Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Konijn slachten


TuinmanTristan

Aanbevolen berichten

Beste mede tuinders,

 

ik ben nu al zo'n 4 jaar geïnteresseerd in de jacht en alles wat daarmee te maken heeft en ik wil, wanneer ik op mijzelf woon, nutsdieren houden.

Het slachten van dieren ben ik hier al meer tegengekomen op het forum, onder andere het preserveren van varken etc. het slachten heeft dus niet alleen te maken met de jacht, maar ook met de DIY'ers op dit gebied die zelf ervaring hebben opgedaan door het simpelweg te doen, wat ik zelf dus ook wil worden. (DIY'er)

 

Nu ben ik aanstaande oktober al uitgenodigd door een jager om mee te gaan met de vossenjacht, maar zou ik ook graag wat meer willen zien rondom het slachten van bijvoorbeeld een konijn of haas. Ik heb al bijna elk filmpje op Youtube en het meerendeel van handleidingen op internet gezien of gelezen, maar in het echt meemaken is toch nét wat anders.

Iemand die hier bekwaam in is, die me het precies kan laten zien zodat ik dat zelf al ervaring op kan bouwen voor de toekomst.

 

Dus nu is de vraag of iemand mij zou willen uitnodigen om dit mee te mogen maken tegen vergoeding als dit gewenst is.

 

met vriendelijke groet en bij voorbaat dank,

 

TuinmanTristan

That's what gardening is all about folks... it's learning to see what's going on with your plants and your soil.

You can't just throw a seed and walk away.

That's not gardening. That's just carelessness.

-Praxxus55712

Link naar reactie
Delen op andere sites

2 reacties verwijderd.

 

Voor mensen die tóch graag reageren op het concept 'jacht' en jagen, maak gerust een topic daarvoor aan op een geeigende plek of bijvoorbeeld de babbeltuin, kan iedereen zijn mening delen. Die mening wordt hier niet door topicstarter gevraagd.

 

Graag alleen ontopic reacties,

Link naar reactie
Delen op andere sites

Er zijn hier wel een aantal mensen die wel eens een konijn/haas slachten. Ze zijn misschien niet vaak online, dus het kan even duren voor ze je vraag hebben gezien. Maar het komt vast goed

 

Eind van de zomer (of eerder al, onze vleeskippen groeien HARD) slachten wij weer wat kippen/hanen, als je wilt mag je gerust een keer komen helpen. Maar we hebben geen konijnen...

Kom 13 april ook naar de moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag

Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Bit

Dank voor het verwijderen van die reacties. Ik begrijp dat sommigen niet dezelfde interesses delen.

 

@Jorieke123

Ook dat proces zou ik graag willen zien en/of bij willen helpen aangezien ook dat een handige vaardigheid is om te leren.

That's what gardening is all about folks... it's learning to see what's going on with your plants and your soil.

You can't just throw a seed and walk away.

That's not gardening. That's just carelessness.

-Praxxus55712

Link naar reactie
Delen op andere sites

Jammer dat je het nu pas vraagt..

Je woont aardig in de buurt, en afgelopen 2 jaar hebben we ieder jaar 5 konijnen geslacht.

Ik heb zelf meegeholpen de eerste keer, omdat ik het ook wilde leren.

Maar ik heb zelf te weinig ervaring om het snel en goed te doen.

En dit jaar hou ik geen konijnen meer, wellicht volgend jaar weer...

 

Maar het zelf doen is inderdaad anders dan de youtube filmpjes.

In het echt valt het zeker de eerste keer even tegen omdat je even de feeling moet krijgen hoe je het moet doen allemaal. Maar na een paar keer doen stelt het niet zoveel meer voor.

Met kippen heb ik meer ervaring, en dat gaat tegenwoordig al wat sneller/makkelijker.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zou de mogelijkheid niet bestaan een aantal konijnen, levend te kopen?

Samen met enkele mensen dan leren hoe te slachten?

Het voordeel zou zijn dat er geen band is met de dieren?

Ik heb laatst een haas gestroopt en de huid gelooid, was wel een grappig experiment.

De haas was bij toeval gedood.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een konijn doden gaat het snelst als je em pakt aan z'n achterpoten, en dan een keer goed achter in de nek slaan.

Binnen 1 tel dood zonder pijn te lijden als je het goed doet. Mijn vader vertelde me van te voren waar ik em moest raken en deed er 1 voor, en ik deed de rest. Gaat goed, als je maar hard genoeg slaat.

 

Het velletje verwijderen en de rest schoonmaken lijkt aardig op dat van een kip.

Het is in ieder geval geen wereld van verschil.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat wist ik niet..

Wij doden ze in de ochtend, jasje uit, dan af laten sterven voor een dagje..

Vaak gaan ze 's nachts al de vriezer in.

Tot nu toe smaakte ze allemaal goed, maar wordt het op die manier nog lekkerder? En is het jasje dan nog net zo vlot te verwijderen?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gezien de bedoeling is eetbaar vlees te krijgen, kan je misschien beter niet beginnen gehakt te maken.

Normaal heb je als slachter een vleesbijl, een groot mes en een uitbeenmesje.

Je slaat een konijn dood met de achterzijde van het bijltje, zo maak geen verwondingen.

