Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Kaas, yoghurt en boter maken


Jorieke123

Aanbevolen berichten

Gisteren heb ik van een restje slagroom, boter gemaakt! (het is maar waar je blij van wordt )

En vanavond heb ik kaas gemaakt, het staat nu met gewichtjes in de keuken. Ben benieuwd of het iets eetbaars wordt Ik houd jullie op de hoogte.

Kom 13 april ook naar de moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag

Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook

Link naar reactie
Delen op andere sites

De melk komt uit de supermarkt, de room voor de boter ook. Ik had 60 ml nodig voor een recept, en er zit altijd 250 ml in zo'n kuipje. Schud het hard genoeg, en je krijgt boter

Kom 13 april ook naar de moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag

Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook

Link naar reactie
Delen op andere sites

Op Terschelling heb ik schapenkaas gemaakt zien worden van schapenmelk. Dus ze worden inderdaad gemolken.

 

Om zelf boter en kaas te maken, lijkt me super. Alleen vrees ik dat ik al teveel hobby's heb om dit er ook nog bij te doen. Maar ik ben benieuwd naar je resultaat.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb verder wel stremsel en zuursel, zo kan je harde kaas maken. Met alleen melk en citroensap kan je wel zachte kaas maken, dus heb je geen moeilijke flesjes nodig (om een keer te proberen zeg maar).

Je moet de melk opwarmen, zuursel en stremsel toevoegen en dan wordt het dik. Dat moet je snijden, spoelen, spoelen, spoelen, in vormpjes stoppen, drukken, drukken, nu ligt het kaasje in een pekelbad.

Kom 13 april ook naar de moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag

Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja ik zou hier niet weten hoe ik aan stremsel een zuursel moet komen hier zitten geen melkveehouders dicht bij. En ik heb geen snij zeef maar goed en de boter hoe heb je dat gedaan dan dat zou ook meer iets voor mij zijn hahah neem aan dat je volle melk gebruikt hebt?

groetjes Sandra

Link naar reactie
Delen op andere sites

Via brouwmarkt of levenvanhetland.nl kan je kleine kaas-maak sets kopen. Met kleine flesjes stremsel en zuursel, kaasvormpjes, boekje, etc.

Voor de boter gebruikte ik een boterkarn, maar Jimmy van Jimmy's farm (BBC) deed gewoon room (slagroon uit zo'n kuipje) in een glazen potje en ging flink hard staan schudden. Je ziet het dan dik worden en dat dikke zeef je er uit. Dat spoel je nog flink door (in een kaasdoek, of hele fijne zeef) en dan kan je het kneden

Kom 13 april ook naar de moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag

Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 maanden later ...

Hij heeft nu gedroogd in een (vrij open) keukenkastje. Je moet hem een paar keer persen, maar niet lang hoor. Na het pekelbad moet je hem coaten, en voor een vrij oud kaasje daarna nog een keer coaten.

Kom 13 april ook naar de moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag

Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 year later...

Hoi iedereen,

 

Ik kwam via de website van de brouwmarkt terecht bij een kaas-maak-starterset.

 

Aan de kaasmakers hier: lukt het goed of waar loop je tegenaan?

En zou zo'n starterset kunnen werken? Het is namelijk best een hoop geld voor een kaasvormpje, pers en wat stemsel

 

 

http://www.brouwmarkt.nl/startset-kaasmaken-luxe-inclkaaspers-p-5003825.html

To plant a garden is to believe in tomorrow.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dag,

 

Ik heb iemand gekend die dat deed. Makkelijk is het zeker niet, maar wel lekker (goede receptuur).

 

Het probleem ligt hem vaak met de toevoeging van Stremsel. De rest komt aan op goed pekelen en rijpen.

 

iig Suc6!

 

Gr Anton

In een groen, groen, knollen, knollenland...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb zelf wel eens kaas gemaakt.

Het denk ik 2 keer gelukt en 8 keer mislukt

Het maken gaat allemaal wel maar bij het bewaren gaat het mis.

De eerste week is er niks aan te zien en dan, van de een op de andere dag staan de haren erop.

Ik weet niet goed wat ik verkeerd doe, maar ik denk dat het aan de temperatuur / vochtigheid ligt tijdens het bewaren.

Ik heb nog wel een recept liggen, als je dat nog zoekt.

"A weed is a plant that has mastered every survival skill except for learning how to grow in rows." ~Doug Larson~

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik maak elke week 2 kaasjes. Of tenminste, daar ben ik nu net weer mee begonnen. In de zomer heb ik niets gemaakt en aten we kaasjes die ik de winter daarvoor had gemaakt. In de zomer (en lente, en herfst) is er namelijk al genoeg te doen in de keuken, kaasmaken heb ik dan even geen tijd voor.

 

@Naggie: Die schimmel veeg/poets je er vrij makkelijk van af, met wat water en/of azijn. Je moet de kaasjes elke zoveel tijd keren en droog vegen. In het begin heel vaak, daarna minder vaak.

 

Ik vind het persje in die starters-kit niet nodig. Het boekje en eigenlijk al die andere zaken zijn wel handig. Die pers maakt de boel ook flink prijzig. Ik gebruik gewichtjes, om te persen. Of potten jam

Kom 13 april ook naar de moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag

Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook

Link naar reactie
Delen op andere sites

In de kelder, waar het voor veel dingen wat te vochtig is. Er staan 3 vochtvreters, die zitten vaak vol. Ze liggen dan op zo'n matje, zodat het kaasje niet vast schimmelt aan een bord of plank

 

Voordat ik ze daar leg, liggen ze even in de keuken, omdat ik ze ook insmeer met kaascoating en dat moet wel goed drogen.

Kom 13 april ook naar de moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag

Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zit te twijfelen om ze op zolder te leggen (als ik alles heb aangeschaft... kan nog even duren)

 

in de winter is het daar zo'n 16 graden denk ik. de luchtvochtigheid is niet al te hoog... zou het daar kunnen lukken om ze te drogen/goedhouden?

 

Dit is tot dusver mijn grootste 'struikelblok' ... waar leg ik ze neer....

To plant a garden is to believe in tomorrow.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Thea: Hoe ga jij precies te werk met het maken van boter? Mijn boter is gewoon niet echt lekker. Ik was hem zo goed mogelijk, en naar mijn idee komen er na een paar keer spoelen geen melksuikers meer los.

Ik kan er goed koekjes of taart ofzo mee maken, maar op brood smaakt het niet lekker. En in de pan (verhitten) ruikt het ook niet erg goed. Ook niet verkeerd, maar het lijkt alsof er toch nog iets in zit wat te snel bruin wordt en gaat stinken.

Ik zou niet willen zeggen dat het zuur is, ik kan het niet goed beschrijven.

Kom 13 april ook naar de moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag

Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...