Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Klimroos in pot in de winter en planten in lente??


greenchitect

Aanbevolen berichten

De Engelse Rosa 'The Albrighton Rambler van David Austin.

 

Ik wil graag deze klimroos kopen, maar het is nu winter. Kan ik deze klimroos voorbereiden in huis in een pot? Na de laatste vrieskou wil ik hem in de tuin gaan planten. De plant komt met wortels (dus geen kluit). Welke grond moet ik dan voorbereiden in de pot? 1/3 grond, 1/3 rozenpotgrond, 1/3 champignon mest (deze had ik hier al staan)?

 

Ik wil niet wachten tot de lente want deze klimroos is dan niet meer beschikbaar. En ik ben er erg op gebrand om hem te hebben.

 

Advies over hoe ik dit nu moet gaan aanpakken is heel erg welkom!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Die roos kun je op wortel ( zonder kluit . niet opgepot dus ) aanschaffen tot april ongeveer. Hem nu in huis nemen zou ik zelf dus nooit doen. Aanschaffen nu is helemaal prima en dan gelijk je tuin op. Op zijn definitieve plek.

 

Komt de roos aan in een vorstperiode ( hoewel de meeste leveranciers dan gewoon helemaal niet leveren ) en kan je niet poten, dan kun je de roos een paar dagen op een koele vorstvrije plek bewaren, uit het plastic in vochtige grond.

 

Maar gewoon poten nu dus. Eenmaal gepoot is vorst / vorstperiode geen probleem. Krijgen we tóch die horrorwinter die ooit kan komen natuurlijk, is een beetje afdekken met proppen kranten en karton / stro voldoende. Maar gewone vorst doet niks. Rozen zijn redelijk winterhard.

 

Gewoon in je tuingrond die je hebt. Ruim plantgat. gat vullen met half gemengde tuingrond die je al hebt en potgrond. Wat champost is prima, best wat bovenin je plantgat, niet te diep ( afbraak van dat spul vergt zuurstof / schimmels/ bacteriën die alleen in de bovenste laag zitten )

Ik gebruik zelf ook de speciale rozen- mycorrhiza die de betere leveranciers ook verkopen. Denk nou niet dat dat onzin is. dat is super-wonder spul; ik doe al jaren met 1 potje van 20,- en ik poot heel wat rozen in 1 jaar.

 

Niet te zwaar mesten het 1e jaar. 2e jaar wel meer gaan mesten. Rozen zijn mestvreters; moeten ook tegennatuurlijk presteren en dat vergt wat.

 

Waarom niet in huis nemen ? Dat is pamperen. Krijg je een zwakke plant van. Ding loopt eerder / te vroeg uit. En dan krijgt de plant een voor hem tegennatuurlijke voorsprong op de natuur buiten. En een klap straks bij buiten plaatsen. Nergens goed voor.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nog een toevoeging. Deze roos vergt zeker een zo zonnig mogelijke plek. Zeker hoogzomer 8+ uren zon op een dag.

 

Dan wellicht ten overvloede nog de tip : Dit is een roos die vrij recent geïntroduceerd is, en zich nog onvoldoende heeft kunnen bewijzen, maar wel een leuke om uit te proberen.

 

Mocht de roos nou nú niet op zijn plek gepoot kunnen worden, kun je de roos opkuilen of voorlopig in een ruime pot zetten. Zet de pot dan luw ( uit de wind en te veel regen ) weg. Bij zware vorstperiode nog luwer wegzetten, inpakken of whatever. Niet in plastic inpakken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dank je wel voor de uitgebreide informatie. Ik zal hem dan in de tuin zetten met mest, potgrond en stro. Het is de eerste keer dat ik iets met rozen ga doen en wil dit direct goed doen (daarom was ik bang om hem te laten doodvriezen. Maar ik ben blij dat deze forums er zijn! ^^

 

Het enige wat ik nog niet kan vinden is hoe sterk de geur daadwerkelijk is. Ik kan geen feedback vinden van mensen die deze plant hebben : /

Link naar reactie
Delen op andere sites

Toch wel ? De producent ( site van David Austin Roses ) geeft aan dat de geur van deze roos 'Light' is, wat bij David Austin betekent dat die welhaast afwezig is. Niet zo verwonderlijk ook bij een wel zeer byzondere roos als deze. Bloeiherhalende ramblers zijn zeldzaam, is er dus wél in te kruisen, maar daarbij gaan ándere eigenschappen veelal verloren. Maar hij is mooi.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Weet u zeker dat u de juiste plant heeft geraadpleegd? Bij mij staat er dit:

 

A repeat-flowering rambler, bearing sprays of semi-double, flowers

A repeat-flowering rambler. Sprays of pretty, semi-double, blush pink flowers with golden stamens. Long, flexible stems.

 

Repeat Flowering

Highly Fragrant

Ideal for shade

 

Ik was in gesprek met iemand die ook net deze plant heeft gehaald en fysiek geconstateerd heeft dat deze goed tot sterk geurd.

Link naar reactie
Delen op andere sites

mijn reactie betrof de Albrighton Rambler. Dat je nu toch weer voor een andere gaat, was me hier ontschoten ( er lopen overigens nu 2 topics over dit thema, kan ook zijn dat dat mijn verwarring teweeg bracht.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...