Ik denk dat het beter zou zijn een professionele slachter te vinden die een dagje met dergelijke dingen zou kunnen animeren.

Het lijkt me niet dat dit iets is dat je via een You tube filmpje kan onder de knie krijgen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gewoon met een hand in zn nek slaan of sla je dat beest tegen de grond met zijn nek? Ik heb ook gehoord dat je konijnen een paar dagen laat besterven als die dood is

Sommige doen het met een stuk hout, maar met een hand in z'n nek gaat het prima hoor.

Gewoon in 1 klap..

Maar om dierenleed te voorkomen raad ik je aan om eerst eens te gaan kijken hoe anderen het doen

Link naar reactie
Delen op andere sites

@DannyL

Ach wat jammer, maar hopelijk is er volgend jaar dan weer een mogelijkheid voor me om het te leren.

 

Met een luchtbuks is het ook snel gedaan, maar ik zag inderdaad ook op Youtube veel mensen die het met een 'karate chop' doen of een honkbalknuppel.

 

@0xygen

Het is gaat geloof ik net iets geraffineerder te werk.

Als je het zou willen zien kun je eens op Youtube opzoeken naar: 'Joel(?) Salatin butchers chicken'.

Hij is een grote naam binnen de permacultuur en laat in die video perfect zien hoe een kip (voor de verkoop) het best geslacht zou moeten worden.

 

Ik weet onderhand hoe een konijn geslacht hoort te worden en dit is iets makkelijker dan een kip als ik video's moet vergelijken, maar beide heb ik zelf helaas nog niet meegemaakt.

 

@de deerhounder

Die mogelijkheid is er en inderdaad heb je dan nauwelijks een band met het konijn. Het zou een optie kunnen zijn. Zelf zou ik ook graag de huid looien. Ik heb ook daar veel onderzoek naar gedaan (omdat ik graag zo veel mogelijk van het dier zou willen gebruiken). Ik heb uiteindelijk een heel goed stappenplan gevonden, maar zou je me willen vertellen hoe jij het hebt gedaan?

 

Meestal laten jagers het konijn / de haas een aantal dagen hangen om er een wildsmaak aan te geven, maar anderen leggen het vlees in azijn om die smaak er juist vanaf te krijgen. Zelf zou ik beiden willen proberen om te weten te komen hoe het smaakt.

That's what gardening is all about folks... it's learning to see what's going on with your plants and your soil.

You can't just throw a seed and walk away.

That's not gardening. That's just carelessness.

-Praxxus55712

Link naar reactie
Delen op andere sites

"een aantal dagen hangen"

 

Een manier van rijpen is om ze aan hun staart aan de zolder gehangen.

Ze zijn dan 'rijp' als ze van hun staart af vallen. Moet je van houden

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat de huid niet soepel is komt, omdat je het niet hebt gebroken terwijl de huid nog iets vochtig was.

Dit kun je nu nog steeds doen door de huid een beetje nat te maken met een doekje en het vervolgens met voorzicht te rekken met de vingers.

That's what gardening is all about folks... it's learning to see what's going on with your plants and your soil.

You can't just throw a seed and walk away.

That's not gardening. That's just carelessness.

-Praxxus55712

Link naar reactie
Delen op andere sites

Met offerfeest heb ik toen ik een jaar of 10 was, in Turkije meegemaakt dat je nog buiten een dier mocht slachten. (Tegenwoordig ook in Turkije in het abattoir hoor!) Ik heb toen een schaap geslacht zien worden en bij de koe zijn hoofd vast gehouden, terwijl het mes erin ging. Mijn nicht durfde niet en toen moest ik het overnemen. Voor iemand die totaal niet tegen mensenbloed kan, was ik er erg koelbloedig onder. Ik vind het mooi als je je eigen dieren kunt slachten. Weet niet of ik het nu nog zou durven. Mijn ouders slachten altijd hun eigen kippen (in Brabant). Ze smaken een stuk beter. Krijg regelmatig de vraag wat voor kip we eten, omdat ze zo lekker zijn.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als je konijnen wilt slachten dan kan je het beste een slachttang gebruiken.

Hij doet altijd zijn werk en je kan niet mis slaan of de nek onvoldoende breken.

Alleen niet verkrijgbaar in Nederland, maar wel b.v. in belgie en duitsland.

 

https://www.breker.de/schussapparat-goldhase.html

http://neerhof.be/nl/producten/konijnenmateriaal/?id=790

 

6-103.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Aangezien wij onze schuur aan het verbouwen zijn hebben wij dit jaar ook geen konijnen. Afgelopen jaren hebben we gemiddeld 15 konijnen per jaar geslacht. Een konijn slachten gaat gemakkelijker dan een kip. Ook stinken ze niet zo als een kip zodra je buikholte openmaakt. Het vlees vinden wij vergelijkbaar met kip en gebruiken het dus ook als zodanig. Meestal hebben we de achterpoten, voorpoten en gehakt (waarvan we ook worstjes maken).

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat bedoel je precies met dat het makkelijker is dan met een kip? Op welk(e) punt(en)? Nou moet ik wel zeggen dat wij onze kippen bijv. niet plukken (maar villen) en dat we het karkas met ingewanden en al laten voor wat het is. We halen alleen de poten en de filets er af.

Kom 13 april ook naar de moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag

Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...