Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Langst bloeiende sterk geurende klimplanten gezocht


greenchitect

Aanbevolen berichten

Ik ga een combinatie van verschillende klimplanten families installeren. Ondertussen heb ik al 2 soorten kamperfoelie, een Toscaanse jasmijn en een rambler klimroos. Nu wil ik graag weten welke andere familie soorten de langst bloeiende sterk geurende winterharde klimplanten zijn. Ik dacht aan een soort clematis (ik heb een stukje schaduw half onder een boom), maar andere families zijn ook welkom. Dit mogen abstracte, zeldzame of unieke soorten zijn ^^ (geen Hedera, hier heb ik al genoeg onkruid van :P)

 

Alvast bedankt!

 

Onderzocht maar de selectie niet gehaald:

 

Passiebloem, niet geurend genoeg (meer onderzoek naar verschillende cultivars, misschien dat ik toch 1 vind)

Blauwe regen: te woekerend, te weinig periode bloei voor te veel moeite (zie post)

Trompetklimmer, niet tot slecht geurend

Akebia quinata: geur valt tegen

aangepast door Gast
Link naar reactie
Delen op andere sites

Honeysukle is kamperfoelie toch ?

 

Klimmers die echt goed geuren, daar zijn er naast de al door jou zelf genoemde niet veel he ? De enige die je niet noemt is de Akebia quinata. maja. of je die goed ruikt ? moet je dan maar proberen, ik ruik hem nauwelijks, Bloeit erg vroeg in maart-april en vaak is het dan nog te koud om de geur echt goed te kunnen oppakken. heb m eruit gegooid. Wel mooi bloemetje, maar klein en wat onopvallend.

 

Ben ik heel benieuwd welke Clematis jij neemt, die echt goed geurt. De enige die ( onder bepaalde weersomstandigheden ) lekker aanwezig is, zijn een aantal uit de montana-groep, maja. die bloeien maar kort en velen ruik je eigenlijk nooit. Niet zomaar 'een' montana kopen, zoek er 1 die het best geurt uit die groep.

Er is bij mijn weten van de meer grootbloemige Clematissen er maar 1 die redelijk geurt : Clematis Fair Rosamond. Zou moeten geuren dan, want geen persoonlijke ervaring mee. Lastig in de handel te krijgen trouwens.

 

Campsis radicans / trompetklmmer geurt niet.

 

Natuurlijk moet je wél een Wisteria/ Blauwe regen nemen. Je bent toch een tuinliefhebber ? Dan woekert zo'n ding niet. Die snoei je op meer en meer bloei. Neem anders een japans ras, die woekeren al een klap minder. Zoek het ras wel goed uit, want niet álle blauwe regens geuren het meest, maar neem je de goede, geuren ze ook wel echt heerlijk.

 

Die Toscaanse jasmijn, dat is een supergeurder. zorg wel dat je hem luw zet en absoluut zure grond geeft.

 

Rozen he ? Naast de vanzelfsprekende kamperfoelie eigenlijk dé langstbloeiende klimmer die ook nog kunnen geuren. Kúnnen, want er zijn er zat die helemaal niet geuren of nauwelijks, of ook helemaal niet zo lang bloeien trouwens, maar neem je de goede ( speurwerk ) zijn ze onovertroffen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Inderdaad de trompetklimmer geurt niet

 

@Bit, ik ben zo teleurgesteld in de kwaliteiten van de clematis dat ik waarschijnlijk de gele vorm van de klimopjasmijn (starjasmijn) of nog een soort kamperfolie ga nemen. Ik had 2 kamperfolie geselecteerd maar 1 is weer afgevallen door tegenvallende geur. De belgica select is voorlopig de enige kamperfolie die ik zeker ga nemen door de lange bloei en sterke geur. Dus nu nog op zoek naar een andere variant. Ik heb een voorkeur voor de Lonicera periclymenum variant omdat deze inheems is. En inheemse planten hebben een enorme impact op je bio kwaliteit van je tuin. (bonus natuurlijk dat de wortel dieper en groei sneller en beter is)

 

Dank je wel voor de feedback over de Akebia quinata, ik zag hem voorbij komen, mar niet al te veel positieve ervaringen gelezen.

