Konijn slachten

Alles over het houden van nutsdieren, zoals kippen, varkens en geiten.
DannyL
Berichten: 194
Lid geworden op: Wo 03 Sep 2014, 08:10
Moestuin Seizoen: Bekijk update (5)
Woonplaats / locatie: Eindhoven
Contact:

Re: Konijn slachten

Berichtdoor DannyL » Ma 12 Jun 2017, 20:06

Dat wist ik niet..
Wij doden ze in de ochtend, jasje uit, dan af laten sterven voor een dagje..
Vaak gaan ze 's nachts al de vriezer in.
Tot nu toe smaakte ze allemaal goed, maar wordt het op die manier nog lekkerder? En is het jasje dan nog net zo vlot te verwijderen?

0xygen
Berichten: 601
Lid geworden op: Zo 22 Mar 2015, 15:19
Moestuin Seizoen: Bekijk update (6)
Woonplaats / locatie: bolsward
Contact:

Re: Konijn slachten

Berichtdoor 0xygen » Di 13 Jun 2017, 10:51

Gewoon met een hand in zn nek slaan of sla je dat beest tegen de grond met zijn nek? Ik heb ook gehoord dat je konijnen een paar dagen laat besterven als die dood is :problem:

de deerhounder
Berichten: 260
Lid geworden op: Do 03 Nov 2016, 11:24
Moestuin Seizoen: Bekijk update (2)
Woonplaats / locatie: Flobecq
Contact:

Re: Konijn slachten

Berichtdoor de deerhounder » Di 13 Jun 2017, 11:10

Gezien de bedoeling is eetbaar vlees te krijgen, kan je misschien beter niet beginnen gehakt te maken.
Normaal heb je als slachter een vleesbijl, een groot mes en een uitbeenmesje.
Je slaat een konijn dood met de achterzijde van het bijltje, zo maak geen verwondingen.
Ik denk dat het beter zou zijn een professionele slachter te vinden die een dagje met dergelijke dingen zou kunnen animeren.
Het lijkt me niet dat dit iets is dat je via een You tube filmpje kan onder de knie krijgen.

DannyL
Berichten: 194
Lid geworden op: Wo 03 Sep 2014, 08:10
Moestuin Seizoen: Bekijk update (5)
Woonplaats / locatie: Eindhoven
Contact:

Re: Konijn slachten

Berichtdoor DannyL » Di 13 Jun 2017, 12:02

0xygen schreef:Gewoon met een hand in zn nek slaan of sla je dat beest tegen de grond met zijn nek? Ik heb ook gehoord dat je konijnen een paar dagen laat besterven als die dood is :problem:

Sommige doen het met een stuk hout, maar met een hand in z'n nek gaat het prima hoor.
Gewoon in 1 klap..
Maar om dierenleed te voorkomen raad ik je aan om eerst eens te gaan kijken hoe anderen het doen

0xygen
Berichten: 601
Lid geworden op: Zo 22 Mar 2015, 15:19
Moestuin Seizoen: Bekijk update (6)
Woonplaats / locatie: bolsward
Contact:

Re: Konijn slachten

Berichtdoor 0xygen » Di 13 Jun 2017, 12:40

Ik ga helemaal geen konijn slachten, lees gewoon mee :lol:

Gebruikersavatar
TuinmanTristan
Berichten: 25
Lid geworden op: Ma 02 Jun 2014, 16:39
Woonplaats / locatie: Nederland Eindhoven
Contact:

Re: Konijn slachten

Berichtdoor TuinmanTristan » Di 13 Jun 2017, 16:06

@DannyL
Ach wat jammer, maar hopelijk is er volgend jaar dan weer een mogelijkheid voor me om het te leren.

Met een luchtbuks is het ook snel gedaan, maar ik zag inderdaad ook op Youtube veel mensen die het met een 'karate chop' doen of een honkbalknuppel.

@0xygen
Het is gaat geloof ik net iets geraffineerder te werk.
Als je het zou willen zien kun je eens op Youtube opzoeken naar: 'Joel(?) Salatin butchers chicken'.
Hij is een grote naam binnen de permacultuur en laat in die video perfect zien hoe een kip (voor de verkoop) het best geslacht zou moeten worden.

Ik weet onderhand hoe een konijn geslacht hoort te worden en dit is iets makkelijker dan een kip als ik video's moet vergelijken, maar beide heb ik zelf helaas nog niet meegemaakt.

