Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Is dit wel de echte laurier?


terrestrial

Aanbevolen berichten

Ik heb ergens maart/april (?) dit jaar een laurier struikje gekocht bij het tuincentrum. Op het etiket staat laurus nobilis. Alleen hij staat sindsdien in de tuin op een beschut plekje en hij groeit goed alleen ik heb er een paar blaadjes afgehaald om te drogen maar ik ruik er niks aan.

 

Dus ik vraag me af dit wel de echte laurier is of diegene die er op lijkt. Hoe kun je dit zien?

Link naar reactie
Delen op andere sites

hoe-foto-s-op-het-forum-plaatsen-t324.html Kijk hier even ? Dan een foto plaatsen van jouw laurier. Of zelf even vergelijken op google afbeeldingen ofzo ?

 

Zal best echte laurier zijn hoor. Vers ruikt dat vooral 'groen' , moet je dus drogen. En best het struikje in een lange zomer laten bakken in de zon ( nu 3 weken regen, neemt de smaak af ). Maar drogen vooral, dat scheelt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dus ik vraag me af dit wel de echte laurier is of diegene die er op lijkt. Hoe kun je dit zien?

Je zou jouw plant alvast kunnen vergelijken met de foto's op onderstaande link.

 

identificatie-wat-voor-plant-struik-boom-is-dit-t5695-2750.html#p251992

 

Nog een vraagje. Waarom zou je de blaadjes van je laurier willen drogen ? Het fijne van een laurier in je tuin is juist dat je de bladeren het hele jaar door vers kunt gebruiken . Vers gebruikt geeft een fijner aroma aan je gerechten dan gedroogd.

-- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 5 maanden later ...

Verse laurier is heerlijk in gerechten maar ik maak kleine scheurtjes in het blad voor het de kookpot in gaat Zodra je dat doet ruik je meteen de laurier geur. Overigens vind ik kruiden in de winter vaak alleen maar groen ruiken en lijken ze weinig geur etc te hebben. Ik laat ze in de periode dan ook maar met rust tot de groei erin komt in het voorjaar. Dan hoef je maar langs een plant te strijken voor de bekende geuren. Ik kook graag met kruiden en ja in winter gebruik het gedroogde alternatief of verse kruiden van plantjes in de vensterbank.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 year later...

Hallo

 

ik heb een soortgelijk vraagje. Ik heb onderstaande laurier in de tuin staan. Ik heb 'm gekocht als laurier voor in de keuken (nobilis) maar wil de blaadjes drogen zodat ik deze winter voldoende laurierblad heb. Ik vermoed dat ik ze beter in september had geoogst en dat er nu al wat smaak van af is, maar ja.

 

Waar ik wel mee zit: is dit laurier voor in de keuken, of is het een van de giftige varianten? Hopelijk is het wat zichtbaar op de foto's. De blaadjes voelen licht leerachtig aan, er zitten knoppen in de oksels.

DSC118632391509801527.jpgDSC118577661509801529.jpg

 

Op hoop van zegen dat iemand me kan verder helpen Alvast bedankt!

 

Grtjs

jarnogab

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja hoor. Dat is de enige echte Laurus nobilus, de echte keukenlaurier. En nee, van de zomer zijn ze niet speciaal lekkerder dan nu. Wél is het zo, dat de intensiteit groter is, naarmate de struik zonniger staat ja, het hele seizoen. Zo'n ding wil veel zon. Veel licht, ook vanwege gebruik, maar ook om weerstand op te doen tegen onze winters.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Laurier is in onze streken als kleine plant, niet vorstbestendig, dus beter met pot binnen plaatsen, wel houd hij niet van centrale verwarming.

Overwinteren bij een lage positieve t° in droge omstandigheden, is best.

De blaadjes kan je in principe het hele jaar oogsten, laurier verliest zijn blad niet tijdens de wintermaanden.

Verpotten in de vroege lente. Een echt heel grote laurier kan op een goed beschermde plaats buiten staan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als het naar laurier ruikt, en vooral smaakt, en als de blaadjes niet glimmen, dan is het Laurus nobilus.

Als het blad aan de bovenzijde een beetje glimt, de hoofdnerf aan de onderkant een beetje dikkig is, en als het helemaal niet naar laurier smaakt (alleen een heel klein stukje proberen: het blad van laurierkers is matig giftig), dan is het waarschijnlijk laurierkers. Maar die wordt meestal veel groter, groeit veel harder, een meter of meer per jaar.

Zonet even uitgetest. Maar ik heb makkelijk praten, want ik heb ze allebei, en ik weet wat wát is. Verder weet ik niet of er andere soorten zijn die op echte laurier lijken, maar het niet zijn.

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

plaats ik 2 soortjes Laurierkers ( Prunus laurocerasus, 2 varianten ) , er zijn er meer overigens. Echt nauwelijks te verwarren met echte Laurier ( Laurus nobilus ) vind ik dan zelf. Maat en vorm, glans, groeivorm en stijfheid verschillen nogal.

 

LaurierkersPrunuslaurocerasusCherrylaurelimg3322blad72711510232032.jpg

 

1854392891510232054.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...