Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Interessante docu over voedsel in de VS


pippi

Aanbevolen berichten

Ik kijk heel veel documentaires over van alles en nog wat, en dit vind ik wel een aanrader:

 

http://www.filmsforaction.org/watch/food_inc/

 

Het gaat vooral over Amerika en godzijdank is het hier bij ons (nog) niet zo erg, maar ik vond het wel een extra stimulans om mijn eigen groente te telen en om manieren te verzinnen om die groente lokaal te delen.

 

Ik heb ook echt zielsmedelijden met die boeren die gewoon in een soort strop zitten en niks meer te vertellen hebben over hun eigen bedrijf. En ik ben per direct stikverliefd op die meneer met zijn bio-farm, ook al vind ik die kippenslachtmethode niet helemaal okee. 1 kip tegelijk kan ook he?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt Pippi. Ik had uiteraard al vaker dit soort beelden gezien, en was dan altijd weer blij met onze moestuin en dieren voor vlees.

 

Ik (we) heb er nu alleen wel door besloten dat we echt ALLEEN nog maar dieren eten van eigen landje. Die paar keer dat we buiten de deur aten, lustten we nog wel eens een stukje koe, vis of ander dier (varken en kip aten we dan al niet meer). En als mensen ons iets voorschotelen dan wil je eigenlijk ook niet moeilijk doen. Maar vanaf nu gaan we dat wel doen. Tenzij ze zelf dieren houden zoals wij natuurlijk. Dan eten we graag mee! Of ze vlees hebben gekocht dat is gehouden zoals wij dat zouden doen. Ons eigen keurmerk zeg maar Eerst zien, dan eten.

 

Ik ben wel benieuwd wat anderen uit deze aflevering halen. Ik vond het bijv. wel opvallend dat de verhalen over GMO's en slecht betaalde werknemers mij veel minder doen dan die beelden van het gezeul met beesten. Niet het doodmaken van die dieren, dat hoort nou eenmaal bij vlees eten, en zolang dat snel en netjes gebeurd dan is dat nodig.

Maar het geleur. Van hot naar her slepen, veel teveel op elkaar proppen, behandelen als iets wat niet leeft. Maar het leeft WEL.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt Pippi. Ik had uiteraard al vaker dit soort beelden gezien, en was dan altijd weer blij met onze moestuin en dieren voor vlees.

 

Ik (we) heb er nu alleen wel door besloten dat we echt ALLEEN nog maar dieren eten van eigen landje. Die paar keer dat we buiten de deur aten, lustten we nog wel eens een stukje koe, vis of ander dier (varken en kip aten we dan al niet meer). En als mensen ons iets voorschotelen dan wil je eigenlijk ook niet moeilijk doen. Maar vanaf nu gaan we dat wel doen. Tenzij ze zelf dieren houden zoals wij natuurlijk. Dan eten we graag mee! Of ze vlees hebben gekocht dat is gehouden zoals wij dat zouden doen. Ons eigen keurmerk zeg maar Eerst zien, dan eten.

 

Ik heb me na het zien van die documentaire al direct voorgenomen om NOOIT echt NOOIT meer een fastfoodrestaurant binnen te stappen. Thuis eten we eigenlijk alleen maar vlees met minstens 1 ster, en liefst biologisch, maar het is wat je zegt, buiten de deur ben je ongewild al snel 'makkelijker'. Het is ook wel een geleidelijk proces, is mijn ervaring. Ik merk aan mezelf dat, naarmate ik meer hoor en lees en zie en denk over hoe voedsel wordt geproduceerd, ik ook alsmaar meer opschuif, en waar ik vroeger dan vooruit dan maar de foute versie van vleeswaren in mijn karretje gooide als ze de goeie niet hadden, loop ik nu ook even langs de volgende supermarkt waar ze dan wel biologische ham voor in de macaroni ofzo hebben.

 

Maar het blijft toch lastig. Jullie besluit om gewoon geen vlees meer te eten van dieren die niet fatsoenlijk zijn behandeld, nou, Ik wil dat ook, absoluut, maar je loopt tegen praktische dingen aan. Dalijk met Kerst eten we met z'n allen bij mijn broer, en Oma betaalt de catering voor het hoofdgerecht, en we maken zelf de rest. Ik maak het voorgerecht dus dat komt wel goed , maar er komen dus ook dingen op tafel die niet op een 'eerlijke' manier zijn geproduceerd. Ik kan weigeren die te eten, maar ik denk dat het tactisch beter is om niet 'moeilijk' te doen en in zo'n situatie anderen stapje voor stapje te overtuigen en zelf op de een of andere manier het goeie voorbeeld te geven.

