Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Jam gemaakt, hoe lang pot max op kop zetten?


onnaj

Aanbevolen berichten

Neuh, je kunt alleen hebben dat de jam 'op de kop' in de pot zit als je het te lang laat staan zo. Dus dan zit er lucht onderin, en alle jam bovenin de pot. Niet echt mooi

Kom 13 april ook naar de moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag

Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe ik meestal ook zo...gieten, deksel erop en op de kop. Afwassen en opruimen en de potjes terug draaien. Je bent dan toch bij het aanrecht bezig dus staan ze in het zicht.

 

Maar suiker is gloeiend heet.... Na een uur al gestold? Bij mij duurt dat altijd wat langer

Link naar reactie
Delen op andere sites

ja hij was toch echt gestold. Ik had ook 800 gram fruit (bramen en vijgen) en 1 zakje Marmello. Normaal gebruik je 1 zakje op 1 kg, maar omdat de bramen wat zurig waren en de vijgen ook niet super zoet heb ik gewoon vrijwel een heel zakje Marmello erbij gekiept. Dus der zit ook iets meer pectine in dan normaal in verhouding

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik schenk zelf de potten vol, draai de deksel lichtjes vast en zet ze een minuutje op de kop,

Daarna draai ik ze weer terug en draai de deksel goed vast.

In de tussentijd heb ik al een teiltje gedeeltelijk gevuld met heet water.

Daar zet ik de potten in en zet het teiltje vervolgens onder de koude kraan.

Het teiltje laat ik gewoon overlopen, totdat het water goed koud is.

Op die manier stolt het mengsel heel snel en heb je geen last dat de vruchten komen bovendrijven.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maar nou weet ik nog steeds niet waaróm de potten een paar minuten op de kop moeten staan.

Volgens bronnen: Dan wordt het beetje nog aanwezige lucht ook goed heet.

 

Maar ja, dat gaat toch ook als je ze rechtop laat staan (een metalen dekseltje koelt weliswaar makkelijk af, maar de hitte van de jam weegt daar ruimschoots tegen op (?).

 

Mijn mogelijke verklaring, waar ik geen bewijs voor heb:

Door het op de kop zetten dringt de inhoud richting de afsluiting. Nog dun, maar veel dikker dan water, laat staan lucht. Heel kleine poriën in een mogelijk soms niet perfecte afdichting worden zo gevuld.

Zodat, na rechtop zetten, er geen lucht van buiten meer kan worden aangezogen.

Het eerst even niet helemaal strak aandraaien (FransD) en pas na een paar minuten strakker, zou daar ook op kunnen duiden.

 

Over inmaak-wijsheden in het algemeen: weesgegroetjes, niet doen bij onweer, of als je ongesteld bent, of als de maan niet goed staat: ik sta er open voor, maar …

 

En nu helemaal on topic:

Mijn test bramenjam (50% bramen (rijp, wel nog licht rins); 50% gewone kristalsuiker; verder niks) was perfect gegeleerd.

Een lijstje met wel/niet pectine rijke vruchten vind je o.a. hier:

http://vangilse.nl/question/wat-zijn-nu-pectine-rijke-en-arme-vruchten/

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zoals gezegd heb ik het ooit zo gelezen.

Daar ik verder nog geen ervaring had, heb ik het maar zo gedaan.

De potten trekken in ieder geval goed vacuüm, want je hoort echt een luide plop bij het openen.

 

Wat ik me er zo bij kan voorstellen;

Wanneer de jam nog kokend heet is dan zal hij bij het sluiten veel dampdruk krijgen.

Door het deksel niet muurvast te draaien, krijgt die druk de gelegenheid naar buiten te treden (een gas ontsnapt makkelijker als een vloeibare massa).

Draai je daarna het deksel echt goed vast dan zal door het krimpen van de massa bij het afkoelen, de pot nog meer vacuüm trekken.

Ik doe dit dus terwijl de pot kokend heet is @speets, niet als hij al behoorlijk is afgekoeld.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...