Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Kvas (desemdrank) maken


Spitskool

Aanbevolen berichten

De komende tijd wilde ik me eens wagen aan het maken van Kvas.

 

Volgens Wikipedia is kvas is een traditionele, licht koolzuurhoudende en niet- tot licht alcoholische drank uit Rusland, Oekraïne en andere Oost-Europese landen. En volgens dit blogje (https://ferrywijsman.blogspot.nl/2014/06/kvas-letterlijk-broodzuur-maar-dat.html), een desemdrank, waarbij de smaak lichtelijk zurig is.

 

Je kunt het maken met brood (bijvoorbeeld roggebrood), groente (bijvoorbeeld biet), maar mij lijkt het lekkerder om het te maken met fruit, meer specifiek appel. Daar heb ik ook een recept van gevonden online: https://natashaskitchen.com/2010/11/18/russian-apple-kvas-recipe/.

 

Je maakt het door o.a. gist te gebruiken. Nou heb ik toevallig nog wat champagne-gist liggen en ik ben benieuwd of dat hierbij goed werkt. We gaan het vast merken. Komend weekend maar eens wat appels inslaan om appelsap te maken voor mijn eerste kvas.

 

Heeft iemand anders toevallig ervaring met het brouwen van kvas?

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat is... ehm.... onzin... Net as cognac of champagne van frambozen...

De Kvas wordt uitsluitend van rogge (ook rogge brod) gemaakt. Soms op sap van berken. De rest is "cock's fantasieën"...

Zelf vind ik dit drank (in juiste manier bereid) heel lekker en veel beter dan cola. Paar keer naar MTFD gebracht voor mensen te proeven.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een beetje zoals kersenvlaai gemaakt van appels? En toch wil ik het recept uitproberen. (En ik ben niet de enige, als ik het aantal zoekopdrachten zie als ik Google op apple en kvas.) Ik heb er verder nog helemaal geen ervaring mee, dus laat het lekker op z'n beloop, met appelsap. Sorry als dat vloeken in de kerk is Yuras.

 

Misschien dat de roggeversie daarna volgt, helemaal omdat jij die nu een soort van aanraadt. Als je nog tips hebt hoe ik het op de juiste manier bereid...

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nee, geen "vloeken in de kerk", hoor.

En verschillende variaties ook mogen zijn.

Ben benieuwd, hoe zal het kersenvlaai van appel smaken

Wat betreft juiste manier dit te bereiden - dat heb ik zelf nog nooit gemaakt van, altijd of kant-en-klaar of van voorbereide ingrediënten...

Succes met appel ... drank

Link naar reactie
Delen op andere sites

Methanol ontstaat (naast ethanol) voornamelijk door het meevergisten van steeltjes en pitten (pectine). Als je eerst perst, ben je die steeltjes en pitten kwijt.

Pitten van kersen en vooral abrikozen zou ik zowiezo vooraf verwijderen, die bevatten blauwzuur.

Verder gaat het hier om kvas, met een alc.perc. tot 2%. Dan zal het aandeel methanol -als dat er al is- helemaal erg laag zijn.

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

De eerste batch Kvas staat te staan. Appels uitgeperst vanochtend en met wat water, suiker en gist in een glazen pot naast de kombucha gezet.

 

Morgen mag het koelen in de koelkast en dan kan ik er misschien einde middag wat van proberen. (Ik had je graag even willen lenen Yuras, om te proeven of het een beetje is zoals het hoort.)

 

7FEC7017-8DE2-4104-B538-04B1A63C4B2661551524301424.jpeg

 

8B972BED-48E0-40EC-A791-D13FA97D824B75391524301426.jpeg

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb de kvas zojuist gefilterd met een kaasdoek en overgeheveld naar twee beugelflessen. (Het rook echt niet onaardig.) En inmiddels staat het te koelen in de koelkast.

 

Vanavond ga ik even goed zitten voor de proeverij.

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bon. Dat was het eerste glas. Ontzettend lekker, helemaal met wat ijsblokjes erbij en een zonnetje op mijn hoofd. Ik ga dit echt zeker nog een paar keer maken deze zomer, de appelvariant of een andere.

 

9692EFE5-DD6A-4C64-9B3A-776DB0BA3C4A63711524409476.jpeg

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...