 

Ik ben wel benieuwd wat anderen uit deze aflevering halen. Ik vond het bijv. wel opvallend dat de verhalen over GMO's en slecht betaalde werknemers mij veel minder doen dan die beelden van het gezeul met beesten. Niet het doodmaken van die dieren, dat hoort nou eenmaal bij vlees eten, en zolang dat snel en netjes gebeurd dan is dat nodig.

Maar het geleur. Van hot naar her slepen, veel teveel op elkaar proppen, behandelen als iets wat niet leeft. Maar het leeft WEL.

 

Ik vind dat ook het allerergste van het hele systeem hoor, al dat lijden. Inderdaad alsof het dingen zijn, en het zijn verdomme weerloze levende wezens. Transport van slachtvee over meer dan, weetikveel, tien kilometer, zouden ze in mijn ogen ook compleet moeten verbieden, en zoals jij omschreef hoe jullie varkens geslacht worden, zo zou het overal moeten gaan.

 

Ik moet zeggen dat ik in het verleden nogal eens alleen boeren de schuld gaf van het leed in de vlees- en zuivelindustrie, maar zo langzamerhand zie ik toch meer dat ook zij 'slachtoffer' kunnen zijn. Dieren, mensen en het milieu zijn allemaal slachtoffer, en helemaal aan het eind zitten de hele grote bedrijven die kapitalen verdienen aan alle ellende.

 

Het 'lichtpuntje' is dan weer dat juist door die samenhang, alle daadwerkelijke en echte oplossingen voor een hele reeks aan problemen (CO2-uitstoot, peak oil, honger in de wereld, noem maar op), ook echt een oplossing zijn voor dier en mens en milieu.

 

Okee, lang bericht. Ik stop maar weer even.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Tja Food Inc. Ben twee keer begonnen met kijken en twee keer gestopt, vond het te overdreven in beeld gebracht. Toch een keer afgekeken, veel mensen vinden het een goede documentaire. Is het ook wel, maar niet helemaal relevant voor de Nederlandse situatie. Toch is het belangrijk dat deze documentaire er is. Voor de Nederlandse situatie is het naar mijn idee belangrijk in acht te nemen dat:

 

- Het in Nederland niet zo uit de hand gaat lopen

 

- Er in Nederlands veevoer wel gebruik wordt gemaakt van genetisch gemodificeerde gewassen. Dus het wordt niet direct in ons voedsel verwerkt maar indirect is het wel in het voedselsysteem aanwezig.

 

Momenteel ben ik het boek "Folks this ain't normal" aan het lezen van de Amerikaanse boer Joel Salatin die ook te zien is in de documentaire Food Inc. Een boek waarin hij de abnormaliteiten van ons huidige voedsel systeem goed weet te verwoorden en mensen een spiegel voor weet te houden. Een interessant boek naar mijn mening.

Een andere goede documentaire vind ik "King Corn". Twee jongens die net afgestudeerd zijn die zelf op een stukje grond commercieel mais gaan verbouwen om er achter te komen hoe dat moet. Daarnaast onderzoeken ze de rol van mais in het Amerikaanse voedselsysteem. Vond dit zelf een leukere documentaire om te kijken, heb hem meerdere malen bekeken.

 

https://youtu.be/GY3wBsncI2c

Vriendelijke groeten,

 

Holland

Link naar reactie
Delen op andere sites

Iets dichter bij huis en (hopelijk) minder dierenleed, maar evengoed schandalig om een megastal naast het Achterhoekse landgoed Hackfort te bouwen.

 

http://www.tekenvoorjouwlandschap.nl/

Deze pagina kan niet worden weergegeven.

 

Maar hoe dan ook zijn megastallen schandalig, wat de locatie ook is. En godzijdank hebben dieren in een Nederlandse megastal nog een relatief redelijk leven in vergelijking met de afgrijselijke horror zoals in de VS (voor zover ik kan beoordelen), maar dan nog. Bah.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Tja Food Inc. Ben twee keer begonnen met kijken en twee keer gestopt, vond het te overdreven in beeld gebracht. Toch een keer afgekeken, veel mensen vinden het een goede documentaire. Is het ook wel, maar niet helemaal relevant voor de Nederlandse situatie.

