randen van je paden wel met hoog gras zitten, (daar waar de wieltjes van je grasmaaier rijden) of je moet telkens nog op je knietjes er met een schaar langs...

 

Nee ik vond het constant mulchen echt niet handig vanwege het feit dat je daar dan niks in kunt zaaien. Wel zag ik dat de grond onder de mulchlaag veel mooier was (ruller) en beter vochtig bleef (een groot voordeel in de zomer op zandgrond). Ik zie nog steeds niet zo goed waarom het dan toch handig zou zijn, als ik het wel weer weg moet halen als ik wil gaan zaaien. Immers, dan ligt het niet meer op de bedden in de periode dat het onkruid het hardste groeit...

Bovendien vind ik de tuin er veel onoverzichtelijker op worden, als er constant vers groen op gegooid wordt (zoals grasmaaisel elke week). Je ziet dan veel minder snel waar toch nog wat gewied moet worden, en of je opkomende plantjes bv. extra water nodig hebben, of uitgedund moeten worden.

Nee ik vond het geen succes, alhoewel ik van te voren wel erg enthousiast was over het idee...

 

Maarrehm dat beetje gras wat er van het maaien van de paden afkomt, is hoe dan ook toch ook nooit genoeg om alle bedden mee te mulchen? Zeker in de zomer vergaat gemaaid gras heel snel. Maar goed jij combineerde het met (zaadvrije) compost hè. Dan is het wellicht wel een mooie aanvulling.

 

Nou ja jullie horen het al wel, ik ben in de afgelopen 6 jaren lekker met het e.e.a. aan het experimenteren geweest en ik leer steeds weer wat bij, mede dankzij alle hulp die ik hier mag ontvangen, waarvoor hartelijk dank!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...