 

En ja ik krijg veel feedback dat ik toch een blauwe regen moet nemen ^^ ik ga me even verdiepen in de verschillende vormen van blauwe regen. Ik heb namelijk niet zo veel ruimte om enorme bloem trossen naar beneden te laten groeien. Dat Japans ras lijkt me wel goed. Ik hou deze topic up to date als ik meer onderzoek heb gedaan.

 

Meerdere bronnen vertellen me dat de clematis Flammula Triternata Rubromarginata toch de moeite zou zijn kwa geur. Misschien dat ik hem moet proberen. Het is zowat de enigste soort die op meerdere plaatsen positief uit de bus komt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Clematis 'Triternata Rubromarginata' ( Flammula x Viticella ) is zéker een mooie ja en is ook een makkelijke. De beste kwekers hebben deze meestal wel, soms wat beperkt.

Gek genoeg heeft juist Intratuin volop aanvoer in het voorjaar ( ruim voor zijn natuurlijke bloeitijd, dus échte gifbommetjes ), vanwege zijn aantrekkelijke overdadige bloei, dus dan moet ie goed te krijgen zijn. Nooit geweten dat ie moest geuren en altijd aan voorbij gegaan. Zal ik onthouden om es te checken

 

Bij de Lonicera's heb je er meerdere die goed geuren. Aan de Belgica-select heb je een goeie, maar ook aan de gewone 'basis'- soort; de wat geler bloeiende Lonicera periclymenum heb je ook zeker een goeie, en hij bloeit nét even wat verschoven in tijd dan de Belgica of de Serotina.

Vergeet ook de Lonicera japonica niet. Geel/wit, kleinere bloemen, maar onovertroffen in hoeveelheid geur. De plant wordt op internet veelal afgeraden vanwege zijn groeikracht, wat ik zelf echt onzin vindt. Daar ben je zelf bij. Iedereen kakelt mekaar maar na op internet. Gewoon zelf uitproberen.

Zelf heb ik stekken van de gewoon in het wild gevonden Lonicera periclymenum/ caprifolium. Met die japanse, de beste geurder.

 

btw. Geur is erg persoonlijk he ? Heel lastig via verkoop-site's op geur te selecteren. Wat is "goed-geurend" ?

Gewoon je eigen neus gebruiken en echte ervarings-tips meewegen. En bereid zijn een plant te verwijderen als hij tóch niet voldoet.

Tuinieren is voor de lange adem.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@bit, helemaal eens met dat informatie op het internet vaak met een korrel zout genomen moet worden. Vaak worden gewoon aannames gedaan zonder wetenschappelijke argumenten of onderzoeken. Fijn dat je stekken had gevonden ^^ Geur is inderdaad relatief maar gewoon uitproberen, baseren op ervaring reviews en indien niet geurend vervangen.

 

Ik twijfel nu toch of de kamperfoelie Belgica Select rode accenten heeft of niet? Op de website van Directplant staat een foto zonder de rode accenten. (op andere websites staan deze rode accenten weer wel, maar ik koop het meeste van directplant, afhaalpunt is kortbij en gratis dus geen verzendkosten) Ik wil namelijk een kamperfolie met rode accenten combineren met een witte / gele kamperfolie. Tot nu tot lijkt me de Lonicera japonica 'Hall's Prolific' een goede keuze samen met de Belgica Select. Indien de Belgica select te weinig rode accenten heeft (of geen) dan ga ik voor de Lonicera japonica 'Red World'. Al wil ik eigenlijk ook een inheemse soort, dan ga ik voor de Lonicera periclymenum basis als gele kleur.

 

Nu maar eens beginnen met het uitzoeken van de blauwe regen soorten ^^

 

Edit: ik wist niet dat de blauwe regen van de vlinderbloemige familie was, nu moet ik wel één hebben ^^ (vlinderbloemige zijn enorm goede bodemverbeteraars)

Link naar reactie
Delen op andere sites

De Belgica of de Belgica-select heeft behoorlijk wat rood in zich, De Serotina nog wat meer rood. De echte wilde het minst; die is veel geel - romig witter.

