Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Lage serre, tomaten te groot


Nedlets

Aanbevolen berichten

De eerste zonnestralen van het nieuwe jaar hebben zich laten zien, op veel plekken vinden de eerste voorbereidingen al plaats. Zo ook in huize Nedlets.

 

Nu heb ik vorig jaar voor het eerst tomaten in de serre gehad, dit is mij erg goed bevallen maar wel met één grote maar. Ik heb een kleine serre (2,5x2m ofzo) die in de nok net 2 meter hoog is. Aan de zijkanten zal die rond de 160-170cm hoog zijn.

 

Afgelopen jaar liet ik de planten eerst langs de zijkant groeien en dan richting de nok. Dit was opzich best goed te doen, maar toch merkte ik dat de planten eigenlijk veel te hoog waren. Ik teelt in potten dus ik ben zo al 20cm vanaf de onderkant kwijt. Ik zoek dus naar mogelijkheden om dit tegen te gaan. De serre is bestraat, ik kan de potten dus niet dieper zetten.

 

Helpt het om ze later te zaaien? De vraag is dus eigenlijk hoe zorg je ervoor dat de bloemtrossen dichter op elkaar zitten en de plant zo min mogelijk strekt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Later zaaien helpt zeker om de jonge planten minder te later strekken; meer licht geeft compactere planten; minder vocht/voeding ook. Wat later zaaien geeft meer licht zoals je begrijpt.

Dan ná de zaai het verspenen : vaker ompotten, van kleine potjes naar wat grotere maar niet gelijk de uiteindelijke grote maat en dan steeds met het ompotten de planten dieper ompotten, onderste bladeren wegnijpen en dieper poten helpt ook.

 

Dan de teelt zelf. Keuze ras is al 1 : neem wat compactere soortjes. Of ook het telen zelf : eerder stoppen in het seizoen. Dus genoegen nemen met 4 etages van tomatentrossen en geen 5e willen. Je stopt gewoon op 1.70 ofzo.

Meer vocht is ook meer groei, zeker bij groeizaam weer : minder water geven.

 

Dan de rigoreuzere optie : tegels weg. de potten ingraven; scheelt ongeveer 1 tros-etage denk ik.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Thx Bit. Uitgraven had ik ook al aan gedacht, maar dat gaat hem niet worden. De serre staat al op opsluitbandjes en de binnenkant is al gelijk aan de bandjes, ik denk dat dan alles gaat verzakken. Daarbij is me dat teveel werk.

 

Ik ga je andere tips proberen!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat Bit zegt gaat zeker werken! Steek ze misschien ook niet recht in een pot, maar al draaiend naar boven. Zo win je weer wat extra plaats en er is meer wortelvorming.

 

Ook nog een optie. Is een 2de zaaibeurt houden later op het seizoen. Dan kun je uw te grote planten wegdoen en terug beginnen met kleine planten. Je moet dan wel nog plaats vinden voor deze nieuwe planten voorlopig ergens te plaatsen.

Wat je zelf kweekt, smaakt steeds beter!

Met onze moestuinvereniging verdelen we zakjes zaad voor 1 euro-> http://www.detuinschuur.be/zaden

Wij verdelen nu ook de zaaiagenda van Diana.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...