Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Karwij zaaien/telen, iemand ervaring?


jasmin

Aanbevolen berichten

Aangezien ik karwij gebruik, wil ik het ook gaan zaaien. Nou heb ik net gelezen dat het een twee-jarige plant is, waarvan je ook het blad en de wortels kan eten. Vooral in soep wordt dat dan gebruikt. Klinkt aantrekkelijk, maar ik heb geen flauwe notie van smaak. Als het interessant voor soep en bouillon is, zaai ik wel dubbele rijen, maar... iemand ervaring met karwij zaaien?? Dat zaad wordt pas volgend jaar heb ik begrepen, maar kan ik de plant dit jaar al voor de wortels gebruiken??

 

Ik vraag me ook af of het een goede plant is om naast uien/sjalotten te kweken, ivm uienvlieg verwarren. Iemand daar een ervaring mee?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nou, het ziet ernaar uit dat we zelf onze ervaring moeten gaan opdoen, en maar hier verslag doen. Project van twee jaar, want pas het tweede jaar komt er zaad. Maar die wortels lonken me net zo hard. Ik hoop dat het aromatische wortels zijn voor bouillon trekken, soep enzo.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Karwij en komijn jaren terug op een bed in de tuin in N-fr gezaaid vanwege het zaad dan.

Deed ik tweejarig. Voorzomer zaaien. Wortel overwinterd ( kan je dan eventueel opnemen en inkuilen en in vroege voorjaar herpoten ergens anders ) of gewoon 2 jaar laten staan.

Ik weet niet of vroege zaai nu bv, of eerder dan maart, al ditzelfde seizoen bloei geeft. Zou best wel es kunnen.

In n-fr bleek het later bij grote hoeveelheden wild voor te komen, en toen ben ik met dat telen gestopt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn kennis is rondlezen. Komijn is eenjarig, en Karwij toch altijd tweejarig. Karwij wordt of vroeg of laat gezaaid. Meestal laat, omdat je nog voorteelt kan hebben. Maar de fijne kneepjes ken ik nog niet. Met Google kom je altijd ook terecht bij de professionele teelt, met van die enorme dorsmachines voor de Karwij bv. Lollig, maar daar heb je niks aan als hobby-tuinder. Wel begrepen dat als je dikke wortels wilt, dat je niet te dicht op elkaar moet zaaien. En dikke wortels heb je óók nodig voor de zaadteelt, omdat dikke wortels het beste zaad schieten. Dat wordt concurrentie met de groentesoep dan....

Bit, hoe smaakt zo'n wortel? Als het niks bijzonders is, ga ik er niet mega veel tijd in steken. De pastinaken had ik voor hetzelfde doel gezaaid, maar die deden het niet goed, leken wel Parijse worteltjes.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Karwij kan je in lente zaaien. op rijen , wat je wil, maakt niet zo veel uit. Je kan ook een klein veldje doen , vooral als het je alleen om de wortels gaat. Beetje vroeg in de lente zaaien. Eind april bv. Dan heb je november leuke dunne wortels. Die eigenlijk het jaar er óp pas echt forser worden , maar als je er veel zaait, heb je wel wat voor gebruik ja.

 

Tegen de ui-vlieg , heb ik geen ervaring mee nee, en weet ik niets over te zeggen, maar lijkt me dikke kans van wel he ? Net als salie en dille. Kervel en karwij is best wel sterk in geur aanwezig.

aangepast door Gast
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 years later...

Uiteindelijk zie ik in dit topic geen echte ervaringen met resultaten enz.

Omdat ik een groot liefhebber ben van komijn en karwij en ook mijn eigen kruidenmengsels maak, heb ik in het verleden al verschillende pogingen gedaan. Helaas zonder resultaat. Komt dit door mijn noordelijk sompige veengrond? lukt het in potten wel? Of is het voorbehouden aan iets zuidelijker streken en moet ik wachten op de klimaatverandering?

Als iemand weet hoe het wel lukt ben ik dankbaar. Ik ga voor blad, wortel en zaad!

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 4 weeks later...

Ik heb Karwij al met succes gekweekt (heb er nu weer een paar staan), maar je raakt hem ook gemakkelijk kwijt. Het zaad is maar heel kort kiemkrachtig en je moet het dan echt van de kleine kiemplantjes hebben. Je moest daarnaast veel planten hebben om er genoeg zaailingen en genoeg kruid van te hebben. Ik heb nog nooit komijn geteeld, maar ik verwacht dat die vergelijkbaar is. Ik verwacht wel dat die veel meer warmte nodig heeft. Karwij houdt van een open en matig voedselrijke bodem. Hij zou zich theoretisch in een bloemenborder zelfstandig staande moeten kunnen houden. De bodem mag licht vochtig tot redelijk droog zijn. Hij moet dus vooral zodra het zaad rijp wordt ruimte hebben om zich te kunnen zaaien. Er kiemen veel plantjes, maar er overleven er maar weinig. Planten worden maximaal 2 jaar oud. Ze bloeien zichzelf dood.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weeks later...

Ik zie je reactie nu pas. Bedankt. Ik ga het opnieuw proberen als ik krakend vers zaad kan bemachtigen. Op een relatief droog stuk dat ik dan goed open zal houden. Het verdwijnen van de kiemplantjes komt me bekend voor. Ik vond op Wageningen een rapport dat het niet ging op veengrond, maar heb nu nieuwe moed!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hij staat in het wild in kalkgraslanden en beekdalen (Eifel) en daar kun je inderdaad wel zaden oogsten, maar pas wel op om langs bosranden of überhaupt schermbloemigen in het wild te gaan verzamelen want er zijn ook hele giftige soorten. Bij mij komen gelukkig nog wat plantjes op. De kleine slakjes vinden hem blijkbaar toch niet heel lekker. De wilde lupine vinden ze helaas wel lekker en die zal het dan waarschijnlijk niet gaan lukken om te laten verwilderen in het grasland.

 

Ik weet niet of karwij uiteindelijk zelfstandig in staat is stand te houden in het grasland. Ik hoop het wel, omdat hij het in Duitsland ook kan. Op veengrond moet hij het ook kunnen doen, zolang de grond maar niet te zuur is. Ik heb ze ook een paar jaar op laagveen geteeld. Ze hadden toen wel niet heel veel concurrentie van andere planten. Ik geloof wel dat de wilde karwij anders is dan de cultuurvorm. De cultuurvorm was bij mij altijd heel groot en groeide zich soms letterlijk dood. De wilde vorm is kleiner en vormt daardoor ook minder zaad, maar ik hoop dat hij hierdoor wel beter in staat is te concurreren met andere soorten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...