 

Kleur is overigens sterk afhankelijk van moment van bloem fotograferen ( als je op afbeeldingen zou googlen, lijken de vaiëteiten niet uit elkaar te houden, geeft een scheef beeld ) en mate van uitbloei/leeftijd van de bloemen. Daarbij komt dat standplaats / mate van bezonning, maar ook grondsoort en warmte/ koelte / vochtigheid en het moment van het seizoen een grote rol speelt bij kleur van veel planten, ook van de kamperfoelie.

 

Zoek je es iets, waarbij eigenlijk alleen google je wegwijzer is, zorg dan dat je niet blijft hangen bij sites met aanbieders als 'Directplant', 'Tuinadvies.be' , en dat soort sites. En al helemaal geen 'Baldur' ofzo. Sorry, maar echt flut-sites voor een beetje betrouwbare adviezen of referenties. Voor stuiken / uiterlijk / kleur en betrouwbare hardheid - informatie, is Esveld altijd wel een goeie start.

Link naar reactie
Delen op andere sites

https://www.rhs.org.uk/about-the-rhs/publications/magazines/the-plantsman/2012-issues/march/Lonicera-web

 

Ik denk dat ik toch maar kies voor de Serotina, wat vooral opvalt zijn de vele negatieve ervaringen met Belgica Select, veel groei problemen en vele andere problemen. Misschien dat ik hem op een later tijdstip alsnog ga uitproberen. Want een driekleurige kamperfolie is toch uniek. Of er zouden hier mensen moeten zijn die ervaring hebben met de Belgica Select en iets meer kunnen vertellen.. ^^

Link naar reactie
Delen op andere sites

Blauwe regen: na informatie en ervaringen gezien te hebben op het internet (en gesproken te hebben met mensen in het dagelijks leven die ook blauwe regen hebben) valt mij op hoe enorm veel moeite en onderhoud je eigenlijk moet doen voor een grote kans op geen bloei (bloeit pas na minstens 3 jaar tot... 20 jaar xD, afhankelijk van de cultivars) en als hij bloeit dan nog maar max 2 maanden... Voor de grap had ik even alle ervaringen gelezen van mensen die deze plant gekocht hadden. (verschillende verkoop websites). 50 ervaringen gelezen: niet 1 heeft een bloei gehad in dat jaar en hoopt dat het "volgend jaar wel zal lukken". Ondertussen woekert deze plant enorm. De moeite en energie die je hierin moet steken is het mij zeker niet waard. (een kleine tuin tussen andere buren helpt ook niet natuurlijk :P)

 

Voor de mensen die het leuk vinden om horror verhalen te lezen (ik vond ze wel leuk ^^ ) (pas op! deze verhalen over blauwe regen bevinden zich in gebieden met zachte tot geen koude winters waardoor de blauwe regen nog harder woekert, en is dus niet van toepassing op onze gebieden):

http://forums.gardenweb.com/discussions/1803722/is-wisteria-a-mistake

 

 

Ik heb gen cultivar kunnen vinden die kleiner is, minder bloemen heeft en die ook sterk ruikt. Er zijn soorten die snel bloeien, maar helaas verliezen die ook veel geurkracht.

 

Mochten er mensen op het forum zijn met blauwe regen ervaringen, dan zou ik graag jullie ervaringen willen horen!

Link naar reactie
Delen op andere sites

zucht .....

 

Al je speurwerk ten spijt moet ik je óók hier tegenspreken.

 

Het is waar: Blauwe regens neerzetten willen wel eens heel erg op een teleurstelling uitlopen, omwille van uiteenlopende redenen ( en waar je wat aan kunt doen, maar dat voert hier te ver )

Je kunt die mogelijke teleurstelling namelijk héél makkelijk ontwijken; héél simpel : schaf hem aan in bloei.

