Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Is dit de eetbare grote parasolzwam?


Vlietje

Aanbevolen berichten

  • 4 weeks later...

Ik pluk alleen boleten omdat ik die ken en die te eten zijn , de boleten die niet eetbaar zijn,zijn erg zeldzaam dus eer dat je die te pakken hebt hahaha , en probeer rond augustus te zoeken in de herfst zijn ze te groot en niet erg lekker meer , minder stevig soms zelfs wat snotterig en er zitten vaak wormpjes en of larven in

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 6 years later...

Beste Vlietje, Dit is is inderdaad de Grote Parasolzwam en is eetbaar en ook smakelijk.

Echter,  heel uitzonderlijk is een enkeling gevoelig voor de wat oudere delen in combinatie met alcohol gebruik. Dus alleen de verse jonge

delen gebruiken. Klein is niet altijd jong door bijvoorbeeld een paar droge dagen/droge grond.

De persoon in kwestie wordt dan even beetje misselijk, waarna dit weer snel verdwijnt.

Han ((veld-)bioloog.

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Oh, had ik dit maar eerder gezien en geweten. Ik heb er tientallen in mijn weilandje gehad. Ze zijn nu te oud. Maar om volgend jaar maar eens naar te kijken (na ze eerst heeeeeeel erg grondig gedetermineerd te hebben)

Men zegt wel: “Je bent wat je eet, maar wie wil er nu een krop sla zijn?”

Link naar reactie
Delen op andere sites

@bonnie f Gelukkig maar dat ze al weg zijn, gezien het advies van hierboven over deze foto's en je van plan bent om de paddenstoelen in je weiland toch eerst grondig te determineren. Het is trouwens ook al een oud topic, hoewel dat voor eetbare paddenstoelen zelf niet uitmaakt.

 

Het zou best kunnen dat dit grote parasolzwammen zijn, maar die ik ken zijn toch echt wel een beetje anders. 

 

Andere vorm van de trommelstok (jonge paddenstoel) bijvoorbeeld en ik zie geen ring rond de steel (hoogstens een restant). Ook lijkt de hoed in het midden ingedeukt i.p.v. een uitstulping. En als ik denk dat ik vogelmuur zie rondom dan zijn dit mini grote parasolzwammen, hoogstens leuk om in een drankje te zetten. Die ik normaal zie zijn minstens 20 cm hoog als trommelstokken alleen al.

 

Het probleem met het determineren van paddenstoelen vanaf een foto is dat je een heleboel gegevens mist. Waaronder geur, eventuele verkleuring van vruchtvlees en groeiplaats. Er zit bij paddenstoelen ook nog wel eens wat variatie in door weersomstandigheden.

 

Dus niet vanaf een foto beoordelen of iets een eetbare paddenstoel is (dit is maar weer eens een algemene berisping hoor, bonnie f 🙂)

 

Wel doen: heel goed kijken, ruiken, kijken naar verkleuring, waar staat het, wat is het jaargetijde, wat doet het weer enz. Proeven kan trouwens ook, je kunt door een heel klein stukje te kauwen en vervolgens uit te spugen ook determineren. 

 

 

  • Like 3
Link naar reactie
Delen op andere sites

Dank. Ik had zelf al wat lopen spitten. Mijn paddenstoelen hadden een doorsneden van rond de 20 cn en waren zeker 25 cm hoog. Ook hadden ze een duidelijke ring en liepen de lamellen net door tot de stam. Maar ik ga 't zeker verder uitzoeken. Nou ja, volgend jaar dus.
Ik had trouwens ook de roze stinkzwam. Net een hondenlul. Dus die heet nu zo. Nooit eerder gezien.

  • Like 1

Men zegt wel: “Je bent wat je eet, maar wie wil er nu een krop sla zijn?”

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dit is dus niet de grote parasolzwam!

 

De grote parasolzwam heeft een hele andere steel en dan met name het patroon in de steel. Het is wel familie daarvan. Als je de paddenstoel doorsnijdt, verkleurd die dan naar rood? En dan met name in de steel, waar het het makkelijkste te zien is?

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...