Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Komt mijn boomspinazie nog van de grond?


speets

Aanbevolen berichten

Drie weken geleden gezaaid. Sinds een paar dagen staat er een piepklein melde-achtig plantje (1 cm hoog), maar ik geloof nooit dat dat een boomspinazie gaat worden

Opnieuw zaaien of ben ik te ongeduldig?

 

DSCF519725431462549548.JPG

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb het dit jaar ook gezaaid, ik had verwacht dat het hele snelle groeiers zouden zijn. Nou mooi niet. Het eerste (winter)zaaisel is eind maart opgekomen en is nu iets van 4 cm hoog. Het kleurtje begint nu wel heel opvallend te worden. Half april heb ik het nog een keer gezaaid, en dat zijn net zulke sprietjes als van jou.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het blijft lastig met die Meldes.

Zelf voorzaaien en opkweken gaat langzaam en krijg je moeilijke plantjes van.

Heb je dan eenmaal ééntje in je tuin laten bloeien en zaad verspreiden dan groeit het vervolgens óveral.

Dus mijn advies zou zijn om het gewoon in de volle grond uit te zaaien en kijken wat er dan gebeurt. Want ik heb gemerkt dat die Meldes het daar het prettigst vinden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hmmmmm, eigenaardig

 

Misschien hebben ze een koudeperiode nodig om te ontkiemen?

Ik had ze lekker warm gezet, maar misschien houden ze daar juist niet van?

Ga het nieuwe zaaisel nu maar eerst met potje en al in de koelkast zetten, want buiten is het boven de 25 graden.

Kunnen ze gelijk mee met de Sarracenia's, want die willen ook nog niet best. Wordt nog een hele plantage daar in de koelkast

 

@ Jorieke: dank voor het aanbod

 

Edit

@ Erny: ik las je bericht pas na het plaatsen van mijn reactie, maar bedankt voor de tip.

Zal inderdaad aan een koude-stratificatie liggen? De overgebleven zaden gaan nu rechtstreeks de grond in.

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Pfff, wat een gedoe. Bij mij wil de melde ook niet (naaste familie van boomspinazie toch?). Eerst met kevertjes besmet zaad, en de tweede lichting is nog niet eens boven de grond. Ik ga geen toeren uithalen hoor, anders komt het volgend jaar wel.

 

(haha, alsof mijn dreigement die planten iets kan schelen:))

Everybody needs beauty as well as bread --- John Muir

 

Algehele moes-, klus- en knutselblog: http://www.recoverista.com

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja dat wil ik dus ook. Ziet er zo lekker sappig uit...

 

Gister heb ik het potje dus maar buiten in de schaduw gezet en wat denk je: vanmiddag was er een tweede zaailing ontkiemd!

Met een onwaarschijnlijk dun steeltje, nog geen halve mm, maar nu heb ik er al dubbel zo veel. En twee bomen is genoeg

 

Dus er is nog hoop, Raquette

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Vanmorgen waren er nóg drie bij gekomen en de 'grote' begint opeens een roze hart te krijgen

Dat kan geen toeval zijn. Deze ga ik dus niet meer binnen voorzaaien.

 

Volgens Diana kun je al vanaf maart buiten zaaien, en ook meerdere keren na elkaar.

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 year later...

En nu staat de halve tuin vol met dit spul, in alle soorten en maten. Idd vanzelf teruggekomen

 

Smaakt goed door de salade, en een groot voordeel is dat de slakken er niet zo erg aan knagen.

Als 'spinazie' vind ik het veel te stug, ligt zwaar op de maag, ook van de jonge topjes

Las ook iets over oxaalzuur en saponinen, dus niet overdrijven*

 

Hoorde de namen "fluo-melde" en "Magentamelde", wat eigenlijk een betere benaming is.

 

* Ik lees hier

The leaves and seeds of all members of this genus are more or less edible. However, many of the species in this genus contain saponins, though usually in quantities too small to do any harm. Although toxic, saponins are poorly absorbed by the body and most pass straight through without any problem. They are also broken down to a large extent in the cooking process. Saponins are found in many foods, such as some beans. Saponins are much more toxic to some creatures, such as fish, and hunting tribes have traditionally put large quantities of them in streams, lakes etc in order to stupefy or kill the fish[K].

The plants also contain some oxalic acid, which in large quantities can lock up some of the nutrients in the food. However, even considering this, they are very nutritious vegetables in reasonable quantities. Cooking the plants will reduce their content of oxalic acid. People with a tendency to rheumatism, arthritis, gout, kidney stones or hyperacidity should take especial caution if including this plant in their diet since it can aggravate their condition.

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...