 

Dat begrijp ik ook wel, maar sommige aspecten zijn ook voor Nederland van belang. Er is bijvoorbeeld GMO mais in Nederland, en dat betekent dat we hoe dan ook besmetting riskeren. Als je kijkt naar de situatie in Mexico (waar eeuwenoude inheemse maisrassen besmet zijn geraakt met die zooi van die club waarvan de naam begint met Mo en eindigt met nsanto), dan is dat toch doodeng.

 

Toch is het belangrijk dat deze documentaire er is. Voor de Nederlandse situatie is het naar mijn idee belangrijk in acht te nemen dat:

 

- Het in Nederland niet zo uit de hand gaat lopen

 

- Er in Nederlands veevoer wel gebruik wordt gemaakt van genetisch gemodificeerde gewassen. Dus het wordt niet direct in ons voedsel verwerkt maar indirect is het wel in het voedselsysteem aanwezig.

 

En dat is misschien al genoeg om problemen te veroorzaken. Die BT-bacterie die fungeert als insecticide en zo fijn resistent is tegen RoundUp doet van alles in het lijf van vee, en het is denkbaar dat hij ook overleeft tot in de kiloknallers. Lekker dan.

 

Momenteel ben ik het boek "Folks this ain't normal" aan het lezen van de Amerikaanse boer Joel Salatin die ook te zien is in de documentaire Food Inc. Een boek waarin hij de abnormaliteiten van ons huidige voedsel systeem goed weet te verwoorden en mensen een spiegel voor weet te houden. Een interessant boek naar mijn mening.

Een andere goede documentaire vind ik "King Corn". Twee jongens die net afgestudeerd zijn die zelf op een stukje grond commercieel mais gaan verbouwen om er achter te komen hoe dat moet. Daarnaast onderzoeken ze de rol van mais in het Amerikaanse voedselsysteem. Vond dit zelf een leukere documentaire om te kijken, heb hem meerdere malen bekeken.

 

https://youtu.be/GY3wBsncI2c

 

Oh die ga ik van de week eens kijken dan, dank je voor de tip!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Om hier nog even op terug te komen. Waar ik naar neig de laatste tijd is om zo min mogelijk sterk bewerkte producten te eten zoals bijvoorbeeld veel soorten snoepgoed etcetera. Fastfood eet ik ook zelden nog. Momenteel woon ik nog thuis dus ik "moet" gewoon eten wat de pot schaft en daar heb ik vrede mee. In de toekomst echter wil ik mijzelf grotendeels in eigen voedsel kunnen voorzien en deels afnemen van bekende lokale boeren. Kopen wat in het seizoen is en dat dan inmaken om te kunnen bewaren, zoals oma dat nu ook nog doet. Ik ben echter (nog) geen echte keukenheld

Vriendelijke groeten,

 

Holland

Link naar reactie
Delen op andere sites

.......

- Het in Nederland niet zo uit de hand gaat lopen

......

 

Daar zou ik nou niet zo zeker over zijn. Als TTIP doorgaat, dan moet Europa (en ook Nederland) wel al die ellende importeren. Ook al is de wetgeving anders, die moet dan worden aangepast. Met als gevolg dat Europese boeren ook zo gaan produceren, anders zijn hun producten te duur en raken ze die niet meer aan de straatstenen kwijt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 10 maanden later ...

We eten nu bijna een jaar (blijkbaar, te zien aan mijn bericht van december in dit topic, het voelt langer) helemaal geen vlees meer dat niet uit onze eigen tuin komt. De keren dat we per jaar in een restaurant eten waren altijd al op 1 (of 2...) hand te tellen, en nu gaan we dan voor de vega-optie. Vaak maar 1 of 2 opties op de kaart, overal zit spek, ham, etc doorheen of op.

Op bezoek bij vrienden en familie bleek lastiger, ze vonden het al zo lastig dat we geen andere varkens wouden eten, dan die van ons. Nog voor we helemáál geen vlees meer wouden zeg maar. We gaven toen wel aan dat we geen varkensvlees wouden, en dat was dan geen probleem. En dan bleek er toch bijv. ham door te zitten. "Gewoon ham", en er was dan verbazing te zien als je verteld dat ham van een varken komt, en je dat dus niet wilt eten. Dat we het zelf wel mee hadden willen nemen, geen enkel probleem. Zeg maar wat je wilt maken, dan nemen wij gehakt of ham of rookworst mee.

Dus dat is nu ook zo'n beetje gewoonte geworden. Op tafel bij mijn ouders hun verjaardag stond dit jaar een bordje met onze grillworst, droge worst, plakjes rauwe ham met krieleitjes, etc. En voor het jaarlijkse etentje met vrienden van Joep (stamppotavond) leveren wij de rookworsten en het gerookte spek. En helemaal top: voor Joep zijn oom hadden we een hele stapel met BBQ-vlees, voor de BBQ die hij gaf omdat hij 75 jaar werd.

 

We gaan nou ook nog vis kweken, ergens in de komende jaren. Rundvlees missen we niet, dus een koe komt er alleen als we zelf willen gaan melken. En dat stellen we nog even uit. (en kalfjes die er komen omdat je anders niet kunt melken, gaan we dan natuurlijk wel weer houden voor het vlees. Maar voor nu hebben we genoeg andere zaken om te eten elke dag )

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wauw... goed gelukt dus die zelfvoorzienendheid op vleesgebied.

 

Maar wat ik nou niet goed snap... waarom kopen die vrienden en bekenden en familie niet ook gewoon standaard een portie Veldvarkensvlees. Dan kunnen jullie gewoon met de pot mee eten.

 

En het feit dat men de supermarkt ham al niet meer als "vlees" ziet, zegt eigenlijk wel genoeg.

 

Het is in ieder geval mooi om te zien en te lezen hoe jullie je steeds verder ontwikkelen en steeds meer leren over vlees- en vleeswaren bereiding en het worstmaken en natuurlijk ook de kaasmakerij.

 

Jammer dat Groningen niet wat dichter bij Zelhem ligt, dan was ik vast wel eens mee komen doen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja Erny, ik weet ook niet waarom ze dat niet doen. Ik ga het ze ook niet direct vragen, wil niet dat ze zich uit schuldgevoel verplicht voelen om ons vlees te kopen.

Mijn ouders bijvoorbeeld krijgen altijd wat mee als ze hier zijn, ze helpen ook de hele dag mee als er weer een varken is geslacht dus ik betaal ze in vlees. En ze eten het graag en vragen er ook geregeld om. Helemaal top. Maar ze kopen hun dagelijkse vlees en broodbeleg gewoon in de supermarkt, net zo makkelijk en precies wat ze nodig hebben voor dat ene recept ofzo. Ze hebben ook een kleine vriezer, dus kunnen maar een paar pakjes van ons vlees per keer bewaren en dus gebruiken. En zo heeft iedereen wel een reden. Of meerdere. En dat is hun goed recht. We maken ons er af en toe (even) druk om, maar meer ook niet. Schieten we niets mee op. Iedereen moet vooral doen wat ie wil, en kan. En wij kunnen gelukkig heel veel, dankzij onze ruimte en heel veel hard werk .

Dus wij leven lekker ons leven, zijn blij dat we wat aan anderen kunnen leveren als zij daar om vragen, en eten wel alleen een bakje sla of chips als er alleen iets met vlees wordt geserveerd. Zo vaak komen we toch niet van ons landje af

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ook wij letten al jaren op wat we eten aan vlees. We hoeven ook niet elke dag een stuk vlees te hebben..nergens voor nodig

Vlees dat we eten en kopen komt van boeren waarvan we weten dat de dieren een goed bestaan hebben gehad.

Varkensvlees oa bij Jorieke (en dan vooral de buikspek )...voor het kippen vlees en evt rundvlees( wat we zelden eten) hebben we een boer in Rees.

 

Er zijn vandaag de dag goede alternatieve aan vervangend "vlees" Produkten..en vegetarisch is er zoveel mogelijk dat je het "normale" vlees niet mist.

 

Als we uit eten gaan, nehmen we gewoon vegetarisch en de Familie weet al jaren dat we "moeilijk" doen over vlees

Als mensen willen weten waarom leg ik het ze graag uit..en zo niet weet ik voor mijzelf waarom ik het doe. Iedere druppel is er een ( ookal zal ik nooit de massa produktie kunnen stoppen)

 

Het Argument dat mensen snel gebruiken is " diervriendelijk is zo duur"..mijn antwoord is dan altjd, " dan eet je toch gewoon minder vlees in de week, kom je op hetzelfde bedrag uit

 

Voor mij geldt gewoon, liever geen vlees als verkeerd vlees.

Wie weet verändert er ooit in de toekomst het denkpatroon bij mensen

~ Waarom zou je kinderen wonderen gaan uitleggen terwijl je ze ook een tuin kunt laten aanleggen. ~

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...