Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Kunstmest: bevat het alles? Goed of slecht?


aalterse-willy

Aanbevolen berichten

Ik zat zo wat te lezen en ik viel over de reclame voor blauwe korrel.

Is dat nu goed of slecht in de tuin of is het beter bruikbaar voor bloemen in pot?

Dat ALLE voedingsstoffen die een plant nodig heeft er in zitten is volgens mij een verkoopargument en dus ook een leugen.

Welke knappe bol kan en wil dit eens goed uitleggen aan leken zoals wij?

Met dank hoor.

Voor al de schone meiskes ne zoen, en voor de ventjes ne pol.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik kopieer even een stukje uit wikipedia:

 

Hoofd- en sporenelementen

Zowel dierlijke mest als kunstmest hebben tot doel de bodem aan te vullen met stoffen die voor de optimale groei van een gewas nodig zijn. Onderscheid kan gemaakt worden in hoofd- en sporenelementen. Van de hoofdelementen wordt tijdens de groei veel opgenomen. Sporenelementen worden maar in kleine hoeveelheden opgenomen, maar behoren wel tot de belangrijke voedingsstoffen. Al deze 12 elementen zijn voor een goede plantengroei noodzakelijk, zonder één van deze elementen zal een plant gebreken gaan vertonen.

 

Hoofdelementen

De hoofdelementen zijn stikstof, fosfor, kalium, calcium, zwavel en magnesium.

 

Sporenelementen

Sporenelementen zijn de metalen ijzer, zink, koper, molybdeen, boor en mangaan.

 

In blauwe korrel zitten de hoofdelementen die planten nodig hebben, niet de sporenelementen. Die sporenelementen moeten dus uit andere bronnen komen, de grond zelf heeft een voorraadje en goed gevarieerde compost levert de rest.

 

Het nadeel van deze kunstmest is mi dat ze makkelijk uitspoelt waardoor je geneigd bent teveel te geven. Bovendien wordt de structuur van je grond er niet beter van en het bodemleven ook niet. Verder is mi de winning een probleem en productie en transport.

Voordeel is dat er op onze wereld voldoende voedsel geproduceerd wordt....

Link naar reactie
Delen op andere sites

Daarnaast heb je ook Blauwe korrel en Blauwe korrel he ?

 

Het is hoe dan ook een kunstmest ja. Blauwkorrel is zeg maar een korreltje van een bepaalde samenstelling van de 3 hoofdelementen aan voedingsstoffen waar planten behoefte aan hebben ( niet te verwarren dat ze het ook nodig hebben: de natuur levert het al van zich uit )

De 3 hoofdelementen worden ook wel weergegeven met de letters N P K.

 

Blauwkorrel kun je kopen met de NPK verhouding 12/8/16 bv. Maar is ook te koop in 12/12/17 of 19/6/20 etc.

 

N= Stikstof / P= Fosfaten / K= Kalium

 

Ik noem het heel simpel een 'korte en snelle mest'. Kort omdat de mestwaarde kort aanwezig is ( uitspoeling, wat RobO ook al zegt ) en snel verdwenen is. Snel omdat de voedingsstoffen snel en direct opgenomen worden door de plant ( je kunt er een plant ook letterlijk mee doodmesten : gooi maar eens een handje kunstmest op je gazon )

Dat is wel handig en makkelijk en het lijkt dus leuk : kijk mijn plant eens groeien en het goed doen ! ( reclame ), maar een week later is het effect al weer verdwenen. Herhalen dus .... enz. En zo heb je dus 'plof-planten' Heerlijk zelfgeteelde plofgroen.

 

Kún je ook wel inzetten hoor, en inderdaad goed te gebruiken bij potcultuur en zomerplantjes enzo.

 

Verder staat het forum vol met tips voor gezonde grond voor je moestuin. Ga ik niet allemaal herhalen hier.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Heb het een en ander doorgelezen.

 

Ik zit in een warm land waar de organische meststof erg duur is waardoor ik een zakje kunstmest heb gekocht wat een redelijke prijs had.

Deze mest heb ik heb ik een maand of 2 geleden door de moestuin gestrooid.

 

Mijn vraag is wanneer dit weer moet gebeuren, want ik lees dat men mest strooit bij de planten die vruchten dragen om zo de plant wat meer boost te geven.

 

Wie kan mij advies geven hierin?

Link naar reactie
Delen op andere sites

@ Arubaantje. De informatie van Robo en Bit is erg compleet.

 

Daarop aansluitend zou ik zeggen dat...zeker voor een liefhebberstuin...kunstmest bepaald geen eerste of belangrijkste optie is en voor sommigen (zoals ik) zelfs helemaal niet. In onze omstandigheden hier zal mest kopen vaker een uitzondering zijn, dan regel. Organische mest kopen is hier ook duur (een reden waarom boeren ook vaak voor kunstmest kiezen). Als liefhebber maak je die voeding voor je planten normaal zelf (compost vooral) of je gebruikt mest van koeien, paarden, schapen, kippen e.d. die je hebt of krijgt (en bij voorkeur oud laat worden of mee in compostproces gebruikt voordat ze op de tuin gaat...precies om het plof-effect dat Bit aangeeft...is dat wat jij "boost" noemt?.....te vermijden.)

 

Los van de negatieve ecologische effecten van kunstmest is organische mest een veel meer opbouwende keuze voor je tuin...het draagt veel bij aan o.a. bodemvruchtbaarheid en bodemgezondheid en daarmee aan de kwaliteit van de tuin en de gewassen die er groeien....ook op langere termijn. Kunstmest doet dat niet of werkt daarop zelfs nadelig. Als je het zo bekijkt is "goedkopere" kunstmest eigenlijk duurkoop. De kern van de zaak is dus: kies je met kunstmest voor snel schijnsucces (boeren kunnen niet anders vaak vanwege marktwerking, maar komen hierdoor ook vaak in de problemen omdat hun grond veel verslechtert na een aantal jaren) of bouw je aan een gezonde en duurzame bodem die ook op langere termijn productief blijft? Hier ligt een groot verschil in uitgangspunt!

 

Voor de Arubaanse situatie kan ik niet zo veel zeggen. Ik weet niets van prijzen van meststoffen daar en kan niet echt inschatten hoe - vast andere - culturen groeien en welke de situatie van de bodems is. Laat staan hoe het bij jou is.

Toch een paar overwegingen naar aanleiding van je vraag, die algemeen gelden en dus ook voor tropische omstandigheden:

1. Probeer te bouwen aan een gezonde en langdurig voedende bodem, die ook een goede structuur heeft (vocht vasthouden, luchtig, erosie tegengaan) door organische materialen te gebruiken. Dat doe je vooral ook door zo veel mogelijk organische materialen te gebruiken en deze leveren een belangrijke bijdrage aan voeding van je gewassen. Je gewassen zullen gezonder en beter groeien...misschien niet altijd sneller en groter...laat even los dat planten vooral veel "mest" nodig hebben om goed te groeien...Net als mensen hebben planten natuurlijk voeding nodig; maar de mensen die het meeste eten zijn vaak niet het gezondste...beweging, evenwichtige voeding en niet te veel "boosts" als suiker, vet of alcohol is minstens even belangrijk. Kunstmest is eerder een fastfood voor planten dan een echte opbouwende gezonde voeding.

2. Als prijs de doorslag geeft bij de aanschaf van voeding voor je planten, overweeg dan eens wat de mogelijkheden zijn om te composteren, met materialen uit je tuin of huis te bemesten of op andere manieren aan plantaardige of dierlijke mest die geschikt is te komen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

als alcohol, suikers en vetAls

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...