 

Ik heb op mijn tuin hier 2 cultivars staan, staan er nog niet zo lang, want heb de tuin ook pas een jaar of 6.

4 andere cultivars staan op mn tuin in N-Frankrijk. zelfde verhaal. Staan er alleen al veel langer.

 

In bloei in mei gekocht, ben je meer geld kwijt natuurlijk, maat 180-200, bloeien beide zéér rijk, 2x per jaar, geen 2 maanden trouwens, eerder een week of 3-4 en geuren tegen de klippen op, je ruikt ze op afstand.

Jawel, in bloei kopen ( = dus meer maat / leeftijd ) is natuurlijk duurder ( 19,50 / 24,50 voor zo'n grote plant ) en kun je niet online krijgen nee; daar doe je moeite voor. Dat is niet erg, want je bent een liefhebber en je weet wat je wil.

 

Dan staat ie in je tuin, bied je hem de condities die dat ding wil, doet ie precies wat jij wil: bloeien. Dat heeft met de snoei te maken, iets wat de kweker ook deed.

Verder echt niks moeilijks aan, het is geen tovenarij. Trouwens ook allemaal op internet te vinden, als je maar weet wat je wil zoeken en zelf je kritische geest inzet ( filter )

 

ps. ergens in mijn 'moestuin-update's' staan de foto's van het 1e jaar na aanpoten ( 3e jaar staat ook ergens ) blog/Bit/14_mei_2015_b-5068.html

Link naar reactie
Delen op andere sites

@ bit, ik begrijp even niet wat je precies tegen spreekt. Ik had ook gelezen dat je ze het beste inderdaad in bloei koopt en dat je zo wel zekerheid hebt op bloei. Maar zoals je zelf ook al aangeeft heb jij ze ook al jaren. (iets te lang voor mij om daarop te wachten) Bovendien is kopen bij bloei geen garantie dat ze volgend jaar weer bloeien. (als ik verschillende reviews mag geloven.) Hoe dan ook, deze plant is voor de liefhebber, maar dan heb je ook iets. Ik twijfel er niet aan dat de blauwe regen geweldig ruikt, maar als ik deze plant vergelijk in verhouding met de arbeid, gewenste omstandigheden (condities) en resultaten dan kies ik liever voor de andere klimplanten op dit moment (natuurlijk is dit enkel en alleen mijn mening en spreek ik niet voor iemand anders) Mijn filter werkt btw prima Iedereen is vrij om zijn fantastische tuin samen te stellen.

 

Dank je wel voor de informatieve post, heb je toevallig verstand van passie bloemen? Ik ben aan het kijken of er toch geen leuke cultivars zijn die sterk geuren en winterhard zijn. De enige die ik tot nu toe gevonden heb is de Purple Haze.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Quote : ...... Ik had ook gelezen dat je ze het beste inderdaad in bloei koopt en dat je zo wel zekerheid hebt op bloei. Maar zoals je zelf ook al aangeeft heb jij ze ook al jaren. (iets te lang voor mij om daarop te wachten) Bovendien is kopen bij bloei geen garantie dat ze volgend jaar weer bloeien. (als ik verschillende reviews mag geloven.) .......

 

Ze bloeien élk jaar, gelijk vanaf aanpoten. Las jij wat anders ? Heb ik me verkeerd uitgedrukt.

Ze bloeien élk jaar méér en méér. De enige conditie is : zonnig zetten en de juiste snoei toepassen.

 

Verder is het helemaal vanzelfsprekend dat je gewoon in je tuin moet zetten wat je zélf wil. Je vraagt om info en dat probeer ik je te geven, naar mijn beste weten en de ervaring opgedaan er mee. Word jij overtuigd door tig ándere fora en reviews heb je daar álle recht op. Zelf heb ik al die reviews niet gelezen ( geen noodzaak toe ) en verdedig gewoon mijn passie.

 

Komen we bij de Passiebloem. Ook daar ervaring mee, maar niet al te veel. Heb niets met die dingen. De Passiflora's die wél geuren zijn niet winterhard in ons klimaat. De Passiflora die het hier wel doet, geurt niet.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...