@de deerhounder
Die mogelijkheid is er en inderdaad heb je dan nauwelijks een band met het konijn. Het zou een optie kunnen zijn. Zelf zou ik ook graag de huid looien. Ik heb ook daar veel onderzoek naar gedaan (omdat ik graag zo veel mogelijk van het dier zou willen gebruiken). Ik heb uiteindelijk een heel goed stappenplan gevonden, maar zou je me willen vertellen hoe jij het hebt gedaan?

Meestal laten jagers het konijn / de haas een aantal dagen hangen om er een wildsmaak aan te geven, maar anderen leggen het vlees in azijn om die smaak er juist vanaf te krijgen. Zelf zou ik beiden willen proberen om te weten te komen hoe het smaakt.
That's what gardening is all about folks... it's learning to see what's going on with your plants and your soil.
You can't just throw a seed and walk away.
That's not gardening. That's just carelessness.
-Praxxus55712

Gebruikersavatar
speets
Berichten: 3627
Lid geworden op: Za 07 Apr 2012, 13:25
Moestuin Seizoen: Bekijk update (2)
Woonplaats / locatie: Achterhoek
Contact:

Re: Konijn slachten

Berichtdoor speets » Di 13 Jun 2017, 18:02

"een aantal dagen hangen"

Een manier van rijpen is om ze aan hun staart aan de zolder gehangen.
Ze zijn dan 'rijp' als ze van hun staart af vallen. Moet je van houden ;)

de deerhounder
Berichten: 260
Lid geworden op: Do 03 Nov 2016, 11:24
Moestuin Seizoen: Bekijk update (2)
Woonplaats / locatie: Flobecq
Contact:

Re: Konijn slachten

Berichtdoor de deerhounder » Di 13 Jun 2017, 20:06

Ik heb de huid in een aluin oplossing gelegd, daarna heb ik het opgespannen op een stevige plank.
De vacht is mooi, maar weinig soepel.

Gebruikersavatar
TuinmanTristan
Berichten: 25
Lid geworden op: Ma 02 Jun 2014, 16:39
Woonplaats / locatie: Nederland Eindhoven
Contact:

Re: Konijn slachten

Berichtdoor TuinmanTristan » Di 13 Jun 2017, 22:01

Dat de huid niet soepel is komt, omdat je het niet hebt gebroken terwijl de huid nog iets vochtig was.
Dit kun je nu nog steeds doen door de huid een beetje nat te maken met een doekje en het vervolgens met voorzicht te rekken met de vingers.
That's what gardening is all about folks... it's learning to see what's going on with your plants and your soil.
You can't just throw a seed and walk away.
That's not gardening. That's just carelessness.
-Praxxus55712

Gebruikersavatar
Mellie
Berichten: 909
Lid geworden op: Di 21 Jun 2016, 08:52
Moestuin Seizoen: Bekijk update (7)
Woonplaats / locatie: Landsmeer
Contact:

Konijn slachten

Berichtdoor Mellie » Di 13 Jun 2017, 23:16

Met offerfeest heb ik toen ik een jaar of 10 was, in Turkije meegemaakt dat je nog buiten een dier mocht slachten. (Tegenwoordig ook in Turkije in het abattoir hoor!) Ik heb toen een schaap geslacht zien worden en bij de koe zijn hoofd vast gehouden, terwijl het mes erin ging. Mijn nicht durfde niet en toen moest ik het overnemen. Voor iemand die totaal niet tegen mensenbloed kan, was ik er erg koelbloedig onder. Ik vind het mooi als je je eigen dieren kunt slachten. Weet niet of ik het nu nog zou durven. Mijn ouders slachten altijd hun eigen kippen (in Brabant). Ze smaken een stuk beter. Krijg regelmatig de vraag wat voor kip we eten, omdat ze zo lekker zijn.


Terug naar “Nutsdieren”

STEUN HET FORUM:

bollogoSteun het forum - Ben je van plan een aankoop via bol.com te doen? Maak dan gebruik van deze link. Als jij via die link iets koopt, sponsort Bol.com een kleine bedrag om o.a. de hosting te betalen. Bijvoorbeeld bij de aankoop van moestuin boeken, tuingereedschap, moestuinbenodigdheden of andere niet tuin gerelateerde artikelen.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast