Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

is dit de entplek van mijn kersenboom?


fre3ke

Aanbevolen berichten

PHOTO2017072815394276351505254423.jpgHallo, ik ben nieuw op dit forum en redelijk nieuw in de moestuin. Ik heb veel op het forum kunnen vinden, maar niet het antwoord op deze vraag: is dit de entplek op mijn kersenboom? PHOTO2017072815363645641505254543.jpg

 

Het is van belang omdat er een tak onder zit, die ik dan zou moeten weghalen. Ik heb de boom dit voorjaar aangeplant. Onderstam is F12. Toen ik me in vormsnoei ging verdiepen, zal ik dat de boom te weinig takken heeft om een geschikte kroon te vormen. Bovendien zit dus één van die weinige takken ook nog aan de vermoedelijke onderstam en zou dan verwijderd moeten worden.

 

Ik had de tak in eerste instantie laten zitten. Ik ging ervan uit dat de kweker hem dan toch gezien moet hebben, en verwijderd. Maar toen ik laatst in hetzelfde tuincentrum een fruitboom van dezelfde leverancier zag, zat daar een tak héél duidelijk onder de ent. Dus nu vraag ik het maar op dit forum, en als het inderdaad de entplek ik dan gaat de tak er alsnog af. Of ga ik de garantie inroepen.

 

Bij voorbaat veel dank voor reacties.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Op zich is dat wel goed te zien, niet zo zeer aan de 'aanhechting' , die hier óok wel duidelijk is, maar ook inderdaad soms wel misleidend, omdat Prunus wel vaker dergelijke groeisel laat zien.

Maar hier is het zo duidelijk, door beide schorsen te vergelijken. Dus vergelijk het schors van die tak die naar voren komt maar eens met het schors van de stam waar hij aan vast zit.

Evenzo, met de stam / harttak die naar boven gaat.

 

Meer foto's , ook van het geheel, zou inderdaad helpen verder ja.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nuttige informatie, dank je wel.

De tak die je ziet op de foto is de tak die ik bedoel. Ik heb hem vergeleken met de andere drie takken, op de veredelde stam dus, maar zie inderdaad geen verschil. Ze hebben allemaal een knobbelige aanzet aan de stam. Zijn ook verder niet anders.PHOTO2017091312233240341505298371.jpg

Dit is de hele boom. Ik vind de middelste takken te dicht bij elkaar zitten, maar als ik daar ook nog één van weghaal, blijft er weinig over.PHOTO2017091312225654411505298612.jpg

En twintig centimeter onder de entplek verandert de schors weer, ook daarvan een foto.PHOTO2017091312241274691505298760.jpg

Misschien moet ik het een jaar aankijken. Volgend jaar zal ik het aan de bloemen en vruchten wel zien, toch?.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Onderstam f 12, dat wordt een grote jongen!

Heb je daarvoor de ruimte? En al nagedacht aan vogel bescherming? Een boom van 15 meter hoog is tamelijk moeilijk te beschermen.

Op de bovenste foto duidelijk de entplek te zien.

Meer dan 180 rassen abrikozen, perziken en amandelen te koop .

De kleinste met de grootste keuze.

http://www.windindewilgen.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb het kaartje niet bij de hand, dacht dat hij iets van vijf meter zou worden. De ruimte is er, hij staat in een stuk siertuin waar ik verder geen bomen heb. Ik heb hem eigenlijk gekocht als bestuiver van een Burlat en Regina kers, die wel klein blijven. Inmiddels heb ik zoveel kersenbomen in mijn buurt gezien dat bestuiving toch wel zal lukken. Vogel bescherming zie ik inderdaad wel als een issue. En die plek is dus wel de ent, dan heb ik ook nog eens een vormloze boom met nauwelijks kroon. Ik ga me eens beraden en in overleg met de verkoper. Zal follow up geven.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...